Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 авг. 2019, 23:13 ч.

Машина за хляб - 65 тема

  • 3 528
  • 94
  •   1
Отговори
  • Добрич
  • Мнения: 4 107
МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 65-та ТЕМА








В него ще намерите, съвети на майсторите, съвети за козунаците, упътване и инструкции за работа с машините, и други.





РЕЦЕПТИ И СЪВЕТИ:







Каква машина за хляб да изберем - ТЕМА за дискусии





ЧЕТЕТЕ БЛОГОВЕТЕ И ЛИНКОВЕТЕ КЪМ ТОЗИ ПОСТ ПРЕДИ ДА ЗАДАДЕТЕ ВЪПРОС...
АКО НЕ СЕ ОРИЕНТИРАТЕ - ПИТАЙТЕ.
Peace

машина с неръждаемо казанче: https://www.sana-store.com/sana-smart-bread-maker-standard

# 1
  • 1st floor
  • Мнения: 6 371
И аз!  bouquet

Следващата събота ще има пак хлебопекарна в Лидл:
https://www.lidl.bg/bg/c/super-sbota/c1118/w2

Аз съм много доволна от моята! Grinning

# 2
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 3 546
inska_maslinka

Имам хлебопекарна Мулинекс, която е купувана дреди доста време. Вече няколко пъти сменяме съда, в който се бърка и пече. Сега дойде време отново да купувам нов и се чудя не измислиха ли вече вариант за НЕтефлонови съдове? Имате ли идея дали се произвеждат за стари модели или е необходимо да закупя нова пекарна с такъв съд ( ако изобщо вече се предлагат такива модели)?

има с нетефлонови казанчета.

# 3
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 4 080
По повод новата тема, ще споделя хитринка, която прилагам от скоро. Вместо с вода, правя хляба със суроватката, която ми остава след приготвянето на домашно сирене. Става наистина страхотен и ароматен хляб. Опитайте.

# 4
  • Мнения: 1 171
inska_maslinka

Имам хлебопекарна Мулинекс, която е купувана дреди доста време. Вече няколко пъти сменяме съда, в който се бърка и пече. Сега дойде време отново да купувам нов и се чудя не измислиха ли вече вариант за НЕтефлонови съдове? Имате ли идея дали се произвеждат за стари модели или е необходимо да закупя нова пекарна с такъв съд ( ако изобщо вече се предлагат такива модели)?

има с нетефлонови казанчета.

И моята е ветеран - Мулинекс. Засега си е ок, но това с нетефлоновите казанчета ме  впечатли. Може ли малко повече инфо за моделите, които ги имат!

# 5
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 3 546
скъпички са.
в Амазона (май там беше) съм ги срещал.  Laughing


тук може би е възможно да се възстановяват стари казанчета.
трябва да се пита.

https://www.facebook.com/NonStickCoatingsBulgaria/?__tn__=%2CdK- … amp;fref=mentions

https://www.sana-store.com/sana-smart-bread-maker-standard?fbcli … p7oHB8VNeOVRgrv7Y

Последна редакция: сб, 24 авг 2019, 11:01 от ]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[

# 6
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 302
По повод новата тема, ще споделя хитринка, която прилагам от скоро. Вместо с вода, правя хляба със суроватката, която ми остава след приготвянето на домашно сирене. Става наистина страхотен и ароматен хляб. Опитайте.
Заменям част от количеството вода с айрян в рецептата за пълнозърнест хляб със семена от книжката с рецепти на Силвър крест и става чудесен хляб

# 7
  • Габрово
  • Мнения: 2 597
И с двете става хубаво, просто е различно. Месила съм със суроватка, даже съм си слагала във фризера премерена за по един хляб, за да си замеся с нея по-нататък, ако съм имала по-голямо количество. И не само хляб де, ако месите тесто за мекици и тем подобни, също стават много добре със суроватката вместо вода.
Иначе да, хляб в който има лъжица-две кисело мляко, поне за мен се държи по-добре като престои ден-два. Те прясно опечени всичките са вкусни, но не навсякъде се изяждат веднага, та на мен това си ми беше важно.

# 8
  • там, където ми харесва
  • Мнения: 343
И аз мисля, че хляб с кисело мляко в рецептата са най-хубави т.нар. Йогурт хляб. Няма значение дали е пълнозърнест или бял.

# 9
  • Мнения: 62
Пробвали ли сте да правите хляб с домашен квас? Знам че уж не става в пекарна, но ако някой е открил начин?

# 10
  • Габрово
  • Мнения: 2 597
Хляб с квас не, но козунак като реша да правя, не ползвам готова програма а си го оставям доста по-дълго да втасва... когато - тогава. Предпочитам бавно и дълго втасване и затова процедирам така, обикновено правя мъничък и то не си струва цапането да го правя на ръка. По-големи неща си ги меся в нея и си ги пека във фурната, там повече си заслужава да поизцапам наоколо, но за малък козунак или нещо от сорта ми върши работа.
Същият подход би трябвало да свърши работа и за тесто с квас, според мен. Машинката ми няма възможност аз да си създам програма с времена, зададени от мен. Някои имат. Просто я ползвам първо само програма за тесто, после като свърши го оставям да втасва вътре още, накрая като преценя че е време за печене, включвам само на печене и готово. Вече за времената обаче не мога да помогна, те май няма как да са точно зададени при кваса. Ако има програма за кисело мляко, знам че някои я използват да поддържа топлина за втасване, не знам и това дали няма да помогне. Останалото е да се съобрази грамажът на продуктите спрямо хлебопекарната, но ако вече имате опит с правенето на хляб, това не би трябвало да е проблем.

