Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Любители на Котки - Тема 137

 • 24 852
 • 743
 •   1
Отговори
# 240
 • на брега на морето
 • Мнения: 6 030
Памуче, едно от най-нормалните неща е да обичаш и да се грижиш за нашите малки братя. Много си си добре даже.

Имам питане, деца - Нала се поти  (предполагам) под мишниците и гърдите. Направо е мокра. Другият вариант е да се мокри без да забележа в купичката с вода, но не вярвам да е това. Съществува ли такова нещо котка да се поти толкова обилно? Рафаела се поти само на възглавничките на предните лапи, и то лекичко.

# 241
 • Мнения: 3 451
И на нас ни подхвърлят някакви неща за котката най вече че сега сме щели да имаме бебе и не било добре с котката особенно пък такава космата,нямам никакви притеснения тя си ни е като дете,дори бих казала добре че беше първо тя....искам да ви кажа че снощи си я гушнах за лека нощ и така се разчуствах и си поплаках..абе хормони !!!Благодаря за обяснетията за герданчето,събирам информация че ще ми трябва...

# 242
 • София
 • Мнения: 8 284
Прав им път на тези "приятели" щом не обичат животни. Това си е вашия дом. Те работа там нямат.

Аз никак не обичах когато бившият ми мъж постоянно мъкнеше гости. Беше научил всичките си приятели, че в дома му е хан и който има ходене към София може да преспи и яде безплатно колкото и когато поиска. И така и не проумя, че общия ни дом не може да е хан, защото той вече не е ерген и решаваме заедно. Това е едно от нещата, за които постоянно се карахме с него. Аз обичам гости, но за кратко и не често. Предпочитам да се видим с приятели навън.  Ако по онова време ми беше хрумнало, че приятелите му може да откажат да идват вкъщи, ако имаме домашен любимец, на мига щях да осиновя всяка котка, която намеря по улиците, въпреки че хазяите не позволяваха животни. Smiling Imp

# 243
 • Мнения: 9 330
Хора, искам да споделя инфо и преживявания.

Коте на 3 месеца, което храня пред блока от както е родено, получи внезапно асцит.
Асцитът е подуване на коремчето като балон. Коремната кухина (пронстранството около коремните органи) се пълни с течност (наречена ексудат или трансудат), която колкото повече нараства, толкова повече притискане на вътрешните органи оказва. Пристискане на диафрагма, бели дробове и сърцето. Котето изглежда като бременно. Формата на коремчето е крушовидна като го повдигнем на задни лапи.

Какви са причините за асцит?

При малките котета, най-често срещаната причина е коронавирус, по-познат като вирус на инфекциозния перитонит. Когато се получава асцит, обикновено е в следствие на мутация на вируса в организма. Не винаги този вирус може да причини инфекциозен перитонит. Може да си стои и латентен и котката да е преносител до живот.
При възрастните котки, са възможни и други причини, а именно: сърдечна недостатъчност, чернодробна недостатъчност или бъбречна недостатъчност.

Какво е лечението?
1. Диуретици
2. Имуностимулатори
3. Антибиотик + пробиотик
4. Хранителна диета без сол или със специална лечебна храна

Лечение се постига, само когато причината е различна от коронавирус. За това малките котета живеят до 9 дена след подуване на коремчето. Възрастните котки могат да живеят до 3-4 месеца повече. Когато причинителят не е вирус, то задължително трябва да бъде установен и ако животното страда от задух заради уголемения корем, да се реализира пункция за източване на течността. Тя отново ще се събере, но това дава време за провеждане на изследвания.

Как се диагностицира асцита?
1. Ехограф
2. Кръвни изследвания и изследвания на урина
3. Пункция и цитология на изкараната течност

Сравняват се нивото на албумин (белтъчината, която най-много се съдържа в кръвта) с нивото на албумин в течността, за да се разбере каква по рода си е недостатъчността причинител на асцита. При източване на течността от корема, задължително се влива албумин, защото иначе животното може да получи шок.

