Професията не е само занятие, което ни обезпечава материално, а и творческа реализация на личността. Човекът, избрал професията си в съответствие със склонностите и възможностите си, ще обича това, което прави. Осъзнавайки важността на решението, което им предстои да вземат, много от гимназистите се стъписват пред отговорността за бъдещето си.
 
Кой може да им помогне (или попречи) да направят правилния избор?
Родителите, някои от които смятат, че щом осигуряват финансовите средства, имат право да налагат мнението си. Разбира се, това мнение трябва да се изслуша, но окончателният избор би трябвало да е на порасналото вече дете, което може и да сгреши, но това ще е негова собствена грешка и то ще се поучи от нея.

Приятелите, които в юношеската възраст понякога са по-авторитетен съветник от родителите. И в този случай момчето или момичето може да се допита до приятелите си, но не бива да се поддава на внушения и да следва идеята “хайде всички да кандидатстваме с физика”, ако това не го влече.

Учителите, които, наблюдавайки поведението, учебната дейност и извънучебните интереси, могат да направят трезва преценка на възможностите на ученика. Въпреки откритото презрение, което се демонстрира към българското училище, има педагози, на които децата се доверяват и които могат да дадат насоки за професионалната им ориентация.

Личните планове и мечти, в това число нивото на очакваните доходи и нуждата от обществено признание на положения труд. Това би трябвало да е факторът с най-голяма тежест. Опирайки се на способностите и интересите си, ученикът трябва да се насочи към няколко възможни професионални направления, да събере възможно най-пълна информация за тях и да реши какво ще прави с бъдещето си.

Ролята на родителите
Родителите са тези, които могат да насочват чедото си в една или друга посока или да следват неговите увлечения, давайки му възможност само да определи приоритетите си. Добрият родител се  вглежда в детето си и в неговите хобита и се интересува не само от оценките по даден предмет, а дали и доколко този предмет му е интересен, дали подхожда творчески към изучаването на материала, или само формално, заради успеха.

Би трябвало да се абстрахирате от мечтата си за подходящата за детето ви професия и да се опитате да оцените способностите му максимално обективно. Дайте му възможност да изкаже предпочитанията си, да защити позицията си и да вземе решение сам. Това не означава, че трябва да сте безучастни – та нали вие сте хората с по-голям жизнен опит и социални умения. Просто се опитайте да останете само направляващи, а не определящи съдбата на детето си.

Понякога децата имат няколко варианта за избор поради разностранните си интереси. В такъв случай можете да им помогнете, като им съдействате да се срещнат с представители на желаните професии или с консултанти по професионално ориентиране.

Можете да подкрепите детето си като заедно събирате информация не само за избраната професия и как специалистите от това направление са позиционирани на пазара на труда, а и като посещавате кандидат-студентските борси и изложения, където да се запознаете с условията и учебните планове на висшите училища.

“Ние знаем по-добре...”
Често родителите избират професията на детето си, без да смятат за нужно да се съобразят с желанията и склонностите му. Те смятат, че на тази възраст то не е достатъчно зряло, за да оцени сериозността на избора и е добре да го поемат в ръцете си, за да са сигурни, че “детето” ще има не само хляб на масата, а и масло, и мед.

Изборът на професия само заради сигурността на заплатата може и да е рационален, но дали ще носи удовлетворение на вашето дете? Желателно е професията да се избира не само с ума, а и със сърцето.

Трудно е да носиш товара на нелюбимата професия. В нея са вложени твоето време, както и парите, надеждите на родителите. Не причинявайте това на детето си, нека то има възможност да опита сладостта на професия, която е избрало само. От нея то ще извлича удоволствие за ума, за ръцете и за сърцето си, а по-късно ще му донесе щастие, материално благополучие и уважението на хората.

Последна редакция: пн, 26 авг 2019, 12:18 от Редактор***