Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 септ. 2019, 21:58 ч.

Не искам да заминавам

 • 11 134
 • 279
 •   1
Отговори
 • Мнения: 25
Здравейте. Наскоро станах на 18, баща ми е в Белгия от 2 години. Майка ми също иска да замине при него и искат да ме вземат и мен. Проблемът е, че не искам да заминавам. Бях там миналото лято за 2 месеца. Е, няма как да живея там. Всичко е много различно. Хората, законите, училищата. Едва издържах 2 месеца. Никъде не мога дс изляза, не познавам никого. Пък и града, в който живее е малък и няма много тийнейджъри. Пък и да има, аз не знам езика. Тази година съм 12 клас и искам да си завърша тук. Те са категорични, че ще заминат и двамата и, че ще ме вземат при тях или ще ме изпратят при баба и дядо на село. Не искат да ме оставят сама в града. Апартамента го продадоха и до края на месеца се изнасяме. Искам да ми наемат квартира, но не са съгласни. Не искат да дават пари и за квартира. А, кажа ли, че ще почна работа, започват скандалите. Искам да съм самостоятелна, да работя и сама да си плащам квартирата, обучението и всичко. Какво ли не съм им говорила. Винаги завършва с крясъци. Тук са ми приятелите, целия живот. Не мога просто да оставя всичко и да замина. И да прекъсна училището точно сега. Там предметите, обучението, всичко е различно. Пък и не мога сама да си наема квартира и да си намеря работа. Никога не съм работила (преди няколко седмици направих 18) и не мисля, че без опит някой ще ме наеме на работа, различна от раздаване на флаери, камериерка.

Кажете какво мога да направя, за да им покажа, че могат да ми имат доверие и да ме оставят сама.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2019, 22:06 от Escanda

# 1
 • Мнения: 567
Щом си на 18 няма как да те завлекат насила в чужбина. Ако смяташ, че ще можеш сама да се оправиш с плащане на квартира, сметки и т.н нищо не пречи да действаш.

# 2
 • София
 • Мнения: 8 620
Ами, зачповай и си наемай. Покрий се, работи си и така. Ако толкова искаш да сервитьорстваш. Аз бих заминала за Белгия, ще научиш езика. Но ти си знаеш, а те не могат да те принудят.

Не искаш да си самостоятелна, щото си искала са ти наемат квартира или да ти оставят апартамента тук за живеене. Simple Smile

# 3
 • Мнения: 1 669
И сама знаеш, че на 18 вече никой не може да ти казва как да живееш, нито да те накара да ходиш, където не искаш. Планираш ли да следваш? Ще можеш ли да съвместяваш работа и учене и дали заплатата ще е достатъчна да плащаш наем, семестри, учебници, сметки. Бабата и дядото дали биха помогнали с малко пари за начало? А също, ако това село е близо до града, в който ще учиш и работиш, спокойно можеш да живееш там и да спестиш наем на първо време.

# 4
 • Мнения: 1 680
Как точно си представяш да работиш и да плащаш квартира, като нямаш никакъв опит, съответно и образование? Не искаш ли да учиш? Никакъв "цял" живот нямаш тук, животът ти сега започва и имаш чудесна възможност да опознаеш ново място, нови хора и защо не и добро образование. Послушай родителите си. Приятелите ти, ако са такива и им пука за теб, няма да ти избягат, нито ще спрат да са ти приятели.

# 5
 • Мнения: 25
Проблемът е, че никога не съм работила. Звъняла съм на няколко места за продавач-консултант, но не искат без предишен стаж, опит и, разбира се, средно образование. С връзки, могат да ме уредят, но не са съгласни да почвам работа.
Искам да следвам тук в моя град. Мога да уча и работя едновременно, понеже съм на самостоятелна форма на обучение. Ходя само на изпити.
Аз съм малко по-труден човек. По-трудно се сприятелявам, не свиквам бързо, не ми допадат промените.
Баба и дядо едва връзват двата края. Ако не са родителите ми да им пращат пари... Селото е доста далеч.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2019, 22:32 от Escanda

# 6
 • Мнения: 1 669
Въпросът е дали парите ще ти стигат да се издържаш. Наемът е голямо перо в разходите. Не каза дали селото е близо до града, в който ще работиш, защото, ако е така, това страшно те улеснява.

# 7
 • Мнения: 25
Имам братовчедки, които живеят тук на квартира. Не сме много близки, но се знаем. Не мога на своя глава да ги занимавам и тях, без съгласието на нашите. Казвала съм им да поговорят с тях и да остана с тях. Но почват оправдания от рода на - "няма да нахалстваш на хората" , "никой не иска да се занимава с тебе, момичетата учат, ти само по кафета и дискотеки" , "няма да ти плащаме сметките" и т.н.
Селото на баба и дядо е на около 120-150 км. от града, в който живея.

# 8
 • Мнения: 25
Главният проблем е, че те не искат. Нямат ми доверие, страх ги е да не пострадам и т.н.

# 9
 • Мнения: 1 872
Разбираемо е да се притесняват. Но организирали ли са обучението ти в Белгия или нищо подобно? Thinking Че то учебната година почва...

# 10
 • Мнения: 2 271
Заминавай на село. Супер си е там . Завършвай местен 12 клас с отличен, мяткай се в едно уни и там си започвай с работа и учене и нов живот. Според мен.

# 11
 • Мнения: 11 967
Нямат ми доверие, страх ги е да не пострадам и т.н.
Не, теб те е страх.
Синът ми също не искаше да отива да следва в чужбина, страхуваше се от какво ли не.
Сега ми благодари. И ти ще си благодарна на родителите си след време. Когато човек е млад и морето му е до колене, не преценява трезво ситуациите. Пък дори и да е на ЦЕЛИ 18 години.

# 12
 • Мнения: 511
Уникално тъпо решение е да те метнат в Белгия 1 година преди да завършиш средното. Директно те провалят.  Дори и да се адаптираш сравнително бързо, ще завършиш средно след около 3 до 5 години, зависи. Най малкото което могат да направят за теб е да ти осигурят място да живееш тук, докато завършиш, поне това трябва да могат с големите си "европейски" заплати.
Догодина могат да настояват, ама преди 12ти клас...

# 13
 • Мнения: 1 669
Сега ми хрумна, че на квартира не е задължително да си сама, а със съквартирантки да си делите наема и така разходите ще намалеят (в случай, че братовчедките не са съгласни да се пренесеш при тях). Така, че има начин, може да прегледаш обявите за съквартиранти и да почнеш да търсиш активно работа.

# 14
 • Мнения: 1 680
Главният проблем е, че те не искат. Нямат ми доверие, страх ги е да не пострадам и т.н.

И са прави. Очевидно е, че нямаш житейски опит и си готова да захвърлиш една възможност заради..? Опцията да работиш продавачка?? Докато учиш и едва си покриваш разходите? Не знам какво ще е това учене без подкрепата на близките ти и при явни приоритети като приятелчета и кафета.

# 15
 • Мнения: 25
С образованието нищо не е пипано. Понеже, като се пише отпусно, трябва да се напише училището, в което се местя, но никой не е гледал за други училища.
Страх ме е от големи промени. Силно съм привързана към хората и начина ми на живот тук. Не мога да си представя, на тези години, да стоя вкъщи, да няма с кого да изляза да си кажа две приказки.
Много твърдоглави хора са. Откакто баща ми замина, всеки ден се водят разговори за живота там и колко по-добро бъдеще ме чака там. Вярно е, че там мога да стана нещо. И след някоя друга година може би, ще замина, ако тук не се оправя. Но точно преди 12 клас, глупаво решение от тяхна страна.
Благодаря за коментарите, ще прегледам обявите за съквартиранти.

# 16
 • Мнения: 11 967
Явно желанието на родителите ти да научиш още един език и да се реализираш в страна с повече възможности е глупаво от твоя гледна точка. Бих я приела, ако точно тяхната микросфера на живот те постава при по-нисък стандарт от сегашния ти в материално, социално и образователно отношение. Но надали е така.

Решението на вашите е глупаво, но твоето - да заживееш с непознати (може да са всякакви), да работиш нископлатен неквалифициран (и вероятно рисков) труд и да учиш нещо между другото - това е супер умно. И никак не е късогледо. Поставянето на първо място на връзките с дружките за кафе е типично за тийнейджърската възраст.

Защо си на индивидуална форма на обучение?

# 17
 • Мнения: 25
От миналата година съм на самостоятелна форма. По-добре си научавам материала така, имам и матури, за които се готвя.
Вариантът с братовчедките остава, като най-добрия, но дали ще се съгласят... Разгледах обяви за съквартиранти ии... повечето не изглеждат/звучат безопасно. Ако сама си намеря работа, може би ще ги изненадам приятно и може би ще почнат да имат малко повече доверие и ще ме оставят. Но каква работа без средно образование. Знам английски с1, малко руски и много малко, почти изобщо немски и френски. Какво мога да работя без образование и предишен опит,стаж?

# 18
 • Мнения: 11 967
Какво мога да работя без образование и предишен опит,стаж?
Какво ли наистина?
То зависи и от населеното място, където се намираш.
Принципно най-безопасни и неангажиращи са разни фрилансерски дейности по интернет. Но и там все пак трябва квалификация.
С английски може да се пробваш в някой кол център.

Също така детинско, като мотивите ти да не искаш да заминеш, е избирателното четене само на нещата, които ти изнасят. А към неходенето на училище с обяснението, че така се учело по-добре, съм силно скептична. Просто съм виждала какво се дава и какво се изисква в едно сериозно училище, и то няма как да се случи вкъщи.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2019, 23:33 от Black_Sapphire

# 19
 • София
 • Мнения: 11 298
Мами, бийте отбой, насила можете да вземете, насила не можете да дадете.

Тя и към момента е необразована и не иска да се образова. Не е в състояние да направи разлика между България и Белгия. Животът се свежда до "приятелчетата". Идея си няма какво е истински приятел.