По време на асцит, котките трябва да се хранят с богати на протеини храни и е много важно да се хранят с малки порцийки на всеки два часа. Колкото по-голям е интервалът между храненията, толкова котката се тъпче повече, при което корема нараства.

Котето Принцес издъхна след една седмица на диуретик + имуностимулатор + лек антибиотик (Зодон). Допълнително на своя глава дадох и пробиотик, тъй-като почна да дриска от антибиотика. С пробиотика изпражненията се оправиха, но грешката, която предизвика котето да издъхне за 2 часа беше интервалът от време в което не беше яло. А като яде, яде в повече. Докато си спеше съвсем спокойно, започна да ака и не можа да се контролира. Червото и дупето се подуха, започна да има постоянни позиви, да го боли, извиваше глава. Разбрах, че котето си отива и няма спасение. Бях и психически подготвена за края, но не очаквах да се случи толкова внезапно. Котето не беше нито унило, нито без апетит. Единствено беше спряло да играе, да прави движения. Коремчето му тежеше. Когато наближи края и котето започна да извива глава, аз помислих трезво.

Какво може да се направи когато котето умира?
1. Може да се облекчи болката му. Почистих дупето с физиологичен разтвор и го намазах с Гентамицин. Дупето спадна. Животното за минута две си отдъхна, дори затвори очи, опита се да заспи.
2. След това, обаче идва втория стадий на смъртта, а тя е аритмия, такикардия, разширени зеници. За да облекчим болката и страхът от този стадий, можем да поставим котето в по-добра позиция, като го придържаме така че, да поема колкото се може по-добре въздух, корема да не притиска диафрагмата. Придържайки главата и торакса, така че само корема да докосва повърхността на която лежи котето, с едната ръка ще усетим сърдечния ритъм как се регулира. Усеща се също и пулса. Котето започва да диша по-леко. Повърхността би следвало да бъде котешката тоалетна, тъй-като котето се омазва цялото.
3. За съжаление аритмиите продължават докато котето загуби съзнание, което означава, че не можем да направим повече нищо, освен да бъдем с него на финала.
4. На финала пулсът намаля и сърцето спира. Изведнъж корема се надува още повече, все едно нещо отвътре се е спукало и е пуснало още течност.
5. Преди да се е вкаменило телцето, е добре да го поставим в прибрана позиция, лапите, главичката и опашката, за да можем да го поберем в по-малко кашонче и да го погребем.
6. Погребването трябва да се извърши при първа възможност, тъй-като тялото е пълно със смъртоносен вирус. Никога да не се хвърлят останки в контейнери и в близост до други котки.
7. Дезинфекция на всичко. Котето е чишкало и акало извън тоалетната. Вирусът може да се задържи до 2 месеца в околната среда, за това се дезинфекцира прилежно и се ограничава достъпа до помещението, където е било котето, на други домашни котки.

Хората са любопитни. Гледат ме като иманярка, която търси злато, като ме видят да копая под някое дърво. Не ми пука особено. Случвало се е след време да видя изровено кашонче. Е, не съм си заровила златото... Прост народец...

Снимка на Принцес, която издържа като героиня цяла седмица, без дори да се оплаче, хапвайки си без протест всички лекарства... Така ще си я запомня - спинкаща...

Последна редакция: ср, 04 сеп 2019, 16:48 от amy_nka

# 244
 • Шумен
 • Мнения: 1 386
Памуче, едно от най-нормалните неща е да обичаш и да се грижиш за нашите малки братя. Много си си добре даже.

Имам питане, деца - Нала се поти  (предполагам) под мишниците и гърдите. Направо е мокра. Другият вариант е да се мокри без да забележа в купичката с вода, но не вярвам да е това. Съществува ли такова нещо котка да се поти толкова обилно? Рафаела се поти само на възглавничките на предните лапи, и то лекичко.

Котките се потят само през възглавничките на лапичките. Так а съм чела. Много е възможно да се мокри така, ако се ближе по - настойчиво. Но това близане пък пак е сигнал за нещо. Лъкчо така се омокряше, ама като изваден от вода. И се оказа, че е бъхлясал. Правят го и ако са изнервени поради някаква причина.

