Майчинството счетоводно-82

• 35 918
  • 758
  •   1
Отговори
# 585
За входящия номер - аз имах 2 копия за мен и за тях. Ако направят проблем, отиваш с твоето копие в Инспекцията и подаваш жалба. Или ги предупреждаваш. Надали ще се осмелят. Щом си ги уведомила вече, не могат да те съкратят без съгласието на Инспекцията май.

По повод вдигането на МРЗ и аз с един въпрос. Терминът ми е за 7 декември, сега съм в 45 дневен болничен от 23 октомври. Кога да чакам пари от НОИ за периода от 23 до 1 ноември? И съответно до 31 декември ще получавам на база 560 лв (осигурявана съм на 560 лв досега), а после ще получавам на база 610 или колко? И също от 1 ноември по договор ми стават на реални пари, това ще ми вдигне ли майчинството или не?

# 586
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
До колкото разбрах за придобиване на право да получавам майчинство трябва да имам мин 12 месеца осиурителен, както и  да бъда осигурена за този риск по време на първият болничен лист.

Ситуацията, при мен е такава:
Имам 8 месеца осигурителен стаж (трудовият е повече, но ме водиха на 4 часа, както и работих известно време без договор).
Идеята ми е да си открия фирма и да плащам сама осигуровките си за още 4-5 месеца, за да имам право на обещетение и след това да си взема болнчният лист за излизане в майчинство.
 Та, въпросът ми е, като си открия фирма, длъжна ли съм да си плащам осигуровките и по другите фондове (за безработица, Пенсии и т.н) или мога да си плащам замо за фонт "Бременност и майчинство" и здравните (които така или иначе си ги плащам сама).
Бих била благодарна, ако някоя от вас има опит и да ме посъветва.
П.С:
Разбрах, че съм бременна преди 2 дни, та предполагам имам време за реакция. Simple Smile

Някой трябва да води счетоводството на тая фирма.Тряба да плащаш осигуровките за всички фондове, няма как само за ОЗМ.След излизане в болничен трябва да плащаш здравните и да продължиш осигуряване, за да получаваш майчинството.Всеки месец се подава информация в НАП, освен подаването на болничните.
Освен всичко тая фирма е редно да има някакви приходи....

# 587
  • София-Младост
По повод вдигането на МРЗ и аз с един въпрос. Терминът ми е за 7 декември, сега съм в 45 дневен болничен от 23 октомври. Кога да чакам пари от НОИ за периода от 23 до 1 ноември? И съответно до 31 декември ще получавам на база 560 лв (осигурявана съм на 560 лв досега), а после ще получавам на база 610 или колко? И също от 1 ноември по договор ми стават на реални пари, това ще ми вдигне ли майчинството или не?-НЕ, ти нали вече си в болничен за временна неработоспособност.
Зависи кога е подаден или ще се подаде болничния. Срокът е 10,11. (Имам чувството, че всяко второ питане е затова
Ако изчисленото обезщетение е под МРЗ, взимате МРЗ...дали 560 сега или 610 от 01.01.2020...обезщетението за периода до 410 ден не може да бъде под МРЗ за страната!

Bonbonishokoladi
Можеш. Няма пожелателен ред, предполагам този, в които ти плащат е по-добрия.

sneji.23
Банката няма как да знае, че парите, които ще влязат са за обезщетение за бременост и раждане. Ваша работа е да уведомите за това, ако запорират тази сума.
КСО
Чл. 114а. (Нов - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 106 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) Върху паричните обезщетения и помощите, изплащани по този кодекс, не могат да се налагат запори по реда на Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс или да се извършват други удръжки освен за задължения към държавното обществено осигуряване и за задължения за издръжка, както и при прихващане на суми по реда на чл. 114, ал. 5.