# 20
 • Мнения: 25
Мисля да следвам в моя град. Във винса с бизнес, най-вероятно. Социалния живот ми е много важен, да.
В кол центърите, наемат ли без средно образование?

# 21
 • Мнения: 71
Мисля да следвам в моя град. Във винса с бизнес, най-вероятно. Социалния живот ми е много важен, да.
В кол центърите, наемат ли без средно образование?


Има си в джобса обяви виж там,но иначе познавам няколко човека ,който на 1-2 месец им омръзва там да седят.От Варна си разбирам тук работа има много има за общ работник,камериерка,помощник готвач и кво ли не .Не се изисква опит .

# 22
 • Мнения: 208
Уникално тъпо решение е да те метнат в Белгия 1 година преди да завършиш средното. Директно те провалят.  Дори и да се адаптираш сравнително бързо, ще завършиш средно след около 3 до 5 години, зависи. Най малкото което могат да направят за теб е да ти осигурят място да живееш тук, докато завършиш, поне това трябва да могат с големите си "европейски" заплати.
Догодина могат да настояват, ама преди 12ти клас...
На това мнение съм и аз.  Как виждат завършването на средно образование вашите? Като частна ученичка в Бг докато седиш в Белгия?   Аз живея в Белгия и не виждам как туk бързо ще приравниш 11клас дори да знаеш някой от трите официални езика. Тук след 8 клас започва разделяне на потоци, които се разделят на още по-други след 10ти клас и в зависимост от потока можеш да следваш където искаш или само в нещо като полувисшо, или пък съвсем никак.  За по-занаятчиийските професии вече е късно, евентуално  можеш да се минеш през курсовете на ОNEM (бюрото по труда) или promotion sociale, но това ще ти организира близки срещи  с не   най-приятната част от обществото.
Не се тръшкай на родителите ти, защото това генерира само  скандали, а ги накарай да ти обяснят как точно и конктертно виждат твоето образование, вкл. да намерят училище, което да се навие да те запише.  Впрочем  тук учебната година започна вече.  Опитай да се договориш с тях да довършиш 12 клас + матурите в Бг.  След средното в Бг,  дори да знаеш само англиийски има нелоши  програми на английски в университета в Маастрихт и в някои от фамандските hoogeschool.
В коя част на Белгия се предполага да се заселиш?

# 23
 • Варна
 • Мнения: 18 375
Тия приятели, които изтъкваш като основна причина да не ти се тръгва, утре ще завършат и ще хукнат по други градове и държави да следват. Я си задай въпроса някой от тях дали ще плюе на такъв шанс заради теб и тогава пак си помисли дали това трябва да бъде причината, заради която да пропиляваш чудесна възможност.

И според мен те е страх. Самонавиваш се и вадиш от сто кладенеца вода защо там ще ти е по-зле. Вместо да допуснеш, че това може да бъде един шанс за нещо по-хубаво. За теб явно чашата е наполовина празна. Върви, учи, поживей малко на друго място. После като искаш се върни, никой не ти затваря границите. Но с образование и още 1-2 езика ще ти е далеч по-лесно да си намериш квартира и хубава работа тук щом толкова ти се живее в България. Сега не те виждам да се справиш сама. А щом си по-особена, дръпната и интроверт направо не си представям как ще живееш с непознати съквартиранти. Голям купон ще е, дума да няма, ама в лошия смисъл.

# 24
 • Мнения: 1 179
"Мога да уча и работя едновременно, понеже съм на самостоятелна форма на обучение. Ходя само на изпити."
-
Каква е причината за това и с какво сте се аргументирали, че си преминала в такава форма на обучение ? Обяснението ти, че така си се готвила за матурите е ....

Като прочетох "винса" ми стана ясно за какво точно иде реч.

Ако не е пързалка - тъжно е, но основният проблем не са ти родителите, а ти самата.

# 25
 • Мнения: 8 215
Чак не мога да повярвам, че тамата е истина! Учи свободна форма, родителите продали апартамента и се местят, но не проверили даже за училище пък момата е 12 клас - сиреч накрая на средното образование. Шанса да завърши с приравнителни никак не е голям. А ако изчака една година ще се включи вече на ниво университет.

И работа за неквалифициран персонал във Варна /особено в момента/ под път и над път.

По темата - глупаво е сега да тръгваш. Я завъшиш в Белгия, я не. Приключи средното си образование и тогава обмислете дали да ходиш там да учиш.

# 26
 • Мнения: 336
...
Не се тръшкай на родителите ти, защото това генерира само  скандали, а ги накарай да ти обяснят как точно и конктертно виждат твоето образование, вкл. да намерят училище, което да се навие да те запише.  Впрочем  тук учебната година започна вече.  Опитай да се договориш с тях да довършиш 12 клас + матурите в Бг.  След средното в Бг,  дори да знаеш само англиийски има нелоши  програми на английски в университета в Маастрихт и в някои от фамандските hoogeschool.
В коя част на Белгия се предполага да се заселиш?


Много добре казано. Говори с родителите си и уточнете всички подробности около твойто бъдеще там. Може би дори сключете някакво споразумение. Примерно - да заминеш за година-две, да пробваш как е. И ако толкова не ти харесва, те да ти помогнат да се върнеш и установиш в България.
Такава голяма промяна е плашеща за всеки човек. Но не я приемай като нещо завинаги. Ако родителите ти могат да ти осигурят да продължиш образованието си там, да научиш езика, да вземеш диплома, след това ще ти се отворят много врати. Ако искаш, ще се прибереш и в България. Аз като бях на твойта възраст също не исках да заминавам никъде, но имах съученици, които от сутрин до вечер учеха, за да издържат изпити и да отидат в чужбина. Искам да кажа че това е много добра възможност. И никой не казва че няма да можеш да се върнеш в България. Част от познатите ми, които едно време заминаха, сега се върнаха. Но няма нито един, който да съжалява за заминаването. То ти дава невероятен опит и бих казала и самочувствие, защото разбираш колко много способности и качества имаш.
Голяма част от твойте приятели също ще се пръснат из различни градове и страни. Но истинските приятели ще ти останат близки, независимо колко сте далеч.
Изведнъж да останеш сама без работа, пари, дори дом, е много трудно дори да си си в собствената страна. А да работиш каквото и да е, само и само да можеш да си платиш сметките, не е това, което сега си представяш.

# 27
 • Paris, France
 • Мнения: 4 834
Според мене е самоубийство да тръгнеш сега. Учебната година вече е започнала в Белгия, а в Белгия се кандидатства доста по-рано и може и да не те приемат никъде. Моите деца учат в гимназии във Франция и е момента и квартала не бих сменила, камо ли държава, училища и профили. Не зная как е в Белгия, но във Франция матурите по френски език се държат предпоследната година +в повечето случаи). След като не знаеш език ще ти отнеме още година поне да го научиш преди да можеш да държиш изпити по език и науки. Ако учеше във френска или математическа гимназия и родителите ти живеят в район с наличие на образование на френски можеше да се получи заминаването преди година или две, но сега само би те спъвало. По-добре е да завършиш средно в България и да заминеш тогава.

Родителите ти постъпват безотговорно и неразумно. Не зная социалните служби не биха ли могли да те настанят в общежитие за младежи или приемно семейство докато завършиш.

След като си на самостоятелна подготовка не би ли могла да живееш у баба си и дядо си докато си намериш нещо?

Ако трябва покажи темата на родителите си и ги помоли да ти обяснят как и къде ще те запишат по това време?

Родителите ти от малцинствен произход ли са? Ако да, няма ли местен авторитет, който да поговори с тях и да ги озъпти? Баба ти и дядо ти какво мислят?

# 28
 • Linz
 • Мнения: 10 932
За мен оптималното решение е да завършиш в България и да следваш в чужбина (не непременно Белгия), вече са ти казали защо (и аз съм местила деца по чужбина и съм наясно, че без да говориш език при започнала учебна година, и то последна е меко казано неразумно). Стига да искаш, на всичко можеш да намериш решение. Обсъди ситуацията с вашите спокойно, без нерви. Съветвам те никога да не крещиш- няма ситуация, която да оправдава такова поведение. Крясъците означават единствено невъзможност за овладяване на изплъзващия се контрол. Освен това разгневения човек не мисли рационално.
Дъщеря ми на 18 живее сама (вече повече от година... аз съм в една чужбина, тя- в друга)- учи и работи по малко. Справя се, защото решението е нейно и прави това, което тя иска. Малката пък се върна да завърши в България. Против съм родителите да налагат на децата си техния избор и визия за бъдещето им. Насила хубост не става.

# 29
 • Мнения: 351
Дъщеря ми е на 17 и половина и вече второ лято работи на трудов договор, осигуравки и тн. Стаж има.

На авторката ще препоръчам, за да се приземи, да започне работа в американската фирма за бургери на центъра. Веднага ще те вземат, трябва им персонал.
Когато успешно завършиш работа там, ела пак и ще говорим.
P.S. Я кажи, гаджето в България ли е?

# 30
 • Варна
 • Мнения: 18 375
Невена, какви социални служби... Тя е на 18, не е дете в риск, а и има баба и дядо тук.

# 31
 • Мнения: 25
За коя американска фирма за бургери става въпрос?

# 32
 • Мнения: 6 227
За МакДоналдс сигурно става въпрос. В кол център също ще те вземат. Заплатата и от двете места ще стига за квартира. Можеш да работиш, щом си на индивидуална форма на обучение и само ходиш на изпити.Сигурно имаш диагноза, за да ти разрешат. Иначе не дават....
И аз съм за това да завинеш след като завършиш средно тук.
А не можеш ли да заминеш, да си учиш там и да идваш тук само за изпитите?
Това за приятелчетата на кафенце е лекомислено, не го коментирам изобщо.
ПП Не мислете, че само малцинството плюят на образованието. Всъщност тези хора са плюли на България, не на образованието. Гледат на това място като на нещо, от което трябва да избягат веднага с 200.Евакуират се, не се местят, както викаше Иво Христов. Simple Smile
Много хора са настроени по този начин.Те късат веднъж завинаги, продават си апартамента и смятат, че българска диплома не ти трябва изобщо, нищо от Бг вече не ти трябва. Еуфорията ги е завладяла и не мислят съвсем рационално.

