Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 773 350
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 225
  • Dope Reach
Американски войник и английската му приятелка.
Хайд парк, 50-те.

# 226
Лондон, 1926г. .

# 227
На плажа на Обзор пак няма нито един дебел човек. А модата от 50-те е много красива. Не знам защо не се връща.

# 228
  • Пловдив
Вчера, докато чаках нещо, си цъках на телефона и видях в архива му тази снимка. Това са баба ми и дядо ми по майчина линия с вуйчо ми с рокля. Бях я снимала навремето, за да кача на друго място отрязък от нея за илюстрация на явлението момче с рокля, но от едно време, нищо джендърско ("ще запратя всички рокли на тавана"). Снимката е от 1935 г., вуйчо ми е роден в началото на тази година. За забелязване е още, че мъжът е седнал, а жената е права. Не е било рядко изключение за онова време, в моето семейство имаме поне още една такава снимка, другата е на прабаба ми Магдена и прадядо ми, по бащина линия, със сина им като гимназист: мъжът седнал, жената и синът, челядта, демек, прави, но нея я нямам в цифров вид. Нямам представа дали е било по причина, че мъжът е главният в семейството, или по друга. Сори за многословието.

Последна редакция: чт, 28 ное 2019, 13:15 от Магдена

# 229
  • ВАРНА
Не е точно рокля.По него време е било нормално момченцата до около 5-та си година да ходят с подобни ризки.Да получиш панталон е било признак на узряване,мъжество.Такъв е и смисъла на песента:"От днес имам вече нови панталонки..."Това ми бе обяснено преди години от възрастен роднина, понеже и аз се учудих на момченце с рокля на снимка.

# 230
  • Пловдив
Да, то и от песничката е ясно, смисълът е, че момчето вече е голямо. Но ризка, рокля - прилича на рокля. То вярно, че и расото, и тогата, и на Муамар Кадафи облеклото, и какво ли не също приличат на рокли, та въпрос на виждане. Wink

# 231
Явно модата е била такава. Неслучайно Бранислав Нушич отделя специално внимание на панталоните и роклите при децата в "Автобиография" Grinning

# 232
  • София
Мода, мода... С практична цел е било. Нямало е памперси и докато се научи да се контролира детето тези физиологични дейности са се вършели много по-лесно с ризка, а не с гащи и панталони

# 233
Две престилки , отзад и отпред запасани и да си ръси  свободно, то не  е било като сега, а  и мъжа ми е отгледан по този начин, за мен не стигнало правилото.

# 234
  • Dope Reach
Плажна мода.
Флорида, 1950г.

# 235
Дали е американка тази финна жена? Няма нищо общо със сегашните тюмбели.

# 236
През 50те е било друго. Тогава хората са били по-активни, храната не е била толкова изобилна и обработена, предполагам. Сега, храна в изобилие, евтини коли, технологии, които вършат всичко вместо нас, а ние седим, тъпчем се с обработени храни и си мърдаме само палците, докато се зверим в телефоните си. Тъжна работа!

# 237
Точно така. Аз затова не искам да се науча да карам кола, защото ще спра да се движа. Това е голям проблем на мм.

# 238
Старата библиотека в Синсинати, преди да бъде разрушена през 1955г.

# 239
Площад Пикадили, Лондон, 1919 г.

Берлин, 1900 г.

Официално откриване на Емпайър Стейт Билдинг на 1 май 1931 г.

Общи условия

Активация на акаунт