Замира ли институцията брак?

• 19 137
  • 624
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Ами как се раждат - първо едното, скоро след това второто и третото, защото много искахме още едно и имаме възможност да ги отглеждаме и трите. Simple Smile Не е толкова сложно. Четвърто обаче не искаме, че трябва да имаме време да си се радваме и на нас двамата.  Simple Smile Да, check please, точно както казваш , усложнява се ежедневието и да, за Германия ставаше въпрос.

Много искате деца, ясно, ама ти нали уж много искаше и брак, пък вървиш подир неговите желания като пале......
Не го разбирам аз това, цял един живот да ти мине в неосъществена мечта не за друго, а защото този до теб не бръсне за нищо.

# 166
Това е защото кредита е на мое име,а той е съдлъжник.В нотариалния акт сме вписани по същия начин.
Че на кой друг биха могли да го препишат,ако няма деца?На баща му и майка му? Grinning Grinning Grinning
p.s. дори да не е уредено документално,винаги може да се направи едно наследство. Simple Smile

Т.е. жилището е собственост и на двамата ли? Ако е така, не е вярно, че като се случи нещо се единия, другия остава едноличен собственик. Неговата част се наследява от наследниците му. И да, като нямате брак и деца, наследници са родители, после братя и сестри, че дори и баба и дядо. Ако имате деца, те наследяват всичко, само че с тяхната идеална част от жилището ти не можеш да се разпореждаш без разрешение от съд. Нищихме го последното вече.

# 167
  • Бистрица
Ако няма деца,баща,майка,сестри,братя,племеници и т.н. А ако те са по чужбина и не се интересуват от имот, погребение, лечение а ти имаш нужда да уредиш нещо...дупе да ти е яко. Реално ти си НИКОЯ. Всеки може да дойде и да претендира за нещо по тази логика, ако живееш със съквартирант или с жена си на семейни начала, съквартирантът има същите права-т.е. почти никакви. А ако жената е бременна, но все още не родила-пак нищо. В завещанието има т.нар. запазени дялове за наследство и не можеш да лишиш току така някой, за сметка на друг. Затова ситуациите са индивидуални.

# 168
  • Пловдив
Това е защото кредита е на мое име,а той е съдлъжник.В нотариалния акт сме вписани по същия начин.
Кой е "същият начин"? Длъжник по кредит и собственик на имот не съвпадат задължително. Макар че обикновено съвпадат, когато имотът се купува с кредит.
Ако нямате брак, нито деца, го наследяват баща му и майка му, да. Ако имате брак, но нямате деца - ти, баща му и майка му. Няма значение кой е съдлъжник или съсобственик - съсобствеността не те прави собственик на останалата част, ако другият почине.

# 169
Всичките тези сложнотии , като може просто да се напише едно Завещание Simple Smile

# 170
  • София
Пак не мога да разбера логиката на тези, които не искат да подпишат.
СК им оправя съсобственостите с един подпис, като ги прави наследници един на друг, дава им наследствени пенсии и всички права, които по рождение имат родители и роднини, като в същото време, те- роднините вече минават на заден план.
И защо се правят всичките гимнастики с подписване на купища бумаги за различни ситуации? Защо никой не се опита да се погледне след 30 години, например и то сам?

Търся обяснение, ама освен със страх от официално обвързване, с друго не мога да си го обясня.

# 171
  • Бистрица
"В завещанието има т.нар. запазени дялове за наследство и не можеш да лишиш току така някой, за сметка на друг."
Всяко завещание може да бъде оспорено от законните наследници. Ако пък това е бивша или свекърва,която не те харесва става чудно. И това защото си се запънал да туриш един подпис за да си уредиш нещата, когато си в състояние да преценяваш и да направиш така, както искаш да бъде и да си спокоен, както и човека до теб. А това, че си поискал жената до теб да стане твоя съпруга, заявил си го категорично пред нея и обществото си е признание и аз не се сещам какво друго може да се сравни с това. От страна на жената пък най-голямото признание е да реши да роди дете точно от теб. Говоря за осъзнати избори, за взаимни решения, които са важни за едно семейство и  реализирани така, че да удовлетворяват и двамата. Да-компромиси трябва да се правят и от двамата в една връзка, но нека те да са за малките неща.

И да нещата могат да се уредят донякъде без брак, чрез други документи, пълномощни, договори, завещания и т.н.... и се разделяте. Какво следва? Една камара бумащина да си обвържете отношенията без брак да си дадете някакви права един над друг/децата, после трябва да си ги разделите също толкова сложно. Все пак бракът не е свършекът на света, след като можеш да се разведеш. Ако имате имоти с разделен режим си ги разпределяте предварително.

# 172
  • Пловдив
"В завещанието има т.нар. запазени дялове за наследство и не можеш да лишиш току така някой, за сметка на друг."
Всяко завещание може да бъде оспорено от законните наследници. Ако пък това е бивша или свекърва,която не те харесва става чудно.
Само една корекция. Горното е вярно, всяко завещание може да се оспори, но едно е да оспорваш просто щото така (примерно твърдиш, че завещанието е нищожно поради неспазена форма), друго е, когато ти е накърнена запазената част. Във втория случай шансовете да получиш нещо - но не всичко - са по-добри. Wink Е, зависи от случая, разбира се.
Запазена част имат децата, родителите и съпругът (не бивш). Братята, сестрите и племенниците нямат. Тоест на практика те наследяват не само ако няма деца и живи родители, но ако няма освен това и завещание. Ако има завещание, те нямат запазена част.
Бившата не е наследник, след като е бивша; свекървата (майката, тоест) е наследник само ако починалият няма деца.