# 11
  • 1st floor
  • Мнения: 6 371
Аз правя хляб с квас. Рецептата е 300 мл течност - вода, айран или кефир, 500 гр бяло брашно, сол, захар, олио или зехтин. Предпоследно е брашното и отгоре сипвам малко на око от активирана квас - около 100-150гр. Пускам на тесто за паста 2х15мин. И оставям в машината. Тестото е лепкаво и меко, вадя задължително бъркалките. Отскоро правя и нещо като разтягане на няколко пъти през първия час. Видях го в нета, не знам как да го обясня точно. Втасването в тази жега е около шест часа. После пека на програма печене - един час на средно изпечена коричка. Във фурната е много по- добре изпичането, но често ме няма у нас след тия шест часа и децата включват машината. Simple Smile Квасът ми е течен, не левито мадре. Simple Smile

# 12
  • София
  • Мнения: 1 116
Аз правя хляб в пекарната с домашно захванат квас и с домашно захванат кефир. Слагам първо мазнината - зехтин, шарлан или друго, после 1 чл захар, 1 чл сол, едно яйце разбито, 1 сл ракия, кефир на око / може би около 150 мл /, и накрая кваса, също на око и вероятно около 150 мл. Отгоре сипвам пресято 1.5 чаша бяло брашно и 2.5 чаши пълнозърнесто, ръжено или друго тъмно  брашно. Смилам си и две мерителни големи лъжици конопено семе на ситно и толкова ленено семе на ситно.Тях слагам най-отгоре. Понякога сипвам и малко сурово слънчогледово семе, предварително накиснато във вода за 8 часа. Сипвам накрая и някаква билка - мащерка, босилек, самардала и т.н. Пускам на месене отначало. Като свърши програмата, минават от 3 до 5 часа, а понякога и повече, докато втаса добре тестото и тогава го пускам на печене за 1 час на светла коричка. Става много вкусен хляб.  

Последна редакция: нд, 25 авг 2019, 22:31 от Mari_qana

# 13
  • 1st floor
  • Мнения: 6 371
Ще пробвам и тази рецепта. Благодаря. Слънчогледови семки и аз слагам, но не ги кисна. На яйцето не му ли става нещо в тази жега? Все се чудя дали да слагам и все не смея. Много е горещо у нас. Моят квас също и домашен, както и кефирът. Имам го от май месец, но напоследък имам чувството, че хлябът стана с по-различен вкус. И се чудя дали нещо аз повредих кваса, или започнах неусетно да слагам по-голямо количество на 500гр брашно или е от жегата?

# 14
  • Мнения: 933
Заменям част от количеството вода с айрян в рецептата за пълнозърнест хляб със семена от книжката с рецепти на Силвър крест и става чудесен хляб
Може ли рецептата?

# 15
  • Добрич
  • Мнения: 4 107
Заменяла съм около 1/4 от водата в рецептата с мляко, прясно или кисело. Получава се чудесен хляб и мисля, че може да се приложи към всяка рецепта.

# 16
  • Мнения: 3 117
Вела, с кисело или прясно мляко ти харесва повече. И слагаш ли яйце?

# 17
  • Добрич
  • Мнения: 4 107
И двата варианта стават вкусни и се харесват у дома. Не мога да избера. Използвам класически рецепти без яйце.  С яйце имам друга рецепта, но отдавна не съм я правила.

# 18
  • Мнения: 2 323
Хлябът ми започна да залепва за казанчето и трудно се вади, ако не съм  намазала обилно с олио още преди пускането на машината. За смяна ли е вече казанчето?

# 19
  • Добрич
  • Мнения: 4 107
Надраскано ли е казанчето? На Мулинекс ми залепваше за бъркалките, но за казанчето не ми се е случвало, а от 2009 до сега съм сменила няколко казанчета, че и машината.

# 20
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 3 546
Хлябът ми започна да залепва за казанчето и трудно се вади, ако не съм  намазала обилно с олио още преди пускането на машината. За смяна ли е вече казанчето?
добави 1-2 с.лъжици брашно в тестото.
всъщност следи си консистенцията му. пощипвай го.  Laughing

# 21
  • 1st floor
  • Мнения: 6 371
Забелязах, че хлябът с квас се вади по-лесно от казанчето, когато постои след печенето в него  15-20 минутки.

# 22
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 3 546
и хлябът с мая се вади по-лесно след като престои няколко мин. след изпичането му.
но щом е залепнал вероятно проблема е друг.

