СЕПТЕМВРИйски мами 2019 - Тема 8

• 34 804
  • 567
  •   1
Отговори
# 195
Момичета, някоя от вас има ли болки при уриниране (след естествено раждане)? Почвам да пишкам и в един момент към края получавам нвкакъв спазъм ниско долу - не мога да разбера от матката ли е или от мехура. Но се сгърчвам
Аз имах, но родих секцио (преди това опитвах нормално, не знам дали има значение)
Излезе цистит и се лекувах.
Свържи се с АГ, тя ще ти каже какво да правиш. То от толкова бъркане и какво ли не, нормално е накрая и инфекция да си докараме.

# 196
Момичета, някоя от вас има ли болки при уриниране (след естествено раждане)? Почвам да пишкам и в един момент към края получавам нвкакъв спазъм ниско долу - не мога да разбера от матката ли е или от мехура. Но се сгърчвам
Аз имах, но родих секцио (преди това опитвах нормално, не знам дали има значение)
Излезе цистит и се лекувах.
Свържи се с АГ, тя ще ти каже какво да правиш. То от толкова бъркане и какво ли не, нормално е накрая и инфекция да си докараме.

Много е вероятно да е тръгнала инфекция. Мен ме предупредиха след раждането да внимавам и при първото съмнение да отида на преглед където съм раждала. Ако има инфекция по пикочните пътища, може да се разрастне и да стане голям проблем. Миналата седмица във фейсбук групата имаше едно момиче, което няколко дни беше стояло така с температура и се чудеше дали е от гърдите и като отиде на преглед се оказа маточна инафекция. Често се случват тези неща след раждане напоследък, но хванато навреме всичко се оправя бързо Simple Smile

# 197
Еххх, тези свекърви! Кажи на мъжа ти да ѝ обясни отново, че сте в период на напасване и да престане да драматизира! Когато имате нужда по-натам ще помага, а не когато тя е решила! Тя като е раждала сигурно много ѝ е било приятно някой да ѝ виси на главата...
За лактацията - пълноценна храна, сън и почивка, мнооого вода! Според всички кансултанти по кърмене НЯМА забранена храна или напитка, освен алкохол, дори кафе - едно на ден няма да навреди по никакъв начин на бебето. Тези митове са подобни на онези за храни, които предизвикват контракции. Също така няма храна от която ще произвеждате повече мляко, единствения стимул за това е повече сукане, т.е. търсенето определя предлагането. Стреса обаче е фактор и се щадете! Сминдуха е единственото лактогонно средство, препоръчвано от консултанти, има го на капсули. Препоръчителен е и приема на пренатални витамини, защото в периода на лактация нуждата но организма от допълнителни хранителни вещества е два пъти по-голяма в сравнение с периода на бременността.

Последна редакция: вт, 17 сеп 2019, 14:26 от elibeth

# 198
Да ви се похваля и аз. На 15.09 в 16:45 се роди и моето слънчице Георги 💙 Преносвах 6 дни, АГ се притесни вече да чакаме и в 7 сутринта бях в болницата за предизвикване. В 12 ми пуснаха система и към 17ч бях готова след епизитомия помощ от лекарката, която легна върху корема ми. Не искам да ви товаря с останалата част от 12ч до 15ч, когато сложиха епидуралната- след нея направо започнах да живея отново.
По- мило, красиво и невинно нещо няма от него и всичко друго се забравя, нищо, че съм като гоблен отдолу и едва седя.
Имам проблем с голямата нужда аз, нещо 2ри ден не стават нещата, а и ме е страх да се напъна.
Но има нещо друго, което ме тревожи повече. Бебко е с 10 СРП при норма 5 и оставаме в болницата, докато не падне. Така не ми се стои тук и искам вкъщи, а гледай какви неща излизат да ме тревожат допълнително Sad
Честито и на другите мами, които държат вече бебенцата е ръце 💙

# 199
Аспиратор за нос ползвам от тия тумбестите, които са като вакум. Имам и елетрически (марката е някаква странна, но не съм го пробвала още, защото е шумен, а на мен ми трябва да е нещо, което да не дразни беба).
Скрит текст:

Нямам парене при уриниране, ако ходя често. Пия повече вода и чайове, за това.

