Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 септ. 2019, 21:58 ч.

Не искам да заминавам

 • 8 966
 • 265
 •   3
Отговори
# 210
 • София
 • Мнения: 8 130
Ами изчерпа се, как няма да се изчери, като авторката не отговаря на никакви върпси, само тропва от време на време с краче, че иска да си живурка сама във Варна, докато мама и тати пращат EuroEuroEuro. Тя дори не иска да води дискусия тук.

# 211
 • Sofia
 • Мнения: 15 032

1. Няма как да го играеш хем "пълнолетна съм, сама решавам" и "дете съм им все пак, трябва да плащат". Избираш едното.
2. Ако наистина имаш C1 на английски (и сертификат, с който да го докажеш), това ти дава някои възможности. Но без средно образование... не особено много.
3. "Там няма условия на живот"... баба ти и дядо ти явно успяват да живеят там някак. С наличните условия.
4. Ако беше мое дете, намирането на работа "сама" като чистачка бих го сметнала за поредния провал (или, в най-добрия случай, каприз), не за анонс за сериозно отношение към живота. И в никой случай не бих го поощрявала (финансово).
5. Никак не е изключено решението им донякъде да е именно с цел да се смени средата, в която ти живееш. По някаква причина (ти си знаеш каква) те очевидно не намират, че начина ти на живот е добър за теб в перспектива.

Извод:
Тази година просто я пиши бегала. Независимо дали ще избереш живот в Белгия или на село, очевидно е, че ще ти се наложи, колкото и да ти е трудно, да промениш средата и нагласата. Като минимум за година. Това може и да е за добро - а ако не, поне ще ти даде възможност да започнеш от някаква по-смислена отправна точка - със завършено средно образование, ако не друго. После можеш да кандидатстваш (и, в добрия случай, да влезеш) да следваш - в който случай ако е в Бг (Варна или другаде) можеш да кандидатстваш за общежитие. Поне някаква основа, на която да стъпиш. Ако избереш Белгия за изгнанието си, можеш да запълниш времето освен с учене за кандидатстване и с изучаване на френски (фламандския едва ли би бил особено търсен, но ти си знаеш), за година, в която нямаш никакви други странични забавления и занимания ще можеш да напреднеш доста, дори и паралелно с учене за матури (и другите изпити) и кандидат-студентски. Тогава вече, като търсиш работа, ще имаш добър сертификат за един език, добри познания по втори (руски, който казваш, че ползваш), добри познания по трети (френския, който ще изучаваш) и представа от четвърти (немския, който поназйанваш малко). И ще търсиш работа със статут на студент, не на незавършила средно образование. Много, много по-добра предпоставка за успех - вече не като чистачка в макдоналдс. Ако предпочетеш селото пак поне ще можеш да търсиш вариант общежитие и да търсиш нещо с основния език (сертификатът е важен! Ако нямаш такъв и "C1" е само по собствената ти самооценка, трябва да помислиш за защитаването му по време на изгнанието - който и вариант да избереш).

# 212
 • Мнения: 797
Ако бях на твоята възраст и имах възможността да замина да уча в чужбина, а на теб ти се предлага на тепсия, не бих се двоумила и миг. Няма да бъдеш сама, както например са хилядите българчета, които учат по света.
На теб обаче явно ти се иска да се носиш по течението и да си кюташ на познатото, ама имай предвид, че това поведение се превръща в навик и един ден ще съжаляваш.
Съгласна съм с мнението на katiABV, че е възможно родителите ти да искат да те изкарат от средата, в която си в момента. Оправданието за гаджето и приятелите е тъпо и плоско.

# 213
 • Street of Dreams
 • Мнения: 8 457
Аз пък се чудя какви са тези деспотични роители да излагат същеря си пред такъв избор сега, във важна възраст, когато трябва да завършва и да се ориентира. Направо съм потресена от тях. Продават дома й й искат да я изтръгнат от средата й, да й причинят такава голяма промяна, като виждат, че тя не иска. Това да не е 3-годишно дете, че да прецениш вместо него кое ще му е добре? Това си е отделен индивид с мнение и чувства. Брутални са. Аз смятам, че трябва да й плащат квартирата, поне докато си завърши училище и хване живота си в ръце. Смятам, че са длъжни.

# 214
 • Мнения: 11 862
Сигурно имат причина да са брутални.

# 215
 • Мнения: 282
Замисли се, какво е направил, за да го харесат? Заслужава ли си?

# 216
 • София
 • Мнения: 11 197
Това в онова и душата в рая...жилището е тяхно, а не нейно. По закон са длъжни само до 18 г. възраст.

# 217
 • Варна
 • Мнения: 18 498
Ако я оставят тук на самотек и даже й плащат квартирата, какъв ли е шансът изобщо да завърши... Като й гледам разсъжденията...

# 218
 • Street of Dreams
 • Мнения: 8 457
Морално са задължени да я издържат докато завърши уилище, но без да решават развитието на живота й против волята й - отнемайки дом, живот, приятели и потъпквайки чувствата й. Не може да е толкова трудно за едни родители?

# 219
 • Мнения: 16 393
По закон са длъжни само до 18 г. възраст.

За втори път го чета в тази тема, а не е съвсем вярно.

Чл. 144. Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.

# 220
 • Мнения: 506
Сигурно имат причина да са брутални.
А може и да нямат. Може да си гледат интереса. Не знаем.

# 221
 • Sofia
 • Мнения: 15 032
По закон са длъжни само до 18 г. възраст.

За втори път го чета в тази тема, а не е съвсем вярно.

Чл. 144. Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.


Те не отказват да я издържат. Има избор - да тръгне с тях и да я издържат докато завърши средното си образование (а вероятно и по-нататък) или да отиде при баба си и дядо си и отново да я издържат.
Подозирам, че сериозен довод в полза преместването, особено по такъв драматичен и окончателен начин (продажба на жилище) е извеждането на пълнолетното дете от неблагоприятна среда. Предвид разказите за поведението... има доста голяма вероятност да е необходимо.

# 222
 • Мнения: 16 393
Нищо драматично не виждам аз. Решили хората да се преместят в друга държава, както правят много други и най-нормалното нещо е да вземат детето си с тях. Нормално е и на тийн да не му се тръгва,но няма къде да иде.

# 223
 • Sofia
 • Мнения: 15 032

Драматичен е начина, по който се прави - продажба на апартамент, изгаряне на всички мостове. Това ми говори, че по-скоро държат да не оставят никаква възможност, при никакви обстоятелства, момичето да остане в предишната си среда - трябва да имат сериозни притеснения от нея. (средата й, де)

# 224
 • Мнения: 2 059
И родителите трябва да се разиграят по гайдата на тиийна .
На мен ми се струва че родителите се местят не защото особено искат, а защото щерката се е забъркала в нещо.

Общи условия

Активация на акаунт