Замира ли институцията брак?

• 19 130
  • 624
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Скрит текст:
Аз съм за брака. Имам брак и дете. Мисля, че напоследък отново се завръща брака. През последните години найстина имаше доста по-малко на брой сключени бракове, но напоследък поне от това, което виждам аз не е така, а точно обратното. Относно финансовите въпроси и аз съм за това жената да помисли за всички възможни варианти в брака и да подсигури себе си и децата си. Ето например нашия случай. Мъжът ми придоби къщата, в която живеем и стягаме заедно преди да сключим брак. Аз придобих апартамент на морето отново преди да сключим брак. Да, обаче в къщата мислим да живеем за в бъдеще , стягаме я заедно, а апартамента даваме под наем и имаме планове за в бъдеще да го продадем и да закупим с парите друго жилище, например в някой от курортите. В такъв случай, след като закупим новото жилище, мъжът ми ще има право на 50 % от него, къщата обаче си остава придобита от него преди брака и аз право на 50% от нея нямам. И да ок, ако мъжа ми не се ожени повторно и няма други деца, накрая всичко ще остане за нашето дете, но ако той сключи втори брак и има други деца, моето дете ще дели с тях и то имущества, които са си били лично мой, защото мъжът ми няма абсолютно никаква заслуга за придобиването на моя имот. Дори сделките за апартамента се платиха от моите близки (тогава още бях студентка), а за къщата платихме сделката и още куп документи, тъй като имаше разни проблеми двамата (вече работехме и живеехме заедно). Така че аз няма да съм будала да допусна подобно нещо. За пример за такъв случай имам собствения ми баща. До 7г възраст имах прекрасно семейство, майка ми и баща ми се разбираха прекрасно, всичко изглеждаше супер, изведнъж баща ми му прещраква нещо, завърта му главата млада ученичка още в 12ти клас, хваща си я за любовница, не иска да я зареже и нашите се развеждат. След което баща ми и до ден днешен е женен за новата изгора и има от нея още две деца. До преди две години той дори не се интересуваше аз жива ли съм, умряла ли съм и какво се случва с мен. От скоро реши да ме търси отново, но в най-трудните си години аз нямах баща до себе си. Така че мислете, хората се променят, подсигурете преди всичко собствените си деца, не мислете само от романтична гледна точка, защото в днешно време за съжаление живота е много суров. И накрая най-лошото е, че от прекалената романтика на майка им, страдат децата.

Защо просто не запишете имота на името на детето.  Simple Smile
Глупава идея. Защото няма да могат да разполагат с имота, това първо. Второ - ами ако имат второ дете и за него няма апартамент? Трето - децата са много симпатични на 3-5 години, ама на 18 може да се окаже, че не искат детето да разполага с апартамент, който и да продаде и да изпие парите.
Всъщност ще могат,  те  са му родители.    Има си вратички в закона и за разполагането и за второ дете.  Еми   за третото, вече те ще са си виновни, да са го възпитали по-добре.
НЕ, НЕ МОГАТ, въпреки, че са му родители и са платили те за имота. Пишеш глупости. Минава се през съдия и съдията може и да откаже, ако прецени, че не е в интерес на детето.

# 121
Изключително наивно е да припишеш единствения си имот на малолетното си дете.

# 122
  • Варна
Приятелката ми пишман стана с един детски влог (май такова беше), вие за апартамент говорите. Хем двамата с бащата в пакет ходят и пак им искат съдебно решение, а те просто искат да вземат парите и да ги преместят в друга банка. Мамата си трака е там работата.

# 123
Ами в описания случай няма как да се разберем. Аз съм едно от децата, които майка ми иска да ощети и не съм съгласна другите и децат да получат имота на баща ми. Баща ми цял живот се е борил да за нас.  Сега тя да дава на 2рия си мъж нашия апартамент, който е все пак в центъра на София. Мъжа и също има имоти, деца от преден брак, но не..  тя искала и тя да помогне за общите им деца пък ние със сестра ми сме били големи, семейни да сме се оправяли. Няма да стане! Точно за това чак сега се започва с делата, понеже опаквахме като майка да постъпи разумно и да не се стига до съд

Ами,аз не виждам нищо нередно в разсъжденията на майка ви.
По написаното от вас съдя,че вие не сте израснала заедно с доведените ви братя/сестри,нали?Иначе нямаше да разсъждавате така.Или поне имате огромна разлика във възрастта,която не ви е позволила да станете близки.