# 33
 • Мнения: 3 843
С ученик, тепърва влизащ в 12ти клас, да продам апартамент, да се метна със съпруга в Белгия и да гълча детето, че не искало да дойде на момента с нас, ми е много далеч от понятието за отговорен родител.
Вие й говорите, че има бъдеще в Белгия, обаче това е само при условие, че положи основа, което за ученик в 12ти клас означава да завърши там, където е започнал.
Да, съучениците и приятелите й ще де разбягат по чужбините. Обаче след 12ти клас и матурите.
Нейните съображения са свързани със средата - недорасло, страхливо и нормално. На родителите обаче къде им е акълчето, че не съобразяват как насила й прекъсват образованието - и то средно, и то буквално на финалната права. Да беше някакво скъпо висше, а то... Ще я оставят без гимназиална степен. Пък вие говорите за ехе, само 2 години, кво толкова. За човек на 20 да е без средно в държава, чийто език не говори добре, е много зле. Не смея да си мисля какво светло бъдеще (по-различно от сервитьорка тук, нали) я чака там при това положение.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2019, 11:38 от --Gal--

# 34
 • Мнения: 2 271
...
А не можеш ли да заминеш, да си учиш там и да идваш тук само за изпитите?
...
може. има онлайн у-ще от 8 ми клас . съвсем легално.

# 35
 • Мнения: 25
Родителите ми са българи.
Има вариант да живея там и да идвам за изпити или да отида на село. Но аз не искам да напускам самия град.

# 36
 • Мнения: 130
На мен пък би ми било интересно да чуя гледната точка на родителите. Само на базата на нещо, което казва едно 18 годишно мимиче, не бих си позволила да категоризирам едни родители като безотговорни. Мисля, че има подробности, които не знаем.
И простете за може би остарялото ми мислене, но тази индивидуална форма на обучение...никой не минава на нея, за да учи за матури. Каква всъщност е причината?

# 37
 • Бургас
 • Мнения: 1 950
Инидивидуална форма е различна от самостоятелната. Самостоятелната е неприсъствена, явява се на консултации и изпити по график накрая само. Обикновено, в горен курс се предпочита  при много отсъствия и риск от наказание /преместване в друго училище/ или ако ученикът работи. 

# 38
 • Linz
 • Мнения: 10 932
Родителите ми са българи.
Има вариант да живея там и да идвам за изпити или да отида на село. Но аз не искам да напускам самия град.
Запънала си се като магаре на мост. Има някаква емоция, която те държи там. Но на тази възраст повечето емоции подлъгват. Да не се окаже след време, че съжаляваш за грешни решения.

# 39
 • SF/HH
 • Мнения: 544
Уникално тъпо решение е да те метнат в Белгия 1 година преди да завършиш средното. Директно те провалят. 
Абсолютно. Не разбирам мотивацията на такива родители.

Авторке, завърши си в България и после го мисли.

# 40
 • Мнения: 25
Има някои подробности, да. И причини, заради които не искат да ме оставят. Главната ми цел е да ги убедя по някакъв начин, да им покажа, че могат да ми имат доверие и, че вече съм голяма. За тях съм едно безотговорно дете. За това не ми дават и да работя. Дори, когато отиват някъде за ден-два, ме вземат или оставят някой да е с мен, но да оставам сама - никога. И сега никъде не мога да се оправя сама, дори и да имам години. Работа, квартири... Сега имам повече кураж от преди, но пак си мисля, че без тяхна помощ, няма да мога да се справя.
Ще пробвам в макдоналдс или някой кол център.

# 41
 • Мнения: 130
Предлагам да загатнеш поне какви са тези подробности и причини. Така ще бъде честно. Ако искаш безпристрастни мнения - редно е да изложиш всички факти. А не само тези, които устройват теб и тезата ти.

# 42
 • Мнения: 2 271
ами ако го направиш като 1 годишна екскурзийка и се разбереш с вашите да поканите приятелите с чартъра и да им покажеш малко нови градове и места _ 

# 43
 • София
 • Мнения: 11 298
То ние тези подробности и причини ги виждаме, затова пишем, че е кауза пердута.

# 44
 • Мнения: 208
Има някои подробности, да. И причини, заради които не искат да ме оставят. Главната ми цел е да ги убедя по някакъв начин, да им покажа, че могат да ми имат доверие и, че вече съм голяма. За тях съм едно безотговорно дете. За това не ми дават и да работя. Дори, когато отиват някъде за ден-два, ме вземат или оставят някой да е с мен, но да оставам сама - никога. И сега никъде не мога да се оправя сама, дори и да имам години. Работа, квартири... Сега имам повече кураж от преди, но пак си мисля, че без тяхна помощ, няма да мога да се справя.
Ще пробвам в макдоналдс или някой кол център.
Имаш много романтична представа за живеенето сама и съвместяването на нискоквалифициран труд и образование. Почни със съставянето на някакъв бюджет. Примерно
- квартира със съквартиранти 250. Може и да стане повече, сега почват и студентите и добри квартири на хубави места  се търсят,  ако наистина си във Варна
- сметки -иде зима и ще са големи- 150
- транспорт -50
- храна -300
....

Нямам претецията числата да са точни за Варна, но дотук са 750 без лекарства, дрехи, забавления и непредвидени разходи. Трябва да вземаш чисто поне 1000 за да не мизерстваш и да си готова на всякакви компромиси, защото не можеш да си позволиш да си загубиш работата. Имай предвид, че за квартирата ще трябва депозит, чаршафи, завивки, посуда.... Отделно идват учебници и др.разходи за училище .

Не казвам, че е невъзможно, но ще е много трудно, особено за човек, който никога не е работил.  Индивидуалната форма на обучение дава доста свобода да разполагаш с времето си. В кол цетнровете и фаст-фуудс се работи на смени; не можеш да закъсняваш. Опитай за една седмица да си точно в 7:00 на централния площад - ей така за упражнение.
Пак те съветвам - разбери се с вашите за довършване на средното образование в Бг  (най- вероятно ще трябва компромис от двете страни).  Аргументи от вида “ не искам да дойда, защото приятелите ми.....” са безкрайно несъстоятелни и затова не те вземат на сериозно. Премести дебата върху опциите за образование, развитие и перспектива.
Ако тропкаш с краче рискуваш да си големия губещ от Белгийската авантюра.

# 45
 • Мнения: 3 933
По начина на мислене и изказ на авторката, на мен също ми се струва, че не е готова да остане самостоятелна. Повечко са мераците и по-малко реалния опит и разума. А то с желания обикновено се изкарва седмица. После идва реалността. И мачка.
Щом си на самостоятелна форма на обучение, няма никакъв проблем да заминеш и там да завършиш. За теб ще е полезно да смениш обстановката и да се научиш да действаш извън зоната си на комфорт.
Според мен родителите ти имат основание да не ти се доверяват, явно не одобряват средата ти и звучиш леко вятърничаво. Завърши, намери си постепенно работа, квартира и тогава рипай. На тази възраст, без никакъв опит, квалификация, средства, такава рязка промяна я виждам като провал.

# 46
 • Мнения: 3 843
разбери се с вашите за довършване на средното образование в Бг  (най- вероятно ще трябва компромис от двете страни). ...
Ако тропкаш с краче рискуваш да си големия губещ от Белгийската авантюра.
При така представената история тя вече е големият губещ.
Никой в това семейство няма никаква идея къде ще отиде тов момиче и какво ще прави, важното е до полата на майка си. Дали е заради диагноза, или родитеска тъпота, не мога да преценя. От една страна някак твърде интелигентно и грамотно ми звучи, за да я дърпат заради диагноза и опасения да не подпали олиото за кюфтетата. От друга страна пък поведението на родителите е меко казано неадекватно.
Нещо важно се спестява в темата по въпроса с образованието.

# 47
 • Мнения: 25
Няма как да замина, не свиквам лесно никъде. Дори и училището, ако сменя с друго пак в града, ще ми е трудно. Бях 2 месеца там, миналата година лятото. Затворена съм вкъщи, баща ми на работа (майка ми, като замине и тя ще почне работа), излизаме вънка да се разходим един ден в седмицата. Не познавам никого, а да не говорим, че българите сме много по-различни от белгийците, немците и т.н. А като се има в предвид, че съм по-труден характер и не знам език.
Страх ги е да ме оставят, защото до миналата година имах много издънки - среднощни излизания, късни прибирания. Нормални неща за деца на такава възраст. Но от вече година си излизам през деня, прибирам се навреме. Мислят, че го правя само, за да ме оставят и, като заминат пак ще почна. Което не е така, но как да им го обясня. Веднъж щом съм им загубила доверието...
По въпроса с образованието. Там също преди година-две имах проблеми. Закъснения, отсъствия, слаби оценки. Бях в такъв период. Сега е различно, но и в училището вече съм загубила доверие.
Та, всичко опира до доверието.

# 48
 • Мнения: 1 394
Хората от България емигрират по принуда обикновено. А не защото са лесни характери. Не познават никого, трудно им е, особено първите години. Да изтъкваш, че си труден характер, за да не заминеш, е оправдание. С такъв характер навсякъде ще ти е трудно всъщност.

