Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 6
Здравейте, понеже говорих с много хора относно образованието в чужбина стигнах до извода че... след като някой завърши висшето си образование там, след това се връща България? Все пак стандарта на живот на запад е далеч по- висок, не е за подценяване реализация, въпреки все тези доводи има връщащи се хора, което ме озадачава. Плюс това говоря за хора върнали се в малки градове, не за софианци. Спомням си как до преди години всички разправяха, как младите бягалиВ, а сега стигнах до извода че масово се връщат.

Знам че при всеки е специално, но въпросът ми е какви са били причините да изберат България.

# 1
 • Мнения: 48
За този феномен само съм слушал по телевизията, а в живия живот няма година, в която мои приятели да не са се изнесли. Подобен род решения са от субективен характер. Това което обикновено накланя везните е стандарта на живот или липсата на кариерно развитие. Една проста сметка показва, че млад човек, без собствено жилище при стандартни приходи за България е почти обречен на мизерия... има малко изключения.

# 2
 • Мнения: 38
Не познавам завърнали се, само заминаващи. Това, което ме плаши напоследък е, че не заминават 18-годишни да учат. Отиват цели семейства - двама работещи, собствено жилище, добри професии, стабилна работа тук...всички ми казват, че търсят среда, не толкова пари...

# 3
 • София
 • Мнения: 3 444
Ами ти първо замини за чужбина, завърши университет и после размишлявай над въпроса. Нещата са динамични и не се знае какво ще е най-доброто ЗА ТЕБ след време.
Моите деца останаха/остават в чужбина. На второто ми дете му се въртят някакви идеи за връщане след години, но само при определени фактори. С по-голяма вероятност е да смени държавата, но не й да се прибере.
Голямото - твърде не, лекар е. Има среда, има добър социален статус, възможности за развитие. Работи в прекрасни условия, с модерно оборудване.

# 4
 • Мнения: 344
Причини за завръщане биха могли да бъдат много: неуспешна реализация, силна носталгия, която не могат да превъзмогнат, чака ги гаджето, което много обичат, но което няма желание да ги последва в дадената държава, възможности и добри предложения за реализация и хубаво заплащане в България.
И все пак го мисли това ката заминеш, защото никак няма да ти е лесно и мисли за прибиране ще ти минават при всяка трудност.
Има безброй случеи, в които даден човек учи в чужбина и после се ориентира към трета държава.
Светът е отворен.

# 5
 • Мнения: 258
Връщат се според мен по три причини:
1)ако си кадърен, в някои сфери доста се подобриха заплатите в БГ. В тази, която работя имам колеги върнали се директно след университета.
2) невъзможност да усетиш чуждата страна твоя, или носталния по БГ.
3) поживели малко навън на подредено, забравили, че тук е хаос и идват за да пробват пак, някои след време пак заминават

# 6
 • Русе
 • Мнения: 525
Дъщеря ми е от тези, които се връщат. При това няма тръпение. Причината най-вече е: пробвах, поживях, не искам повече. Тя учи във Виена, ще завърши съвсем скоро и си е харесала магистратура тук - в СУ.  Ние не сме от София, да уточня.
Най-интересното е, че от цялата голяма компания от съученици, които заминаха преди 4 години да учат в различни държави, се върнаха вече поне 90%. А тези, коиото учиха в Англия - 100%.
Та така за мозъците, които изтичали необратимо от БГ Simple Smile

# 7
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 450
Аз не познавам почти нито един върнал се. Аз съм малко по-голяма от дъщеря ти, но не значително, и на нашата възраст се върнаха хората, които не можаха да се реализират или адаптират, най-вече от гл. точка социални контакти.

# 8
 • Наблизо
 • Мнения: 3 133
И моят опит е подобен на този на Криси.Върнаха се тези,които не се справяха  с университета и после тези,които завършиха неперспективни специалности и всъщност с връзки и използвайки “чужда диплома”  коз получиха много по-високи позиции в България и трети са тези,които Криси спомена - тези,които общуваха само с българи и не пожелаха изобщо да се интегрират.

# 9
 • Русе
 • Мнения: 525
Мен също ме изненада "новата мода" с връщането. В моята младост заминаването "на запад" беше нещо, за което всеки мечтаеше.
Времената явно вече са други.

