Майчинството счетоводно-82

• 35 930
  • 758
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте,
Моля, ако някой знае отговор на моят въпрос, да ми съдейства.

Третият болничен/ или всъщност първият, който не в от болницата/  след раждането, може ли да бъде издаден от ЛЛ на майката или трябва да е от ЛЛ на бебето?

# 631
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Издава се от ЛЛ на детето.

# 632
Здравейте, а,който е с прекъснати здравноосигурителни права, какво следва ?

# 633
Значи че трябва да си плащаш като частен пациент при прегледи и медицински заведения.

# 634
Ммм.страхотно..А какви са вариантите за възстановяването им? Колко месеци назад се плащат?

# 635
Плащат се за предходните 60 месеца заедно с лихвите.
https://nap.bg/page?id=350

# 636
Да за 6 месеца е . Ако съм излязла болничен преди това , значи по време на болничния ще изтече договора и какво следва после ? Само социално майчинство ли ще ми се полага?

# 637
Да за 6 месеца е . Ако съм излязла болничен преди това , значи по време на болничния ще изтече договора и какво следва после ? Само социално майчинство ли ще ми се полага?
Следва прекратяване, без значение, че си в болничен.После или намираш фирма, в която да те осигуряват или социално майчинство, ако отговаряш на критериите за доход.

# 638
Здравейте мами търся помощ.Дъщеря ми е бременна в България ,в момента е в болнични ,които подновява всеки месец ,защото работата не и позволява да работи.Аз живея в Италия ,а тя също има тук в Италия адресна регистрация и аз държа тя да дойде тук да роди и да поседи поне година ,за да има помощ .Какво трябва да направим и как да постъпим с документи и др. ,за да си взима майчинството от България ?

# 639
  • Варна
ЗДравейте,
Получавах обезщетение за безработица до 04.11 (днес) от утре съм безработна. Имам няколко въпроса.
1) Разбрах,че трябва да намеря фирма, в която да ме назначат и да си плащам осигуровките докато съм бременна, за да имам право на болничен (45 дни) и майчинство в последствие, но фирмата ,която намерих, могат да ме назначат чак от февруари? Въпросът ми е, през месеците от ноември до февруари, когато реално ще съм безработна и няма да се осигурявам как ще повлияят на майчинството ?
2) Ако се регистрирам като практикуващ свободна професия и си плащам осигуровките сама, ще имам ли право на болничен и на майчински? И ако да, мога ли да се регистрирам като такава, на по-късен етап от бременността или трябва да го направя още от утре?

# 640
  • София-Младост
Вие дефакто и до 04.11. сте била безработна, за да получавате обезщетение.
1. При изчисление на обезщетението, тези месеци се смятат на база МРЗ. До м.02 ще трябва сама да си плащате здравните вноски.

# 641
  • Варна
За здравните е ясно, ще си ги внасям тях, но на каква заплата ще ми изчисляват при положение,че през тези месеци докато не съм назначена никъде (от ноември до февруари) реално  няма да получвам заплата? Те ще се броят като 0 лева ли?

# 642
  • София-Младост
За здравните е ясно, ще си ги внасям тях, но на каква заплата ще ми изчисляват при положение,че през тези месеци докато не съм назначена никъде (от ноември до февруари) реално  няма да получвам заплата? Те ще се броят като 0 лева ли?
1. При изчисление на обезщетението, тези месеци се смятат на база МРЗ.

# 643
  • Sofia
Здравейте.

По какъв начин се изчислява обезщетението за временна неработоспособност при издадени 2 болнични листа по 7 дни, без прекъсване - първите 3 дни по 70% (от работодателя), а следващите 7 работни дни по 80% (от НОИ) или това, че болничните листове са два, ще доведе до промяна в калкулацията? Във връзка с изчисляване на размера на обезщетението, има ли значение дали ще бъдат предоставени на работодателя (и съответно информацията за тях подадена към НОИ) един след друг или едновременно?

Благодаря!

# 644
Здравейте, за осигуровките добре, но ..след като съм с прекъснати здравноосигурителни права.,ще получавам ли майчинство? И мога ли на вноски да платя осигуровките, всъщност те по колко са на месец?В момента съм на трудов договор от 7мес.Благодаря предварително 💝

Общи условия

Активация на акаунт