Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Монреал
 • Мнения: 1 309
Аз като емигрант съм поел доста  негативи от български "патриоти", обвиняващи ме в родоотстъпничество, както и от местни, третиращи ме като излишен навлек.

Та в 21-век, в ера на безгранична информация и облекчаване на граници, колко хора още мислят, че е достойно да заявяваш, че имаш субективни пристрастия от такъв характер? Признак на какво е да се самоопределяш за "патриот"?

# 1
 • Мнения: 14 120
Зависи какво разбираш под патриотизъм - хора, които носят тениски с образа на Левски, или хора, които държат на себе си.
Човек трябва да помни от къде е и да не приема автоматично, че всяко чуждо нещо е по-добро. И аз харесвам чужди култури, храни, стоки и т.н., но не за сметка на своята природа. Като например онези, които "забравят" български, щом се преместят в друга държава.

Има хора, за които всичко българско е по-долно качество - точно те са долнопробни (знам, че пускаш темата, заради коментара в другата тема). И то по природа - заради това, че имат такъв начин на мислене, а не защото са "родоотстъпници".

# 2
 • в оазис
 • Мнения: 550
      А да се правиш на по-католик от папата положително ли е. Нагледала съм се в чужбина на българи , плюещи по България и правещи се на какви ли не и срам голям , ако ги припознаят за нашенци. Колко е бил проницателен Алеко с "Пази боже, сляпо да прогледа". Виждайки го това 20+ години край себе си, определено смятам, че ни е най-българската черта себеунижението да се правим на каквито не сме. Край мен африканци, индийци, ливанци  са горди с потеклото, земята, народа си, само ние не знаем от кой свят сме, но за всеки случай се срамуваме и гледаме да се снишим и претопим.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 2 698
Къде са тези патриоти? Аз мислех, че модната тенденция са твърденията "нема такава държава", "това (винаги негативно) може само тук да се случи!" и "той бъгаринА (отново нещо отрицателно)".

# 4
 • Мнения: 1 117
  Аз нямам такива патриотични нагласи, що се отнася до страната ми, но много си обичам родния град.
  В днешно време такива крайности, като “Това само в България може да се случи”, “Само в България всичко е зле” или “В чужбина всички са студени, психопати и Т.н.”, “ В еди коя си страна храната е гадна, климата е гаден”, за мен са страшно неуместни.
  Имаме достъп до информация за всяко кътче на света, имаме възможност да пътуваме, да опознаваме различни култури, места, хора, а вместо това се забиваме в стереотипи. Кому е нужно?
 
 

# 5
 • Монреал
 • Мнения: 1 309
На мен са ми най-забавни икономическите емигранти, претендиращи да са родолюбци. Обичам да ги бъзикам, че са хъшове. Wink

България е едно много хубаво място, с чудесен климат, бели хора (макар още да влачат вредни социалистически и ориенталски навици), мир, спокойствие и цивилизованост.

Намирам за напълно възможно някой ден да се появят причини да се пренесем обратно. За сега обаче се чувстваме комфортно у мащехата. Намирам за кухи подмятанията, че съм бил безродник, дърво без корен, дезертьор и прочие.

Ако Несебър не беше на обратната страна на глобуса нямаше да помирисвам Карибите. За ракията да не говорим.  Wink Много по-трудна за дестилация и по-вкусна от уискито, ни недооценена от българските абонати.

# 6
 • Мнения: 2 566
Авторе, а ти чувстваш ли се патриот?

# 7
 • Монреал
 • Мнения: 1 309
Авторе, а ти чувстваш ли се патриот?
Да се "чувствам патриот", не. Виж ме колко далеч съм забягнал.

Иначе членски внос за патриотизъм няма, та ако обстоятелствата го изискват и аз мога да се обявя за такъв, както политиците. Да се представяш за патриот е безплатно.

# 8
 • Мнения: 2 566
Тогава не разбирам защо толкова се впечатли на определението "родоотстъпници" от съседната тема? След като се чувствате добре там, където се намирате и живота ви е хубав, тогава какво значение има дали сте патриоти, родоотстъпници емигранти и т.н.

Лично аз се дразня на изказвания от рода на "Някой ден ще се върнем, но сега сме добре там, където сме". Кога ще се върнете? Когато в България нещата се оправят. Но нали някой трябва да стои тук, за да оправи нещата. За мен тези, които съзнателно направиха избора да останат в страната и да не се превърнат в емигранти са истински патриоти.

# 9
 • Монреал
 • Мнения: 1 309
Лично аз се дразня на изказвания от рода на "Някой ден ще се върнем, но сега сме добре там, където сме". Кога ще се върнете?
Спориш в въображаем събеседник, или цитираш мен с удобни грешки?

Не съм писал, че "ЩЕ" се върнем. Аз не съм икономически емигрант и икономическото стабилизиране на България (от което има още много да се иска) няма да промени позицията ми. Аз си бях повече от добре финансово в България. Емиграцията свали драстично и дълготрайно стандартът ми на живот за сметка на други положителни промени.

# 10
 • Мнения: 5 280
Според мен човек трябва да бъде космополит,уважаващ корените и традициите си така,както уважава и чуждите.
Патриот с уклон към фанатизъм,си е..Ами фанатизъм.
От друга страна,човек без история на произход и потекло,или отричащ се и неуважащ ги,е като листо носено от вятъра...
Баланс му е майката..Мярка и в патриотизма ,както и във всяко друго нещо.

# 11
 • Мнения: 3 300
Иначе членски внос за патриотизъм няма, та ако обстоятелствата го изискват и аз мога да се обявя за такъв, както политиците. Да се представяш за патриот е безплатно.
Всъщност - има. Да си плащаш данъците и да участваш в обществения живот, за благото на родината. Като живееш в нея и носиш последствията от неуспехите си да я подобриш.
А иначе, да - плямпането е безплатно.

# 12
 • Мнения: 6 475
Патриотизъм означава любов към родината.
Естествено,че това е нещо положително.
Което няма нищо общо с емиграцията.
Има много емигранти,които също обичат България.

# 13
 • Мнения: 2 566
Лично аз се дразня на изказвания от рода на "Някой ден ще се върнем, но сега сме добре там, където сме". Кога ще се върнете?
Спориш в въображаем събеседник, или цитираш мен с удобни грешки?
Говоря по принцип, не те цитирам.
Имам предвид тези, които ще се върнат, когато България се оправи. Но ако може друг да осъществи промяната към по-добър живот.

Последна редакция: вт, 27 авг 2019, 15:37 от NoMe ❄️

# 14
 • Мнения: 994
Коя е другата тема, за родоотстъпниците?

Общи условия

Активация на акаунт