# 245
 • Terra incognita
 • Мнения: 11 659
Благодаря за полезната информация. Грижех се за женска котка с асцит и множество разсейки от тумор на матката. Течността притискаше дробовете и и едва дишаше. За съжаление нямаше какво друго да се направи, освен да се дават диурерици, антибиотици и обезболяващи...

# 246
 • Мнения: 9 330
Благодаря за полезната информация. Грижех се за женска котка с асцит и множество разсейки от тумор на матката. Течността притискаше дробовете и и едва дишаше. За съжаление нямаше какво друго да се направи, освен да се дават диурерици, антибиотици и обезболяващи...

Не съм го писала като причина, но също е  сред причините. Ако е някоя недостатъчност, с правилна диета би могло да се постигне лечение. Но другото, ако оперативно е невъзможно, също няма лечение...
В САЩ прилагат вече химиотерапии и на котки, но колко добри резултати постигат, е спорно...

# 247
 • Козлодуй
 • Мнения: 5 020
Памуче, имаш много голямо сърце и много любов за даване това е страхотно Simple Smile Които не обича животните не е щастлив  и си е за него Simple Smile
Пухи по-малко се гуши в теб защото вече е открил, че е по-хубаво да се гуши с Лъки защото той му уйдисва и на акъла да играят вероятно а ти не ревнувай винаги е хубаво да има любов Simple Smile Страхотни са животинките ти а Лъки е малък за ваксина изчакай да стане на 3 месеца Simple Smile Изглежда си много заета с цялото това чистене но и радостта ти е много Simple Smile

# 248
 • Мнения: 3 451
Нашата има много интересни навици така си дойде с тях,като пие водичка или като хапва и след това 10 минути с лапичката около купичките все едно си почиства,така и като ходи до тоалетна но там е 30 минути,първо силикона,след това,ръба на тоалетната и стените около тоалетната,обели ни тапетите,сега сложихме едни дървени плоскости и тях ги почиства,голяма чистница обаче в 3/4 часа през ноща като се изтропка и като се почне едно стъргане и отидеее...

# 249
 • на брега на морето
 • Мнения: 6 030
Ако е през деня не позволявам, защото ме изнервя, но пред дъщеря ми си трая, защото това риене и ровене било необходимо за психическото здраве на котката, моля ви се.

# 250
 • Мнения: 5 303
"Абе я стига си ме снимала!" 😂😂😂


# 251
 • Sofia
 • Мнения: 15 084
Здравейте, момичета!
Дали е възможно да ми препоръчате ветеринар, който е специалист по бъбречните проблеми при котките? За София питам.
Склонна съм да отида, в която и да е клиника, стига ветеринарът да е наистина компетентен. Не съм особена фенка на "Добро хрумване", но и тях бих ги посетила отново, ако си струва.
Благодаря предварително!

# 252
 • Мнения: 440
Момичета, включвам се от едно гръцко село, в което плажуваме тези дни. Изкупи котешката храна в магазина, за да изхраня гладниците - пълно е с котки, които са доста слабички. Чудя се защо е така при наличието на толкова таверни и храна, явно не им дават. Обръщам се към вас за съдействие, има един прекрасен риж мъник, около 3 месеца, който е с тячащо носле. Уж го гледат в един хотел, хапва бебешки гранули, но носът му тече. Тук няма аптека, камо ли ветеринар, та се чудя с какво да го лекувам. Според мен антибиотик ще си трябва,знам ли. Идеи?

# 253
 • София
 • Мнения: 15 479
Да не би да си в с. Месоропи? И там има много такива. А са малки и слаби, защото не са кастрирани и забременяват на по 4 месеца.

# 254
 • Мнения: 440
Не съм, на Южен Пелион сме. Едната ми котката е осиновена от тук, пълно е просто. Мисля си, че този малкият има и краста в ушите, за нея ще трябват капки обаче.

Общи условия

Активация на акаунт