Често срещани правописни грешки

• 560 790
  • 14 471
  •   3
Отговори
# 14 400
Скоро бях на едно обучение и ми се набоде в очите няколко пъти написано
контра-интуитивно.
Така и не открих как се пише правилно тази дума. Аз бих я написала слято.

# 14 401
  • Пловдив
Категорично слято и според мен. Контрареволюционно, контраатака... "Контракоментар" с Асен Генов... Wink

# 14 402
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
"Приемът на това лекарство с "***" може в редки случаи да доведе до мускул на слабост, ..."
За мускулна става въпрос. Слава богу, това е текст на листовката на лекарство в сайт. Отпечатаната, налична в кутията на самото лекарство, си е с правилния правопис.

# 14 403
"От там" или "оттам", има ли вариант да се пише разделно?

# 14 404
  • Пловдив
Май само като показваш разстояние или посока: от там до (ето) тук...

# 14 405
Май само като показваш разстояние или посока: от там до (ето) тук...

Точно така.
Едно от многото размити правила в езика ни.

Ето тук нагледно обяснение:
https://www.facebook.com/100064809756324/posts/%D0%BE%D1%82-%D1% … 1641521109331734/
Може би не всеки има фейсбук, но освен в самата публикация и в коментарите има някои уточнения.

# 14 406
  • Пловдив
Мерси!
Ето, конкретно "не съм от тук / оттук и съм за малко" или "оттук съм"/"от тук съм" най-вероятно щях да го напиша слято, преди да прочета статията. Интуитивно и по навик.
Само ги измислят едни... Grinning

# 14 407
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Нещо не хващам вяра на тези обяснения.
Оттук е наречие за място - https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BE%D1%82%D1%82%D1%83%D0%BA , като се абстрахираме от другата му употреба.

# 14 408
  • София
Като захванахте тази тема, онзи ден по btv видях написано "попопера". Трябваше ми известно време, докато включа за какво става въпрос.
https://btvradio.bg/intervuta/za-grada/chovekat-glas-krasimir-av … eto-popopera.html - това беше поводът за интервюто.

# 14 409
Ужас. И аз доста се почудих какво са искали да кажат с думата „попопЕра“. Laughing
Ако не бях погледнала в статията, никога нямаше да се сетя, че става въпрос за „поп опера“. Трябва да се напише слято, да, но...

Проблемът с „от тук“ и „оттук“ е поредният пример за излишното усложняване на езика. Да, разбирам логиката, която се опитват да вкарат в различното изписване, но нищо не пречи да остане само един от вариантите – от тук или оттук – със значение за начална точка. Независимо дали става въпрос за място, посока или време, все си е начална точка и няма да доведе до никакво объркване, за разлика от различното изписване. Но пък защо да е просто, когато може да е сложно...

# 14 410
  • Варна
Попаднах на  ,,... маникьор". Дали пише и ,,педикьор? Щот' ,,ю"е една буква, ,,ь" и ,,о" две.

# 14 411
Усигордовки … осигуровки. Рядко влизам във фейсбук, май ще спра изцяло. Хора раздават акъли, но пишат по този начин.. Дори произношението не е такова, че да е написано така.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 00:32 от LieToMe

# 14 412
Усигордовки … осигуровки. Рядко влизам във фейсбук, май ще спра изцяло. Хора раздават акъли, на пишат по този начин.. Дори произношението не е такова, че да я написано така.
"Д" е чукнато по невнимание, клавишът е съседен по диагонал на "Р".
"У" и "О" са разместени или от неграмотност или заради дисграфия.
Аз често бъркам З, С и Ц не защото не знам как се пише думата.

# 14 413
  • София
Усигордовки … осигуровки. Рядко влизам във фейсбук, май ще спра изцяло. Хора раздават акъли, на пишат по този начин.. Дори произношението не е такова, че да я написано така.
Със сигурност някой рязко в хванал дис-нещо_си. Даже не е само един. Масово се УсигОряват хората, особено тези, които получават деЦки.

# 14 414

Не се заяждам, но в поста на LieToMe има 2 правописни/печатни грешки. Сигурна съм, че са неволни- чукната съседна буква или бързане.

Общи условия

Активация на акаунт