# 200
  • Варна
Да кажа и аз за кърменето. Докато бях в болницата ме изкараха ,че не си дохранвам детето и е починало да спада на килограми. Съответно много се шашнах. Препоръчаха ми да пия доста вода,да ям супи, кисело мляко , ядки,месо.освен това ми казаха да пия чая на хип(който имах и пиех) и хапчета Лактил. Накарах моя мъж по най-бързия начин да купува помпа и почнах.Е сега имам страшно много кърма , направо си тече от мене.... Излишно бях шашната само .

# 201
  • София
Честито на новите мами, да са ви живи и здрави бебенцата и много да ви радват.

Относно болка при уриниране - и двата пъти имах след раждането първите 1-2 дни, но при мен беше секцио. Не става дума за парене, щипане или някаква подобна, а е все едно нещо вътре се свива мускулно. Отминава сама ако е този тип болка, мисля, че е свързана с наместването на органите след като бебето вече не ги притиска.
Същото и за голямата нужда - почти никоя родилка не успява да ходи първите два дни (без значение от типа раждане). В болницата минават и питат дали сме ходили. На третия ден дават нещо, за да помогнат на този процес. В Токуда даваха рициново масло преди години - много помага (15 минути след него все едно клизма ми бяха правили Joy)

# 202
Относно спада в теглото при новородено Хедра ми каза, че е нормално да спадне 5-7 % от теглото при раждането, като това е от задържани течности предимно (затова бебетата се раждат подути), а не от глад. Ако има 10% спад, тогава може да се говори за проблем при храненето - недостатъчно често слагане на гърда, като това може да бъде на 3,4 ден, когато бебетата стават много поспаливи заради високите нива на билирубин, и затова новородено се буди за хранене най-късно на 3тия час. Голяма паника създават акушерките понякога, но човек трябва да знае какви са нормите, за да не си внушава, че "нямам кърма", "детето реве от глад" и т.н.

# 203
Ей, много се ядосвам като започнат да тревожат така майките! Не им е достатъчен останалия стрес!
Абсолютно нормално е спадането на теглото при новородено, наричаа се физиологична загуба на тегло, която е между 6-8%, рожденото тегло при нормално наддаване би трябвало да се възстанови до 10-12 ден след раждането.
Кърмата няма как да тръгне в някакви количества още от ден 1. Те не са и необходими на бебето. Първият ден буквално капките коластра, които понякога са налични и преди самото раждане са напълно достатъчни, все пак стомахчето му е колкото череша. Към 3-5 дни след раждането слиза т.нар. преходно мляко, тогава започва да да се усеща тежест в гърдите, но това отново не е толкова от количеството, а от засиленето кръвообращение. Честото сукане, много вода и пълноценно хранене са най-важните за лактацията, както почивка и сън. Това е екстра усилие за организма и за това му е необходима допълнителна енергия. Успех на всички в кърменето!

# 204
Имам проблем с голямата нужда аз, нещо 2ри ден не стават нещата, а и ме е страх да се напъна.

Честит Георги, да е жив и здрав!

Аз след сексио успях на втория ден вечерта. Но ми даваха 3 пъти на ден магнезий. Сега, след раждането, продължавам да вземам магнезий, но 1път на ден. По този начин няма нужда от напъване.

# 205
  • Bulgaria/Pakistan/Germania
Potrebitelka 1,
да ти е жив и здрав Георги, много любов и успехи да ви дава.
За ходенето по голяма нужда на мен ми помага омнибиотик Panda +магнезий 1000.

# 206
Момичета, и аз мога да се похваля вече 😊 Вчера се роди Анна ❤
В 40г.с. , 3090гр, 49см, естествено раждане без упойка, защото нямаше време, в Щерев, за 2ч и малко, с епизиотомия. В момента си лежа и чакам първата визитация. Доста ме боли отдолу, ребрата също, защото много ги натискаха, както и абоката в ръката ми доста боли.
Ако искате някакви подробности ще споделя. 😊

# 207
Честито на новите мами! Ние сме вкъщи от петък, за сега усъвършенстваме кърменето Simple Smile Имам лек проблем с една раничка, но се старая да се справя, следвам съветите на Хедра от сайта.

# 208
Момичетата, които имат вече бебчета и са идвали педиатри в тях - заплащахте ли за посещението?

# 209
Момичетата, които имат вече бебчета и са идвали педиатри в тях - заплащахте ли за посещението?
Не съм плащала нищо. Педиатърката каза, че на тези посещения не взима пари. Нямам представа дали този преглед се заплаща.
ММ я взе и после я закара до тях, не знам дали е от значение. За София става дума.

Общи условия

Активация на акаунт