# 49
 • Мнения: 25
И двама са много строги и изискват много неща от мен. Като им кажа, че искам да уча тук, казват, че няма къде оставам. Като им кажа, че ще работя, казват, че няма да мога да уча и работя едновременно.
Ако поне си намеря работа, ще видят, че мога и без тях да се справям. Колкото до квартира, сметки, пари. Не им е проблем да пращат някой друг лев. На село пращат всеки месец или всеки път, когато баба или дядо се обадят и кажат, че им трябват пари. За това, няма значение заплащането, стига да работя. Но това, разбира се, не означава, че всеки ден ще вися на телефона да ми пращат пари.
Навсякъде ще ми е трудно с този характер, много вярно. Точно, заради това не искам да променям нищо.

# 50
 • София
 • Мнения: 11 298
"Трудният характер" има един друг синоним, обаче ще се въздържа да го напиша в прав текст.

# 51
 • Мнения: 813
Авторке, едно дете си, нали?
На 18 е нормално да излизаш вечер, да се забавляваш, момчета, това онова. Струва ми се, че си правила по-големи глупости от това да се прибереш посред нощ, права ли съм?

# 52
 • Мнения: 1 394
Прегръщай тая хубава възможност, Есканда. Иди, почвай да разглеждаш забележителности, прави разходки, интересувай се от история, култура, манталитет,  прави сравнения, учи език, пиши какво си видяла и разбрала на приятелите си и т.н. Много интересно би могло да бъде. Какви са тия депресарски мисли сега? България си е тука, няма да избяга.

# 53
 • Мнения: 6 227
Естествено ,че е правила много по-големи глупости. Twisted Evil
Иначе как така ще мине на индивидуално обучение.... Не позволяват на всеки училищен нехранимайко да става частен ученик.Ние не ядем доматите с колците, авторке. Някои от нас са учители. Laughing Ако беше само до отсъствия и закъснения, щяха да затворят половината училища. Mr. Green
 Не е изключено родителите да са замислили това бягство  най-вече да я откъснат от евентуална отровна среда, в която явно продължава се движи.
Може пък да не е лоша идея да стои затворена в жилището им в Белгия. Така поне ще са спокойни какво става с нея. Някой ден може и да завърши нещо си и там. Или пък да работи обща работа и без средно образование.
Иначе едва ли щяха да се дръпнат точно сега. Две години бащата бил сам в Белгия, обаче не могат да останат разделени и още една, докато щерката завърши тук. Сигурно са боят от нещо тук. Вече е пълнолетна, всичко може да свърши.
Пп Там момичето изобщо не е задължено да ходи на училище. Пълнолетна е. Сигурно и не планират да идва изобщо тук на изпити, защото продават апартамента.
Нещо си направило, дете, и не мисля, че ще те оставят тук. Просто се примири и тръгвай с тях.

# 54
 • Мнения: 1 394
Моите родители имаха много търсени на запада професии, но не заминаха от страх и комплекси. Сега си мизерстват доволно, а имаха възможности и търсене през 90-те години. Съответно и аз щях да имам друго настояще, разбира се. Има позитиви това, че заминавате цялото семейство. Хората, които емигрират по самички, са наистина в трудно положение.

# 55
 • Мнения: 25
Много неща ме задържат тук. Категорична съм, че няма да заминавам. След 12 клас може и да си помисля, но не и сега.
Как стоят нещата с продавач-консултантите? Като се има в предвид, че знам английски на високо ниво. Или рецепционист в някой фитнес, салон за красота и т.н. ?

# 56
 • София
 • Мнения: 19 754
Есканда, моята кръщелница работеше като сервитьорка две години, докато завърши гимназия. Сама се издържаше, а и изкарваше добри бакшиши.
Много ясно, че би било глупост да заминеш за чужбина в този момент. След като завършиш си свободна да си чупиш главата както сама си прецениш.
Нямаш ли близка приятелка, при която да живееш със съгласието на нейните родители и с уговорка от страна на твоите?

# 57
 • Варна
 • Мнения: 18 375
Английски вече всеки втори знае. Като си си навила на пръста, оставай. Сама ще си сърбаш попарата.

Тук не е трудова борса. Почвай да отваряш сайтове, чети, подавай молби и СВ-та и действай. Нямаш никакво време щом вашите заминават края на месеца. Заплата сигурно ще вземеш чак на втория месец, дори и да започнеш веднага някъде. Пари имаш ли за да платиш два наема напред и да живееш два месеца? Отчаян човек без никакъв опит, като теб, е лесна плячка за некоректни работодатели, а не е като да няма такива. А във Варна животът е скъп.

На мнението на Ън к Шарки съм.

# 58
 • Мнения: 1 669
Защо не пробваш в някой мол? Там съм чувала, че заплатите са горе-долу високи, а и търсят точно млади, усмихнати момичета? Да, и рецепционист във фитнес може, както и в някой хотел, вече преценяш къде заолащането е по-високо. След като живееш в курортен град, възможностите са повечко.

# 59
 • Варна
 • Мнения: 18 375
Да, те в магазините точно саможиви интроверти търсят, че да им продават успешно стоката. В хотели години наред работи най-близката ми приятелка. За рецепция само един гол английски няма да я оправи. А и там работното време е ужасно, липсата на кадри води не до добро отношение към персонала, а към тотална експлоатация. Високата заплата на рецепция е мираж.

# 60
 • Мнения: 208
....
Как стоят нещата с продавач-консултантите? Като се има в предвид, че знам английски на високо ниво. Или рецепционист в някой фитнес, салон за красота и т.н. ?
Зле.  Много филми гледаш. Не мога да се сетя за рецепционист във фитнес или фризьорски салон- Тази работа я поемат инстрикторите и фризьорите които в дадения момент нямат клиент.

Тонка, ти би ли се наела да гледаш у вас чуждо дете с история на издънки в училище баш в годините, когато личната ти дъщеря трябва да постави основите за успешен прием / старт в универистета? Аз не бих.

Авторката, прочети  почни да действаш,  защото както си го  подкарала ще се окажеш на улицата и без работа като тръгнат за Белгия вашите.

# 61
 • Мнения: 1 669
Ами, честно казано, такива темерутести и нелюбезни продавачки съм виждала, ама очевидно ги държат на работа, та за едно свежо лице надали ще е безумно трудно. А и няма кой знае каква философия да се усмихва и поздравява клиентите, по-трудното е висенето цял ден на крак, защото съм чувала, че не им дават да сядат. То и затова търсят младички де, да могат да издържат прави цял ден.

# 62
 • Варна
 • Мнения: 18 375
Тя Тонка го отгледа чуждото дете, така че знае за какво става дума ама за останалото си права. Нейната кръщелница е разумна млада дама с опит в работата и бая й е минало през главата с годините, поне от това, което Тонка е споделяла. Тука говорим за саксийно цвете, което до 18-тата година родителите са гледали и което сега си мисли, че морето е до колене. От написаното от нея дотук изобщо не мисля, че има качествата за да се справи сама и то от раз. Съжалявам, но на мен авторката ми звучи като лабилна и непораснала, като абсолютно неадаптивна и лишена от гъвкавост. Също и като летяща в облаците. Кой я знае с какви се е забъркала, че родителите й да натискат да се махне оттук в толкова важен момент от образованието й. Нямало да има с кого да си играе и да си пие кафетата. Звучи като 7-годишната ми дъщеря. И най-големия майтап - нищо не искала да променя. Моме, промяната вече е налице, щеш, не щеш, това е. И не зависи от теб. Спри да мрънкаш и опитай да извлечеш най-доброто от възможността, която ти се предоставя.

# 63
 • Мнения: 554
Безумие е да заминеш пред прага на 12 клас. Все някак ще избуташ тази 1 година, завърши средното образование и после тръгвай за Белгия или друга държава.
Звучиш разумно, смятам че ще си намериш работа с прилично заплащане.
Синът ми като навърши 18 години ми заяви, че вече е пълнолетен и ние като родители не трябва да му плащаме сметките. Едновременно учи и работи, като парите му стигат не само да се издържа като студент, но и да спести една значителна сума.
Вероятно, освен късните прибирания, е замесена и дрога или в компанията се употребява. В такъв случай е разбираемо защо родителите не искат да те оставят сама в България.

# 64
 • Мнения: 208
Малките магазинчета търсят младички, защото ще се навият да работят 10ч , а да ги осигуряват на 4, няма да ползват майчинство и болнични и да искат да са със семействата си вечер и през уикенда.  Ако беше лесно нямаше да има такова безкрайно текучество. Може би в супермаркетите нещата са както  е по закон, но там бачкането е много и никой не търси млади и “ свежи лица”.

# 65
 • SF/HH
 • Мнения: 544
Говори пак с родителите ти.
Наблегни на образованието като довод, а не, че не ти се мести заради приятели, среда и т.н.

# 66
 • Варна
 • Мнения: 18 375
Ама тя може хем там да живее, хем да си завърши тук образованието. Щом е на дистанционна форма на обучение не е длъжна телом да е тук. Ама удобно избягва да обсъжда този момент, защото не й изнася, въпреки че няколко човека й го казаха вече.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2019, 14:49 от HighSpeed

# 67
 • Мнения: 6 227
Не мисля, че нашите съвети ще свършат работа. Родителите не са я оставяли дори за ден сама и са я водили със себе си или са я оставяли с някой тук. Значи страшно много са се страхували да не направи нещо. Сега ще я оставят съвсем сама. Как ви се вижда това?

От друга страна позволили са от просветното ведомство да премине на друга форма на обучение, да не ходи на училище.Само за нещо много голямо сериозно позволяват такъв вариант. Случила се е нещо драматично и то все още влияе на това момиче.Затова не виждам вариант просто да си взимат куфарите и да я оставят. И то на улицата, щото и жилище няма вече....

Варианти някой да прибира чуждо проблемно дете, няма Naughty Вие бихте ли се нагърбили с такова нещо? Аз не бих. Родителите  не са успели да се справят, та аз ли? И защо?

Братовчедките сигурно знаят как стоя нещата и затова при тях няма да стане.