Нередното е че го е получила по грешка, която баща ми сглупи да не поправи още като я видя, ама той реши че тя е човек и няма смисъл от дела. Нередното е че е придобит доста преди брака, а още по нередното е че не е работила и 1 ден за да каже че вложила нещо в него. И ще го дава сега на някой друг. По тази логика и аз трябва да искам от имотите на сегашния и мъж? И за съжаление съм живяла доста време и с новия и мъж и с децата и и за това съм още по решена че те нямат право на нищо!

# 124
Скрит текст:
Аз съм за брака. Имам брак и дете. Мисля, че напоследък отново се завръща брака. През последните години найстина имаше доста по-малко на брой сключени бракове, но напоследък поне от това, което виждам аз не е така, а точно обратното. Относно финансовите въпроси и аз съм за това жената да помисли за всички възможни варианти в брака и да подсигури себе си и децата си. Ето например нашия случай. Мъжът ми придоби къщата, в която живеем и стягаме заедно преди да сключим брак. Аз придобих апартамент на морето отново преди да сключим брак. Да, обаче в къщата мислим да живеем за в бъдеще , стягаме я заедно, а апартамента даваме под наем и имаме планове за в бъдеще да го продадем и да закупим с парите друго жилище, например в някой от курортите. В такъв случай, след като закупим новото жилище, мъжът ми ще има право на 50 % от него, къщата обаче си остава придобита от него преди брака и аз право на 50% от нея нямам. И да ок, ако мъжа ми не се ожени повторно и няма други деца, накрая всичко ще остане за нашето дете, но ако той сключи втори брак и има други деца, моето дете ще дели с тях и то имущества, които са си били лично мой, защото мъжът ми няма абсолютно никаква заслуга за придобиването на моя имот. Дори сделките за апартамента се платиха от моите близки (тогава още бях студентка), а за къщата платихме сделката и още куп документи, тъй като имаше разни проблеми двамата (вече работехме и живеехме заедно). Така че аз няма да съм будала да допусна подобно нещо. За пример за такъв случай имам собствения ми баща. До 7г възраст имах прекрасно семейство, майка ми и баща ми се разбираха прекрасно, всичко изглеждаше супер, изведнъж баща ми му прещраква нещо, завърта му главата млада ученичка още в 12ти клас, хваща си я за любовница, не иска да я зареже и нашите се развеждат. След което баща ми и до ден днешен е женен за новата изгора и има от нея още две деца. До преди две години той дори не се интересуваше аз жива ли съм, умряла ли съм и какво се случва с мен. От скоро реши да ме търси отново, но в най-трудните си години аз нямах баща до себе си. Така че мислете, хората се променят, подсигурете преди всичко собствените си деца, не мислете само от романтична гледна точка, защото в днешно време за съжаление живота е много суров. И накрая най-лошото е, че от прекалената романтика на майка им, страдат децата.

Защо просто не запишете имота на името на детето.  Simple Smile
Глупава идея. Защото няма да могат да разполагат с имота, това първо. Второ - ами ако имат второ дете и за него няма апартамент? Трето - децата са много симпатични на 3-5 години, ама на 18 може да се окаже, че не искат детето да разполага с апартамент, който и да продаде и да изпие парите.
Всъщност ще могат,  те  са му родители.    Има си вратички в закона и за разполагането и за второ дете.  Еми   за третото, вече те ще са си виновни, да са го възпитали по-добре.
НЕ, НЕ МОГАТ, въпреки, че са му родители и са платили те за имота. Пишеш глупости. Минава се през съдия и съдията може и да откаже, ако прецени, че не е в интерес на детето.
Въобще не пиша глупости, мисля че добре съм запозната с тези неща и  като ти казах, че има вратички, точно това визирах. Те могат да разполагат с имота
като негови родители, да живеят там,  да правят подобрения и други, но не могат да го продадат, което е добре тъй като подсигурява детето......  При евентуални разводи, нови бракове и деца.