# 10
 • Мнения: 26
Моите наблюдения са, че се връщат доста млади, знаещи и талантливи хора и като цяло феноменът "българия за нищо не става" започва лека по-лека да отпада. Много хора си мислят, че връщащите се са такива, които не са успяли да се реализират, което е доста първосигнално мислене. В днешно време все повече млади хора осъзнават, че парите, статуса и работата не са всичко на този свят, а искат да живеят в своята си среда, да допринасят за обществото и да живеят там, където има най-много полза от тях, а не само поредната касичка за данъци и такси. Може да звучи идеалистично, но именно това отличава днешното младо поколение от поколението, което имигрираше през 90те-ранните 00.

Съвет към автора: няма универсално правило, което да можеш да приложиш за себе си, трябва да усетиш какво е най-добре за теб. Това, че някой се е върнал, не означава автоматично, че това е най-добрият сценарий за теб. Един ден решението само ще дойде, още повече ако още не си започнал да следваш или си в процес, то е много рано да се говори за планове за след университет, много неща се случват по пътя, които могат да наклонят везните в една или друга посока. Успех!

# 11
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 450
Много хора си мислят, че връщащите се са такива, които не са успяли да се реализират, което е доста първосигнално мислене.
Е, добре, ти, не първосигнално мислейки, а след спокойно обмисляне, колко човека познаваш, които са били на ръководни позиции в западна Европа (отговаряли са за екип от 10-тина и повече души или за бюджети за милиони и т.н.), които са се върнали в България? Мнозинство ли са от завърналите се и какъв процент са от заминалите?

Аз, с ръка на сърцето, такива не познавам. Ама изобщо. Това само по себе си не значи нищо, но поне някакви единични примери...

# 12
 • Мнения: 130
Моите наблюдения са, че се връщат доста млади, знаещи и талантливи хора и като цяло феноменът "българия за нищо не става" започва лека по-лека да отпада. Много хора си мислят, че връщащите се са такива, които не са успяли да се реализират, което е доста първосигнално мислене. В днешно време все повече млади хора осъзнават, че парите, статуса и работата не са всичко на този свят, а искат да живеят в своята си среда, да допринасят за обществото и да живеят там, където има най-много полза от тях, а не само поредната касичка за данъци и такси. Може да звучи идеалистично, но именно това отличава днешното младо поколение от поколението, което имигрираше през 90те-ранните 00.

За мен проблемът е, че масово се ходи в чужбина за следване по 3-4 години, понякога и повече, ако се включи и магситратурата, просто защото от уста на уста се знае за по-доброто качество на образованието, но релано малко хора наистина използват целия ресурс на чуждестранното следване, за да се усъвършенстват в съответната сфера. Още по-малко хора от връщащите се в България успяват и да приложат придобитите умения в работата си.

Сългасявам се с Криси, че повечето от върналите се са хора, които не са успели/пожелали да се интегрират в новата култура, което според мен е показателна липса за разбирането, че по-добрите квалификации за професията се събират съвкупно от добро образование + практическа работа + социален контакт/обмяна на опит с хора от бранша ти (и не само).

В България за много е по-лесно, от гледна точка на това, че семействата (родителите) и познатите са тук и помагат. Езикът не ти е пречка и културата ти е позната. Това надявам се да не се разбира като критика, всеки има право да живее, както му е най-добре. Няма смисъл някой да страда на място, на което не му е приятно да живее, ако има възможността за промяна.

# 13
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 450
Съвсем случайно ми попадна тази вечер статия по последната тема с връщащите се. Поствам я за който има интерес. Кратка е. В общи линии оборва мнението, че "все повече българи се връщат в родината".

https://m.dnevnik.bg/evropa/2019/10/10/3974973_mnogo_bulgari_zap … at_-_viarno_li_e/

# 14
 • Русе
 • Мнения: 525

колко човека познаваш, които са били на ръководни позиции в западна Европа (отговаряли са за екип от 10-тина и повече души или за бюджети за милиони и т.н.), които са се върнали в България? Мнозинство ли са от завърналите се и какъв процент са от заминалите?

Аз, с ръка на сърцето, такива не познавам. Ама изобщо.


Аз също не познавам нито един току-що завършил бакалавър, на 22-23 години с такава кариера. А темата е именно за току-що завършили студенти.

Общи условия

Активация на акаунт