Събирай багажа, Естада, мястото ти е в Белгия с мама и татко.

ПП Вярно е, че като пълнолетен човек не могат да те задължат да правиш нищо, което не искаш, но ти си проблемна и могат да извадят документ за попечителство над теб. Тогава ще взимат решенията вместо теб. Пак ще заминеш. Не им губи времето излишно.

Приказките за намиране на работа просто ги забрави. Дори да си покажеш носа от къщи навън ти трябва някой лев в джоба, та да не говорим да стартираш от абсолютната нула без работа, без образование, без близки, без собствени пари.

Този, който те задържа в града, не може да ти помогне, сигурна съм. Най-вероятно е на твоето дередже. Пътят ти води другаде, гледай нататък.

Обръщам пак внимание на всички -образованието не е довод за родителите. Те явно не предвиждат Естада да завършва в Бг. Иначе нямаше да продават още сега апартамента, за да има къде да отсядат, като си идват. Можеха да го оставят още 1-2 години, винаги може да се продаде. Тези хора късат от корен. Няма да се връщат скоро.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2019, 14:47 от Ън

# 68
 • Варна
 • Мнения: 18 375
Или кофти мъж или лоша компания, аз на това залагам.

Съчувствам на майка й. Кой знае на какъв огън се пържи жената вътрешно. Трябвало е да я изкара оттук преди да навърши 18.

# 69
 • София
 • Мнения: 11 298
Аз това с прибирането на нежелаеща да завърши 12-класничка  (дъщеря на моя братовчедка) да живее у нас съм го "играла", когато дъщеря ми беше 12 -клас. Уж ходеше на курс по фотография. Издържах 2 месеца и накрая казах, че в моя дом се спазва дневният режим на моите деца и се спазват моите правила (девойката нощем чатеше в МИРКа до 5 сутринта).  Замина си тихомълком, после какви лъжи е наговорила на майка си за мен, нямам представа, но си развалихме отношенията с братовчедка ми. Повече в подобни филми не давам да ме вкарват и на никой не препоръчвам.

# 70
 • Мнения: 25
Проблемното дете, което бях е в миналото. Но все още всеки се съмнява в мен. Имам познати, които живеят по квартири, но е много рисковано да живея с някой от тях.
В джобс има много обяви, в които не пише, че изискват средно образование, но когато се обадя да питам, казват, че е желателно да имам. За сервитьорки мисля, че има повече изисквания и отговорности, от колкото за продавач-консултант или в някой кол център.

# 71
 • Мнения: 130
Ако всичко беше в реда на нормалните за една тийнейджърка неща, мисля, че майка ти щеше дори да ти помогне да организирате нещата за едногодишното ти пребиваване тук сама. Когато човек прави грешки и си понася последствията. Не само като дете, а по принцип. Това са последствията за теб. Стягай багажа.

# 72
 • Варна
 • Мнения: 18 375
Госпожице, хора с проблеми, които са влезли в релси от много години, не могат с чисто сърце да кажат, че проблемите им са останали в миналото, а ти от една година пазиш поведение, защото ти е станало ясно накъде духа вятъра и опитваш да убедиш себе си и другите, че си нов човек. Явно майка ти те познава достатъчно за да не ти вярва и за мен тя има пълно основание за това.

# 73
 • Мнения: 6 227
Ти му говориш, то си рупа, ли рупа...
Няма да станат твоите планове, Ескада. Щом заминавате скоро, ти няма да успееш да събереш достатъчно пари, за да се дръпнеш и да останеш на квартира.
Липсата на пари може да разруши абсолютно всеки план.Не можеш да останеш на улицата с един куфар дрехи. Майката ще хване самолета за Брюксел, но ти ще останеш да преспиш на улицата, така ли?
Дори 10-годишните не правят такива смешни сметки.Може да си пълнолетна и да не могат да се изведат на сила, но имат други непоклатими лостове. Това са парите. По-добре се настройвай за самото заминаване, че имаш само 3 седмици.

ПП Миналата година са заточили авторката за лятото в Белгия. Смятайте за какво може да става дума...Горките хора, кой знае какво са преживели. ooooh!

# 74
 • Мнения: 1 872
Доколкото знам в Белгия има и някои малки безинтересни градчета, където няма дори супермаркет, и откъдето да се стигне до по-големия град трябва с кола. Ако е там и никой не познава, ми скука. Не си представяйте само Брюксел или подобен град.

# 75
 • Варна
 • Мнения: 18 375
Дори и така да е, тя нали ще учи някъде там. Сигурно и ще поработва в един момент. Където има училище/университет там има и барчета, някое и друго кино, магазини, може и мол. Като е малко село няма ли транспорт? А и никой не я е вързал в свободното й време да не излиза от него. То от нея си зависи как ще си нареди нещата, но тя упорито си е навила на пръста, че никъде другаде не става и това е.

# 76
 • SF/HH
 • Мнения: 544
Аз бих заминала ако ставаше дума за уни. За някакво местно училище, което ще ме върне 100 години назад, не.

Вариантите май са само два - на село или в Белгия. Приоритет е завършване другата година.

# 77
 • Мнения: 11 967
От написаното от нея дотук изобщо не мисля, че има качествата за да се справи сама и то от раз. Съжалявам, но на мен авторката ми звучи като лабилна и непораснала, като абсолютно неадаптивна и лишена от гъвкавост. Също и като летяща в облаците. Кой я знае с какви се е забъркала, че родителите й да натискат да се махне оттук в толкова важен момент от образованието й. Нямало да има с кого да си играе и да си пие кафетата. Звучи като 7-годишната ми дъщеря. И най-големия майтап - нищо не искала да променя. Моме, промяната вече е налице, щеш, не щеш, това е. И не зависи от теб. Спри да мрънкаш и опитай да извлечеш най-доброто от възможността, която ти се предоставя.
Същото си представям и аз.

Момиче, слез на земята. Родителите ти са прави.

Ако пък искаш да си трошиш главата, защото си ПЪЛНОЛЕТНА и САМОСТОЯТЕЛНА, то нямаш право да им искаш пари за неща, с които те не са съгласни. Ще трябва сама да си понесеш и добрите, и лошите ефекти от самостоятелността. Никак не ми се струваш готова за това.

Вместо да влагаш усилията и времето си да научиш езика и да се приспособиш в новата среда с опция за развитие, ти ще вложиш горе-долу пак същите усилия, време и нерви, но за да работиш безперспективна работа за насъщния. Глупаво, както и да го погледнеш.

# 78
 • Мнения: 208
Аз писах по-рано в темата, че няма как в Белгия да се приравни бързо 11 клас и да се завърши средно там без да се знае поне един от местните езици. Продължавам да го твърдя. След последните постове на авторката обаче мисля, че не става дума за безхаберни родители, на които им е до колене морето, а за целенасочено решение  да евакуират момата от Бг на всяка цена.

Ескада, как виждат твоите родители родители средното ти образование? Не вярвам да не сте говорили по въпроса. Да не би те да смятат все пак да се връщате чат - пат в Бг за твоите изпити и матури?  След като си на индивидуален план няма значение къде си физически докато се подготвяш за изпитите.

# 79
 • Мнения: 25
Те повече настояват за село. Там да уча, работя и живея, след като тук няма къде да остана. Което е изключено, защото там условия за живот няма почти никакви.

# 80
 • София
 • Мнения: 19 754
Ама и ти си имала велики изпълнения, след като родителите ти не искат по никакъв начин да оставаш сама.

# 81
 • Мнения: 25
Но, ако сама си намеря работа, ще им покажа, че мога и без тях да се оправям. Знаете ли фирми,работодатели, които наемат ученици без опит. За сега имам само макдоналдс. На магазините, които съм звъняла изискват средно образование, а за кол център звънях на едно място, казаха, че им трябват служители с опит и стаж. Не знам дали всички са така или аз съм улучила точно тези с по-строгите изисквания.

# 82
 • Мнения: 567
Казаха ти вече, отваряш джобс Бг и пращаш CV. Като в един кол център не става, ще търсиш друг.

# 83
 • Мнения: 31 735
Ама и ти си имала велики изпълнения, след като родителите ти не искат по никакъв начин да оставаш сама.


И в същото време я пращат на село, където със сигурност няма училище до 12 клас!?
Много неща спестява/крие девойката.
Проблемно дете не се оставя на баба и дядо.

Работа в кол център може да започнеш без диплома за средно образование.
Също  така може учиш и да работиш.

# 84
 • Мнения: 25
До селото има град, където има училища. Но е малък град.

# 85
 • Мнения: 208
Но, ако сама си намеря работа, ще им покажа, че мога и без тях да се оправям. Знаете ли фирми,работодатели, които наемат ученици без опит. За сега имам само макдоналдс. На магазините, които съм звъняла изискват средно образование, а за кол център звънях на едно място, казаха, че им трябват служители с опит и стаж. Не знам дали всички са така или аз съм улучила точно тези с по-строгите изисквания.

Escada,
Слез на земята.  Работодатели, които намеат хора от кол и вЪже едва ли плащат навреме и много. Нито пък имат нещо дъглосрочно наум.  Те са добър трамплин за каляване на характера и доход като за глезотии, но не стават за основна работа, която  плаща квартира, режийни и т.н.    Ако не те отрежат още по телефона,  ще има  интервю.  Ученик и/или  студент, който никога не е работил какво друго да го питаш освен  къде ходи на учлище и какъв успех има?  Ако аз съм сериозен работодател и ми отговориш, че си на индивидуален план, щото наверемето си била в мега издънка, ама от 6 мецеса си нов човек,  най-вероятно ще сложа доситето ти в кръглата папка.
 Почвай да пращаш СВ-та, може пък и да греша и да се намери алтруист склонен да ти  даде шанс.
 От МАкдоналдса, които *го имаш* ти предложиха работа или казаха *Елате да се видим*?

