СЕПТЕМВРИйски мами 2019 - Тема 8

• 34 799
  • 567
  •   1
Отговори
# 180
И аз съм на 6 дни след раждането (с епизоотомия и форцепс) и още едва ставам и сядам. Същата съм с хемороидите. Направо ми се реве вече. Аз пръскам със Цикатридина , но за сега не виждам ефект.

# 181
Момичета, раждах секцио, не мога да кажа личен опит, но ме бяха посъветвали да напълня гумена ръкавица с вода или по-скоро само пръстите и да замразя. После това ледче се слага на чувствителния участък (хемороиди, шев и т. н)

# 182
Идвам и аз да се похваля, че вече станах мама. За съжаление раждането беше тежко, но пък крайният резултат си струва.

Наложи се да го предизвикаме. Родих с епидурална, която ме пусна точно преди напъните, които за мен изключително болезнени. Малката се беше заклещила и се наложи вакуум и епизиотомия. Накрая ме зашиха, но поне добре, че бях с упойка.

Искам да попитам момичетата с епозиотомия колко време след раждането се възстановихтр напълно. Аз в болницата се чувствах добре, но вкъщи може би заради повечето движение, и започва да ме боли, а съм 6 дни след раждането?

Честито Честито!!!
Искам да попитам ваденето с вакуум бързо ло става и за теб има ли някакво по- различно усещане?

А епизиотомията усеща ли се когато се прави? Колко време те шият след това? Има ли значение за секса след време ?

# 183
При мен ваденето стана с едно изпомпване. Ама вече бяха направили и епизиотомията, та бебето изхвърча като тапа като дръпнаха. За епизиотомия горещо препоръчвам да си говорите предварително с лекаря, че искате локална упойка, ако се наложи. Иначе не се знае колко ще ви р хванала епидуралната и е бая зле. Но усещането е засилено от стреса от раждането. Иначе адреналинът не позволява да се усети нещо кой знае какво. Мен ме срязаха без упойка. Еми крещях като луда, ама си давам сметка, че не беше толкова от болка, колкото от страха. Шиенето беше минути. Там вече си поисках упойка след първия шев и съм се зашаматила, но бързо беше.

# 184
На мен също ми направиха епизиотомията преди вакуума точно. Усетих някакво разрязване, но не мога да кажа, че това беше най-болезнената част, просто болките от напъните и контракциите бяха много по-силни. Аз също като Дес, пищях от болка, дори не знам дали са ми слагали местна упойка или не, абсолютно неадекватна бях.

Поне няма никакви следи по бебето от вакуума. Иначе шиенето беше 15-20 мин като ми вляха доза от епидуралната. Затова препоръчвам, ако има време, да ви сложат епидурален катетър, пък когато поискате могат да ви пуснат доза, почти веднага облекчава.

За секса след време нямам представа все още, надявам се че няма да е проблем.

Но да кажа, че въпреки тежкото раждане и епизиотмоията, след 2 часа можех да ходя спокойно и да гушкам бебето, въпреки лекия дискомфорт. Обзболяващи след това не съм ползвала.

# 185
Добро утро! Момичета не се страхувайте от епизоотомия или вакуум и т.н. Важно в накрая да сте живи и здрави с бебчето, защото стигнели се до такъв начин на раждане е въпрос на минути бебчето да бъде извадено. Мислете позитивно и всичко ще мине добре. Болката се забравя, а и нали сме борбени мами.
Аз искам да питам мамите, които имат опит с кърменето. Какво ядете, какво пиете да стимулирате процеса? Аз до вчера бях много щастлива, защото изцеждах дори повече отколкото давам и днес сутринта изненада - двойно по-малко. Свеки вчера ми вдигна кръвното, защото искала всеки ден да идва да вижда бебето и бяха големи драми и ревове, че не я викаме, а тя толкова иска да помага и да си гледа внука. Разбира се аз откачих и се съмнявам, че може да има нещо общо това с намаляването на кърмата. Взех си лактогенния чай на Хип и да видим дали ще има ефект. Някой пил ли го е от вас да сподели отзиви.

