Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 285
След като ученикът е недоволен от учителите си да се оплаче на директора да пусне жалба до инспектората,за да не му нарушават учителите учебния процес.Вместо да се жалва по форумите да действа.Защо не се оплаче и в МОН.[/b]

# 16
 • BG
 • Мнения: 3 745
В по-голямата си част учителите не са некомпетентни, а по-скоро незаинтересовани да поднесат новия материал по начин, който да е интересен и запомнящ се  за учениците. За да се случи това, трябва да ги накарат да мислят и активно да стигат до заключенията за нови знания. Виждам, че сте споменали химията, която ми е слабост от ученическите години. Какво се случва в час, по обяснение на сина ми преди години.. Започва урока, да речем алкални елементи, учителят обяснява-  група, елементи, физични свойства и като стигне до химични се стартира изипсването им, учениците в зор да ги препишат правилно от дъската къде слушат, къде не,  като видят толкова химични знаци и уравнения, струва им се много сложно и се опитват буквално да наизустят всички тези уравнения, а някои дори и изравнянването им, което си е направо непосилна задача, особено в момента, в който се натрупат повече брой хим. уравнения. Та, мислълта ми е, че е по-добре да се използва логиката, така обяснявах аз на сина ми, по лаишки, но имаше успех. Вместо учителят да изписва уравненията, може учениците сами да  направят по-лесните от тях, като им се обясни, че алкалните елементи са в постоянна първа валентност, водородът е в постоянна първа, а кислородът в постоянна втора съвсем лесно могат да напишат тези взаимодействията. Може да се постави задача натрий, после натрият да се замени с калий ит.н., все едно и също ще е. Може единствено да се напомни, че Н и О са двуатомни и се пишат с долен индекс две.
Целият този процес обаче   е по-трудоемък, изисква повече време, ще има и вероятно въпроси за уточнение, затова на учителите им е по-лесно да дадат готови знания, а учениците да са само консуматори, което  води до отегичелност и незаинтересованост.

# 17
 • София
 • Мнения: 38 975
Проблемът е, че нямат време, материалът е натъпкан до безобразие и който разбрал - разбрал. Съгласна съм с това да се обяснява на прост език, но за интересност не е задължително. Първо важното е да е разбираемо. За съжаление има учители, които са некомпетентни, затова декламират урока.

# 18
 • BG
 • Мнения: 3 745
Не съм съгласна за времето, щом нач. учителка на сина ми имаше време да изпитва по двама на час, би трябвало и учителката на дъщеря ми няколко години по- късно да го има. Тя обаче не го правеше, а им пишеше дълги планове, за да си учели от тях, все едно нямат учебници за тази цел. Вследствие в пети клас сина си разказваше без проблем по точки уроците, а дъщеря ми блокирваше на второто изречение и ми казваше задай ми въпрос. Такъв зор беше докато се научи да възпроизвежда информация, че доста време и нерви ми отне.
Освен това си пази учебника по химия за 7 клас от мое време, същите неща сме учили като сега, в основни линии.

# 19
 • София
 • Мнения: 38 975
Такаааааа, нещата не са толкова прости. За обяснения е вярно,че първо учителят трябва да познава материала. Второ, трябва да е наясно, че в повечето случаи децата искат да разберат за какво става въпрос, а не да ги смята за ... разни гадни неща. Трето, трябва да умее да разказва простичко и да обяснява простичко. Четвърто, да има желание да повтори, потрети и попети, ако трябва в различни вариации. Пето, изпуснатото трябва да се навакса, иначе не може да се мине напред.Шесто, различните деца имат различна степен на знания за света, бързина на мисълта, разбиране на логически конструкции и ако едно, две или три деца не разберат, това по-скоро е проблем на децата, обаче ако само две-три разберат, вече е сериозен проблем на учителя.

# 20
 • Мнения: 2 604
Aбе, закопава ни общата култура, която смятаме за задължително. Кое му е интересното да учиш от дебели учебници дълги и подробни текстове и формули, които никога не виждат никаква реализация на практика, с вещества, които я видиш някога наживо, я не, а дори и да му се случи някой примерно да се изгори и да си сложи сода на изгореното, или пък да си прави домашен сапун, едва ли ще разбере, кое защо. По едно време позната обясняваше, че племенницата й в 5 клас в Германия в момента по химия приготвяли крем за лице. Сега, дали е вярно, не знам, ама звучи интересно.
При нас всички опити "започнаха" и приключиха с изложението в първите уроци по химия, защо няма демонстрации, опити, нещо практическо - ами защото работите с химикали била много опасно нещо. Имало много пострадали. Учителката помнела нейна много млада колежка, която правела демонстрационен опит, но от напрежение взела с голи ръце химикала, а той бил бял фосфор, и изгоряла много тежко.
От цялата химия помня само това и формулата на водата.

# 21
 • Мнения: 285
Във всяка професия има некомпетентни.Нещата са комплексни.Калпави учебни програми,много учебници по един предмет написани за пари и последната брънка на веригата е учителят.Като родители го гледаме под лупа,а дали пък децата ни са винаги  на ниво.Нека да се поглене и от тази стана.Много станаха навсякъде и за всичко критикарите.
.