Дева, 
Тя е на 18 (или ще ги направи много скоро), родителите й  не могат да я вземат насила. Остава им само икономическата принуда.

# 86
 • Мнения: 31 735
Да, но в случая тя може да избегне принудата, ако работи.
И пак да е в риск за опасно поведение.

# 87
 • Мнения: 467
Не е лесно да си самостоятелен.Тя няма дори средно образование.Кой работодател ще я вземе? И за Макдоналдс не е сигурно.И като работи права и бяга насам натам 8-9 часа друга песен ще запее.Според мен,трябва да се примири с живото на село докато завърши поне гимназия,щом не иска  в Белгия.

# 88
 • Мнения: 31 735
В кол център ще я вземат.

# 89
 • Мнения: 1 394
Есканда, страх ли те е от промяната и отиването в друга държава? Няма жив човек, който да не изпитва страх. Последните цигани ходят в чужбина и се справят перфектно. Върви и нахакано търси възможности. Няма ги тия перфектни хора, спрямо които ти да си зле, няма и да ги има. Отвори си ума за овладяване на нови умения, ще бъде много интересно. Целият живот е да се учим на повече неща. Няма готови и подготвени хора за живота.
Те, само по тия обяви за работа пишат един куп високопарни изисквания, но наемат когото могат в крайна сметка. Едно време кандидатсвах много. Изискванията към позицията са големи, но условията, които предлагат са унизителни.

# 90
 • Мнения: 11 967
В кол център ще я вземат.
Ами ето, засега не я вземат.

# 91
 • Мнения: 1 394
В кол център ще я вземат.
Ами ето, засега не я вземат.

Само който не е търсил работа по обяви и по интервюта с месеци и години наред, не знае какво е. Човек може да се смачка на първия месец от откази.

Като не я вземат в тоя кол-център, ще я харесат другаде.

Има хора, които са сити и на гладния не вярват. Има хора, които не са търсили работа по обява и чрез интервюта нито веднъж в живота си!!!, но са много силни на акъл и препоръки.

# 92
 • Мнения: 25
Аз звъня, не пращам СВта, понеже не знам какво да напиша. Освен, че владея няколко езика, нищо друго нямам да включа. Мислех да
пиша мотивационно писмо, но като видят колко съм отчаяна и как се хващам за сламки...

# 93
 • Мнения: 31 735
Кол центровете имат политика, а и не само те, да наемат хора по препоръка.
Не става със звънене по телефона. Никъде не става така.
Иска се поне СВ да има.

# 94
 • SF/HH
 • Мнения: 544
Аз звъня, не пращам СВта, понеже не знам какво да напиша. Освен, че владея няколко езика, нищо друго нямам да включа.
Ами това напиши, не е нищо.
Какви езици владееш, на какво ниво?

# 95
 • Мнения: 5
Същата е и моята история, обаче аз съм на 17 и е по-трудно да намеря работа и да ги накарам да ме оставят.

# 96
 • Мнения: 25
Говоря английски с1 и малко руски и немски.

# 97
 • София
 • Мнения: 11 298
Посмали, манго. И вероятно учиш в АК.

# 98
 • Мнения: 31 735
Как го определи това С1?
Сертификат имаш ли?

# 99
 • Мнения: 2 203
Невъзможно ли е да знае английски? Нали уж не било голяма работа "един гол английски" да се знае, а сега да посмали.
Escanda, да не си се забърквала с наркотици? Това би обяснило поведението на родителите ти.
Иначе не знам какво да кажа... Гадно е да трябва да се мести преди 12 клас. Там ще и трябват поне година-две, за да научи езика и то, ако е наистина мотивирана. Аз не бих била, ако са ме замъкнали насила. Освен ако не е въпрос на физическо и психическо оцеляване, не виждам смисъл.

# 100
 • Мнения: 25
Уча в английска езикова гимназия. Не преувеличавам, все пак съм за 12 клас. А в езикови гимназии, както всички знаят, главно се учи език.
Не съм се забърквала с наркотици.

# 101
 • Мнения: 8 231
На въпроса - намираш си работа, изкарваш някакви месеци, събираш за квартира 2 наема и депозит и се изнасяш. Така ще ти се доверят. С караници не става тая работа.

А, само да кажа, с претенции за първа работа доверие не се гради.

# 102
 • Мнения: 31 735
Не знам как се минава на самостоятелно обучение в езикова гимназия?
В кол център искат перфектен език, не как да е. Там си цял ден на телефон.

# 103
 • Мнения: 11 967
Уча в английска езикова гимназия. Не преувеличавам, все пак съм за 12 клас.
Но нямаш нито един сертификат. Нямаш дори диплома за средно образование.
С този статус най-много да те вземат някъде за сезонна работа. Това не ти решава проблема с издръжката и квартирата.

Да, и аз се чудя каква е тая езикова с домашно обучение.

Вероника, тя след 3 седмици е на улицата. Или на село. Не вярвам там да бъка от опции за работа на ученички.

# 104
 • SF/HH
 • Мнения: 544
На въпроса - намираш си работа, изкарваш някакви месеци, събираш за квартира 2 наема и депозит и се изнасяш. Така ще ти се доверят. С караници не става тая работа.
Тя има 3 седмици, а не месеци. Абсурд да се получат нещата.
Дори и утре да започне работа, пак няма да стане. Кофти работа.

# 105
 • Мнения: 31 735
Какви 3 седмица? Ако учи тук, на 15 започва. Пак ли ще е на домашно обучение?

# 106
 • Мнения: 25
Във всяко училище може да се мине на индивидуална или самостоятелна форма. Пише се заявление до директора и се минава.
Сезонната работа не е вариант, защото сезона вече е към края си. По-важно ми е доверието им, отколкото колко ще ми е заплатата и т.н. Дори и да съм на минимална заплата е добре, все пак, където и да отида и с тях да съм пак ще трябват пари за издържането ми. А първите месеци ще ми помогнат, все пак са ми родители. А намеря ли си сама работа, ще си променят мнението и отношението към мен. Ще гледат на мен, като на малко по-зрял човек.

# 107
 • Мнения: 8 231
Малко руски и немски никой не ти ги брои.
На издръжка на родителите си, не си самостоятелна още. За самостоятелен живот и решения се иска повече от 12 клас и английски.
С един език не си хванала Господ за шлифера.
Сапфир, не съм чела темата. Отговорих на прима виста на първи пост.

# 108
 • SF/HH
 • Мнения: 544
Какви 3 седмица? Ако учи тук, на 15 започва. Пак ли ще е на домашно обучение?
Докато напуснат жилището в града.
Пише, че е продадено вече и се изнасят края на месеца.

# 109
 • Мнения: 31 735
Дъщеря ми завърши езикова гимназия, за пръв път чувам за индивидуално обучение. Да не говорим, че сама не виждам как ще се обучаваш?
За сертификат не отговаряш, значи нямаш.

# 110
 • Мнения: 11 967
А първите месеци ще ми помогнат, все пак са ми родители. А намеря ли си сама работа, ще си променят мнението и отношението към мен. Ще гледат на мен, като на малко по-зрял човек.
И защо да ти помагат? Те не са съгласни с твоите ходове. Нали си голяма, сама решаваш, оправяй се.

Или си мислиш, че с длъжност на чистачка или продавачка в МакДоналдс ще се издигнеш в очите им?

# 111
 • Мнения: 8 231
Миличка, разбирам те, че не искаш да заминаваш. И аз не искам. Само че не искаш и опциите. Ми хващай се задочно, щом ти е такава мечта, ако ти стиска, ама трябва бързичко да започнеш работа, иначе не ми се мисли.
Аз ако съм на майка ти, плащам ти два наема и воала, сбъдната мечта.

# 112
 • Мнения: 130
Във всяко училище може да се мине на индивидуална или самостоятелна форма. Пише се заявление до директора и се минава.
Няма такова нещо.

# 113
 • Мнения: 25
За индивидуална мисля, че трябват диагнози, там не знам как е. Но за самостоятелна, така се минава. Поне при мен беше така. Уча в първа езикова гимназия.

# 114
 • Мнения: 11 967
За индивидуална мисля, че трябват диагнози, там не знам как е. Но за самостоятелна, така се минава. Поне при мен беше така. Уча в първа езикова гимназия.

И това как ти помага да се издържаш сама?
Защото може да не ходиш на училище, но все пак трябва да полагаш по 6-7 часа дневно учебен труд, нали така?

# 115
 • Мнения: 1 669
Чистачка или продавачка в Макдоналдс може и да не е кой знае какво, но все от някъде се започва, ако искаш да работиш. На 18 г едва ли някой ще я направи мениджър. Мисля, че и за сервитьорка не би трябвало да се изисква средно, но не съм сигурна.

# 116
 • Мнения: 6 227
Тази тема ще се точи до края на месеца, или докато авторката поиска ключ.Това ще е скоро, защото всички се усещат за какво става въпрос. Без Тайничка, тя си витае из облаците пак. Joy

Ескада, нямаш никакъв шанс за работа. Не взимат хора с проблемно поведение.Както и без знания. Няма как да научиш който и да е език, след като си напуснала училище фактически още към Х клас. Предполагам, че и в детска педагогическа стая те водят освен всичко и социалните те познават.Досие имаш ли? Че на много места и това е пречка.

Иди в Брюксел и започни на чисто. Това е най-доброто за теб. Освен това е и единствения ти шанс. Твоите родители са ти затворили вратата тук.

 

# 117
 • Мнения: 11 967
Чистачка или продавачка в Макдоналдс може и да не е кой знае какво, но все от някъде се започва, ако искаш да работиш. На 18 г едва ли някой ще я направи мениджър. Мисля, че и за сервитьорка не би трябвало да се изисква средно, но не съм сигурна.
Не. Само често се изисква да си по-дашна.
А това стига ли за плащане на наем и издръжка? И то след 3 седмици?
Ако авторката е хубава и дашна, може да си реши всички финансови проблеми светкавично. Но пък ще има други проблеми.