# 23
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 302
Заменям част от количеството вода с айрян в рецептата за пълнозърнест хляб със семена от книжката с рецепти на Силвър крест и става чудесен хляб
Може ли рецептата?
Рецептата е следната: 150 мл.айрян или негъсто кисело мляко, 150 мл.вода, 1 ч.л сол, 1 с.л краве масло, 1 с.л олио (може и само  с краве масло или само с олио) 240 гр.пълнозърнесто брашно,240 гр.бяло брашно, 1 с.л захар, 6 гр.суха мая, 60 гр.микс от семена. Програма 1 за хлебопекарна Силвър Крест, тегло 1 кг

# 24
  • Мнения: 2 323
Надраскано ли е казанчето? На Мулинекс ми залепваше за бъркалките, но за казанчето не ми се е случвало, а от 2009 до сега съм сменила няколко казанчета, че и машината.
Изобщо не е надраскано, затова се чудя. В горната част залепва хлябът и ако не съм намазала с олио, го вадя или на парчета, или хващам казанчето с две ръкавици, обръщам го и започвам да го блъскам силно по дъска за хляб, докато се отлепи. Преди изобщо не беше така, изваждаше се лесно.
Бонго, имаш предвид да правя по-твърдо тестото ли? Ще пробвам, благодаря. И ще го пощипвам Grinning

# 25
  • Мнения: 933
Много благодаря, I am the same, ще го пробвам още утре. Simple Smile

# 26
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 3 546
Бонго, имаш предвид да правя по-твърдо тестото ли? Ще пробвам, благодаря. И ще го пощипвам Grinning

това аз го имам в предвид. за него незнам.

# 27
  • Мнения: 2 323
Разбрах, разбрах Grinning наздраве и дано подейства Flowers Hibiscus

# 28
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 3 546
няма да подейства, разбира се. заради умишлената грешка  hahaha

# 29
  • Мнения: 3
Здравейте! Имам хлебопекарна (от скоро) и най - малкият грамаж хляб е 1000g. Проблемът е, че това количество ни е много. Бих искала да правя 500g хляб. Имам програма на пекарната, която позволява сама  да прорамирам какво да се случва. Може ли да ми дадете съвети какво да направя?

# 30
  • 1st floor
  • Мнения: 6 371
Според мен по-малките хлябове няма да се изпичат добре отгоре, а и не знам тестото как ще се омеси, като е по-малко...

# 31
  • Мнения: 2 093
Според мен по-малките хлябове няма да се изпичат добре отгоре, а и не знам тестото как ще се омеси, като е по-малко...
Точно обратното е, а тестото няма да е 100г., че да не може да се омеси.

# 32
  • 1st floor
  • Мнения: 6 371
Според мен по-малките хлябове няма да се изпичат добре отгоре, а и не знам тестото как ще се омеси, като е по-малко...
Точно обратното е, а тестото няма да е 100г., че да не може да се омеси.
Кое е обратното? newsm78 Не съм правила и ми е интересно. Чела съм, че отгоре няма реотан и хлябът се изпича от нагряването на капака. Ако е по-нисък, си представям, че няма да е достатъчно билзо, за да се изпече.

# 33
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 3 546
Здравейте! Имам хлебопекарна (от скоро) и най - малкият грамаж хляб е 1000g. Проблемът е, че това количество ни е много. Бих искала да правя 500g хляб. Имам програма на пекарната, която позволява сама  да прорамирам какво да се случва. Може ли да ми дадете съвети какво да направя?
машината с 2 бъркалки ли е?

# 34
  • Добрич
  • Мнения: 4 107
При мен малките хлябове отгоре стават светли, точно защото са останали навътре в казанчето. Големите 1500 г. се изпичат идеално. Преди малко нарязах един такъв малък хляб на филии.

Gabriela Draganova 642057,  от таблицата с разбивките на времето по програми ми е направило впечатление, че при малките хлябове печенето е с 5 мин. по-кратко. Месенията и втасванията са равни.  Така, че задай си същата програма, но с по-кратко време за печене. Машината няма опция за по-малък грамаж, така ли?

Последна редакция: пт, 06 сеп 2019, 09:20 от Вела

# 35
  • Мнения: 3
Здравейте! Имам хлебопекарна (от скоро) и най - малкият грамаж хляб е 1000g. Проблемът е, че това количество ни е много. Бих искала да правя 500g хляб. Имам програма на пекарната, която позволява сама  да прорамирам какво да се случва. Може ли да ми дадете съвети какво да направя?
машината с 2 бъркалки ли е?

да, с 2 бъркалки е и няма опция за по-малък грамаж.

# 36
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 3 546
Скрит текст:
Здравейте! Имам хлебопекарна (от скоро) и най - малкият грамаж хляб е 1000g. Проблемът е, че това количество ни е много. Бих искала да правя 500g хляб. Имам програма на пекарната, която позволява сама  да прорамирам какво да се случва. Може ли да ми дадете съвети какво да направя?
машината с 2 бъркалки ли е?

да, с 2 бъркалки е и няма опция за по-малък грамаж.
[/quote]
опцията я остави - машината няма да усети колко грамаж е. Laughing
за контейнер с 2 бъркалки грамаж от 500 гр. е малък. тогава няма да има качествено месене на тестото. най-често едната бъркалка ще го върти , но няма да се меси.
пробвай с 7-800 грама и виж тестото ще се подмята ли и от двете бъркалки.

# 37
  • Мнения: 97
Преди 10тина години имахме един Black & Decker, не помня кой модел, и тестото го бъркаше много добре, включително и за козунак, но не опичаше добре. Беше от типа не легнал хляб, а хлябът реално се печеше вертикално, не хоризонтално разположен (дано разбирате какво искам да кажа). И отгоре не се опичаше добре, стоеше полу-суров. Отдолу беше перфектен.
Освен това програма от почти 3ч50 минути ми идваше много. Пробвах и на късата от 1 час, но пак не ми харесваше.

И тогава започнах да я ползвам само за забъркване на тестото, което после оставях за 30 мин до включена на нисък градус фурна да тваса, и след това го слагах в алуминиева форма за кляб и си го изпичах в нормалната фурна за още 30 мин.

