Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Русе
  • Мнения: 1 652
Да вземем да поразгледаме и този казус, че чета и се обърквам.
Ако започне работа почасово, т.е. на по ниска от мин раб заплата, какво се случва. Къде трябва да се осигурява и ако тази осигуровка не е достатъчна за получаване н а здравни грижи какво се случва.
Предполагам, че изказването ми е неясно, но и аз не разбрах. В РЗОК казаха, че няма връзка със студентското осигуряване и като носиш бележка в НАП всичко е ок с ЕЗОК, в информацията от сайта на НЗОК пише, че щом работи трябва да се осигурява там. Та, къде е истината.

# 1
  • София
  • Мнения: 9 007
Написано е неясно.
Ако чавето учи в чужбина и паралелно работи - зависи за коя чужбина става дума.
Всяка държава си има собствени правила и изисквания.
Разбирам, че не искаш да разкажеш цялата история, но така и точен отговор няма да получиш.
Ако не искаш тук - пробвай във ФБ групите на мами по държави.
Там всеки втори въпрос е за осигуровките, търсачката работи.

# 2
  • Мнения: 8 016
Студент в ЕС  ли е детето?  Иска да работи почасово ли? Ако да , то мога да ви дам изчерпателна информация от източника Wink

# 3
  • Русе
  • Мнения: 1 652
Изказването е неясно, както и сама казах по-горе, защото и на мен ми е объркано. Вероятно много студенти са или ще попадат в такава ситуация, затова и желанието ми е да разгледаме казуса по-глобално.
Нашия случай е частен и изобщо не е тайна. Дъщеря ми си намери работа в училище 2-4 часа седмично с легален договор във Франция. Студентка е първа година. Та като се заплащат осигуровки от работодателя там, означава ли, че се прекъсват студентските и осигуровки по ЕЗОК, при положение, че тамошните осигуровки според работодателя не стигат за осигуряване там и дори няма да получи осигурителен номер. От това, което чета обаче излиза, че не може да се осигурява на две места и ще трябва да се осигурява там. Т.е. вероятно трябва да доплаща нещо там, което не можаха да и обяснят, а тук ще може да ползва само спешна помощ. Та може да излезе така, че заплатата, която получава да не и стигне за осигуровките, а и да не може да ползва личните здравни грижи - лекар и зъболекар тук като св прибира.

# 4
  • Наблизо
  • Мнения: 3 118
Елан,спокойно - няма нищо за деклариране.Тя е първо редовна студентка и толкова.Щом не получава статут на работещ,а е нещо отсрани,си е студентка и толкова.

# 5
  • Мнения: 1 764
Подавай си тук уверението, че е студентка във Франция и не се разправяй повече. Иначе ще влезеш в лабиринта на френската бюрокрация и българското безхаберие и не виждам как ще изплуваш оттам.
Докато е студент там системата работи - тук има осигуровка.
Парадокса е, че и докато е студент тук, а работи там, системата работи по същия начин, за връзка между нашата и тяхната система май има налична само по отчетите на институциите.
Факт - дъщеря ми 4 години беше студент тук и работеше там. Всяка година чинно подаваше декларация в Университета, че я осигуряват в Европа. Нямало е момент, обаче, в който да не е била осигурена тук от нашата здравна каса - невероятно, но факт, който скоро установих. Друг е въпросът, че не е ползвала една здравна услуга, но факта, че е била осигурена е важен.
Е, вярно, няма такава държава.

Очаквах, че някой ще я потърси да връща пари, макар че тя най-малко има вина, че е плащано за нея. Мина вече една година, откак приключи тук с Университета, а там не е спирала да си работи. Познай...

Общи условия

Активация на акаунт