В ерата на интернет технологиите, интерактивността и социалните мрежи да се ограничат децата от използването им на практика е невъзможно. А и не е необходимо. Строгите забрани не са изход, още повече, ако всички деца от класа имат регистрации в социалните мрежи.

Задачата на родителите е да обяснят на детето как трябва да се държи в интернет, как да ползва безопасно социалните мрежи, блоговете и т.н.
Да започнем от самото начало:

1. Запознанство със социалните мрежи

Най-добре е вие самите да запознаете детето със социалните мрежи. Обяснете му как работят те. Естествено, първото условие е вие самите да сте запознати с тях и да умеете да ги ползвате. Детето не трябва да бъде свидетел на вашата некомпетентност. А ако се сблъскате с нещо непознато, опитайте се заедно да разрешите проблема. Похвалете детето, ако се справи по-добре от вас. В тази ситуация не трябва да действате от позицията на родител, а на негов по-голям приятел. Превърнете всичко това в игра, за да бъде интересно за всички.

2. Създаване на акаунт (лична страница)

Направете го заедно – изберете подходяща фотография, попълнете полетата за интересите, помогнете му да намери приятелите си, които вече са регистрирани там. Нека детето само направи всичко това, но с вашите приятелски напътствия.

Ако то вече има създаден акаунт, помолете го да ви го покаже. Не настоявайте, ако откаже. По-добре измислете някаква основателна причина за вашия интерес към неговата страница. Или пък го помолете да ви направи страница и на вас, като предварително ви покаже как е направило своята. Когато заедно създадете вашия акаунт, помолете го да ви прибави към приятелите си. Така ще можете винаги да виждате какво публикува.

Ако с нещо не сте съгласни или ви притеснява, не започвайте да му се карате и по този начин да го принудите да се затвори в себе си. Много е важно да не губите доверието на детето си. Попитайте го защо е публикувало конкретен пост или фотография. И му обяснете защо всъщност не трябва да го прави.

3. Паролата - вашата малка тайна

Обяснете на детето колко е важна паролата и защо не трябва да я споделя с никого, даже с най-добрия си приятел. Представете му това като неговата лична тайна, която го индивидуализира сред останалите деца. Помогнете му да измисли интересна парола, която ще разбирате само вие с него: думи от любима песен, важно семейно събитие, прякорът на домашния любимец, името на паметно място… Постарайте се паролата да не се състои само от цифри или от една-единствена дума. Измислянето на паролата може да се превърне в много забавна игра.

Примерни варианти: „За първи път бях на море през 1998 година“ може да се превърне в парола „първотоморе1998“ или ако прякорът на домашния любимец е Шишо и сте му го подарили през 2010 година, това да се трансформира в «ш2и0ш1о0»

4. Настройки на сигурността

Нагласете настройките на сигурността така, че никой да не може да вижда личната информация на детето или да пише на стената му, ако не е включен в списъка с приятелите му. Много е важно публикациите му да са достъпни само на неговите приятели. Обяснете му, че трябва винаги да излиза от акаунта си в социалните мрежи, особено ако ползва обществен компютър. Това важи дори и за компютъра на най-добрия му приятел.

5. Акаунтът – външна обвивка на вътрешното съдържание

Обяснете внимателно на детето, че всички негови постове и цялата информация, която публикува в социалните мрежи, е отражение на неговата личност. Т.е. хората ще съдят за него по това, което публикува.

6. Нетикетът – правилата за поведение в интернет

Всички учим децата си да не влизат в разговори с непознати хора на улицата и изобщо как да се държат в обществото. Социалните мрежи са също такива многолюдни улици. Не трябва детето да отговаря на съобщения или покани за приятелство от непознати хора. Не трябва да клика на линкове в такива съобщения, защото те могат да съдържат вируси. Напомняйте му често колко е важно да се държи възпитано в интернет, че не трябва да обижда и да се държи грубо с другите потребители, нито да се впуска в съмнителни дискусии.

Внушете на детето никога да не публикува такава лична информация като телефон, домашен адрес, имената на близките, защото има хора, които могат да ги използват с користни цели. Интернет и социалните мрежи са също такова място за общуване, както училището и улицата.

Не е правилно да контролирате всяка крачка на детето си в интернет, но в същото време като родители трябва да знаете какво прави то във виртуалното пространство, дали съблюдава установените там правила. Помогнете му да изработи своя линия на поведение и се стремете отношенията ви да се базират на взаимното доверие чрез постоянно обсъждане с вас на спорните въпроси.

Последна редакция: чт, 29 авг 2019, 12:02 от Редактор***