# 118
 • Мнения: 25
Под други проблеми, какво да разбирам?

# 119
 • Мнения: 351
В прав текст-проституция. Поне аз така разбирам поста.

# 120
 • Мнения: 511
Бг мами, вие верно ли живеете в България? Във всяко училище се правят всякакви отстъпки и се заобикалят всякакви закони, с единствената цел да се задържат учениците в училище.
За протокола,  дъщеря ми започна работа в мола 20 дена, след като навърши 18. Обещаха и около 400-500 на месец, след месец вече и плащат 900. Също е 12ти клас тази година и е сама в Бг, ние я подкрепяме отдалеч, предимно финансово. Колкото до училището, обсъдиха с класната дали да мине на самостоятелна форма на обучение и решиха, че е по-добре да ходи, когато може,  буквален цитат. И за да е аналогията пълна, тя също изкара тежък пубертет и имаше проблеми в училище и с полицията. Израстна тези неща буквално за година, колкото и да е невероятно, пубертета, преди и след, е времето за резки промени.
Ако във Варна има толкова претенциозни работодатели, прехвърли се в София, работа и квартири за всеки, особено с 3 езика , само не знам можеш ли да продължиш в Сф английска гимназия.

# 121
 • Мнения: 31 735
Какви 3 езика? Тя дори за английски няма сертификат.

# 122
 • Мнения: 130
Да, аз живея в България. Да, в някои училища може и да го правят по този начин. Но категорично не е толкова лесно. А в езиковите гимназии, които се водят "елитни" (колко са такива е съвсем друга тема) е абсурдно да ти позволят да преминеш току-така на подобна форма на обучение. Авторката не знае 3 езика. А да продължи в английската езикова гимназия в София  - абсурд.

# 123
 • Мнения: 511
Какви 3 езика? Тя дори за английски няма сертификат.
Сертификат? Не говорим за работа в IT компании или преводи. Говорим за временна работа за ученичка. Напълно достатъчно е да говори прилично, документите не тежат много в случая.
 Асинката,  лесно е. Ако не са го направили за твоето дете, направили са го за други. Има го и особеното отношение за деца, оставени сами преди да са завършили. Ужасно много са, бтв.

# 124
 • Мнения: 130
Какви 3 езика? Тя дори за английски няма сертификат.
Сертификат? Не говорим за работа в IT компании или преводи. Говорим за временна работа за ученичка. Напълно достатъчно е да говори прилично, документите не тежат много в случая.
Вие явно не сте в България от доста време

# 125
 • Мнения: 130
В коя езикова гимназия учи детето?

# 126
 • Мнения: 31 735
Сертификат ще ѝ трябва за кол център, не за продавачка.
Не знам кои училища позволяват такова обучение, със сигурност не и езикови гимназии.
Ако е някоя професионална, може, не споря.

# 127
 • Мнения: 2 290
Какво премълчава авторката? Защо родителите й не й вярват?
Тя пише, че не е наркотици.

Звучи ми прекалено наивна.

# 128
 • Мнения: 11 967
Под други проблеми, какво да разбирам?

Наивен въпрос. Пак си помисли, готова ли си да се хвърлиш в дълбокото сам сама? Светът може да е много лош.

# 129
 • Мнения: 31 735
Сигурно е зле с успеха и затова им е все тая дали ще завърши тази гимназия.
Иначе не знам защо не я изчакат.

# 130
 • Мнения: 71
За кол център моя приятелка работеше там ,но с немски.Завърши си гимназията с немски,знам,че има обучение .Но не мисля,че вземат без стаж или поне диплома.А и стига пита нас ,ние не сме шефове.Вместо да пишеш в този сайт по-добре гледай обявите бях попаднала на една обява за 450 лв за премахване на конци и т.н.лесно работа за теб ще е чудесна .Щом нямаш опит едва ли за администратор ще ставаш там си трябва кадри те такива във Винса с туризъм работят и стажуват в хотели.В хотели като сервитьорка могат да те,в моя хотел без договор са и ако някой идва на испекция си биеш камшика и правиш,че си турист.Иначе 600-800 лв си вземаш дори гледах,че има 12 часа с настаняване 1200 лв си вземаш.Друго освен камериерка ,чистачка,кухненски работник или помощник готвач едва ли може да работиш.

# 131
 • Мнения: 1 680
Не знам каква ще да е тая работа, която не изисква стаж или предишен опит и ще ти позволи да плащаш наем (дори със съквартиранти) и да се издържаш. Като междувременно все пак ще трябва да залягаш и над уроците. Тоест втора и трета работа, за да си докарваш допълнително отпада. А мисленето, че родителите са длъжни да ти пращат пари за нещо, с което изначално не са съгласни е прекалено. Значи, ти не се съобразяваш с тях, то те са длъжни? При положение, че си се дънила преди. Нали уж искаш самостоятелност от тях? Ама не съвсем, май. Щом можеш да учиш от вкъщи, ше можеш и от Белгия. Вместо да жалиш приятели и кафененца тук, послушай родителите си, отиди там, тъкмо ще научиш още един език, ще добиеш и друг житейски опит и знания, пък после се върни да си вземеш дипломата от тук и... свят широк.

# 132
 • Мнения: 11 967
Ще работи на 8-10-часов работен ден за 800 лева и ще учи....кога точно?
Или ще работи на 4 часа за 300-400 лева и ще се издържа...как точно?
И защо е тоя чанч? Защото не искала да променя нищо.
Завалийката, не разбира, че тръгването на редовна работа, когато никога не си работил, е възможно най-голямата промяна.

Вероятно е замесено някое гадже. Иначе не си обяснявам такова запъване.

# 133
 • София
 • Мнения: 11 298
Авторката е метафора за българския политик: искам да харча парите на другите и да си правя каквото аз си искам без да давам отчет и да съм отговорен за нищо.

Да си възрастен означава не само да навършиш формално пълнолетие (18 г.), ами да взимаш решения за собствения си живот на база собствените си ресурси - парите от заплата на мама и тате са техен ресурс, не твой - и да носиш самостоятелно отговорност за взетите от теб решения. Знам, че не разбра нищо от това, което написах, нямам толкова завишени очаквания.

...
Цяло лято защо не работи? Нямаше работа по морето ли? Или приятелчетата и кафененцата бяха по-сладки, а и имаше кой да те храни, пере, и да ти дава джобни да си лайфиш?

...

# 134
 • Мнения: 813
А каква е разликата между индивидуална и самостоятелна форма на обучение?

# 135
 • Мнения: 1 872
Бащата вече е в Белгия, майката бърза да се събере с него. За детето няма уредено училище, а там учебната година вече е започнала. Това е. Интересно какъв им е планът за нея...

# 136
 • Мнения: 6 227
Бащата вече е в Белгия, майката бърза да се събере с него. За детето няма уредено училище, а там учебната година вече е започнала. Това е. Интересно какъв им е планът за нея...

Според мен планът им е да я откъснат час по-скоро от Бг. Тук нещо ги тревожи сериозно. Не мисля, че планират да завършва средно в БГ. Иначе нямаше да продадат апартамента. Едва ли планират скоро да посетят пак родния си град, най-вероятно никога. Дори няма къде да отседнат. Те нямали близки в града, само бабата и дядото в някакво далечно село.

Сигурно не планират и там да я записват на училище. Тя вече е пълнолетна. Просто ще седи вкъщи, за да са спокойни за нея. Нещо е правила тук, което сериозно е разклатило доверието им.

# 137
 • Мнения: 11 967
Не виждам никаква драма с образованието.
Или ще си завърши дистанционно в БГ, както и досега, или ще има една приравнителна година в местно училище. Нищо фатално няма, ако учи една година повече. Все е по-добре от това, да употреби тази година като чистачка или продавачка. То и продавачка не е лесно да си, нито пък сервитьорка, нито камериерка. Работила съм всичките тия неща, та знам.

# 138
 • София
 • Мнения: 8 173
За училището не виждам какъв е проблема да си завърши дистанционно, дори и да е в Белгия. Тъкмо ще учи и езика там.
На никой ли не му направи впечатление, че девойката уж е голям интроверт, уж много стеснителна, срамежлива, не може дори училище в същя град да смени, а в същото време не искала да се мести от Варна, заради приетелите си, кафенцата, дискотеки и излизанията си? Интровертите нямат почти никакви приятели и всякакви излизания не са им приоритет, а тукашната девойка иска да си захвърли възможността да стане човек, заради френдчетата и излизнаията. Важни й биле социалните контакти?!?! Иначе била стеснителна и интроверт Satisfied Satisfied Satisfied
Escanda я сега, за да си коректна, първо напиши какво си направила, че родителите ти не искат да те оставят пълнолетна да живееш сама? Със сигурност е нещо сериозно. За утопията как ще си хванеш работа и плащаш сметки, квартира, обучение и т.н. мога само да се SatisfiedSatisfiedSatisfiedSatisfied Те работодателите се счупват да търсят хора без средно, без умения и без опит за по 2 бона заплата! Я си сметни само разходите са ти над 1000лв. на месец и тва без глезотии, кино, дискотеки, кръчми, почивки, цигари и всякакви кефчета, с минимален гардероб и обувки. Математиката нещо не ти е силна страна.

