Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Снимки – спомени от близко и далечно минало

 • 446 017
 • 7 397
 •   4
Отговори
# 7 275
 • София
 • Мнения: 9 523
Септември 1957г. Започване на междуселски път (Родопите) на доброволни начала:

# 7 276
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 31 545
какво пак се е трило? Sad Sad Sad

за междуселския път - това нещо като официално събитие ли е или тогава така са ходили момичетата?

преди година-две бяхме в музея на бригадирското движение в Димитровград. интересно място. има много интересни статистики. Sad близо 90% от загиналите бригадири са били момичета. не можаха да ми обяснят защо.

# 7 277
 • София
 • Мнения: 9 523

за междуселския път - това нещо като официално събитие ли е или тогава така са ходили момичетата?


Не знам. По-скоро не вярвам да са ходили така облечени, 1957 не ми се струва чак толкова отдавна...

  # 7 278
  • Мнения: 2 424
  1957г. е само някакви си тринадесет години след 09.09.1944г. и е напълно нормално хората да са се обличали така,защото все още табиетите от Царска България са били живи...

  # 7 279
  • BG
  • Мнения: 252
  Добри, табиетите на село са били момите за женене да се нагиздят, когато има ергени в компанията, независимо какво е  мероприятието  - седенки, беленки / белене на царевица/, ходене за вода с менците, неделно хоро на мегдана,  или като това на снимката. Украшенията на главите им се наричат " сокай " и отразяват социалния статус на момата. Носени са още по турско, но са забранени от властта, защото наподобявали украсите на търновските болярки. Като гледам на снимката са  само пет моми и много ергени. Чувала съм от възрастни жени, че " мероприятията на народната власт " както ги наричаха едно време са били място за социални контакти  и само там са можели да се виждат с изгорите си  без дебнене от страна на майки и бащи . Като правило са се събирали на мегдана, слушали са шлагера " Тригодишна мъка " на Ирина Чмихова  по радиоточката и са тръгвали към обектите.

  # 7 280
  • Варна
  • Мнения: 12 172
  1965г.

  # 7 281
  • Мнения: 4 023
  Sad близо 90% от загиналите бригадири са били момичета. не можаха да ми обяснят защо.
  Защото не е било редно да ги изпращат да работят по строежите.

  # 7 282
  • оттам, откъдето започва България
  • Мнения: 9 223
  Скрит текст:
  Щом я работя тая работа все още, значи ми се работи. Наистина имам толкова години на "тръстиката".                     
    От 1971 г .до днес . Прекъсвала съм  за 4 г. - две г. за редовно учене (другата част задочно) и две по майчинство.  Вече 7 г. съм пенсионерка, но работя с частни ученици следобед  и замествам в училище сутрин, когато имат нужда. В момента съм заместник в 3 клас.  Гледам си и внуците между другото. Внукът е в 6 клас и внучката е в 1 клас. Всичко това от 1 971г.до днес. Започнах работа на ненавършени 18 г. и ето ме вече работеща пенсионерка .
  Пожелавам и на вас толкова ползотворен  трудов път!

  Първоначално не бях сложила поста си в скрит текст, но след като го прочетох, реших да не досаждам на младите, а да е само отговор към K.A.G. относно питането ми как й се работи още. Simple Smile  K.A.G. нищо лично.

  Скрит текст:
  Благодаря ти за пожеланието! Simple Smile Сега разбрах защо ти се работи. Smirk Майка ми е от твоето поколение, но след пенсиониране на 55 години спря да работи. И до днес ми споделя, че сънува, че отива на работа и не може да си изпълни нормата. (шивачка беше) Жива и здрава да ми е, въпреки дългите години работа, към момента получава пенсия като тези, които и ден не са работили.

  Респект на поколението, живяло в онези хубави години, включая и теб! Жива и здрава бъди!
  Явно си хванала пенсионирането на 55 години или ранното пенсиониране за учители тогава и сега работата за теб е забавление, допълнителен доход, но не задължение. В онези години ние бяхме послушни ученици, които рядко създаваха проблеми на учителите.

  Лично аз познавам много учители, които към момента с нетърпение очакват да достигнат заветната възраст за ранно пенсиониране, за да се пенсионират, и въобще и не помислят за работа след това.
  Вероятно знаеш каква е пенсионната възраст на учителите към момента и че тя със сигурност не е 55 години.
  Скрит текст:
  А че децата са по-различни би трябвало да си разбрала, та макар и замествайки към момента.

  И накрая, за да си кажа и аз болката, искам да споделя, че аз също работя от 18-годишна без прекъсване (изключая 2 пъти майчинства), към момента съм с 35-годишен стаж и НЯМАМ желание и за ден повече работа, а ми предстоят почти още 10 години - както го изчислявам, ще е в края на 2031 г. Weary (ако съм жива и здрава) И какви внуци ще мога да гледам и да помагам, че той големият вече е на 7 години.

  Пак казвам:  Благодаря ти за пожеланието, но честно казано не искам да работя повече от необходимото, та ако измислят нещо да намалят трудовия стаж и годините - с удоволствие приключвам.

  Последна редакция: ср, 13 окт 2021, 19:14 от D&A

  # 7 283
  • Мнения: 22 758
  D&A, хората са различни. Познати пенсионирани споделят, че не им допада седенето вкъщи, не се чувстват добре, липсва им работата, социалните контакти. Даже една казва: " и сега какво, ще седя и ще чакам да умирам", което ми звучи зловещо. Имам пенсионирана съседка, която пък твърди, че се чувства прекрасно. Може да прави каквото иска, да ляга, когато иска, да става също така, когато се наспи. Не бърза за никъде, имала си достатъчно работа вкъщи, разхожда се, с една дума добре се чувства. Не знам точно от колко години е пенсионерка, но не е скорошна.Та, различно е, зависи от човека.

  # 7 284
  • оттам, откъдето започва България
  • Мнения: 9 223
  Да, labrex, наистина хората сме различни.
  Сега отчитам, че въобще можеше да не коментирам, но ...
  В крайна сметка приключвам със спомените от не толкова далечното минало и оставам работеща в настоящето. Simple Smile

  # 7 285
  • Мнения: 22 758
  D&A, нищо лошо, на мен даже ми беше приятно да чета. Нормално е да коментираме, то това време всички чака, здрави да сме само. Simple Smile
  K.A.G. си е за завиждане, че има желание да работи в училище, учениците наистина са доста по-различни от предишните, да го напиша  по-послушни, поколения.

  # 7 286
  • София
  • Мнения: 1 889
  Пффф, к' ви талии. Това е било преди ерата на Мак.
  Не ги ли виждаш, че и двете са с корсети.

  С корсет ще докараш ли такава талия? Аз не бих могла. Променила се е женската фигура, факт.

  # 7 287
  • Пловдив
  • Мнения: 19 388
  Пффф, к' ви талии. Това е било преди ерата на Мак.
  Не ги ли виждаш, че и двете са с корсети.

  С корсет ще докараш ли такава талия? Аз не бих могла. Променила се е женската фигура, факт.
  До преди да родя определено можех.

  # 7 288
  • Мнения: 1 234
  Корици и интериор от списание ''Наш дом''


  # 7 289
  • Мнения: 197
  Корици и интериор от списание ''Наш дом''  Бяхме абонирани за Наш дом-любимото ми списание!

  Общи условия

  Активация на акаунт