Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 авг. 2019, 10:45 ч.

Детето се инати

 • 2 642
 • 80
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 4 070
Според мен, няма от къде другаде да "дойде", освен от родителите. Simple Smile

# 31
 • Мнения: 405
Дъщерята на комшииката ми от миналата година е в такава фаза, а вече е сравнително голяма (7г). Крещи, хвърля, тропа с крака. Вчера излизахме с нея на разходка и имаше новоотворен магазин по пътя. Отвън момичета раздаваха балони и дадоха на децата. В парка на дъщеря и балона се спука и тя почна да пищи и искаше да вземе на някой друг балона. Майка и почна да и говори и обяснява че не може да взима от другите, но тя не. И аз почнах да и говоря, питах я може ли да обясни какво иска без да плаче. Почна да обяснява как никой не се интересувал от нея, нейните проблеми не били важни за никой. Казах и че няма от къде в момента да вземем балон и другите деца не са виновни че нейния се е спукал за взима тяхните. Отговора беше че ние сме големите и ние трябва да намерим решение. Майка и се ядоса и каза че се прибират, тя се заинати и каза че без балон никъде няма да ходи. Тръгнахме с майка и и застанахме така че да не ни вижда. Сигурно около 30мин не тръгна стоеше си на пейката и грам не е вълнуваше че сме тръгнали. Накрая майка и се ядоса, минаваше вече 20ч, върна се и я хвана за ръка да се прибират. През цялото време пищя и се тръшка. Минахме покрай сладолед, бяхме обещали на връщане да си вземем, майка и взе само за сестра и за да и покаже че с поведението си нищо не печели. Прибрахме се и след малко майка и ми звъни по тела да ме пита дали не е дошла вкъщи, казала че отива до тоалетна и се измъкнала явно на вън (през коридора им се излиза за гаража и тя се е измъкнала от там). Стреснах се и излезнах на вън да видим дали не е отишла до някоя друга комшиика, следмалко я гледаме се връща по улицата ухиена до уши със сладолед. И вика на майка си 'да няма да чакам на теб за сладолед, като ми се яде ще ям, ти не може да казваш'. Че и взела и протмонето от чантата. Майка и направо се е хванала за главата с нея. Познавам я от както е родена и до преди да тръгне на училище беше коренно различна. 2м след като започна училище почна да прави такива проблеми. Аз съм просто приятелка и нищо не мога да направя, но направо не ми се мисли ако беше мое дете така 😱😱

# 32
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 12 887
Според мен, няма от къде другаде да "дойде", освен от родителите. Simple SmileИма, за жалост.
В яслата на сина ми имаше две деца, които удряха и бяха непослушни.
Едното се оказа с Аспергер, другото има нещо друго, незнам точно какво, но е свързано с обработването на информацията. Трябва по определен начин да му формулират задачите, иначе му идва повече и си го изкарваше с агресия.
И двете деца бяха още малки, чак след 5тата година ги диагностицираха.
Сега ги терапират и не удрят.

Кая, ми детето си е казало какво го мъчи и вместо майката да го чуе и разбере, тя затвърждава в детето усещането, че не е важно и разбрано като не му взима сладолед, но за другото дете взима....

# 33
 • Мнения: 405
Тя я чу и и обясни че няма от къде да и се вземе балон. Каза и че на другия ден ще и вземе цял пакет с балони. Както казах беше късно, а при нас магазините тип левче затварят в 18ч. Но тя искаше сега и на момента, майка и и каза че не може да вземе балона на сестра си нито от моите и ако иска да играят заедно, но тя и така не беше съгласна. Да е малка да и 'отстъпят' (въпреки че на моите съм им забранила да отстъпват на някой само защото е малък, трябва да го правят ако те искат!). Също още тогава и каза че ако не си промени държанието няма да получи сладолед. Не подкрепям мнението ви и освен ако няма някакви проблеми, смятам че 7-8г деца са достатъчно големи да разбират какво им се говори.
От училището още миналата година дадоха съвет да се среща с психолог(?) понеже в училище прави същото за неща от сорта защо съученичка си купила тетрадка с нейната любима анимационна героиня (тя била само нейна!) или защо има светещи обувки. И това не да се оплаква на майка си, ами прави скандали в училище на децата и учителката и вика майка и всеки месец за разговор...

