Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 септ. 2019, 10:30 ч.

Запознайте се с Визикод и се консултирайте с офталмолог

 • 4 423
 • 236
 •   1
Отговори
# 90
 • Варна, Пловдив
 • Мнения: 759
Играем си с детето на различни игри, излизаме навън. Телефон му давам доста рядко.Когато чакаме на опашка и се изнерви, при лекар, при дълго пътуване.  По-малкото зло за мен е телевизорът, понякога си гледа детско на него. Въпросите, които си задавах, вече са зададени и отговорени и няма смисъл да се повтарям. Единственият ми въпрос е по отношение на телевизора, ако апаратът е на около 4 метра от детето това може ли да намали поне малко вредното му влияние или няма значение това, стига да е спазен минимумът за разстояние? Благодаря

# 91
 • Мнения: 1 095
Доколко вредни са устройствата при астигматизъм и може ли да се влоши състоянието при гледане на телевизор по 2-3 часа на ден?

# 92
 • Мнения: 211
За да стои далеч от таблета и телевизора се опитвам да измислям интересни съвместни занимания с моята дъщеря. Също я поощрявам да играе повече навън.

# 93
 • Мнения: 443
Голям проблем е застояването пред екраните. Опитвам се да измислям интересни занимания извън дома или дори вкъщи като настолни игри, но особено тийнът няма голямо желание да прекарва повече време с нас...

# 94
 • Мнения: 19
Днес ще получите отговори на всички свои въпроси от Д-р Вероника Михайлова.
Преди това може да прочетете нашия нов полезен материал.Синята светлина е най-сериозната опасност, на която са изложени очите на децата в нашия все по-дигитален свят. Вредите са реални, последствията – необратими, затова никога не е прекалено рано да започнем да прилагаме упорити и последователни мерки в защита на детското зрение. Добрата новина е, че и в този случай храната може да бъде лекарство, стига да сме осигурили достатъчно наличие на необходимите хранителни вещества.

Вижте кои са тези храни ТУК.


Още интересни и полезни материали можете да откриете в първи пост на настоящата тема.

# 95
 • Мнения: 325
Много е трудно да го държа далеч от компютъра!Само срещата с приятели го отделя!

# 96
 • Мнения: 19
Цитат
Мързеливо око - има ли лечение?
Mързеливото око или т.нар. амблиопия е състояние, при което видимо здраво и непроменено око е с ниско зрение. Има различни причини за развитие на мързеливо око – като вродено състояние, при което макулата е анатомично и функционално незряла; като последствие от неоткрит в ранна възраст висок диотър и т.н. Тъй като амблиопичното око е с много слабо зрение и поради тази причина не фиксира обектите, то се отклонява настрани – развива се кривогледство. Тези изменения възникват в детска възраст, до около 7-годишна възраст, когато се развива окото, т.е. и лечението на амблиопията би била успешна до около 7-8 годишна възраст. Лечението включва закриване на здравото око по схема (всеки ден по определен брой часове, като тези часове се променят през около 2 седмици в зависимост от подобрението на зрението), под влияние на светлината и зрителните дразнения постепенно се повишава зрителната острота. При своевременно създаване на условия за трениране на амблиопичното око зрението му много често се изравнява с това на здравото око.
Цитат
Астигматизъм - освен корекция с очила има ли друго решение за проблема?
Има и друго решение – това е рефрактивната роговична хирургия и конкретно методиката LASIK. Корекцията се извършва с лазер. Чрез нея освен късогледство и далекогледство, се коригира и астигматизъм.

Цитат
Искам да попитам как да предпазим очите от вредното въздействие на екраните, освен с ограничаване на времето - например да купим ли защитни очила, капки или нещо друго? И още един въпрос - какви са симптомите на увредено от устройствата зрение?
Защитните очила, т.е. тези с филтър за синята светлина, биха били полезни, ако човек работи или стои на дигитални устройства над 5 часа на ден. Ако времетраенето е по-малко, няма особен смисъл да се правят такива очила.

Бележка от екипа на Визикод: Има хранителни микроелементи, които доказано предпазват очите. Темата е изключително интересна – на нея сме посветили втория информативен материал, който можете да намерите тук: https://www.bg-mamma.com/?topic=1139947
По отношение на симптомите – окото в краткосрочен план не страда от самите излъчвания на синя светлина, а страда от прекалено близката дистанция, на която се работи с дигиталните устройства и дългото време на вторачване в екрана. Когато се гледа дълго време на близко разстояние (часове), окото напряга през цялото време своята акомодация (акомодацията на окото е отговорна за възможността окото да може да вижда ясно и на близко и на далечно разстояние чрез съкращение на мускул, който е отговорен за тази функция). Вследствие от това постоянно напрягане на акомодацията се получава спазъм на акомодацията (подобно на мускулна крампа на този очен мускул, с тази разлика, че много трудно се преодолява).Този спазъм прави окото късогледо, т.е. на човека ще му е трудно да вижда надалеч, гледката ще е размазана. Вторачването в екрана води и до рядко мигане, което пък от своя страна води до изсъхване на слъзния филм, сухота на окото, дразнене, зачервяване, дискомфорт.

Цитат
Единственият ми въпрос е по отношение на телевизора, ако апаратът е на около 4 метра от детето това може ли да намали поне малко вредното му влияние или няма значение това, стига да е спазен минимумът за разстояние? 
Важно е да е спазен минимумът за разстояние. В случая 4 метра е едно задоволително разстояние за гледане на телевизор. Имайте предвид обаче, че освен разстоянието, важно е и времетраенето пред екрана на телевизора - за малки деца 1 час дневно е напълно достатъчен.

Цитат
Доколко вредни са устройствата при астигматизъм и може ли да се влоши състоянието при гледане на телевизор по 2-3 часа на ден?
Астигматизмът е рефрактивна аномалия, която не прогресира, независимо 3-, 5- или 10 – часа. За разлика от астигматизма, късогледството прогресира, и то със значително бързи темпове. Когато се гледа дълго време на близко разстояние (часове), окото напряга през цялото време своята акомодация (акомодацията на окото е отговорна за възможността окото да може да вижда ясно и на близко и на далечно разстояние чрез съкращение на мускул, който е отговорен за тази функция). Вследствие от това постоянно напрягане на акомодацията се получава спазъм на акомодацията (подобно на мускулна крампа на този очен мускул - с тази разлика, че много трудно се преодолява). Този спазъм прави окото късогледо, т.е. на човека ще му е трудно да вижда надалеч, гледката ще е размазана.

Поздрави,
Д-р Вероника Михайлова и екипът на Visicode

# 97
 • Мнения: 119
Много често правим разходки и преходи в планината, изледваме нови места и видове.

# 98
 • Мнения: 4 938
Какви интересни занимания предлагате на вашето дете, за да го държите далеч от екрана на таблета и компютъра?
Повече игра навън с приятелите, както и спортни занимания.

# 99
 • Мнения: 19


Дойде време и за нашия втори въпрос към вас. Той е:
За какво използват децата ви електронните устройства?

# 100
 • София
 • Мнения: 756
Прави проекти за училище, но и играе игри и гледа клипчета в Ютюб.

# 101
 • Мнения: 4 465
За игра най-вече, прави проекти в училище и някои от домашните му са он-лайн.

# 102
 • Мнения: 2 596
За игри и да гледа клипчета.

# 103
 • При децата ми
 • Мнения: 2 879
Най-вече за игри и за гледане на клипчета.

# 104
 • Мнения: 598
Гледа детски филмчета и песни.

Общи условия

Активация на акаунт