Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Какво да правя?

Опции:

# 15
  • In the land of Never Never
  • Мнения: 722
Здравейте! Знам, може да пиша много рано за това, но котката ми вчера  остана да спи навън (тя просто не искаше да влезе) и сутринта се върна със рани по ушите, а едното беше ,,скъсано" около 1-2мм, раничка по носа и следа от нокът по главата. Работата е ясна- била се е. Но ми се струва унила и изморена. Не й е много до игри, а като я ресах ми съскаше пожече от необходимото.
Та въпросът ми е какжо да правя? Да изчакам ли малко, защото все пак минаха малко време, пък и може да й е жега. Или да я заведа на ветеринар веднаго?
Моля ви пишете по- скоро!
  Приятен ден!
Котката трябва задължително да се кастрира, независимо дали е мъжка или женска. Женските  за да не раждат, тъй като има твърде много котки и е трудно да им се намери стопанин, а и организмът им се износва от ражданията много бързо, а мъжките, за да не се нараняват или бият до смърт.
Освен това, задължително трябва да се ваксинира, щом ходи навън, едната е срещу бяс и другата е комбинирана ваксина. Слагат се с интервал. Има болести, които са смъртоносни за котките и се развиват много бързо.
Има и неприятни кожни болести, като микроспорията, крастата, които могат да бъдат заразни и за човека, трябва да се наблюдава редовно, дали нещо не се развива по кожата.
Също трябва и да се обезпаразитява периодично, на няколко месеца вътрешно с хапчета, срещу тении и други паразити по червата. Това важи и за котки които не излизат навън.
Сега ще почнат дъждовете, и вън ще се появят доста кърлежи. Слагането на препарати от типа на спот-он против бълхи и кърлежи е задължително. Това не означава, че няма да носи кърлежи, но те умират, като се впият. Но може да ги изтърси вкъщи все още живи, така че трябва да се оглежда котката като се прибира, те просто полепват по козината. Хващат се със специални пинсети и се унищожават веднага, в огън (в свещ), или се смачкват между два бели листа хартия  с дръжката на ножа. Не се пипат с ръце, защото болестите могат да се предадат и с пипане.
Освен това, за котката са риск кучетата, ако не е свикнала с мястото, и не знае къде има агресивни кучета, трябва да сте нащрек къде ходи.

Общи условия

Активация на акаунт