# 186
Трябва да си спокойна, да се наспиваш колкото можеш (и доколкото е възможно с бебе). Като се нервираш, млякото потича по-трудно.
Имаш ли 8 кърмения или изцеждания на денонощие, включително 1 през нощта? Ако не, изцеждай по-начесто. Най-добре бебето да суче, но както се получи.
Ето тук има идеи какво да се прави, ако при изцеждане намалява кърмата https://xedra.wordpress.com/2009/11/14/premie/(някъде към средата на статията).
За хранене може да пробваш тези неща https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2017/01/03/lactogenic-diet/amp/, но основното е да има повече "търсене" на мляко.

# 187
Ехххх съншайн чак мен ме хваща яд и вдигам кръвно,искала да си гледа внука ами давай като родим да им ги връчваме денонощно да гледат и така...никакво съобразяване че и ти споделяш някакви емоции със това дете,че имаш нужда и от лично пространство и от почивка и т.н,чувала съм че от стрес дори може да ти спре кърмата,пии повече вода,дано и чая помогне..

# 188
Педиатърката, която беше вкъщи, ми каза, че е много важно да се храня редовно и пълноценно, за да имам кърма.

Особено, ако се чувстваме по-добре след раждането, често се случва да пренебрегнем себе си и да се отдадем изцяло на бебето, мъжа, домакинството и да забравяме да се храним.

Каза да хапвам по 5 пъти на ден - като препоръчва месо,  ядки, яйца, билкови чайове и всякакви домашно приготвени храни. Трябва да се избягват прясно мляко, фъстъци, кафе, черен чай, боб, зеле.

За момента аз се изцеждам с помпа, за да видя колко точно ще хапне бебето, след което дохранвам с АМ, защото не успявам да достигна необходимите мл за едно хранене само с кърма.

Ще се радвам да се включа, ако някой направи тема е Родени, за да можем да обсъждаме всякакви колебания за бебчетата.

До тогава ще питам вече родилите мами - будители ли детето на всеки 3 часа за хапване или ги чакате да се събудят сами? От болницата ми казаха задължително на 3 часа да я храня, дори да спи, тя си пое от шишето. Педиатърката ми каза за нищо на света да не я будя, тя като огладнее сама ще си покаже. И не е проблем да се прави пауза от 5-6 часа, в които не е яла. Вие как практикувате?

# 189
Sunshine_05,

гледай да се успокоиш и нещата с кърмата ще се регулират.
И аз имах подобна случка:
принципно съм като дойна крава, ако бебето се успи и не кърмя “по график“, ми потича сама кърмата. Та в тези случаи сядам на помпата. Но получих притеснителна новина, много я мислих и се притесних и следващите 2 дни имах доста по-малко кърма. След това се успокоих, че новината не е нещо фатално, и хоп вече пак съм дойна крава, мога поне 2 новородени да изхраня. А това не е задължително предимство, свързано е с неудобства.

Аз сама с ММ гледаме бебето, няма баби около нас. Та може би за това ми хрумва съвета за твоята свекърва (защото на мен точно това ми липсва): нека да идва към 21:00 примерно и да гледа и да се радва на бебето през нощта: така ти ще можеш да си починеш и подремнеш, тя ще ти е от полза, щом наистина иска да помага, и освен това ще гледа и се радва на бебето, пък даже ще има честта да го приспива няколко пъти. Със сигурност има свекърви и майки, които ще се съгласят, но вярвам, че те са по-скоро изключения. Така че и твоята свекърва ще се откаже от планове за гледане, като й предложиш такива условия. Но детето е твое, ти определяш кое и кога! Simple Smile

tooclose,
колко е голямо бебето (дни / кг)?  Ако наддава нормално и имаш пълни пелени, не бих бидила бебето за хранене. Ако не наддава или качва твърде малко кг, със сигурност ще го събуждам, пък даже и на 2 часа!
Ако има нужда от сън може и да се случи да пропусне хранене и да спи 6 часа, спокойно, но не трябва да е всеки ден така, защото още е малко (предполагам бебе до месец), и не успява да изяде достатъчно количество, за да спи толкова много все ден/постоянно.