Ставаше чудесен и цялата къща ухаеше на хляб.

При тези цени на тока в момента, обаче, се чудя дали да си купувам пак нова машинка! Онази замина отдавна.

# 38
  • Габрово
  • Мнения: 2 597
Не мисля че хлебопекарната е голям консуматор на електричество, сравнена с останалите домакински уреди. Едва ли да ви вдигне сметките осезаемо.
Относно дължината на програмата... ами аз и изцяло на ръка когато си правех хлябовете, пак под три часа общо с печенето нямаше как да падна, това от момента в който започна замесването до изваждане на опечен хляб. С квас иска доста по-дълго де, говоря за стандартна мая че пак три часа си отиваха и отгоре. Зависи къде го оставя да втасва. За по един час стават само в хлебозавода, което не значи че го смятам за нормално или за добър хляб.
С малко планиране човек просто свиква да си го предвижда това време, а повечето или май вече всичките хлебопекарни имат и отложен старт ако е толкова проблемно.

# 39
  • Мнения: 97
Благодаря за отговора.

Ползвах мая от сухата.
На мен ми излизаше около 1ч30мин с месене в хлебопекарната, втасване 30 минути и още около 30 минути във фурната.
Много по-удобно обаче е просто да сложиш всички продукти и да не го мислиш повече, когато е готов хляба да ти извести машинката и готово.

# 40
  • Габрово
  • Мнения: 2 597
Програмата дето е за тесто за час и половина включва и втасване, то затова после не му е трябвало много. Виж, за печенето половин час ми се види малко, но то пак зависи колко е голям хлябът и как точно го печете.
За удобството е така със сигурност - всичко вътре, два бутона и нямам брашно из цялата кухня, че от целия процес най-много мразех чистенето после. Разликата е все едно да пера на ръка или да хвърля всичко в пералнята и само да го извадя готово... А и щом имаш опасения за консумираното електричество - фурната със сигурност ти консумира повече отколкото изпичането в самата хлебопекарна, ако и според мен да става по-вкусно във фурна.

# 41
  • София
  • Мнения: 1 494
Отложеният старт позволява да се ползва нощна тарифа, ако има такава Simple Smile

# 42
  • Мнения: 39
Здравейте! Имам следния проблем: две хлебопекарни стоят неработещи вкъщи, заради счупени и развалени кошници. Мм иска да купи трета, понеже била на цената на една кошница.(Така подходи и с предходната). Аз съм против, защото така както е тръгнало, ще купуваме хлебопекарни на всеки 6 месеца и какво - ще ги трупаме работещи, но без кошници за тях?! Той ме уверява, че не си струва да поръчва резервна кошница от Англия, защото животът ѝ е до 200 хляба, а цената на кошницата е 50 лв (около). Не мога още да се съглася, че ще сменям хлебопекарните през половин-една година, вместо да си сменям кошницата на модела, който имаме. Как да стигнем до консенсус, момичета?... Посъветвайте ме какво да правя... Сега се е спрял на някаква немска за 65 лв. Хубавите са от 200 до 400 лв, което в момента не ни е по силите...

# 43
  • София
  • Мнения: 1 116
Каква е тази немска за 65 лв? И откъде?

# 44
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 3 546
развалена - да. но как ги чупите тези кошници  newsm78

пп. казанчетата може да се отремонтират.

# 45
  • Мнения: 39
развалена - да. но как ги чупите тези кошници  newsm78

пп. казанчетата може да се отремонтират.

Как и къде се ремонтират?Едното е на стар модел панасоник и е с обелено тефлоново покритие на дъното, другото е от английска машина - пада му пъпката, на която се държи бъркалката...

# 46
  • София
  • Мнения: 1 116
Покритието на казанчетата може да се възстановява. Има фирма, която се занимава точно с това. Но тук да не стане реклама?

# 47
  • Мнения: 39
Покритието на казанчетата може да се възстановява. Има фирма, която се занимава точно с това. Но тук да не стане реклама?
Или ще стане реклама, или ще обсъдим работата на фирмата, а може и на съобщение да ми пратите координатите им.

# 48
  • София
  • Мнения: 1 116
http://hpdbg.com
Това е сайтът им, поставят и тефлоново, и керамично покритие. От ФБ групите за кукъри много хора си ги възстановиха там.

# 49
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 3 546
... пада му пъпката, на която се държи бъркалката...
снимай да я видим тази пъпка. за мен е непонятно това. Laughing

# 50
  • Мнения: 39
... пада му пъпката, на която се държи бъркалката...
снимай да я видим тази пъпка. за мен е непонятно това. Laughing
Абе така ми дойде отвътре - не е пъпка, а ос. Тя пада. Simple Smile

# 51
  • Мнения: 39
http://hpdbg.com
Това е сайтът им, поставят и тефлоново, и керамично покритие. От ФБ групите за кукъри много хора си ги възстановиха там.
Благодаря много, Марияна! Обадих им се и съм подготвила кошницата. Утре им я пращам. Simple Smile Heart

# 52
  • 1st floor
  • Мнения: 6 371
Каква е цената за възстановяване на тефлоново покритие? Или за ново керамично?

# 53
  • Мнения: 39
25 лв без ддс

# 54
  • Мнения: 85
Здравейте, момичета!
и аз вече се сдобих с хлебопекарна, дори не знам дали е добра, просто ММ е отишъл и купил каквото са му препоръчали в магазина. Надявам се да съм доволна. Ето този е модела https://zora.bg/product/fbm-1686ix-1
Сега ще започвам да Ви чета назад в темите, защото от снощи я гледам и нямам идея как се работи с нея. Четох упътването и явно просто трябва да се престраша да я включа. В този ред на мисли бихте ли ми препоръчали рецепта за начинаещ?