# 22
 • София
 • Мнения: 722
Всичкологията никога не е хубаво нещо, а и няма човек, на когото в осми клас не му върви по математика и химия, пък после да вземе да стане ядрен физик от въздуха.
Всъщност напълно е възможно. Интересът към някои науки се пробужда у човека на по-късна възраст.

И нека разгледаме и обратния пример - дете, което много обича да учи и са му интересни и му вървят много предмети. Първият му избор за висше образование може да се окаже разочароващ, но ще му е лесно да кандидатства отново нещо друго след като има добра подготовка.

За справка - първото ми висше беше филологическо, второто - фармация.

П.П. Клетъчната биология (рибозоми, репликация и т.н.) е в учебника по биология за девети клас. Защо 11-класници реват от нея?

# 23
 • София
 • Мнения: 38 975
Защото си пищят принципно, ако ги мързи.

# 24
 • Sofia
 • Мнения: 15 339
Може ли да попитам кое точно е разсъждение "на пубер"?
Абсурд е да се дават стотици левове за частни уроци и курсове, при положение, че държавата щедро субсидира държавните училища. Реално плащате два пъти за обучението на детето си - веднъж в училище и веднъж - на курсове и частни уроци. Забелязвам, че повечето родители вече го смятат за напълно нормално и в реда на нещата. А който не иска да плаща два пъти за едно и също - намират го за луд.
Ненормално е да приемеш спокойно, че в училище не учат детето на всичко необходимо, за да си изкара изпитите и националните външни оценявания. Но това мнение потвърждава опасенията ми - системата не само е установена, тя е бетонирана.
PISA оценява по прекрасен начин как един млад човек може да функционира във всяка среда, в която е поставен. На този тест нашите деца се провалят главоломно... Може би защото няма частни уроци и курсове по темата.
И, не, не е "разсъждение на пубер" това за ядрената физика. Човек на 14 категорично не е изградена личност, но със сигурност вече показва областите, в които проявява повече влечение и талант. Мой близък приятел е преподавател по програмиране в "Телерик", изтъркаха му се пломбите да убеждава амбициозни родители, че от детето им категорично няма да стане програмист (вместо щедро да цоца и да тика въпросните деца криво-ляво). Бога ми, не съм чула за дете, което в осми и девети клас е катастрофа по химия и биология, а след това, хоп!, станало брилянтен лекар.


Ми да вземем да се запознаем тогава. Не само по физика, химия и математика - по всичко 4-7 клас са ми пълна дупка (освен каквото съм научила в последствие). Смених училището в средата на 7ми - може би преди това съм имала преподаватели, близки до теб по мисъл... знам ли. В момента съм доктор по физикохимия, впрочем.
В Телерик няма преподаватели "по програмиране". И никой в нищо не убеждава амбициозни или други родители. Преподавателите на малките изобщо не се и срещат с родителите - освен нещо инцидентно на вратата - и, като цяло, изобщо и не познават децата по име. Обстановката и взаимоотношенията са по-скоро академични, отколкото училищни. Ама това... няма как да го знаеш, нали. О, да, да не забравяме - обучението в Телерик е напълно безплатно за обучаващите се. Та няма какво да цоцат. И няма изпити, та няма какво да се тика - било криво, било ляво.

ПП
За астронавта си права. То трябваше космонавт да е (също с "в"), ама м/у два стола... е, какво пък - днес без друго не ми е ден.


Съгласна съм, че средното образование е прекалено теоретично насочено, по-точно недостатъчно практически. Учиш изомерите на еди-кое си по химия, но не учиш с какво да изчистиш петно по дрехата си. Прекалено много натъпкан материал. Историята написана неразбираемо.


Да, така е, по химия учиш изомерите на органичните съединения - и един ден, евентуално, синтезираш нови съединения. Е, не точно в училище - но използвайки И познанията, получени там. Те пък може и петна да чистят, кой знае - или да лекуват алцхаймер. А ако да чистиш петно е пределната ти амбиция, просто отиваш чирак в някое химическо чистене и там научаваш всичко, което ти е нужно - без да се пънеш да учиш каквото и да било.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2019, 23:59 от katiABV

# 25
 • Мнения: 1
Ще драсна тук защото всеки път, като попадна на тема в този форум и имам мнение, тя е заключена!

Да, аз за 7 години осъзнах че не ставам за даскал в БГ, защото самата професиа е 5-6 в едно, включително звероокротител. Ами не мога, признавам си, затова сега предавам знания само онлайн, който иска да си учи.

А това за не стоенето в часовете е малко прекалено, при нас дори в най-долнопробната гимназия се следи за тов, но всъщтност щях да остана да работя даскал, ако ми позволяваха да не стоя в часовете! Къде е това училище и търсят ли даскали по ИТ там?

