Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да престана да бързам ?!

  • 1 350
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 412
На кратко - импулсивен човек съм, искам всичко да става бързо , нямам търпение за нищо особено ако нещата зависят от мен , дори на моменти се усещам , че претупвам нещата. От бързане не мога дори да се наспя Simple Smile) Събудя ли се , трябва да ставам ,за да правя нещо. На детето си постоянно крещя " Айде по- бързо , по-бързо" . Колежките го забеляват и дори ръководтсвото ме натоварва с повече работа, защото знаят, че ще стане бързо. Когато отидем някъде бъзро ми омръзва , просто не мога да стоя на едно място и това започна да ми създава проблеми. Усещам ,че постоянно съм под напрежение , получавам сърцебиене на моменти. Не съм била винаги така , по принцип съм си от по- импулсивните , но смятам , че това започва да ме изтощава. Как да си помогна? Sad

# 1
  • София
  • Мнения: 558
Здравейте!

От думите Ви оставам с впечатление, че сте деен, активен човек. Разбира се, всеки има свой собствен „стил“ или подход към ежедневните и извънредни ситуации, в които го поставя животът, но от думите Ви разбирам, че Вашият подход започва да Ви изтощава и в някакъв смисъл да Ви изважда от зоната на комфорт.

От гледна точка на работната Ви среда – важно е да поставите себе си в позиция, която следва да е удобна и за Вас. Давам си сметка, че това не винаги е възможно, но фактът че работите по-бързо от останалите си колеги не би трябвало да означава да работите три пъти повече от другите. Така че, както не веднъж е ставало дума и в други теми, е добре да поставите границите си. Защото това положение може да ескалира до степен, в която достигате до изтощение и невъзможност да изпълнявате всички поставени Ви задачи. В този смисъл, за човек толкова ангажиран и действащ, е важно да намирате време и за активна почивка.

Друго, което ме замисли, четейки съобщението Ви, е „Не съм била винаги така“. Това предполага някаква промяна, смяна от едно положение в друго. Обърнете внимание на актуалната си ситуация и помислете за причините, довели до тази промяна. Запитах се дали тази нестихваща активност от Ваша страна не е начин да „избягате“ от нещо друго, с което Ви е трудно да се справите в момента, тъй като някак сте постоянно в положение, в което нещо трябва да се върши, бързо Ви омръзва, искате да захванете следващото и т.н. Какво се случва в моментите, в които сте завършили задачите за деня? Какво ангажира мислите Ви тогава и изобщо позволявате ли си да има такива моменти, в които не сте захванали следваща дейност?

Сама разбирате, че се получава едно натрупване, което дава своите негативни отражения върху Вас. Има смисъл да търсите причините, довели до това различие между преди и сега, за да създадете пространство и за намиране на решение.

Сърдечни поздрави,
Славея Дънева – психотерапевт

Общи условия

Активация на акаунт