Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Допълнителните помагала

 • 3 573
 • 88
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 9 775
Здравейте. До миналата година купувахме помагала по БЕЛ, математика, английски, час на класа и атлас. Понеже имахме само една учителка (до 4 клас) си мислех, че причината е, че тя е много амбициозна. И силно се надявах тази година (5 клас) да приключи този кошмар с помагалата. Е да, ама не. Тази година купихме допълнителни помагала по почти всички предмети, без музика и физическо. Дори по трудово (икономика и предприемачество) имаме помагало. Това ме дразни изключително много по няколко причини.
Първо до тук съм дала над 100 лв само за помагала.
Второ децата трябва да мъкнат по цял ден всичко това. Раниците вече стигнаха 9-10 кг, а децата са по 45-50 кг.  ooooh! Само помагалото по математика е 300 страници голям формат.  Shocked
И трето, което е най-важно, всичко това трябва да се изпише. Това плюс задължителните учебници и тетрадки, които натоварват достатъчно много. В резултат на безумните количества, които се дават за домашно, и деца, и родители са отвратени от всякакъв вид учене, четене и писане.
Та въпросът ми е - нужно ли е това? На мен ми е съвсем ясно, че едни хора са взели хонорар за написването на помагалата, други за издаването, учителите вземат комисионна от издателствата и т.н. Но трябва ли този бизнес да е за сметка на здравето на децата?  #2gunfire
Споделете как е при вас?  newsm78

# 1
 • Русе
 • Мнения: 7 560
Абсолютно същото. 10-ти клас - освен дето плащаме всички учебници и уч. тетрадки ами заради НВО учителите пощуряха съвсем. Още не съм броила колко помагала искат.
4-ти клас - "минах" метър само със седем броя допълнителни.

Всичките на дебели гланцирани листи и над половината остават неизписани.

Как другите нации успяват с една тетрадка да прокопсат а ние свръх интелигентните не успяваме с 10 кила учебници?!
#Cussing out #2gunfire

# 2
 • Мнения: 4 368
Дъщеря ми е втори клас. Още миналата година ми се видя безумно това, че имат по хиляда помагала. В някои на урок 2 страници с картинки и два реда, на които да напише 6 думи. Пълно безумие. Едно време имахме учебна тетрадка, тетрадка за домашна и работа в клас. Да не говорим, че помагалата, в които се учеха да пишат буквите - редовете са с различна широчина от обикновена тетрадка с тесни и широки редове. То на мен ми трябваха две седмици докато свикна кое за какво е. Какво остава за детето само да се оправи. А после - ама моля ви се оставяйте децата сами да си гласят чантите.
Тази година е същото безумие - часовете по БЕЛ са разделени на три вида - развитие на речта, четене и БЕЛ. Ми направете ги три отделни часа. Учебника се застъпва в два от часовете, пък в другите два се носи нещо друго. Така за прословутия БЕЛ имаме 1 учебник, 3 учебни тетрадки, 1 помагало, Читанка + учебна тетрадка и само 5-6 тетрадки с тесни и широки редове и списък в кой ден кое се носи.
Да не говоря за другите часове. Вярно, че съм динозавър, но ми идва в повече дори това, че имат учебник по изобразително изкуство във втори клас. Или пък учебната тетрадка по околен свят. Тази в първи клас беше като бебешка книжка. Само картинки и да свързват със стрелки.
А като си помисля, че е едва втори клас и лошо ми става...………….

# 3
 • Мнения: 157
Тежат много раниците на децата.Учебници, помагала,тетрадки по всеки учебен предмет.Храна,вода,несесери и децата едвам си носят раниците.Вместо да улеснят децата те ги товарят....

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 9 775
Да, освен помагалата и част от задължителните учебници ми се виждат излишни. Учебник по трудово и по рисуване ми се струва пълно безумие.
Въпросът е друг. Мен ми е ясно, защо издателствата ги издават. Също ми е ясно защо учителите ги искат. За да вземат комисионна.  Друго не ми е ясно - ние защо като едни овци ги купуваме безропотно и никой не прави опит да защити децата? След като всички са съгласни, че това е излишно. По закон нямат право да ни задължават. Т.е. можем и да откажем. Тази година се опитах да убедя другите майки да се откажем от помагалата, само една ме подкрепи, което ме втрещи!  ooooh!

# 5
 • Русе
 • Мнения: 7 560
Вече трета година малкото кара с една тетрадка по Човекът и природатата. За всяка година по половин страничка е изписвал но важното е да я имаме и носим.

Пуснаха електронни учебници, направиха шкафчета обаче при нас не се получава. Малкото е на занималня, там си пише домашните, стаите са различни и как да стане... newsm78

# 6
 • Мнения: 7 843
Живея в чужбина, тук няма такива истерии. Ако дават пари за нещо, това е, за да спортува детето. След училище едно 80%от децата ходят да тринират нещо.
Родителите разсъждават така, че училището е длъжно да научи децата, не биха дали пари за такива неща. Е има едни задължителни такси, за материали, в училището, плащат се за цялата година, с тях им закупуват блокчета, пластелин и др подобни, или като ходят на театър. Нещо като фонд на класа. Оттам нататък - помагала много, който иска си купува в книжарницата и то за своето си дете и си го занимава, Но малко са тези.