Гледах някъде, че родители се оплакват, че дават на децата им проекти. Да тъпи са и безсмислени, да режеш, да лепиш, ами така се създават навици да се върши нещо, не че искат да усложнят живота на родителя. Аз моите не успявах да ги накарам един пъзел да подредят, че проект! Адмирация на тези, дето успяват да ги накарат, без да си строшат нервите Simple Smile

Не казвам, че учениците са лоши, просто времената са такива и не е за мен. Стоя и си разсъждавам, след като информацията сега я има на всякъде, има чудесни интерактивни уроци и образователни игри, каква всъщтност ми е работата там, освен да съм падар?

Примерно аз за мен знам какво е компетентен учител. Когато правя някакъв код и срещтна трудност, той да ми каже как да я премина. Работата е там, че това е като утопия, демек не съществува такова чудо. Учителят си знае материала и просто си го върти, това му е работата, а материала не го измисля той, или поне не е длъжен. Аз никога не съм имал истински учител и надали мога да бъда, защото наистина не знам решението на всеки проблем!

Извода е, че учител и възпитател, са различни работи. Възпитателят е до 4-5 клас, после вече, за хаоса в класната стая, не е виновен учителя, или поне не аз, тъй като това е вече нечий друг проблем Simple Smile

Аз обичам науката и познанието, и такива дреболии не могат да ме откажат, пак си преподавам  Simple Smile

А ти приятелю не се притеснявай, ще срещаш още мнооого некомпетентни хора и за напред. Затова си имай мисия, хоби, цел и останалото да е между другото. Никой няма да те научи как да я постигаш като даденост, ще трябва да си го "открадваш"

Последна редакция: нд, 06 окт 2019, 18:19 от Не се сърди, човече

# 26
 • София
 • Мнения: 38 975
Проектите са най-тъпото и губивреме нещо, особено ако са групови. Не са в детската градина да режат и лепят. Трябва тези навици да са създадени още в трета група. На всички е пределно ясно, че за да заприлича на нещо смислено в малките класове, проектът обичайно се прави И от родителите. И честно да си кажа, има много по-смислени неща за правене. По повода има един стар виц:
Баща се обажда на учителката на детето си в 3 часа през нощта.
-- Госпожо Петрова, какво правите?
-- Какво да правя в 3 през нощта - спя!
-- Спете, спете, а ние не спим -  режем и лепим!

# 27
 • Sofia
 • Мнения: 15 339

Да не споменавам в какъв голям процент от случаите тъпите проекти се правят не И от родителите, а изцяло от родител. И не за да блесне хлапето с идеално изрязани картинки, свалени по най-пиратски начин от интернет, а просто понеже споменатото хлапе трябва и да учи - да учи нещо наистина, нещо смислено, и неговият ден не е по-дълъг от този на другите. И ако бива занимавано с глупости... време за истинско учене не остава. Ами честно ви казвам, като чуя думата "проект" и ме втриса.

# 28
 • София
 • Мнения: 38 975
Да, много се дразнех от това - имаме график, който е много по-важен от глупавия проект, за правенето на който трябваше да вземаме от свободното им време. Не че не сме ги правили, признавам, че и аз участвах, за да стане по-бързо, но пак трябва да прилича на нещо, не може да се нашляпат някакви неща. Проектите бяха или малоумни, или твърде трудни дете да се справи самостоятелно, защото трябва да се прочете и някакво количество информация, която да се отсее, което пак е губене на време.

# 29
 • Мнения: 9 165
      За проектите- отначало, още от първи клас и аз бях против тях, но после се получи така, че точно от проекти детето запомяше най-много и проявяваше интерес.

Правил е  проект по история за древните цивилизации, така отворихме книга у дома с чертежи на съоръжения, използвани при древни строителства. Иначе,ако му кажа - вземи, прочети нещо напосоки, едва ли точно тази книга щеше да прочете- историята не му е страст.

По бълг литература правих проект за П. Славейков, амие много по-интересно му беше да отворим книга у дома, да му покажа ръкописа на "Ралица", да види снимка на Мара Белчева и т.н., имаме голяма библиотека и точно една проектна насоченост запалва повече интерес, отколкото "да минава" материал от учебника.

Моята роля е само да му покажа източниците на информация. В никакъв случай "от нета", заради опасността да е дублиран, пък и учителите предупреждаваха, че препечатки от сайтове не приемат.Само снимки съм вадила, ако в книгите са с не добро качество и неясни и съм ги носила на фото, толкова от мен.
С проекта за Славейков, "на мига" научи биографията му, произведенията, тмворческата насоченост, докато за другите автори му беше изключително трудно да научи дори годината на раждане.

По физика имаше интересни проекти, но там нищо не разбирам.


А за некомпетентните учители- вероятно и преди ги е имало. Обаче осъзнавам,че днес, за разлика от моето училищно време учителите ги обхваща една леност, едно поведение, че "по подразбиране" ако ученикът е мотивиран, ще си научи някъде другаде материала, а в училище се ходи само да се демонстрират знания. По езиците, например, не познавам живо дете, родено след 2000 г, което да има отличен по език и да не е ходило поне един ден на урок.Амаи с един ден не става, нито с един месец
Е, какво да направи учителят, освен да "преседи" вчасовете, да "си изпее урока", кой разбрал- разбрал, който не- ходом марш към Британика и подобни, хайде, в краен случайпо читалища и частни учители.

Общи условия

Активация на акаунт