Коя е най-познатата форма на спестяване у нас?
Въпросът едва ли затруднява някого, а отговорът е – депозитът. Да, все още депозитът. Може би голяма част от нас имат депозити или назад във времето са ползвали депозита като вариант за спестяванията си. И в това няма нищо странно, даже е логично – особено за годините, в които се предлагаше висок процент лихва. Този период обаче отмина, което е напълно нормално.Когато #спестяваме част от дохода си, ние отлагаме сегашното потребление за по-късен етап. По този начин, колкото по-дълго спестяваме, толкова по-голямо ще е натрупването на паричните средства и ще можем да си осигурим едно по-добро бъдеще. Истината, е че хората в България рядко спестяват, като най-често посочваната причина за това е недостатъчният доход. Парите никога не стигат и колкото и да печелим, от начина, по който ги управляваме, зависи дали те ще са активни и ще ни носят добавена стойност. Затова спестяването е въпрос на дисциплина и планиране. Ако не спестявате, защото в края на месеца не ви е останало нищо от заплатата, тогава променете стратегията – отделете част от заплатата, още когато я получите. Както е казал един от най-успешните инвеститори Уорън Бъфет: „Не спестявай това, което е останало след харченето, а харчи това, което е останало след спестяването“.

Отживелица ли е депозитът днес, или е добро решение?
Различни са начините, по които можем да заделяме част от нашите доходи – по банкова сметка, в касичка, под дюшека и т.н. По данни на БНБ за периода 2011 – 2017 г. обемът депозити, който домакинствата влагат в банкови сметки, расте с немалки темпове – над 50% ръст в спестяванията.Какви са начините да спестяваме пари?
Има различни методи, на които човек да заложи като избор за спестяванията си. Да, определено пари по сметка е идеалният вариант, ако на човек му предстои покупка на имот например, инвестиция в бизнес начинание, екзотична почивка, смяна на автомобил, ремонт, обучение или покриване на друг планиран разход. Даже във всеки случай е добре винаги да имаме подръка определена сума, защото понякога възникват непланирани разходи и извънредни събития, за които трябва да се чувстваме спокойни и способни да реагираме.

Нека обаче не оставяме парите ни да спят и да се обезценяват във времето, нека ги накараме да се трудят за нас и да ни носят ползи. Изборът е наш дали ще е допълнителна защита за живота и сигурност за хората, които обичаме, или по друг начин. Има широка гама от финансови продукти и услуги, за които всеки би могъл да се информира и да ползва – #животозастраховка, #инвестиция в различни #инвестиционни фондове – доброволен, взаимен, друг фонд, директна инвестиция в ценни книжа и много, много други алтернативи. Важно е да се замислим за един плавен преход от спестяване към инвестиране.А защо да инвестирам?
Най-лесният отговор е, за да подобрите своето финансово състояние и да натрупате капитал в бъдеще. В условията на растяща инфлация е добре да потърсим инвестиции с доходност, покриваща инфлационните нива и даващи ни потенциална възможност да подобрим финансовата си стабилност.

Естествено, преди да вземе решение да инвестира, всеки от нас се изправя пред различни страхове и притеснения. И това е напълно нормално. Нормално е човек да се притеснява за парите си. Има редица въпроси, на които всеки търси отговор, преди да предприеме първата крачка. Често ни питат – мога ли да претърпя пълна загуба, какво рискувам, изисква ли се много време или специални познания, за да инвестирам, нужни ли са много средства за инвестиция, какви гаранции дават различните продукти, каква доходност да очаквам и т.н.

И при инвестирането, както при всяка игра, има някои златни правила, които можем да обобщим:
-   Определете целта, която искате да постигнете
-   Инвестирайте регулярно, макар и с малки суми
-   Без паника, когато пазарите тръгнат надолу
-   Доверете се на професионалисти за управление на средствата си
-   Колкото по-рано започнете да инвестирате, толкова по-добре
-   Прилагайте диверсификация (инвестирайте в различни класове активи)

Важно е всеки да си даде сметка, че са нужни правилно планиране и дисциплина, с които редовно да отделяме част от текущите си доходи, а самото управление на парите да доверим на професионалисти. Избирайки различни инвестиционни продукти в портфейла си от финансови активи, ще си осигурим различна възможност за доходност. Важно е да обърнем внимание на времевите хоризонти, през които средствата е препоръчително да останат инвестирани за постигане на оптимален резултат и това през призмата на индивидуалния ни инвестиционен опит и склонността ни да приемаме различни пазарни колебания.

Ще се радваме да прочетем вашето мнение за спестяването и инвестирането, както и да бъдем полезни при възникнали въпроси, на които да отговорим.


Ако имате въпроси, не се колебайте да ги зададете в консултативната ни тема, за да получите отговор от експерт.

#UniCreditBulbank

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 17:09 от Редактор***