# 7
 • София
 • Мнения: 36 535
Ужас. Моят син е втори клас. Има един дебел син сборник по мат. Как го мразя това нещо! Още с кака му го борихме.
Домашните от часовете плюс това чудо е равно на цял следобед писане. Така го смятам аз.

# 8
 • Мнения: 11 443
Синът ми е 4 клас, винаги са имали допълнителни помагала от 1 още.  
Основно те са по бел и математика- помагалата за часовете по ЗИП (при нас са бел и мат) и другите са тип сборници  от там им дават домашните. В час се работи в обикновената тетрадка и в учебната и домашното е в помагалото. По български имат - Четене с разбиране, което си стои в у-ще и им се дава работят и пак им го прибират там, освен ако нямат да дописват нещо. Тази година са взели и две книжки с тестове по НВО, да ги упражняват през годината.
По ЧО и ЧП нямат допълнителни помагала нито обикновена тетрадка, т.е. пише се само в учебната.

Но да раницата си тежи сериозно въпреки, че една част от учебниците са  оставени в шкафчетата в училище - Рисуване, Музика, Час на класа, Компютри...


# 9
 • Мнения: 157
То е ясно,че помагалата са измислени за да им се дават допълнително домашни.Печелят учителите и издателствата.Уж учебниците безплатни,ама помагалата дадеш 100 лв за тях.Като че не могат от учебник само.

# 10
 • Мнения: 11 443
Повече от 40-50лв не сме давали за помагала до сега. Също така не виждам тенденция да са на едно и също издателство или автор...не че, отричам това, че основната цел е печелбарска на цялата практика.

Имам позната от Търговище , тя каза, че в тяхното у-ще нямат нищо допълнително като помагала. Тя пък се притеснява, дали достатъчно добре ще се подготвят децата така и  купува на дъщеря си за вкъщи Crazy Mr. Green

# 11
 • Мнения: 126
Четвърта година купуваме помагала за около 60 лв. Много добре са разпределени през годината. Извинявайте, но 6 задачи по математика за домашна работа през почивните дни мисля, че не е много. А следобедните занимания са изцяло върху помагала. Подкрепям тезата за печалбарство, но пък смятам,  че на моя младеж това му отразява добре, въпреки неговото огромно желание да си седи пред тв, с телефона, компютъра или навън с приятели. В крайна сметка за всичко има време.

# 12
 • Мнения: 4 368
Аз нямам нищо против домашните, но те могат да бъдат раздадени по друг начин, а не да имат помагала, които в по-голямата си част са картинки и мястото за писане е много малко. Задачите от тези помагала биха се събрали в нещо по-малко и по-леко.

Някой каза за спорта. Тук училището изяжда според мен много от свободното време на децата. Миналата учебна година беше някакво диво препускане между училище, занималня, танци, състезания, концерти, участия и т.н. Децата, които се занимават активно със спорт в първи, втори клас започват да се отказват. Виждам го в студиото, където ходи дъщеря ми. Каквото и желание да имат деца и родители, трудно се издържа на почти ежедневен 11-13 часов маратон. В много от дните детето е заето много повече отколкото аз.

# 13
 • Мнения: 2 919
Голямото е 5-ти клас - 70 лв. дадох за помагала, учебника по испански го купих от продавалника, че и за него ми искаха 27 лв. Малкото е 4-ти клас, не отидох на родителска среща и не знам колко пари ни искат  Laughing

За мен е безумие с тия помагала и хиляда неща да се носят по един предмет. За какво са им тогава учебниците след като там няма достатъчно задачи. Ние не сме имали толкова помагала и пак се изучихме. Толкова ли е трудно да им дадат онлайн да си намерят задачи или да си измислят или от учебника да решават. Защото в тези допълнителните не са кой знае какви задачите, намерили на едни хора работа, дали на други хора пари. Все още пазя сборници от моето време, специално по математика, натъпкани са със задачи, които ще им стигнат за 2-3 години. Ама не, те струват стотинки, не може да минем толкова евтино, а не всяка година да даваме по 7-8-9 лв. на предмет за помагало.

Честно казано не знаех, че могат да се откажат помагала, след като ги искат учителите и след като дават домашни от тях, после ще пишат забележки, че детето е без домашно. Изобщо лудница.

# 14
 • Мнения: 11 443
......

Някой каза за спорта. Тук училището изяжда според мен много от свободното време на децата. Миналата учебна година беше някакво диво препускане между училище, занималня, танци, състезания, концерти, участия и т.н. Децата, които се занимават активно със спорт в първи, втори клас започват да се отказват. Виждам го в студиото, където ходи дъщеря ми. Каквото и желание да имат деца и родители, трудно се издържа на почти ежедневен 11-13 часов маратон. В много от дните детето е заето много повече отколкото аз.

Факт  Peace , домашните са ужасно много поради тази причина, моето дете не ходи никъде извънкласно за което ме е яд, но наистина времето не стига.

Относно помагала - нашите никога не са били пълни с картинки, напротив сухо задача до задача хаха. И винаги са изписани от край до край. Така, че не мога да се оплача, че не са оползотворени парите.

Иначе ако в началото на годината са закъснявали помагалата първата седмица-две им дават за домашно - преснимани задачи на листове, така че и това е вариант, но пък е консуматив и то за у-щето  Wink

Общи условия

Активация на акаунт