# 34
 • Мнения: 14 074
Лиготия и прекалено глезене му казвам на това.

Така, както описваш нещата, най-добре е наистина консултация с психолог.

Всеки знае как да си гледа децата - едни с глезене, други по-строго, но, щом сега прави такива фасони, след 5 години не знам какво чудо ще е....

# 35
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 12 887
Явно при това дете трябва друга стратегия, не лишаване от вещи/храна ( сладоледа имам предвид)
Явно не се чувства никъде приета, търси внимание и прави театри. Трябва да се работи по тази шина. Явно с това поведение се опитва да компенсира нещо.

Щом родителите не се справят, консултация ще е от полза, но по-скоро за тях, да ги насочат как да работят с детето.

Моята приятелка с Аспергер детето ходи на психолог, за да й помага как да се справя с определени ситуации, в които я поставя детето. Има много добри резултати.

# 36
 • Мнения: 14 074
Как ли сме оцелели едно време без психоаналитици и без да ни се купува де що видим?!?

Явно при това дете трябва друга стратегия, не лишаване от вещи/храна ( сладоледа имам предвид)
Явно не се чувства никъде приета, търси внимание и прави театри. Трябва да се работи по тази шина. Явно с това поведение се опитва да компенсира нещо.

Да - лиготията и глезотията. Ще ми прави сцени, аз ще му купувам после сладолед.....да, бе, да!!!

# 37
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 12 887
Не става въпрос да му се купи сладолед, става въпрос, че едното дете е получило, а другото - не.
Има разлика.😉

Щом съм обещала на детето нещо, аз гледам да го спазвам. Освен, ако не е нещо, което не зависи от мен, но пак премислям какво обещавам.

Моето дете също истерясваше, но беше на 2-3г. и чак толкова не разбираше от обяснения.
След истерия не съм му купувала нищо, НО и не съм му обещавала да му купя.😒

В по-късна възраст също е правил театър. Като са афектирани и кортексът изключва, та и да се говори, няма смисъл, защото те не приемат никаква информация. Трябва да се успокои детето, да започне да разсъждава и тогава се говори с него. Предварително не обещавам нищо! Също гледам да не обещавам нещо срещу добро поведение. Децата са хитри и бързо схващат, после няма излизане от тази ситуация. Доброто поведение не трябва да бъде купувано.

Едно време как са се справяли ли? Много просто: едно време никой не ми обещаваше сладолед, защото не беше ясно дали ще има.
Едно време нямаше лавинообразно нарастваща информация от всякакви канали, нямаше и толкова медии, които да те въвличат в някаква друга реалност.
Едно времетелевизията беше няколко часа, всички деца играеха навън, често без надзор и сами трябваше да си решават дрязгите.

# 38
 • Мнения: 421
Да - лиготията и глезотията. Ще ми прави сцени, аз ще му купувам после сладолед.....да, бе, да!!!
Едно време не смеехме да си помислим да отговаряме нито вкъщи нито в училище.А сега ако учител накаже или се развика на дете тича родата до 9 коляно телевизии . Сега е лиготия детето каже А родилите Я станат на по 10г и олеле проблемен тинейджър.Затова като започне да дава сигнали детето и да не влиза в релсите си трябва и малко шамари. Знам че ще ме нападнат много майки!! Но дете на 5-7г да се налага да избяга с портофейла и да си купи сладолед само за да е неговото .Е лично аз такъв пердах ще му хвърля че свет ще му се завие.Страшното е че цялото подрастващо поколение е масово такова изкривено😣😣за съжалении

Последна редакция: сб, 07 сеп 2019, 02:49 от Не се сърди, човече

# 39
 • Мнения: 14 074
Щом на 7 г. си позволява да краде от чантата на майка си,  не знам занапред как ще я карат.
Съгласна съм с Алекс, днес децата са прекалено разглезени и презадоволени.

И да, другото дете е получило сладолед, защото се е държало добре. Или и то да отговаря за поведението на сестра си?

