Сметки, планове, покупки и пак покупки, и харченето на пари днес измества хоризонта на бъдещето и пак се оказваме безпомощни пред плановете си. Финансовата несигурност се отчита като един от доминиращите източници на стрес за работещите в развитите #икономики, според проучванията на специалисти по човешки ресурси. Според проучване на Американското общество за управление на човешки ресурси, проведено през 2014 г., 83% от HR професионалистите отбелязват, че финансовият стрес на служителите влияе негативно върху професионалното представяне. И не става въпрос за глад и мрак. Чувстваме се несигурни, защото ни притиска това, че все трябват #пари за нещо, а ние искаме да чувстваме, че имаме контрол над подреждането на целия ни живот до края.  
Екзистенциални проблеми, ще кажете. Или да си имаме консуматорските проблеми, а хората в Индия колко са щастливи.  

Не, просто имаме нужда от базови финансови знания за това какво да правим с парите. Да разбираме някои изконни правила, които колкото и да загърбваме, след години те ще ни припомнят за себе си.  


 
Какво основно не знаем за парите
Опитваме се да запомним колко лихва ще ни даде банката, разпитваме за лихви от над 10%, за удари и големи печалби. И смятаме, че просто някъде има една тайна, която някак ще разберем и ще стане чудото със забогатяването. Относно чудесата – всеки има различна нужда от тях, но при парите не става въпрос за тайни и чудеса. Стойността на парите е свързана с икономическата среда в дадения момент. Икономиката има свой жизнен цикъл, като минава през различни етапи – и в това различно време, се случва различно въздействие върху лихвите от банките, цените на #акциите на #борсите и др. Така че по-скоро си пречим и се заблуждаваме, когато търсим лихвата, която банката е плащала преди 5 години, или трицифрените ръстове на акциите на Apple отпреди десетилетия. Но стойността на парите няма как да е статична.

Как парите работят за нас
Вместо да робуваме на парите днес, трябва да разберем, че те работят за нас във времето, ако ги поставим в някой от моделите, в които влизат в употреба. А единственият начин да работят за нас е да увеличават стойността на това, което влагаме. Как става това? Чрез #инвестиране на #спестявания. Но не и като търсим бързата печалба. Просто е необходимо да разбираме, че малкото постоянно вложение на финансовите пазари неизменно дава своя резултат след години. ТУК можете да прочетете за механизма на сложната лихва, който носи това „чудо“. Как така работят парите на финансовите пазари? Защото вложени във фондове, които инвестират в акции, или директно в #акции, те представляват #капитал на бизнес, който се развива чрез тях, прави печалба и после това се връща в цената на финансовия инструмент и съответно увеличава вложението.  

Спестявайте отрано и редовно чрез инвестиране
Така желаният контрол над живота напред е най-постижим, ако започнем да отделяме пари възможно най-рано.  
Колко може да спести един човек на 27 до навършването на 35-годишна възраст:
•   Месечна вноска - 150 лв.
•   Период - 8 години
•   При консервативна прогноза за годишна #доходност (6%) сумата, която може да спестите достига 18 700 лв.
•   При годишна прогноза по исторически данни за американски индекси (8%) сумата достига 20 300 лв.

Ако сме над 35 години, не значи, че за нас няма надежда Simple Smile Трябва само да знаем принципа, че при по-дълъг период на инвестиране можем да се възползваме от най-високия риск. При по-къс период трябва да внимаваме и да се придържаме към консервативни или балансирани инвестиции.

Как изглежда „портфейлът“ на младежа, който ще осигури бъдещето си
В месечния портфейл на младежа е най-добре да има организацията първо да се отделят парите за вложения. Един млад човек трябва да покрива с отделени пари следните пера:
•   Авариен фонд - пари за черни дни, обикновено доход за няколко месеца
•   Застраховки - задължително да има здравна #застраховка, недвижимият имот също трябва да е застрахован, за да няма изненадващи разходи; застраховка живот
•   Спестявания за средносрочни цели - вложенията трябва да се инвестират консервативно или балансиране за по-големи покупки, пътувания, добавяне за вноска за апартамент и др.
•   Спестявания за дългосрочни цели - инвестиции за дълъг период, предназначени за осигуряване на образование на децата, за допълване на пенсия и др.
Ако искате да се посъветвате как да имате контрол върху следващите десетилетия от живота си, просто се обадете на финансов консултант. Няма да Ви притискаме да инвестирате в точно определени продукти или да направите нещо веднага и задължително. Просто ще дадем перспектива за Вашата финансова сигурност, а Вие ще вземете информирани решения.

Сиана Даскалова
Консултант "Финансови услуги"
Тел.: 02/ 81 000 72
Мобилен тел.: 0887 855 031
email: daskalova@elana.net


Информация за спестовни планове и фондове


Пишете/обадете ни се директно или се включете в консултативната ни тема, или ни пишете лично съобщение, за да зададете всички свои въпроси.

#ELANAFundManagement

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 13:20 от Редактор**