# 55
  • София
  • Мнения: 1 116
julsiiМоже ли снимки отвътре как изглежда пекарната, на тавичката също?

# 56
  • Мнения: 85
julsiiМоже ли снимки отвътре как изглежда пекарната, на тавичката също?
Няма проблем, само да се прибера от работа и ще я снимам.

# 57
  • Мнения: 85
julsiiМоже ли снимки отвътре как изглежда пекарната, на тавичката също?
Няма проблем, само да се прибера от работа и ще я снимам.
Съжалявам, че закъснях със снимките.

# 58
  • Мнения: 3 117
julsii, аз ти препоръчвам да направиш първо хляб по рецепта от книжката на хлебопекарната и то на основната програма. Прочети първи пост в темата, изгледай видеото как трябва да изглежда топката тесто по време на месенето и започвай. Не се притеснявай да отваряш за кратко докато меси, а когато втасва, не отваряй вратичката, наблюдавай през стъклото. Измери с везна брашното, другите продукти с мерителните прибори към машината. Това е, което се сещам. Успех!

# 59
  • Мнения: 280
От много време следя темата с интерес иии от вчера вече съм щастлив собственик на Tefal (Pain Dore). Още я разучавам и нямам търпение да си направя първото хлебче. Two Hearts Two Hearts Two Hearts

# 60
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 3 546
и снимки на готов хляб качвайте  Laughing

# 61
  • Мнения: 280
Ето го! Не е най-добрата снимка, която да кача, но докато се наканя и вече беше нападнат хахаха. Стана много вкусен. Най-обикновена рецепта, френски хляб от книжката, която си върви с хлебопекарната.

# 62
  • Мнения: 85
julsii, аз ти препоръчвам да направиш първо хляб по рецепта от книжката на хлебопекарната и то на основната програма. Прочети първи пост в темата, изгледай видеото как трябва да изглежда топката тесто по време на месенето и започвай. Не се притеснявай да отваряш за кратко докато меси, а когато втасва, не отваряй вратичката, наблюдавай през стъклото. Измери с везна брашното, другите продукти с мерителните прибори към машината. Това е, което се сещам. Успех!
Благодаря ти, но проблема е, че към пекарната няма книжка с рецепти. Но вече направих два опита, следващия път  ще кача снимки. Първия хляб се получи много вкусен, но май сложих много мая. Всички рецепти, които намирам са със суха, а аз купих прясна и сложих половин кубче, което май е много за рецептата която правих с 370 гр. брашно.
Ако може да ме ориентирате 7 гр. суха мая на колко гр. прясна мая се равнява?

# 63
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 4 080
julsii, аз ти препоръчвам да направиш първо хляб по рецепта от книжката на хлебопекарната и то на основната програма. Прочети първи пост в темата, изгледай видеото как трябва да изглежда топката тесто по време на месенето и започвай. Не се притеснявай да отваряш за кратко докато меси, а когато втасва, не отваряй вратичката, наблюдавай през стъклото. Измери с везна брашното, другите продукти с мерителните прибори към машината. Това е, което се сещам. Успех!
Благодаря ти, но проблема е, че към пекарната няма книжка с рецепти. Но вече направих два опита, следващия път  ще кача снимки. Първия хляб се получи много вкусен, но май сложих много мая. Всички рецепти, които намирам са със суха, а аз купих прясна и сложих половин кубче, което май е много за рецептата която правих с 370 гр. брашно.
Ако може да ме ориентирате 7 гр. суха мая на колко гр. прясна мая се равнява?
На 370 гр брашно не бих сложила повече от 1/8 пакет прясна или 1/4 пакет суха. Аз правя с 600 гр. брашно и слагам 1/2 пакетче суха /по книжка е 1 пакетче от 7 гр, но е много/. За бяло брашно повече не е необходимо. Даже и това идва много, при все че аз смесвам 1:2 ръжено с бяло и пак бухва достатъчно.

# 64
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 3 546
Ако може да ме ориентирате 7 гр. суха мая на колко гр. прясна мая се равнява?
1:3 е съотношението.
за 7 гр. си го сметни  hahaha
стреми се мерната единица да не е пакетче, а грам. има пакетчета от 7, 10, 11 грама.

пп. на първа страница от темата има линк към изпробвани рецепти.

# 65
  • Габрово
  • Мнения: 2 597
Много е маята наистина за 370 грама брашно. На моята хлебопекарна не че ми допаднаха рецептите и си ги доизкусурявах откъм брашна и добавки, но за хляб с 450г брашно (дори за пълнозърнестия дето е по-тежък и му слагах и семена и какво ли не още) маята беше една малка мерителна лъжичка, за по-големия дето е с 600 грама в книжката беше мисля 1 и половина... а това си е половинка пакетче от 7 грама. С това количество си втасват чудесно, не стават сбити, но не стават и превтасали. Хем слагам по-малко захар отколкото пишат в техните рецепти, че иначе ми сладни хлябът.
С по-големи количества мая са само рецептите за бързата програма, там няма време да втаса достатъчно иначе. Или за по-мазни/сладки/тежки теста от сорта на козуначено или тутманик.

