За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

  • 54 428
  • 768
  •   1
Отговори
# 345
  • София
  • Мнения: 5 931
Като бях дете помня, че майка ми всяка есен правеше, камби пълнени със зеле и моркови , туршия
Доста пипкаво се правят .... или като бях дете така ми изглеждаше, Не ги харесвах за ядене после. Само лютениците "уважавах" И компотите.... без тези от сливи Grinning

# 346
  • Мнения: 5 051
Като бях дете помня, че майка ми всяка есен правеше, камби пълнени със зеле и моркови , туршия
Доста пипкаво се правят .... или като бях дете така ми изглеждаше, Не ги харесвах за ядене после.

Такова само веднъж съм яла. Бяхме на гости на приятели румънци в Румъния. Отвориха един буркан и започнах да изследвам какво има вътре. Тогава разбрах, че целина е целина и на румънски Simple Smile

Аз неделя приключвам със зимнината. Тогава мисля да затворя патладжани в доматен сос, че ги обожавам. Направих корнишони, домати за готвене, апетитка, лютеница, люти чушлета в буркан, пукани рибки, печени белени чушки в буркани. Замразих малко печени белени чушки, печен белен патладжан, сурови чушки, сурови патладжани, целина. Зимата може да идва Grinning Искаше ми се царска туршия, но вече нямам сили. Ще слагам за бърза ферментация зеле и моркови, тях ги има постоянно.

Иначе камби има на Женския пазар в София. Вчера ходих. Цената им беше 2,50 лв. за кг.

# 347
  • Русе
  • Мнения: 5 201
Скрит текст:
Като бях дете помня, че майка ми всяка есен правеше, камби пълнени със зеле и моркови , туршия
Доста пипкаво се правят .... или като бях дете така ми изглеждаше, Не ги харесвах за ядене после. Само лютениците "уважавах" И компотите.... без тези от сливи Grinning

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_6.html

# 348
  • В градината...
  • Мнения: 15 929
Aз правя вкусните камби на Пепчо, ако не се лъжа. Страхотни стават. Но слагам и карфиол. При нас пък камбите са на цената на пипера, дори по-евтини. Замразих ви за пълнене. Една жена на пазара ме светна за това, понеже са по-месести от чушките.

# 349
  • Русе
  • Мнения: 5 201
Скрит текст:
Aз правя вкусните камби на Пепчо, ако не се лъжа. Страхотни стават. Но слагам и карфиол. При нас пък камбите са на цената на пипера, дори по-евтини. Замразих ви за пълнене. Една жена на пазара ме светна за това, понеже са по-месести от чушките.

Често пълня камби с най различни плънки. Получават се чудесно. Линка е малко встрани от темата, но ето пълнени камби /след бланширане могат да се замразят/. Преди използване се размразяват и пълнят.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/07/blog-post_13.html

# 350
  • София
  • Мнения: 1 871
Имам следния въпрос, на който сама не мога да намеря отговор: бурканчетата от детските пюрета на Luрilu могат ли да се ползват за стерилизиране? Малко са ми странни капачетата им... Дали са като някогашните бебешки бурканчета, които и до днес ползвам?

# 351
  • под тепетата
  • Мнения: 9 265
Не.Можеш да ги ползваш за подправки.

# 352
  • Мнения: 4 303
Точно за стерилизиране не стават.
Иначе за горещо напълнено няма проблем.

# 353
  • София
  • Мнения: 1 871
А горещо напълнено какво мога да съхранявам, колко време и къде?

# 354
  • Бургас
  • Мнения: 1 984
В тези бурканчета сипвам сладко, горещо и обръщам. Държа го при другите зимнини
Явно, и с храна може така да се действа, но аз съм го правила само лятно време, държа в хладилник за седмица. Такава е била необходимостта.

# 355
  • Мнения: 9 515
аз правя пълнени камби, печени на фурна. вътре се слага оцет, олио, со, захар. пекат се и се пълнят плътно в буркани, като между тях се нарежда чесън, целина или магданоз и чесън. супер стават, но тази година няма да правя /нямам капацитет/.

# 356
  • Мнения: 75
аз правя пълнени камби, печени на фурна. вътре се слага оцет, олио, со, захар. пекат се и се пълнят плътно в буркани, като между тях се нарежда чесън, целина или магданоз и чесън. супер стават    

Здравейте, може ли да ви помоля да напишете точната рецепта за камбите. По колко сол, захар, оцет.... се слагат във всяка камба? В какви буркани ?Бурканите варят ли се след това?      Благодаря много!

# 357
  • Мнения: 9 515
Камбите се почистват и се нареждат в тава. във всяка се слага сол, захар, оцет, олио. вече количеството е въпрос на вкус. аз лично слагам сол и захар на око /колкото да се овкуси камбата, а за виси и колко е голяма/, а от другото по една супена лъжица. но ние обичаме по-кисело. също може да се намали олиото на 1 ч.л.
пекат се до омекване. след това се тъпчат топли в буркани /буквално, защото трябва да са мн плътно/, като във всяка се слага рендосан морков, чесън и на вкус магданоз или целина. при печенето камбите си пускат сок и като се натъпчат той ги покрива. може да се долее и от тавата. обръщат се, като може да се стерилизират малко, колкото да хлътне капачката.

# 358
  • Мнения: 18 476
Тези камби ги слагам по бурканите веднага след изваждането от фурната, толкова са горещи, че капачката дръпва от тяхната горещина, няма нужда от стерилизация.

# 359
  • Мнения: 9 106
последна доза от зеленчуковата подправка направих за зимата  http://pep-4o.blogspot.com/2010/09/blog-post_05.html

 мариновани патладжани за салата https://pep-4o.blogspot.com/2020/07/blog-post_25.html  (тези човеците толкова ги харесаха, че прибрах няколко торбички във фризера)

http://pep-4o.blogspot.com/2015/08/blog-post_17.html?m=0 Пукани люти сладко кисели чушлета, но още ще правя, с тези 6+4 буркана сме до никъде


Корнишони http://pep-4o.blogspot.com/2012/07/blog-post_31.html?m=0

Маринованите ми камби също са готови.

Общи условия

Активация на акаунт