Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 септ. 2019, 13:14 ч.

Притеснения относно развитие на бебе.

 • 1 750
 • 21
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6
Здравейте,
След няколко дни момиченцето ми навършва 10м. Има някои неща, които ме притесняват и искам да видя мнението на вас по-опитните в това отношение. Така, кратко описание, тя казва срички като баба, маба, тата, дада, блябля, вава... доста рядко мама Обича много да си играе, с различни неща, като цяло има интерес към всеки нов предмет, с повечето играчки не играе по предначначение, обича да ги удря една в друга, да им разглежда етикетите и т.н.. Разбира НЕ, обръща се на името си, отговаря на усмивка с усмивка, социална е с непознати, когато изляза от стая почва да плаче, когато я вземе някой друг различен от мен или баща и се разтройва, спи по цяла нощ, пълзи, изправя се, но е още мека в краката и не много стабилна, играе на криеница, имитира някои звуци като кашляне, смях... Много рядко пляска и то по един път...даже не съм сигурна дали е пляскане и притесненията ми са, че не имитира движения...Не мога да я науча да маха за чао, нито пък да сочи с пръст.. иначе когато аз посочвам нещо го гледа.. Много е усмихната и бърборлива, ако се разтрой за нещо е за 10 сек. максимално. Разбира неща от рода...Сложи си бибата и тя я търси и слага, знам че е важно да се имитират движения, аз реално нямам база за сравнение. На моя приятелка бебето е с няколко седмици по-голямо и вече сочи, пляска и маха... а моето не. При вас как беше?

# 1
 • Мнения: 231
Всичко което описвате си е съвсем нормално за бебе на вашата възраст, от личен опит мога да кажа, че моята дъщеря на тази възраст не можеше да прави много неща, които вие сте изброили. Всяко дете се развива различно и не трябва да гледате чуждите деца.

# 2
 • Мнения: 6 967
На мен всичко ми звучи съвсем нормално. Не сравнявайте толкова децата, всяко има свой темп. Иначе е хубаво, че имате повишено внимание следете си нещата, но към момента не виждам повод за притеснение. Ако толкова държите да имитира, помагайте...като махнете вие за чао, после вдигнете нейната ръчичка и махнете, хващайте й ръчичките пляскайте заедно, тоест помогнете за имитацията. Най-важното е, че детето разбира  Hug

Единствения маркер така да се каже, който може да е притеснителен е за в бъдеще ако не се появи, е посочването, но мисля че има време да започне да го прави.

Моят син беше къснопроговарящ и с лека задръжка в развитието. Той не посочваше до 1г 9м , но и не разбираше когато друг му сочи, а ти казваш че тя разбира.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 6 311
Абсолютно. Нищо за притеснение не видях и аз. Ама нищо.

# 4
 • Мнения: 6
На мен всичко ми звучи съвсем нормално. Не сравнявайте толкова децата, всяко има свой темп. Иначе е хубаво, че имате повишено внимание следете си нещата, но към момента не виждам повод за притеснение. Ако толкова държите да имитира, помагайте...като махнете вие за чао, после вдигнете нейната ръчичка и махнете, хващайте й ръчичките пляскайте заедно, тоест помогнете за имитацията. Най-важното е, че детето разбира  Hug

Единствения маркер така да се каже, който може да е притеснителен е за в бъдеще ако не се появи, е посочването, но мисля че има време да започне да го прави.

Моят син беше къснопроговарящ и с лека задръжка в развитието. Той не посочваше до 1г 9м , но и не разбираше когато друг му сочи, а ти казваш че тя разбира.

На скоро почнах да го правя, да и пляскам ръцете, да и вдигам ръчичката за чао, но тя се смее...Не може да схване,  че трябва да го повтори...

Абсолютно. Нищо за притеснение не видях и аз. Ама нищо.

Чувала съм, че имитацията е важна..

Последна редакция: пт, 13 сеп 2019, 20:42 от AnMary

# 5
 • Велико Търново
 • Мнения: 788
да, важна е , ако отглеждате маймунче Grinning доколкото разбирам детето ви прави доста неща за възрастта си. Моята дъщеря (вече на 2) в тези месеци беше много комуникативна, но изобщо не повтаряше след мен. Говореше си на бебешки основно. Сега вече почна да повтаря думи след мен, но като цяло откъм говорене има какво да се желае. И все пак смятам, че се развиваше и се развива чудесно.

# 6
 • Мнения: 1 539
Описвате едно абсолютно здраво, психически и физически добре развито за възрастта си дете. Нямате никакъв повод за притеснение. Месеците, които ги дават в книгите са съвсем ориентировъчни. Все пак всяко дете си има индивидуален темп на развитие. Освен това съм сигурна, че вашето дете прави неща, които съседското дете не може.
Играйте с детето си,говорете му, пейте му ( всички онези неща, които вероятно правите) и  ще видите, колко бързо се развива и усвоява нови неща.