# 66
  • Добрич
  • Мнения: 4 107
....
Ако може да ме ориентирате 7 гр. суха мая на колко гр. прясна мая се равнява?
Ползвам само прясна мая. На 750 г. бяло брашно слагам 12 г прясна мая. На 900 г /150 бяло, 200 ръжено пълнозърнесто и 550 пълнозърнесто грахам/ слагам 14 г. прясна мая.

# 67
  • Мнения: 1 144
Здравейте, можете ли да ме ориентирате как трябва да се променят продуктите в рецептата за да заменя брашното с лимец и пълнозърнесто
200мл.кисело мляко + 100мл. вода, 1 яйце, 2-3 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол, 4 ч.л. захар ( може ли да се намали ), 1, 5 гр. суха мая, 550 гр. брашно.
Благодаря предварително!

# 68
  • Добрич
  • Мнения: 4 107
Можеш просто да го замениш с пълнозърнесто и да наблюдаваш тестото. Обикновено иска малко повече вода от бялото. Захарта можеш да я намалиш, но все пак трябва да има, за да подхрани маята.

# 69
  • Мнения: 5 516
Някой прави ли безглутенови печива в хлебопекарна?
Каква машина ползвате ?

# 70
  • Добрич
  • Мнения: 4 107
Някой прави ли безглутенови печива в хлебопекарна?
Каква машина ползвате ?

Пека с оризово брашно и отделно пека без никакво брашно. Имам безглутенова програма, но не я ползвам, така, че машината едва ли има значение. За оризовия хляб си зададох домашна програма, за другия разбивам с миксера и в хлебопекарната само пека.

Скрит текст:
С оризово, царевично и соево брашно и ксантанова гума:


С фъстъчено масло и яйца:

# 71
  • София
  • Мнения: 163
Ето го! Не е най-добрата снимка, която да кача, но докато се наканя и вече беше нападнат хахаха. Стана много вкусен. Най-обикновена рецепта, френски хляб от книжката, която си върви с хлебопекарната.

Страхотно изглежда! Кой е модела на хлебопекарната - да не е този, който се продава в Кауфланд срещу точки, че много се чудя? Никога не съм имала хлебопекарна, но много ми се иска да мога лесно да приготвям домашен хляб Simple Smile

# 72
  • Мнения: 622
Здравейте, насочила съм се към тези модели машина, моля за отзиви и мнение
Хлебопекарна Finlux FBM-1682W
Хлебопекарна Crown CBM-6562

# 73
  • Мнения: 280
Ето го! Не е най-добрата снимка, която да кача, но докато се наканя и вече беше нападнат хахаха. Стана много вкусен. Най-обикновена рецепта, френски хляб от книжката, която си върви с хлебопекарната.

Страхотно изглежда! Кой е модела на хлебопекарната - да не е този, който се продава в Кауфланд срещу точки, че много се чудя? Никога не съм имала хлебопекарна, но много ми се иска да мога лесно да приготвям домашен хляб Simple Smile
Да, тя е, от тези с точките в Кауфланд хахаха. Ние вкъщи сме много доволни 😊😊

# 74
  • Мнения: 39 100
Здравейте! Имаме хлебопекарна Gorenje BM1200BK, която днес за пореден път ме разочарова и само вие можете да я спасите от сигурна смърт.
Проблемът - има 2 варианта - 900 или 1200 г, като правим 900 на режим dark, отдолу става камък, отгоре е ок. Ако пуснем на medium ми е суров, на light не сме и опитвали. Четох тук, че горната част се пече от нагряването капака, но като сложим количествата, както са в упътването, това чудо бута капака, тестото омазва всичко и после чистенето е голяма играчка. Естествено не се опече отгоре хич. Може би с налучкване по-малко количество? Но пак ни е много, 900 за тримата ни стига за седмица, уж взехме тази, за да имаме вариант, когато каним гости.
Иначе вътре е мек, но не знам, нещо не мога да кажа - харесва ми. Нищо общо с домашния във фурната, дори само такъв, който се забърква и не се меси.
Ако някой има такъв модел, нека сподели. В машината ли е проблемът?

П.П. Приемам препоръки и за други марки, имам здравословен проблем и рядко си позволявам въглехидрати, искам когато реша да хапна една филийка да е нещо наистина добро...

# 75
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 4 080
Колко мая слагаш за 900 гр и колко за 1200? Проблемът с капака при по-големия грамаж ли е само?

# 76
  • Мнения: 39 100
За 900 г - 2/3 от мерителната.
За 1200 - 1 мерителна.
Така е по упътването.

При малката доза си се надига нормално, не стига капака.

# 77
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 4 080
За 900 г - 2/3 от мерителната.
За 1200 - 1 мерителна.
Така е по упътването.

При малката доза си се надига нормално, не стига капака.
Това колко грама е горе-долу? За 1000 гр аз слагам 1/2 пакетче от 7 гр. или 1/3 от 11 гр. По книжка е 7 гр, но е адски много, особено за бял хляб.
Когато слагах 7 гр. редовно опираше в капака и съответно оставаше недопечен отгоре. Но все пак пекарните не правят перфектна коричка отгоре. Винаги горната е по-светла от страничните. За да не ти е камък хляба, завивай в месал и прибирай в плик, докато е още леко топъл. Домашният хляб съхне много бързо, именно заради липсата на добавки.

