Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
  • Мнения: 284
Обичам да правя царска туршия по тази рецепта, защото става по-бързо и по-лесно, без варене.

Царска туршия
Необходими продукти:

--1 ч. л. сол на буркан

--3 с. л. захар на буркан

--2 счукани аспирина на буркан

--1 кафена чашка ябълков оцет буркан

--карфиол, камби или червени чушки

--моркови, целина, магданоз, зеле

Приготвяне:

Солта, захарта, аспиринът и оцетът се слагат на дъното на буркан и леко се разклащат. После бурканът се пълни много плътно с карфиол, нарязани камби, моркови, целина, магданоз и малко зеле. Долива се със студена вода.

Затваря се, като капачката се притяга с машинка, и се разклаща, за да се смесят солта, аспиринът и другите съставки. Не се стерилизира.

# 31
  • Мнения: 716
Това са любимите на цялото ни семейство -Хрупкави бейби краставички.Приготвям ги с Пикант-фикс на Dr. Oetker за сладко- кисела туршия.Другия месец започвам с камбите и карфиола🍅🌶💮

# 32
  • Мнения: 270

Двете неща,без които не можем

# 33
  • София
  • Мнения: 731
Бърза туршия - каквото имаме:
Чушки, моркови, карфиол, зелени домати, може и малко зеле
за подправки черен пипер, копър, магданоз
заливам с вода и сол
затварям в голям буркан и слагам пластмасова капачка

# 34
  • при късмета
  • Мнения: 13 523
Използвам фиксовете от няколко години. За паратаментски условия са перфектни. Без кисели краставички не оставаме, че в къщи много се харесват и ми трябват 2-3 пъти седмично за различни ястия.
Скрит текст:
Вместо туршия правя готова салата, като пак използвам сладко киселия фикс.
Скрит текст:
Голям помощник ми е за зимнината. Нямам своя рецепта, спазвам инструкциите на фикса

# 35
  • Мнения: 774
Правя естествено ферментирала трушия. В 3л вряща вода слагам 45г морска сол и я кипвам. След това оставям да изстине. В голям буркан слагам зеле, карфиол, моркови и чушки заедно с зърна черен пипер и кимион. След като водата със солта е изстинала залива зеленчуците и покрива с марля. Оставям на стайна температура няколко дни, като всеки ден разклащам буркана. След седмия ден проверявам дали зеленчуците са достатъчно хрупкави и когато ми харесат прибирам буркана в хладилника. Може да издържи до 10 дни в хладилника. Правя по няколко буркана и когато свърши някой слагам нов и така имам непрекъснато през зимата.

# 36
  • Мнения: 14
Маринован патладжан
патладжани - 3 кг
олио - 500 мл
оцет - 500 мл
захар - 250 г
сол - 3 с.л.
магданоз - около 1 - 2 връзки, есън - 2 глави
черен пипер - зърна
Изберете големи патладжани, измийте ги и ги нарежете на кръгчета без да ги белите.

Посолете ги и ги оставете под лек наклон за 1 час да се отцедят от горчивината.

След това се изплакват и подсушават.

Пригответе вряща саламура от олиото, оцета, захарта и солта и бланширайте патладжаните в нея.

В предварително приготвени буркани се редят ред патладжани, скилидки чесън, накълцан магданоз, зърна черен пипер и т.н.

Напълнете бурканите с маринатата, затворете и стерилизирайте за около 5 минути

;

# 37
  • София
  • Мнения: 191
Кисели краставички, домати и чушлета

# 38
  • Мнения: 17 702
Преди няколко дни направих първата доза кисели краставички. Рецепта за един компотен буркан
Ябълков оцет- до отделението на буркана
Сол- чаена лъжичка
Захар- кафена лъжичка
Зърна черен пипер
Кромид лук- няколко парченца
Стрък копър.
Краставичките се редят в буркана, заливат се с вода. Затварят се. Варят се 5 минути от завирането им. Да ви е сладко!

# 39
  • Бургас
  • Мнения: 6 164
Царска туршия

Необходими продукти:
1 ч.л. сол
2 счукани аспирина
3 с.л. захар
1 кафена чаша оцет /ябълков/
карфиол, камби и/или червени чушки, моркови, зеле
целина
магданоз

Солта, захарта, аспиринът и оцетът се слагат на дъното на буркана и се смесват. Бурканът се пълни плътно и се долива с вода. Затваря се, разклаща се, не се стерилизира.

# 40
  • Мнения: 168
ПАРЕНА ТУРШИЯ

За 3кг зеленчуци:

750мл вода
500мл оцет
75гр сол
200гр захар
130мл олио
дафинов лист, бахар и черен пипер на зърна
4 аспирина (по желание, не са задължителни)

Приготвяте си в съд с капак (аз си я правя в голяма тенджера) измитите, почистени и нарязани зеленчуци (карфиол, морков, камби, зеле, цели скилидки чесън, целина). Слагате на котлона всички останали съставки и кипвате маринатата. Няма нужда да варите, щом заври, махате от котлона. Оставяте 5мин (за да останат по-хрупкави после) и заливате зеленчуците. Затискате с чиния да не плуват отгоре, слагате капака и оставяте някъде на хладно (не е задължително, аз си я държа в кухнята). След 2-3 дни разбърквате, зеленчуците се слягат и се местят в буркани. След една седмица е готова .

# 41
  • Мнения: 292
Ето и моята туршия :

# 42
  • Мнения: 341
Рецепта за пукан чорбаджийски пипер- Неопределено количество пипер/било чорбаджийски, брички или лютиви / се пукат на тенекия.Поставят се топли в съд и се овкусяват със сол и и оцет-ред чушки, ред насипване, за да се задушат.В голям съд се поставят оцет и пакетче салицил и около 12-13 аспирина.С шепа се вземат част от чушките и се прекарват през оцета.Нареждат се в буркани и се заливат с повече олио и оцет.

# 43
  • Мнения: 1 065
Царска туршия

Приготвя се от цветно зеле, моркови, камби, връзка кервиз и едно коренче хрян. Според предпочитанията различно може да бъде количеството на зеленчука, но общото му тегло да е 8 кг. Измийте камбите и ги нарежете, морковите нарежете на колелца. Накъсайте розичките на цветното зеле. Нарежете на ситничко кервиза. Всичко това сложете в голям съд и поръсете с ½ кг захар и 1 чаена чаша сол – около 150 гр. Разбъркайте хубаво няколко пъти . На другия ден наредете зеленчука в буркани. Това количество се събира в 3 двулитрови  или в два трилитрови буркани. На  дъното им сложете дюлеви или вишневи листа, които не само дават допълнителен аромат, но и задържат трайно туршията. Нареждате зеленчука плътно в буркана, като на две-три места слагате по едно кръгче хрян. Най-отгоре завършвате с вишневи или дюлеви листа. С отцедения от зеленчука сок и 1 ¼ оцет приготвяте саламурата. Вари се 5-6 минути след завирането й. След като изстине напълно я излейте върху зеленчука. Саламурата трябва да бъде 7-8 см над зеленчука.

# 44
  • Мнения: 193
Туршия със смокинови листа
На дъното на буркан  от . се слага 1 смокинов лист и се пълни със желаните зеленчуци. Слага се 1 с.л. сол,  зърна синап и се налива студена вода. Отгоре се слагат 2 смокинови листа. Затваря се буркана и 10 дни се обръща.

Общи условия

Активация на акаунт