# 139
 • София
 • Мнения: 11 298
АЕГ-то е пълна пързалка. Както и вероятно всичко останало в настоящата тема.

# 140
 • Мнения: 31 735
И аз така мисля.

# 141
 • Мнения: 25
Голям интерес къде уча, защо съм на такава форма на обучение и т.н. Това не мисля, че са важни работи. Където и да отида ще мога да идвам тук 3-4 пъти в годината (учебната), за да си правя изпитите. Образованието не е големият проблем. Оставането ми тук е главната ми цел, заради която съм пуснала тази тема. Отдавна съм взела решението да остана тук на всяка цена, благодаря на всички отзовали се, но няма смисъл да се коментира моето местене, заминаване. Защото мен не искат да ме вземат от вчера, вече 2 години слушам едно и също. Също така заплати, сметки, пари не са от голямо значение. Всеки родител би помогнал на детето си, когато започва самостоятелен живот. Дори и да не е съвсем самостоятелен. Познавам родителите ми и знам, че дори и да започна работа като чистачка, те ще са доволни. Просто да е работа и сама да съм си я намерила, а не каква е, колко е заплащането и т.н. Квартира, задължително със съквартиранти или поне самата квартира да е близо до техен познат, приятел. Наемите ще ги плащат те и всичко друго аз. Естествено, ако имам проблеми и недостиг на финанси, те помагат. Поне докато си намеря по-престижна и добре платена работа. Тогава вече няма да искам да ми помагат.
П.с. Индивидуална форма е за деца, които не могат да посещават училище. Физически или психически нестабилни. Консултациите се извършват вкъщи. Наема се учител за вкъщи.
Самостоятелната форма е за деца, пред гонене или деца, които са по-напред с материала и искат да завършат в по-скоро време (мисля че важи и за индивидуалната). Консултациите и изпитите се извършват в училището.

# 142
 • София
 • Мнения: 8 173
Голям интерес къде уча, защо съм на такава форма на обучение и т.н. Това не мисля, че са важни работи. Където и да отида ще мога да идвам тук 3-4 пъти в годината (учебната), за да си правя изпитите. Образованието не е големият проблем. Оставането ми тук е главната ми цел, заради която съм пуснала тази тема. Отдавна съм взела решението да остана тук на всяка цена, благодаря на всички отзовали се, но няма смисъл да се коментира моето местене, заминаване. Защото мен не искат да ме вземат от вчера, вече 2 години слушам едно и също. Също така заплати, сметки, пари не са от голямо значение. Всеки родител би помогнал на детето си, когато започва самостоятелен живот. Дори и да не е съвсем самостоятелен. Познавам родителите ми и знам, че дори и да започна работа като чистачка, те ще са доволни. Просто да е работа и сама да съм си я намерила, а не каква е, колко е заплащането и т.н. Квартира, задължително със съквартиранти или поне самата квартира да е близо до техен познат, приятел. Наемите ще ги плащат те и всичко друго аз. Естествено, ако имам проблеми и недостиг на финанси, те помагат. Поне докато си намеря по-престижна и добре платена работа. Тогава вече няма да искам да ми помагат.
П.с. Индивидуална форма е за деца, които не могат да посещават училище. Физически или психически нестабилни. Консултациите се извършват вкъщи. Наема се учител за вкъщи.
Самостоятелната форма е за деца, пред гонене или деца, които са по-напред с материала и искат да завършат в по-скоро време (мисля че важи и за индивидуалната). Консултациите и изпитите се извършват в училището.

Не отговри на 3 основни въпроса:
1. Каво си направила, че родителите ти не искат да оставят един пълнолетен човек в добре развит като Варна град - сама.
2. Защо искаш на всяка цена да останеш в града?
3. Защо си в самостоятелна /или както там ти се води/ форма на обучение?

Като ти чета розовите глупости ми става ясно защо родителите ти не искат да те оставят сама. Хал хабер си нямаш от живота и по-лошото е, че не искаш да проумееш какво е да си самостоятелен. Смяташ, че родителите са ти длъжни да ти помагат със сметките и затова тези сметки не ти биле проблем - е изненада, след 18г. не са ти длъжни. Могат ако искат, ама не са длъжни. Нали си голямата работа - намери си добре платена работа, наеми квартира и си живей като голям човек. Цялата ти работа е, че искаш да си останеш да си купонясваш без родителски надзор, мама и тати да плащат за всичко, а ти евентуално да си намериш работа за 300лв. на месец, с която да се биеш в гърдите, че работиш и видиш ли вече си голяма. Е, няма да ти се получи. Мисленето ти е като на 3 годишно -"заплати, сметки, пари не били проблем" - те са основното и първоначалното за което всеки възрастен мисли. Всичко останало, като купони, почивки и развлечения е на заден план и ако има време и пари за тях. Порасни!

# 143
 • Мнения: 11 967
Значи, като ти чета последния пост, разбирам защо родителите ти не дават и дума да се издума да останеш сама, където си.
Нямаш грам акъл в главата, момиче. Даже бих казала - момиченце. Нищо, че си на 18.

Дори не знам откъде да започна. Всяко изречение е бисер на наивността, глупостта, ината, сбърканите приоритети и пълното незнание как са нещата в реалния живот.
Голям интерес къде уча, защо съм на такава форма на обучение и т.н. Това не мисля, че са важни работи.
А кое са важните работи, ако не къде ще учиш? Ясно, приятелчетата (или по-вероятно едно определено приятелче, което родителите ти не одобряват, сигурно с право.)

Оставането ми тук е главната ми цел, заради която съм пуснала тази тема. Отдавна съм взела решението да остана тук на всяка цена, благодаря на всички отзовали се, но няма смисъл да се коментира моето местене, заминаване.
И защо на всяка цена? Ти сама ли го взе това решение или някой ти „помогна“ активно? Въобще даваш ли си сметка колко неадекватно звучи подобно изказване за момиче на 18? Повечето млади хора са авантюристи, искат да опознаят света, да имат приключения, нови преживания, възможности за развитие. Какво толкова незаменимо има в твоя град, че да не си в състояние да го напуснеш? Кой и с какво те държи?

Защото мен не искат да ме вземат от вчера, вече 2 години слушам едно и също.
Значи това го слушаш още от "лошия" ти период. Защо? Не се ли запитваш?

Също така заплати, сметки, пари не са от голямо значение. Всеки родител би помогнал на детето си, когато започва самостоятелен живот. Дори и да не е съвсем самостоятелен. Познавам родителите ми и знам, че дори и да започна работа като чистачка, те ще са доволни. Просто да е работа и сама да съм си я намерила, а не каква е, колко е заплащането и т.н. Квартира, задължително със съквартиранти или поне самата квартира да е близо до техен познат, приятел. Наемите ще ги плащат те и всичко друго аз. Естествено, ако имам проблеми и недостиг на финанси, те помагат. Поне докато си намеря по-престижна и добре платена работа. Тогава вече няма да искам да ми помагат.
Мила, в света на възрастните, където ти явно смяташ, че се намираш, щом сама вземаш решенията за живота си, парите и сметките са почти най-важното нещо. Никой не е длъжен да те подпомага в глупостите ти след 18 години, дори и твоите родители. Свикнала си всичко да ти се поднася на тепсия и да нямаш елементарни отговорности за нищо и си представяш, че някой е длъжен да продължава да си осигурява такъв живот, а пък ти да си я караш, както си искаш. Ами никъде не дават така. Който плаща, той поръчва музиката. Така е в цял свят.  И аз ще кажа: порасни!
Самостоятелната форма е за деца, пред гонене или деца, които са по-напред с материала и искат да завършат в по-скоро време

Ти от кои си? Май-май от първите, а?
Тогава как си представяш да се справиш с живота сама на ниво, съществено превишаващо средното? Повечето младежи на твоята възраст все още чинно слушат мама и татко и получават частична или пълна издръжка. Единици са тези, които успяват да се справят самостоятелно. Точно ти ли ще си от тях? С какво толкова изпъкна по време на обучението си? В какво си толкова гениална?


# 144
 • Мнения: 16 762
За детето няма уредено училище, а там учебната година вече е започнала. Това е. Интересно какъв им е планът за нея...

Какво като е започнала учебната година? Дъщеря ми дойде в Германия през април и започна училище. На 16 беше, не на 18.

# 145
 • София
 • Мнения: 8 173
За детето няма уредено училище, а там учебната година вече е започнала. Това е. Интересно какъв им е планът за нея...

Какво като е започнала учебната година? Дъщеря ми дойде в Германия през април и започна училище. На 16 беше, не на 18.
Тя учи дистанционно, така че не е от значение на коя точка на планетата се намира. Необходимо е само явяване на изпити /3-4 пъти в годината/, за което може да си пътува до България. Никой не я кара да си сменя обучението или да звима приравнтели и т.н. Спокойно може да си дозавърши започнатото дистанционно живеейки в Белгия.

# 146
 • Мнения: 11 967
И още нещо. Родителите този път са категорични: или идва с тях, или отива на село. Не както са я уговаряли в последните 2 години, когато все пак е била непълнолетна. Жилището е продадено, няма път назад. Никой не й предлага да я спонсорира, докато тя живее на квартира във Варна. Така че не е зле да си избие тези илюзии от главата. Ако остане, ще е напълно сама. Никаква работа като чистачка няма да й помогне. Ако до 3 седмици не си намери работа поне за 1000 лева, остава на улицата. Ако иска. Мисля, че родителите не случайно подхождат така твърдо и едва ли е от незаинтересованост. Все пак не е като да са я захвърлили на произвола. Тя избира да не ползва тяхната покрепа. Пълнолетна е, има това право.

Да остане и да се пробва, ако й стиска. Да види как се оцелява сам. Или ще успее, или ще се провали - по-скоро второто. И да си помисли дали си заслужава тоя зор заради....какво точно?

Последна редакция: сб, 07 сеп 2019, 11:25 от Black_Sapphire

# 147
 • Мнения: 567
Не разчитай, че вашите ще ти поемат всички разходи и ще те дондуркат от разстояние. Ако не стане така, както го искаш, т.е те да ти плащат квартира и какво ли още не, какво мислиш да правиш? Съмнявам се да са обърнали на 180 градуса и да са ти казали "ще ти плащаме квартирата, оставай тук", това явно са някакви твои изводи, че ще плащат.

# 148