# 588
А дали НОИ има право да не прави плащания на майчинство, докъто тече проверка на фирма осигурител и дори да не казва никой колко ще трае тази проверка . Вече 3 месеца съм без никакви пари, защото правели проверка на фирмата в която работя.. няма такава държава и лошото е, че никъде не казват колко ще продължи това

# 589
Извинявам се предварително, не знам дали пиша на правилното място, но съм нова и ще свикна.
 Имах фирма ЕООД на мое име и 2год. и 6мес. работех за себе си, в същото време завършвах Висшето си. Тази година април приключих дейността на фирмата и успешно взех държавния. Пушеше ми главата и реших лятото да почивам, без работа, без учене. И Чудото ни се случи, забременях, бебчо е мъничък на 5седмици.
 Ето обаче че съм без работа, следователно и майчинство няма как да получавам. Какво бихте ме посъветвали, преди да започна с фирмата, имам 2год трудов стаж на 8часа с прекъсвания. Как да постъпя, за да мога да получавам майчинство, а от както съм без работа си внасям само здравните осигуровки, благодаря предварително😊

# 590
Здравейте мами, може ли някой да ми помогне със сметките. При положение, че втората година от майчинството се получава МРЗ, защо в калкулатор за изчисление на майчинство ми показва 380 лв.? И нали е 90% от брутното трудово възнаграждение, но не по-голямо от нетното, защо е 560 лв.

# 591
Скрит текст:
Здравейте мами, може ли някой да ми помогне със сметките. При положение, че втората година от майчинството се получава МРЗ, защо в калкулатор за изчисление на майчинство ми показва 380 лв.? И нали е 90% от брутното трудово възнаграждение, но не по-голямо от нетното, защо е 560 лв.

МРЗ е минимумът за първата година. За втората е 380.

Последна редакция: вт, 29 окт 2019, 08:50 от AnMary

# 592
Скрит текст:

МРЗ е минимумът за първата година. За втората е 380.
Благодаря! Предполагам, че за другия ми въпрос, свързан с 560-те лева, че е защото нямам 2 години осигурителен стаж, а само една.

Последна редакция: вт, 29 окт 2019, 08:51 от Анонимен

# 593
Скрит текст:

Изчислява се на база 24 месеца назад,а не се смятат само месеците ,в които Си осигурявана на 1000 лв.В месеците,където си написала 0 се пише МРЗ за годината,за която се отнасят месеците или в случая 510 лв за миналата година.Не очаквай,че щом си осигурявана няколко месеца на 1000 лв,майчинството ти ще е 900 лв.Втората година майчинството е 380 лв за всички,независимо от дохода.

# 594
Скрит текст:

Изчислява се на база 24 месеца назад,а не се смятат само месеците ,в които Си осигурявана на 1000 лв.В месеците,където си написала 0 се пише МРЗ за годината,за която се отнасят месеците или в случая 510 лв за миналата година.Не очаквай,че щом си осигурявана няколко месеца на 1000 лв,майчинството ти ще е 900 лв.Втората година майчинството е 380 лв за всички,независимо от дохода.
Благодаря! Стана ми ясно вече Simple Smile

# 595
Здравейте. Имам 1 въпрос, по който намирам само доста стари теми. Става дума за уведомление за бременност пред работодателя. Когато става въпрос за голяма фирма от над 1000 човека, до кой трябва да адресирам уведомлението? В случая аз имам тийм лидър. До него ли трябва да е или на по-високо ниво? Също така има ли срок кога да уведомя? И подледно входящ номер откъде се взима? От HR или...? Благодаря предварително Blush

Най-добре до ЧР с копие до тим лидера ти, според мен. Срок май няма (аз казах на моите някъде в пети месец) , но ако нямаш проблеми препоръчвам след 12 гс. Също трябва да си на безсрочен договор, за да си защитена от уволнение. Входящ номер трябва да ти дадат после, след като минат уведомлението през счетоводството, но на мен не ми дадоха и нямах проблеми.