# 125
  • Пловдив
Пишеш глупости. Абсолютни глупости. Няма вратички - минава се през съдия, трябва съдебно решение.

Да, могат да учредят право на ползване. Проблема настава ако искат да продадат апартамента.

# 126
Пишеш глупости. Абсолютни глупости. Няма вратички - минава се през съдия, трябва съдебно решение.

Да, могат да учредят право на ползване. Проблема настава ако искат да продадат апартамента.
Първо да изясним няколко неща, ти каза че не могат да разполагат с имота, отговорих ти, че могат. И затова си има вратичка. Във всеки закон си вратичка, стига да имаш знания и акъл и да го разтълкуваш правилно. А в България има и толкова съдебни практики по този казус.   Дори и преминаването през съдиятата, с подходящата молба със съответните доводи си е вратичка. Няма да ти давам уроци по право...., явно си запозната доста добре 😉

# 127
  • Пловдив

Първо да изясним няколко неща, ти каза че не могат да разполагат с имота, отговорих ти, че могат. И затова си има вратичка. Във всеки закон си вратичка, стига да имаш знания и акъл и да го разтълкуваш правилно. А в България има и толкова съдебни практики по този казус.   Дори и преминаването през съдиятата, с подходящата молба със съответните доводи си е вратичка. Няма да ти давам уроци по право...., явно си запозната доста добре 😉
Айде, кажи вратичката да чуем, то на приказки всичко може. И да не е "познат съдия", ами така всеобщо достъпна.
Примерно - дадения апартамент сме решили да го продадем, защото не ни харесват съседите. И съдията вика - не.

# 128
  • София

Виж аз нямам деца, може и явно не ви разбирам, но би ли ми обяснила какво ще помогне на детето ми-  2 стола, масата и телевизора, които съм взела от баща му. Не е ли по-важно присъствието на бащата в живота му.

Да, наистина не разбираш, но ще опитам така:
Какво ще попречат двата стола и телевизора, бащата да присъства в живота на детето си?
И ако реши да не присъства, значи ли, че децата няма да имат нужда от столове?
А, от жилище?

# 129
Като чуя някой, който твърди, че е юрист да говори за вратички в законите...
Разрешение за продажба на НИ собственост на дете се издава от районен само след становище на дирекция Социално подпомагане, в което категорично трябва да пише, че продажбата е в полза и интерес на детето, но разбира се решението на съда е комплексно. Масово такива молби остават без уважение, да не поствам пак съдебни решения.

# 130
  • Пловдив
Тъй.

# 131
Като чуя някой, който твърди, че е юрист да говори за вратички в законите...
Разрешение за продажба на НИ собственост на дете се издава от районен само след становище на дирекция Социално подпомагане, в което категорично трябва да пише, че продажбата е в полза и интерес на детето, но разбира се решението на съда е комплексно. Масово такива молби остават без уважение, да не поствам пак съдебни решения.
Хайде, да си говорим честно, може ли да стане? Може...  Има достатъчно съдебна практика доказваща го. Даже преди седмица четох такава. Сега друг е въпросът родителите, с каква цел го правят.   Но навлизаме в много дълбоки води.

Прави ли ви впечатление, че за повечето хора, бракът е договор между съпрузи, който установява правата и задълженията помежду им...

# 132
Тръгнахме от бялата рокля, стигнахме до юридическия аспект на нещата. Загуби се романтиката... Sad

# 133
  • Пловдив
Ама аз ако съм платила апартамент и примерно искам да го продам за да ходя на пътешествие съда няма да разреши, защото не е в интерес на детето. Докато ако е на мое ще си го продавам когато реша. Това е да разполагат с имота си.

# 134
Да се разпорежда се казва, може и оттам да идва част от объркването в спора.

Общи условия

Активация на акаунт