# 173
Излиза,че ако искаш да започнеш ново семейство и да разграничиш възможностите бившата и настоящата ти жена да делят имущество или да взимат решения къде и как да бъдеш погребан или лекуван,следва да се "Опариш" отново като се ожениш. Казвам го, защото вече има доста "модерни семейства", които имат деца от различни бракове, както и хора, разведени, съжителствали с някого дълги години и изгонени на улицата от внуците на починалия от предишни бракове.
Всъщност при такива ситуации - да почине партньор, който има деца от предишен брак, те спасява единствено разделно имущество и уреждане на имотните отношения приживе. В описания случай, ако имаше брак, детето щеше да наследи 1/4 от апартамента. Ако  нямаш кеш, който да предложиш за откупуване, могат да те правят див и щастлив пак. Аз, като разведена с дете и нямаща намерение да ражда още деца, категорично не бих се оженила втори път. Държа имено сина ми да ме наследи изцяло. Всъщност най-честите и грозни случки са, бащата сключил втори брак, да  продаде фиктивно цялото си имущество на новите деца, а всичко придобито през втория брак да се води на новата жена. Така реално се лишават от наследство децата от първия брак.
Лично в моя случай - бракът ми чисто юридически не е имал никакво влияние върху това, с което разполагам след него.   За тежки боледувания, поне в бг, поне 8асуга няма никакви пречки за получаване на сведения, за достъп до болния в болница и т.н. При смърт, предполагам ще има. Но ми е интересно, ако почине човек без жена и деца и само с далечни роднини, приятелите му нищо ли не биха могли да направят?

# 174
  • Пловдив
Цитат
Но ми е интересно, ако почине човек без жена и деца и само с далечни роднини, приятелите му нищо ли не биха могли да направят?
Или дори без далечни роднини. Или с такива далечни роднини, които са и физически далече.
И аз това се зачудих одеве. Не ми се рови за инфо, но ми се вижда логично всеки близък или загрижен познат да може да уреди погребение. Особено ако наследниците - тея далечните - не проявяват интерес.

# 175
Всичките тези неща , които изброявате за наследството, може да се случат и на хора в брак.Оспорването, съденето и нервите покрай тях.Познавам не един и два такива случая.Ако хората срещу теб са Говеда, ако ще и пред папата да се венчаеш,пак могат да намерят вратичка да ти съсипят живота.
За мен брака е едно усложняване на живота.И само да ви кажа,че в развода има много повече бумащина,делене и разправии , отколкото при раздяла при семейни начала.
Давам един чудесен пример , на мой много много близък братовчед.
Човека се ожени , живя къде щастливо,къде не с жена си цели 15 години в неговата къща(придобита доста преди брака от родителите му).Жена му един ден реши,че иска мъж , който да я води навсякъде и да и плаща всичко(така и направи,омъжи се повторно за богат мароканец,без любов,но с мноооого пари),остави му децата ТОЙ да ги гледа и даже се опита да му вземе половината от къщата,защото видиш ли...имали брак.
И най-интересното тепърва предстои-понеже той е добряга и не искаше да се разправя и да стават грозни сцени пред децата-остави съда да даде попечителството на нея(нали,като майка,нищо,че си събра багажа и ги остави), но децата да живеят при него.Сега той ги изхранва и гледа под неговия покрив,но плаща издръжка НА НЕЯ.
Човекът беше съсипан от този развод,по-грозно нещо не съм виждала до сега!
Ето какво му даде брака...

# 176
Моля те, нека това да е най-грозното нещо, което си виждала някога.Simple Smile Не им знаеш на хората ни договорките всъщност, ни реалността Simple Smile

# 177
  • Пловдив
Точно пък в този случай и без брак щеше да е същото. Тя щеше да го съди за издръжка за децата, после да му ги остави и да взима издръжката.

# 178
Решение за лечение при човек в кома се взима от лекарите, не от бившите съпруги, настоящите съпруги или децата. Иначе представяш ли си настоящ/а съпруг/а, който/която не обича и не желае доброто на мъжа си/жена си, какви може да ги натвори? Или то такива няма?
Зависи от случая. По - назад писах за нещо подобно:
Скрит текст:
Има го и това за съжаление. Например позната адвокатка ми е разказвала следния случай:
Мъж и жена си живеят на семейни начала. Имат и дете. Мъжа обаче влиза в болница(не се сещам за причината) и изпада в кома. За да го лекуват им е необходимо съгласието на близък, но тъй като нямат брак жената не се води такава. Детето е малолетно и също не може да даде съгласие. Остава само сестрата, с която пък се съдят за наследство и тя не иска да подписва.
Не знам после какво е станало.

Изобщо всичко е възможно.

# 179
Точно пък в този случай и без брак щеше да е същото. Тя щеше да го съди за издръжка за децата, после да му ги остави и да взима издръжката.

Точно това искам да кажа.Ако човек е решил да се заяде,няма никакво значение дали имаш брак или не.

Моля те, нека това да е най-грозното нещо, което си виждала някога.Simple Smile Не им знаеш на хората ни договорките всъщност, ни реалността Simple Smile

Знам ги, този човек ми е като брат,израснали сме заедно.
Ясно ми е , че си мислите,че защитавам роднина,а жената я имам за чужда,но не е така.Ако я познавахте и вие,щеше да ви е ясно.
Мога само едно да кажа-коя майка си тръгва и оставя децата си?Започва нов живот,без тях,свободна,но пък си има издръжка.
Е,да,от нейна гледна точка-да живее брака!

Общи условия

Активация на акаунт