Lana.. , на мен никой не ми е дал входящ номер, това означава ли, че все едно не съм ги уведомила?
Могат ли да ми направят проблем? И без това търсят начин да ме съкратят , чрез съкращение на щата.
Здравей, в този случай трябва или да отидеш да си вземеш входящ номер, или ви съветвам да ги изпращате чрез куриер с обратна разписка, като пишете като основание - уведомление за бременност на писмото с искане за документ за входящ номер от куриера, така той стои докато не му дадат входящ номер на писмото. Това важи за всички важни документи Simple Smile

# 596
Скрит текст:
Здравейте. Имам 1 въпрос, по който намирам само доста стари теми. Става дума за уведомление за бременност пред работодателя. Когато става въпрос за голяма фирма от над 1000 човека, до кой трябва да адресирам уведомлението? В случая аз имам тийм лидър. До него ли трябва да е или на по-високо ниво? Също така има ли срок кога да уведомя? И подледно входящ номер откъде се взима? От HR или...? Благодаря предварително Blush

Най-добре до ЧР с копие до тим лидера ти, според мен. Срок май няма (аз казах на моите някъде в пети месец) , но ако нямаш проблеми препоръчвам след 12 гс. Също трябва да си на безсрочен договор, за да си защитена от уволнение. Входящ номер трябва да ти дадат после, след като минат уведомлението през счетоводството, но на мен не ми дадоха и нямах проблеми.

Lana.. , на мен никой не ми е дал входящ номер, това означава ли, че все едно не съм ги уведомила?
Могат ли да ми направят проблем? И без това търсят начин да ме съкратят , чрез съкращение на щата.
Здравей, в този случай трябва или да отидеш да си вземеш входящ номер, или ви съветвам да ги изпращате чрез куриер с обратна разписка, като пишете като основание - уведомление за бременност на писмото с искане за документ за входящ номер от куриера, така той стои докато не му дадат входящ номер на писмото. Това важи за всички важни документи Simple Smile
Глупав въпрос от мен, но след всичко изчетено из темите, така и не разбрах, какво точно е това уведомление за бременност? От кой се издава, върви ли с определен текст (както например Молба/Заявлението) ?
Моя АГ ми даде лист от прегледа и каза него да представя като документ, който потвърждава бременността ми... Това ли е въпросното уведомление , за което всички говорите?
Простете невежеството, но ми е първа бременност.. и съм тотално объркана, а скоро трябва да съобщя на работодателя.

Последна редакция: ср, 30 окт 2019, 10:46 от Анонимен

# 597
Lana, моля Ви като вече минала по-този път, да кжете на кое основание от КТ бременните са защитени от уволнение, че да се впише в заявлението пред работодателя! Предварително благодаря!

# 598
  • София-Младост
За бременните работнички и служителки е предвидена закрила при уволнение, като чл. 333, ал. 5 от КТ предвижда, че бременна работничка или служителка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро, може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12 от КТ, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6 от КТ. Закрилата действа от момента на уведомяване на работодателя и удостоверяването на бремеността. Тази закрила при уволнение включва забрана за уволнение на бременната работничка или служителка с предизвестие, освен в следните случаи, изчерпателно изброени в КТ: закриване на предприятието; отказ на бременната работничка или служителка да последва предприятието или поделението, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност; когато бременната заема длъжност, на която е възстановен незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност; при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор. Закрилата включва и забрана за уволнение на бременната работничка или служителка без предизвестие, освен в следните случаи, също изброени в КТ: когато бременната бъде задържана за изпълнение на присъда или бъде дисциплинарно уволнена. При дисциплинарното уволнение е необходимо предварително разрешение от Инспекцията по труда.
http://www.gli.government.bg/page.php?c=69&d=256

# 599
Здравейте, може ли да ми кажете дали е проблем, че в болничен лист е записана предишната ми длъжност (която е сходна)? Дали има опасност да ми го върнат от НОИ?

Общи условия

Активация на акаунт