Много родители се притесняват, че през лятото децата им ще забравят какво са учили в училище и ще изпитват затруднения през новата учебна година. Други пък смятат, че ваканцията е дадена само за почивка. На практика това не е съвсем така. Естествено, не става въпрос да се запише детето на летни уроци или да му се дават ежедневно домашни. Просто трябва да се сетим, че има множество летни занимания, които могат да му помогнат да развие умствените си способности и без учебници.

Педагозите и психолозите са единодушни – ваканцията на децата трябва да се организира, иначе ще премине без полза за здравето, настроението, кръгозора и интелектуалното им развитие. Колкото и странно да звучи, трябва да се почива правилно.

Всяко дете очаква с нетърпение ваканцията, за да прави това, което си иска. А най-добре – нищо да не прави. Но само след няколко седмици безцелно мотаене по улиците и висене пред телевизора то започва да скучае и да деградира. А колко е важно да се запази тонусът, знае всеки възрастен от личен опит. Ако свикне да безделничи, а след това се наложи рязко да се подложи на натоварване и напрежение, влизането в ритъм е дълго и трудно.

Затова е важно да се намери златната среда и да не се изпада в крайности. От една страна, няма нужда да се натоварва детето така, че да не му остава нито минута свободно време. От друга, не трябва и да се поощрява пълното безделие, щадейки детето даже от елементарните домашни задължения.

Да се учи по време на ваканциите е възможно и необходимо, но процесът на обучение трябва да бъде интересен и необичаен за децата.

Четенето
Поощрявайте ежедневното четене. Посетете заедно с детето си книжарницата или библиотеката, нека то само избере книгата, която му е интересна. Много деца изпадат в ужас, когато видят списъка със заглавия, които трябва да прочетат през лятото. Затова често родителите не настояват той да се изпълни. Но това не означава, че детето изобщо не трябва да чете. Подберете интересни книги, подходящи за възрастта му. Нека това бъдат даже комикси, книги-игри, увлекателни романи за приключения и тайнствени произшествия. Такива книги запознават малките читатели с различни методи за решаване на проблеми и изработване на стратегии.

Писането и граматиката
Докато пътувате в колата или скучаете по време на проливен дъжд, спокойно можете да използвате забавни игри, с помощта на които детето ви да не забравя да пише или да спазва граматичните правила. Ето някои примери:

Игра на думи – тази класическа игра може спокойно да се играе навсякъде, даже по време на пътуване. Усложнете я, като добавяте нови правила – "само природни обекти" или "само думи, които започват с първата буква на името ти".

Поезия – измисляйте стихотворения. Започнете вие с някакъв стих, предложете на детето да го продължи с рима и продължете да се редувате. Това може да се превърне в любимо забавление за цялото семейство.

Конкурс по правопис – предложете на децата да се състезават помежду си или с вас кой най-вярно ще напише названието на нещата, които срещате по пътя си – напр. "гъсеница", "водопад", "пътешествие" и т.н.


Математиката

Има много начини да се развиват математическите навици в домашни условия. При това не е задължително детето да си седи вкъщи и да решава задачи. Математиката е навсякъде около нас. Задачата на родителите е да се възползват от възможностите, които им предоставят различните ситуации. Например:

В магазина – отлично място за практикуване на събиране, изваждане, умножение и деление.
По път – за да не се налага през цялото пътуване детето да брои кравите в полето или само червените коли, които вижда, подгответе му няколко забавни задачи, с които да запълва времето си, когато му стане скучно.
На компютъра – инсталирайте различни развиващи игри или намерете уеб сайтове с обучаващи програми и игри.
В кухнята – приготвянето на храната е пряко свързано с математиката. Упражнявайте простите аритметични действия дори и с по-малките деца – събиране, изваждане, умножение, деление.
 

Естествените науки
Не само за разширяване на кръгозора, но и за хармоничното емоционално развитие на детето е много полезно да се запознае с различни домашни животни и растения на село, на вилата. Днес много деца са виждали многократно Айфеловата кула, но даже и не се замислят откъде се добива млякото. Общуването с живата природа е много важно за подрастващия човек – да наблюдава, да се грижи. Ако не искаме да порасне като "преуспял", но бездушен егоист.

Лятото е прекрасен сезон за наблюдения в природата. Нека детето да се научи да засява и да се грижи за различни растения, да прави хранилки за птиците, да наблюдава поведението им, да лови пеперуди…

Гледайте заедно научнопопулярни предавания. Можете също така да купите някакъв набор за опити. Няколко пъти седмично си устройвайте съвместни експерименти, които да научат детето на основните физични и химични явления.

Посещавайте музеите в градовете, през които минавате.

Не забравяйте и заниманията със спорт на чист въздух.

Лятото е най-прекрасният сезон за децата – време, през което опознават света и научават нови неща. Не пропускайте възможността да създадете условия и за вашето дете да направи това.

 

Последна редакция: пт, 30 авг 2019, 13:36 от Редактор***