Често срещани правописни грешки

• 560 783
  • 14 471
  •   1
Отговори
# 14 430
Изстерий

# 14 431
Онзи ден се усетих, че в бързината написах ВСЯКАШ. Добре, че прочетох и поправих да не се излагам, но се замислих защо... Дали защото думата "сякаш" е някак непълна и лека, дали защото това В идва от синонима "все едно", или е било колебание кое да напиша и се е получил мелез? 

# 14 432
Да си чела повечко напоследък? Тук из темите, или във Фейсбук например? Wink

# 14 433
  • София
Сигурна съм, че е споменавано, но "така наречен" и "така например" не се съкращават на "т.н.", което означава "така нататък".
Що се отнася до слятото и неслято писане, мога да дам друг пример - затова (за това). Има разлика между
"Затова не мога да говоря" - не можеш да говориш по някаква причина, която е посочена преди това.
"За това не мога да говоря" - за нещо конкретно, а не че изобщо не можеш.

# 14 434
Да си чела повечко напоследък? Тук из темите, или във Фейсбук например? Wink
То и в книгите изобилства от грешки.
В учебниците също.

# 14 435
Правилата за слято, полуслято и отделно писане са такъв миш-маш в момента, че сигурна съм, и специалистите от БАН не могат да се оправят с него Rolling Eyes

Думи като "маслиненокафяв", "мастиленосин", "бледорозов", "вечнозелен" и подобни, просто ми бъркат в здравето.

# 14 436
  • София
Най-нормални думи. Някога имаше виненочервено, сега стана "бордо", преди години имаше цвят "марсала". Не е патриотично, да не би отел или мавруд да не са червени

# 14 437
Това са по-точни нюанси на виненото. Колата ни например не е "бордо", а "бургунди", някакво по-тъмно такова...

# 14 438
  • София
Не мога да не ви цитирам от ФБ - отбелязани годишнини под профилната снимка:
"Тръгнах ме 27.11.2021
Сгодих ме се 25.12....
Родини се мъжката рожба...."

# 14 439
Правилата за слято, полуслято и отделно писане са такъв миш-маш в момента, че сигурна съм, и специалистите от БАН не могат да се оправят с него Rolling Eyes

Думи като "маслиненокафяв", "мастиленосин", "бледорозов", "вечнозелен" и подобни, просто ми бъркат в здравето.

За цветовете правилата са ясни -
нюансите се пишат слято (горните примери), цветовите комбинации полуслято - черно-бял, синьо-зелен и т.н.

Наскоро попаднах на нова песен "Аленобели" - тук трябва да е полуслято изписано.

# 14 440
Да, правилата са ясни, но пак е излишно усложняване.
Да не говорим за граничните случаи от рода на „тъмно синьо-зелен“. „Тъмносин“ и „тъмнозелен“, но „тъмно синьо-зелен“. Или може би „тъмносиньо-зелен“? Simple Smile
Да, но се губи смисълът. Едно е синьо-зеленият цвят да е тъмен, друго е да е смес от тъмносиньо и зелено. А зеленото какво е – тъмно, светло? Не става ясно.

# 14 441
Филмът "Смъртоносно оръжие". Не мислите ли,че "смъртоносно" е излишно? Щото няма несмъртоносно оръжие.

# 14 442
  • Пловдив
Има несмъртоносни оръжия. Пистолети с халосни патрони, пушки със сачми, бухалки...

# 14 443
  • София
Да зачерТне

За пръв път го срещам, мислех, че е "зачеркне"?

# 14 444
  • София
Има несмъртоносни оръжия. Пистолети с халосни патрони, пушки със сачми, бухалки...

То всяко оръжие може и да не е смъртоносно - дийф май си мисли, че при първото точно попадение задължително се мре.

Общи условия

Активация на акаунт