# 7
 • Стара Загора
 • Мнения: 636
Моята дъщера на 10,5м. не маха за чао, но пък дава боц. Освен баба и кака, друго смислено не казва, като отчитам факта, че това не са казани думи с конкретна умисъл. Много е пъргава, лази навсякъде и се изправя сама. Не желае да я държа и да ходи. Не имитира звуци, понякога кашля нарочно. Като чуе народна музика и вдига ръцете да танцува.
Вашето бебе изглежда по- напреднало от моето, пък на мен през ум не ми минава, че на моето му има нещо.

# 8
 • Мнения: 21
Моята принцеса е точно толкова голяма и прави всичко изброено от теб ( освен това с бибата) но тя също не може да сочи с пръст и да маха за чао Simple Smile според мен си е нормално всички деца са различни и се развиват по различен начин

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 6 311
До 12-14 месеца е нормата за сочене, която съм срещала. На 10 месеца много голяма част от децата не сочат. Дъщеря ми просочи след година също, първи думи каза на година и половина. А някои деца започват да сочат и след тези уж крайни като срок 14 месеца, без да имат проблеми.
Синът ми е на година и три месеца и е махал за чао някъде два или три пъти в целия си живот. Думи (смислени) не казва.

# 10
 • Мнения: 897
Нищо притеснително не виждам, от прочетеното. Съвсем нормално държание на 10 месечно бебе.
Относно научаването да маха за чао, колко голяма ще стане и подобни, аз лично никога не съм учила детето си на подобни неща. Много се дразнех, като се виждахме с бабите и като се започнеха.
“ Кажи на баба, колко голяма ще станеш?”
Детето Ви, тепърва ще започва да придобива нови умения. Това, което описвате, като реч е напълно нормално. Нарича се лепет. Неосъзната реч. Моето дете започна  да “говори” осъзнато на 18 месеца и до 2.5 години правеше кратки изречения. Започна с ролевите игри горе-долу на две години. За имитирането, не си спомням, кога започна да го прави. Истината е, че не съм обръщала внимание и не съм считала за задължително да го прави. Може би, на 13 месеца започна да си храни играчките, като им подава лъжичка към устата. Ако това се има предвид под имитиране.
Гледайте си дететнцето и му се радвайте. Не търсете проблем, там където го няма.
А, ако действително нещо много Ви тревожи, направете една консултация с Педиатър. 😊

# 11
 • Мнения: 64
Всяко дете е разлчино и се развива различно. Нищо притеснително няма в нещата, които описвате, не четете книги как детето на 10м трябва да прави това това това това.... Моето е на 1,8 и чак сега започва да казва някакви думички, но разбира и знае абсолютно всичко, за това не се притеснявам, когато е готов тогава! Радвайте се на детето си и не се тревожете излишно!

# 12
 • Мнения: 9 475
Подсещате ме, като ме питаха дали дребната, когато беше някъде на тази възраст, танцува. Ми не, не танцуваше. На ревлата не се полагаха никакви допълнителни стимули вкъщи като музика и телевизор, откъде да види танц. Но пък една баба в парка беше впечатлена, че на 10 м. разпознава кучета и котки и ги назовава. Как да не ги познава, като при всеки рев навън, търсех животни, за да я разсея. Та така. Наистина соченето е важен маркер за развитието, но сте далече от времето да се притеснявате за него.

# 13
 • Мнения: 6
Здравейте,
Връщам се в темата, малката след няколко дни става на 12м. и все още не посочва....преди няколко седмици имаше един епизод от няколко дни в който махаше за здравей, но сега спря да го прави иначе по цял ден бърбори, крие се, смее се, играе, има добър визуален контакт, отговаря на името си и имитира някои звуци, обикаля си държейки се по мебелите и комуникира добре с хората около нея, подава ми нещо, когато я помоля, дава 5 и боц, разбира някои команди и си клати главата за НЕ, когато примерно не иска да яде повече или пък нещо не и харесва... В интернет информацията е много объркваща за мен, срещнах статии според които, бебетата трябва да сочат до 10тия месец, в други пише, че най-често се случва между 12-18м. в български сайт пък пише, че ако не се случи до 12м. си е повод за притеснение. Вие как мислите, как беше с вашите деца?

И още нещо да добавя, моето дете няма никакъв интерес към книжки, обича да си ги разглежда и разлиства сама, но ако седна с нея да и чета и да и показвам картинки и т.н просто не стои, така не можем да се научим на никакви животни и кое какво прави, съвет?

Последна редакция: сб, 09 ное 2019, 09:32 от LuisaMar

# 14
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 12 876
Съвет: води се по детето и не се стресирай какво пише в нета.

Общи условия

Активация на акаунт