# 40
 • Мнения: 4 070
Според мен, детето кара ранен пубертет. Това е явление, което се среща сред момичетата (особено, когато е по-голямата сестра). И по-сложното едва й предстои на приятелката ти - като стане на 13, 14 детето й. И аз като малка карах ранен пубертет. От 8-годишна съм се отговаряла на майка ми и до ден днешен не се разбирам с нея. Две различни светоразбирания имаме. Майка ми не знаеше как да комуникира с мен, никога не е знаела, и това ми даваше още повече право да се държа както си искам с нея. В смисъл, към нея нямам респекта, който имам към баща ми, не защото не съм яла бой от нея, ами защото чисто и просто, тя не разбира моята логика, моя начин на мислене, на виждане на нещата, желанията ми не ги разбира. Не си и е правила никога труда да ги разбира. Тя, детето, виж, даже си го е казала директно "Вие сте големите, вие трябва да знаете как да решите проблема" и майка й е продължила да настоява на нейното си да стане, защото тя е майка, тя е шефа. И приятелката ти продължава да я уговаря и да й обяснява неща, които на нея въобще не са й интересни. Ако не намери начин да комуникира с дъщеря си от сега, вярвай ми, след 5-6 години и психолози няма да могат да й помогнат. Дъщерята изглежда доста хитра и умна и очаква майката да е по-умна от нея, но вижда че не е, щом не може да намери разрешение на елементарен проблем като един "балон". 

# 41
 • Мнения: 405
Тя, детето, виж, даже си го е казала директно "Вие сте големите, вие трябва да знаете как да решите проблема" и майка й е продължила да настоява на нейното си да стане, защото тя е майка, тя е шефа. И приятелката ти продължава да я уговаря и да й обяснява неща, които на нея въобще не са й интересни. Ако не намери начин да комуникира с дъщеря си от сега, вярвай ми, след 5-6 години и психолози няма да могат да й помогнат. Дъщерята изглежда доста хитра и умна и очаква майката да е по-умна от нея, но вижда че не е, щом не може да намери разрешение на елементарен проблем като един "балон". 

За мене детето е достатъчно голяма за да разбере без да прави панаири! Как пък не ще се въртя на пета заради лигавщини. Обясни и се че няма от къде да и се вземе балон, пак казвам достатъчно е голяма за да разбере че няма от как. Как пък не ще скача да и търси балони щото явно не и стига акъла да разбере, логично че ще си настоява на нейното майката! Нищо не може да се направи по 'проблема и', това нея дали я вълнува или не си е нейна грижа. Достатъчно е голяма да разбере че не може да получава всичко! А родители изпълняващи всяка прищявка на отрочетата бих пратила аз на психолог, затова сега се качват на главата и на учители и на всички.

 Ако беше моето дете да ми бръкне в чантата щеше да е много тежко наказание и поне за няколко месеца! Причините не ме вълнуват, щом е решило че може да направи нещо забранено може и да си носи последствията!

# 42
 • Мнения: 4 070
А, какво наказание й е приложила приятелката ти? Grinning

# 43
 • Мнения: 14 074
Тя, детето, виж, даже си го е казала директно "Вие сте големите, вие трябва да знаете как да решите проблема" и майка й е продължила да настоява на нейното си да стане, защото тя е майка, тя е шефа. И приятелката ти продължава да я уговаря и да й обяснява неща, които на нея въобще не са й интересни. Ако не намери начин да комуникира с дъщеря си от сега, вярвай ми, след 5-6 години и психолози няма да могат да й помогнат. Дъщерята изглежда доста хитра и умна и очаква майката да е по-умна от нея, но вижда че не е, щом не може да намери разрешение на елементарен проблем като един "балон". 

Пълни глупости! Какъв проблем за решаване, какви пет лева?!?

Ако за някакъв спукан балон се правят такива драми, какво ли ще е със сериозните проблеми?

На лиглата ѝ е обяснено, че ще купят балони на следващия ден. Като не е съгласна, ще остане без никакви балони. Пък и ще се сърди, ще иска веднага....лелеееее, докъде ще стигнат претенциите ѝ след известно време, не искам и да си предствям.

Днес е балон, утре ще е телефон, после кола, екскурзия до Малдивите......айде, стига! Малко му е стягането за това девойче.

Ако беше на 2-3 години, разбирам, понеже тогава е свързано с възрастта. Ама на 7 години такива сцени....

И да, родителят е шефът, точно защото е родител. Ако не трябваше да се слушат родителите, можеше на по 5 години децата да стават пълнолетни и да си отговарят за себе си.

# 44
 • Мнения: 405
А, какво наказание й е приложила приятелката ти? Grinning

Не знам, от споментата случка (Петък) не сме се виждали. И дъщеря и не съм виждала отвън. Като се видим ще питам ✌

Общи условия

Активация на акаунт