Често срещани правописни грешки

• 560 790
  • 14 471
  •   3
Отговори
# 14 415
Нещо не хващам вяра на тези обяснения.
Оттук е наречие за място - https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BE%D1%82%D1%82%D1%83%D0%BA , като се абстрахираме от другата му употреба.

За да няма подвеждане, писах на Езикови  справки.
Вярно е слятото писане.

Отговорът им обаче е написан така, че да звучи отново объркващо.
Аз питам за оттук и оттам, те ми говорят за тук и там...

# 14 416
  • Варна
Не мисля, че е правилно ,,...да отстоява в шкафа." И от същият пост ,,осмотрение".

# 14 417
  • София
Не мисля, че е правилно ,,...да отстоява в шкафа." И от същият пост ,,осмотрение".

Какво е това чудо? Някой мъж под чехъл си отстоява мъжката воля, ама скрит в шкафа за по-сигурно? Laughing

# 14 418
Скрит текст:
Усигордовки … осигуровки. Рядко влизам във фейсбук, май ще спра изцяло. Хора раздават акъли, на пишат по този начин.. Дори произношението не е такова, че да я написано така.
"Д" е чукнато по невнимание, клавишът е съседен по диагонал на "Р".
"У" и "О" са разместени или от неграмотност или заради дисграфия.
Аз често бъркам З, С и Ц не защото не знам как се пише думата.

Не се заяждам, но в поста на LieToMe има 2 правописни/печатни грешки. Сигурна съм, че са неволни- чукната съседна буква или бързане.

Не го и приемам така. Да, поправих се. Благодаря! 😊

# 14 419
  • При децата ми

# 14 420
  • София
По телевизиите редовно има някакви глупави грешки в надписите, сякаш в последните секунди е трябвало да нащракат набързо текста към супер гореща новина.

# 14 421
Трябва да е литри/м2 (квадратен метър, площ), а не на километър (разстояние).

# 14 422
И да не е "задръстАни шахти".

# 14 423
И след съкращението за литър да няма точка...

# 14 424
  • София
Е, то и вчера в "Лице в лице" написаха "КАЗУСЪТ ЛУКОЙ"! След това, реагираха сравнително бързо, да си поправят гафа.
https://lupa.bg/news/bi-ti-vi-se-omota-s-quotlukoilquot_380582news.html

# 14 425
  • София
Лу кой? Simple Smile

# 14 426
Освен очевидно в телевизията, не знам дали някъде останаха текстонабирателни програми без автоматичен коректор. Па като пишеш и ти се подчертае в червено - направи си проверка, адаптирай си речника, въведи си съкращенията, и си решаваш проблема и занапред.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 11:57 от BernardaM.

# 14 427
Остараха?
Вчера по телефона пишех съобщение и "ританките" кой знае защо ми го поправи на "титаните". Опитах пак и пак така. Докато не поправих буква по буква.

# 14 428
Остараха?
Вчера по телефона пишех съобщение и "ританките" кой знае защо ми го поправи на "титаните". Опитах пак и пак така. Докато не поправих буква по буква.
Изключи си автокоректора. Аз моя го държа, но ме поставя в неудобни ситуации.
Веднъж колега ме помоли за услуга. Може ли да ме заместиш за час, примерно. Аз отговорих набързо NP (no problem), но телефона ми го променил на No! Добре поне, че го забелязах навреме.

# 14 429
Не ми се изключва. В някои случаи ми е полезен. Само трябва да свикна да чета това, което съм написала, уж правилно.

Общи условия

Активация на акаунт