Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 16 септ. 2019, 14:31 ч.

Често срещани правописни грешки

  • 7 138
  • 229
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 2 334
Познавам жена на 45, която пише "чиний". Явно не е нова болест, но сега е вече епидемия.

# 226
  • Мнения: 19
Споделям мнението за липсата на интервал след препинателни знаци. Често срещам интервал преди знака, което също ме дразни.

Имате ли наблюдения за възрастова граница при хората, които имат лош правопис и по-специално с Й?
За определено време общувах и четях в една фейсбук група, където хората бяха на възраст между 25-30 години. Голяма част от тях имаха проблем с Й и го слагаха на необичайни места.
Проблемът с иЙ далеч не е само при тази възрастова група.  Виждала съм бележки и съобщения, написани от хора 50 + , работещи в държавната администрация, а също и от продавачи. Според мен също се дължи на неразбиране на правилото, което се учи в 1-2 клас.

# 227
  • Мнения: 1 346
Понякога и аз в бързината съм се улавяла да пиша накрая на думата Й, а да не трябва. Разбира се веднага коригирам. Също „който”, а да трябва да е „които”. Обаче аз винаги си препрочитам текста и си оправям грешките. На 1% от хората бих простила, че е от бързане, особено в емоционални публикации. Но е факт, че е като епидемия това бъркане на И и Й. Скоро като нищо ще махнат Й, що да мъчат хората.

# 228
  • Пловдив
  • Мнения: 6 163
И винаги съм се питал, защо името Петю се пише "Петьо".
"Петьо" е обръщение когато викаш ... този Петю. А Петю му е самото име.
На баба ти Фърчилото.
Произношението е различно, да. От което ич даже не следва, че правилното име било Петю. Еле па че другото било обръщение.
Обратно, ние имахме в класа един Еню, а другарката ни обясняваше, че правилно би било Еньо. Иначе аз лично съм съгласна за Гьорги и който както реши да си кръсти детето. Wink Колкото до Юрдан, навремето в някои райони са го пишели така (Юрдан Диамандиев от "Под итого"), а банатските българи, мисля, и до момента са Петкувци и разни подобни -Увци, с латиница при това. Wink

----
Още нещо за произношението. Нормално или не, не знам, редукция се нарича и е характерно изначално за източните райони у нас, но в последните десетилетия май се разпространява и върху западните. (Или поне върху изтънчената София, център на просветата, от една друга тема; иронията не е към самата София, а към подобно мислене.) Срещам го в песни и по радиото и телевизията. Писала съм вече, че лично на мен редукцията специално на А към Ъ ми звучи малко като говорене през зъби, тоест не ми харесва особено, обаче тва е положението.

Последна редакция: чт, 10 окт 2019, 11:17 от Магдена

# 229
  • Мнения: 4 066
За първи път чувам, че някой се казвал Петю пък му викали Петьо.
За имената няма правила, имах един клиент със сгрешено име поради неграмотност на родителите (или май беше на служителката или на всички по веригата, няма значение), но беше записан така и грешката беше вярна. Няма как да оспориш грешка в име, може да е от неграмотност, а може да е било такова желанието на родителите. Няма как да знаем и не ни интересува. Името си е име, каквото такова.

Общи условия

Активация на акаунт