За кърмене: единствено чесън не ям. Нито чайове пия, нито се ограничавам в яденето или пък не ям някакъв вид храна. За повече кърма съм чувала бира и кафе инка (леблебия), но най-важното е да се поемат достатъчно количество течностти!

Последна редакция: вт, 17 сеп 2019, 09:44 от Potrebitelka1

# 190
Здравейтее, утре ми е термина . Днес цяла сутрин имам страшни болки ниско долу . Sad

# 191
Благодаря ви много сладурки за съветите. Двете статийки също са много хубави и изчерпателни. Между нааканите памперси успявам да чета Joy Извинявам се, че ви натоварвам с моите проблеми относно свеки. Просто много ми тежи. Тя като излязохме от родилния дом беше единствения човек, който надвисна на главата на детето и го пипа с немитите ръце по главата и ръчичките. Как да не се ядосвам и да я търпя. ММ сто пъти й обяснява, че трябва малко време да мине, за да дойдем на себе си, но тя си е решила ,че няма да я пускаме да го гледа. И въпреки всичко аз пренебрегнах себе си и дойдоха всички в нас за малко след изписването и да не говорим, че в момента, в който стигнахме пред нас чакаха едно от техните приятелски семейства. Така че ако продължава, ще бъда крайна и това е. Имам най-прекрасното човече, което няма нужда от изнервена майка.
Прасковка, чакаме скоро хубави новини и леко да мине всичко. Heart
А за събуждането... аз заспало бебе не будя Joy Но ние за сега сме на три часа долу горе.
Хубав ден от мен и отново голямо Благодаря за съветите и подкрепата!

# 192

tooclose,
колко е голямо бебето (дни / кг)?  Ако наддава нормално и имаш пълни пелени, не бих бидила бебето за хранене. Ако не наддава или качва твърде малко кг, със сигурност ще го събуждам, пък даже и на 2 часа!
Ако има нужда от сън може и да се случи да пропусне хранене и да спи 6 часа, спокойно, но не трябва да е всеки ден така, защото още е малко (предполагам бебе до месец), и не успява да изяде достатъчно количество, за да спи толкова много все ден/постоянно.

На 1 седмица става днес. Не знам дали наддава, нямам теглилка вкъщи. Поне по 2 пъти на ден има пълни пелени, но аз все пак се притеснявам толкова малко бебе да е 6 часа без храна. Иначе през деня е много спокойна, сега хапна и заспа и гък не издава, докато през нощта е едно мрънкане, напъване, не иска да спи .. Поизмъчи ни тази нощ, сега е съвсем друго бебе.

# 193
Съншайн, дано бързо се разбереш със свекървата. Аз бих и казала в пряк текст "ако искаш да видиш бебето, ще си миеш ръцете, и може да дойдеш в удобно за нас време.... другия месец някъде".
Не можах да намеря линк на български, но може да пробваш с power pumping.https://lansinoh.com/blogs/pumping/power-pumping-how-to-increase-your-milk-supply
Идеята е, че имитира cluster feeding, когато бебето иска да суче начесто и естествено си увеличава количеството мляко при скок на растежа.

# 194
Момичета, някоя от вас има ли болки при уриниране (след естествено раждане)? Почвам да пишкам и в един момент към края получавам нвкакъв спазъм ниско долу - не мога да разбера от матката ли е или от мехура. Но се сгърчвам

Общи условия

Активация на акаунт