# 78
  • Добрич
  • Мнения: 4 107
За 900 г - 2/3 от мерителната.
За 1200 - 1 мерителна.
Така е по упътването.

При малката доза си се надига нормално, не стига капака.

Ако искаш със същите пропорции да опечеш 1200 г., при 900 г. трябва хлябът да ти е на 2/3 от казанчето. Ако е повече естествено, че ще опре в капака.

В момента също съм с Горение, но друг модел и хлябът се опича чудесно. Хлебопекарната ми е за 1600 г, но ако пробвам да опека толкова ще опре в капака. Затова правя доза за 1500 и всичко е точно. На твое място бих пробвала с някоя рецепта между 900 и 1200 г. Просто намали съставките, като спазваш пропорциите и виж резултата.
Освен това рецептите към моята машина Горение не мисля, че са удачни и затова си правя други.
Има 4 степени на опичане на коричката, пека на втората.

# 79
  • Мнения: 39 100
blue.angel, за 900 г слагаме 5-6 г мая.
За плика е ясно, но въпросът е, че искам домашен топъл хляб, който да ям веднага с масълце. А чупи зъби Laughing иначе после омеква.

Вела,  когато правиш пълнозърнест или с друг тип брашно, на коя програма печеш?
И после при рязане рони ли се много?

...
Редактирам - 3 грама за 900.

Последна редакция: ср, 09 окт 2019, 20:13 от Не се сърди, човече

# 80
  • Добрич
  • Мнения: 4 107
На програма за пълнозърнест и да рони се. Обаче за 1500 г. слагам 550 г. брашно грахам и си мисля че е нормално при него да се рони повече. Допълвам със 150 г. бяло и 200 г. ръжено пълнозърнесто. Това е с 13 г. прясна мая. Като стане студено увеличавам маята с 1г. Ползвам само прясна мая.

# 81
  • Мнения: 39 100
Благодаря! Поне за роненето да знам, че не е в нас причината...
Правим домашен хляб повече от 10 г., никакво ронене няма, явно няма да я бъдат нещата с машината.

# 82
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 4 080
Намали маята на 3 грама и пак пиши как е.  Тоест, пробвай с 1/2 мерителна лъжичка. И аз не вярвах, но наистина става супер с по-малко мая. Но това е за бяло брашно, за пълнозърнесто, ще стане малко сбит.
Добавям и още нещо. Пробвай да увеличиш малко водата. Твърд ми ставаше хляба, когато спазвах точно рецептата. Увеличих водата с 40-50 мл и винаги вадя мекичък хляб.
Рецептата ми е:
- 360-370 мл вода
- 1 1/2 малка мерителна лъжичка сол
- 1 1/2 голяма мерителна лъжичка захар
- 4-5 супени лъжици олио - слагам на око
- 600 гр. брашно
- 3,5 гр. мая суха на Йоткер
Нямам гаф до момента, винаги става прекрасен хляб. Да не те притеснява това, че тестото става меко и неоформено. Като се изпече, е супер. Експериментирай, не се притеснявай. Пробвай с повече вода, по-малко брашно. Но в рамките на 40-50 мл течност или 40-50 гр. брашно - едно от двете, не и двете едновременно. Ще си намериш рецептата. Другото, което прави хлябчето меко, е да го оставя около 20-30 мин в пекарната, на подгряване. Така коричката омеква, а хлябчето остава топло. Не се отказвай от пекарната.

Последна редакция: ср, 09 окт 2019, 20:27 от blue.angel

# 83
  • там, където ми харесва
  • Мнения: 343
По рецептите които ползвам за 900 гр. хляб зависи дали е бял или примесен с пълнозърнето или друго брашно слагам от 1 ч.л. (малката мерителна) до 1 1/2, 1 1/4 ч. л. суха мая.

# 84
  • Мнения: 39 100
Сега мерих с везната. 5 се оказа цялата лъжичка, 3 е 2/3. т.е. с 3 правим 900 г.
Не става сбит, по-скоро е странен, не едно цяло, там където са бъркалките направо се чупи на 2 филията като я срежа...

# 85
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 4 080
Сега мерих с везната. 5 се оказа цялата лъжичка, 3 е 2/3. т.е. с 3 правим 900 г.
Не става сбит, по-скоро е странен, не едно цяло, там където са бъркалките направо се чупи на 2 филията като я срежа...
Допълних си горния пост, опитай някой от триковете, които написах.

# 86
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 3 546
Скрит текст:
Здравейте! Имаме хлебопекарна Gorenje BM1200BK, която днес за пореден път ме разочарова и само вие можете да я спасите от сигурна смърт.
Проблемът - има 2 варианта - 900 или 1200 г, като правим 900 на режим dark, отдолу става камък, отгоре е ок. Ако пуснем на medium ми е суров, на light не сме и опитвали. Четох тук, че горната част се пече от нагряването капака, но като сложим количествата, както са в упътването, това чудо бута капака, тестото омазва всичко и после чистенето е голяма играчка. Естествено не се опече отгоре хич. Може би с налучкване по-малко количество? Но пак ни е много, 900 за тримата ни стига за седмица, уж взехме тази, за да имаме вариант, когато каним гости.
Иначе вътре е мек, но не знам, нещо не мога да кажа - харесва ми. Нищо общо с домашния във фурната, дори само такъв, който се забърква и не се меси.
Ако някой има такъв модел, нека сподели. В машината ли е проблемът?

П.П. Приемам препоръки и за други марки, имам здравословен проблем и рядко си позволявам въглехидрати, искам когато реша да хапна една филийка да е нещо наистина добро...
в повечето случай проблемът е в задмашинното устройство - т.е. човека  hahaha не спазваш правилата на хлебарите. Laughing
има едно основно правило според мен, което трябва да се спазва - следене консистенцията на тестото.  ако видиш, че то е втасало преди изтичане времето на програмата спокойно можеш да я прекъснеш и да минеш директно на програма печене. за следващият път си направи извода, че може би маята ти е в повече за това количество брашно и поради тази причина тестото втасва по-бързо. коригирай я при същата рецепта.
също така трябва да се отбележи, че в момента времето все още е топло и е нормално тестото да превтасва. зимата при същата рецепта е възможно нещата да се оправят ако се спазват сегашните пропорции.
често е споменавано, че има разлика и в самите брашна от една и съща марка. това също оказва влияние.
има разлика и в "силата" на втасване при различните видове маи.
не на последно място е възможно и погрешен избор на програма. ама всичко това е описвано в старите теми , а вероятно и на първа страница го има.  Laughing

пп. направи хляб като за гости и ме покани на дегустация. да видиш тогава мъмрене  hahaha

# 87
  • Мнения: 39 100
blue.angel, ще пробвам с малко повече течност, ще пробвам и с мляко, мерси Simple Smile

...има едно основно правило според мен, което трябва да се спазва - следене консистенцията на тестото...
Е, то ако сме будни, ще си го забъркаме и бухнем във фурната, идеята за машина ни беше да си спим спокойно, а на сутринта да ни посрещне топъл хляб Simple Smile

Скрит текст:
Знам, че има много писано, но колкото повече чета, толкова повече все отказвам. Не обичам сложните неща, нямам нерви се четене и експерименти.
Ако те каним ще е на ръчен хляб, няма да се излагаме, я Trollface там поне никога не сме имали фал...

# 88
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 3 546
Е, то ако сме будни, ще си го забъркаме и бухнем във фурната, идеята за машина ни беше да си спим спокойно, а на сутринта да ни посрещне топъл хляб Simple Smile

Скрит текст:
Знам, че има много писано, но колкото повече чета, толкова повече все отказвам. Не обичам сложните неща, нямам нерви се четене и експерименти.
Ако те каним ще е на ръчен хляб, няма да се излагаме, я Trollface там поне никога не сме имали фал...
[/quote]
когато си приспособиш твоя рецепта подходяща за твоите машина и вкус, тогава може да оставиш машината да действа сама. иначе плътно до нея. Laughing
Скрит текст:
аз искам да видя резила. той ми "говори"  hahaha

# 89
  • Добрич
  • Мнения: 4 107
Благодаря! Поне за роненето да знам, че не е в нас причината...
Правим домашен хляб повече от 10 г., никакво ронене няма, явно няма да я бъдат нещата с машината.
9 години изкарах с Мулинекс 5000 и пълнозърнестият ми хляб с грахам също се ронеше. Затова мисля че не е от машината,

# 90
  • Мнения: 39 100
Имам предвид правенето на хляб с машина като цяло, не конкретната марка Hands Plus1

# 91
  • Разград
  • Мнения: 675
И аз отскоро съм с Горение, малка е, максимумът и е 900 грама хляб. Когато правя рецептите за 900 грама, също излиза от твата и опира в капака. Последния път, по съвет на приятелка, направих следното: Сложих олиото и водата така, че общо да се получи 1 и 1/2 мерителна чаша течност, спазих другите пропорции. Стана много хубав хляб, но пак малко излезе от тавата. Беше запечен отгоре, но леко, Затова пуснах само запичане за 10 минути. Следващия път леко ще намаля и маята, вместо 1 и 1/2 малка мерителна лижичка, ще сложа 1 и може би съвсем малко. А, смених и брашното. Ползвах на София Мел, последно на кастело от Лидъл. По-леко и не толкова плътно е, стана по-добре.

# 92
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 4 080
Bongo иска резил, ми ето ви един:
Скрит текст:
Така става, когато ти се спи и забравиш да сложиш мая на хляба.

# 93
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 3 546
И аз отскоро съм с Горение, малка е, максимумът и е 900 грама хляб. Когато правя рецептите за 900 грама, също излиза от твата и опира в капака. Последния път, по съвет на приятелка, направих следното: Сложих олиото и водата така, че общо да се получи 1 и 1/2 мерителна чаша течност, спазих другите пропорции. Стана много хубав хляб, но пак малко излезе от тавата. Беше запечен отгоре, но леко, Затова пуснах само запичане за 10 минути. Следващия път леко ще намаля и маята, вместо 1 и 1/2 малка мерителна лижичка, ще сложа 1 и може би съвсем малко. А, смених и брашното. Ползвах на София Мел, последно на кастело от Лидъл. По-леко и не толкова плътно е, стана по-добре.
"порасне" ли ти хляба по-добре е да преминеш директно на печене, отколкото да изчакаш да свърши цикъла на втасване и да опира в капака.
пак опира до следенето на тестото  Laughing
обичайте си тестото за да ви обича хляба.  hahaha

# 94
  • Мнения: 62
Знаете ли рецепта за хлаб от ръжено и лимецово брашно? Възможно ли е да стане без бяло?

Общи условия

Активация на акаунт