Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 2 085
Изключително полезна дискусия, поне за мен, с две деца обучаващи се в чужбина. Единия- като геймдизайнер, другия-като автомобилен инженер. Не знам за премиера, но аз някакси... не ги виждам реализирани в БГ. Особено след изпуснатата сделка с WV.
Мое лично мнение- връщат се децата , завършили икономика, европеистика, бизнес администрация - ( още преди години ги нарекоха бъдещите безработни на Европа).
Не искам да обиждам никого, Grand и crissy са го казали добре- интеграцията е половината от успеха.  А на тях може да е вярва, и двете  " оцеляват" в среда, различна от БГ.

# 16
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 509
Колди, така е, аз отговорих във връзка с подтемата за реализацията и изказването как много българи се били връщали, което засяга и хора, поработили малко след завършване. Права си, хората на 23 не са мениджъри, но някои завършват и магистратури и тогава стартът е друг. Интересно е също къде са 5г. по-късно и доколко биха се върнали в България към този момент.

И за да се върна на студентите и да използвам примерите преди мен - ако за гейм дизайн допускам да е възможно да работиш изцяло дистанционно (ако си чист програмист, а не интегрираш/имплементираш нищо), то каква реализация би намерил автомобилен инженер в България?

Това, последното, е основен момент, според мен - доколко искаш да си работиш по специалността, която си учил и дали това ти е по-важно от средата.

По отношение на средата важи най-вече това, което каза Грант - в България ти е много по-лесно и с език, и с помагащи родители, често и с жилище, с приятелски кръг (ако е още в България), в чужбина тези неща ги изграждаш сам и от нулата. Дори мислейки за 5 години по-късно, в диапазона 28-31 години, ако проимаш дете, на кого ще го оставиш, ако си в чужда страна и ти се наложи/прииска свободно време за 2 часа? Или ще е среда, която си изградил с времето, или ще е платена бавачка. Нямаш мама и тати подръка, баби за ваканциите и пр.

По отношение на реализацията - какво да прави в България един ракетен, самолетен инженер? Един добър лекар, който няма нужната апаратура, за да извършва сложните неща, които е учил, защото сигурно някои университетски лаборатории в Германия имат повече уреди от българска провинциална (а може би и някоя не толкова известна софийска?) болница? Ами това е чиста загуба на потенциала на този човек.

Аз съм завършила технология на машиностроенето. Работила съм в самолетостроенето и автомобилостроенето (затова и с тях са ми все примерите). Твърдя, че съм видяла повече машиностроителни технологии от преподавателите в софийския ТУ за цялата им кариера, като впечатленията ми са от различни континенти. Идеите ми за оптимизация на производствени процеси са приемани и реализирани от големи имена в машиностроенето, фирми на стотици години, вероятно не са били толкова тъпи и не на място. Още от третата ми година трудов стаж тук, хора с много по-висок от моя paygrade и/или с много повече опит от мен искат да знаят моето мнение за определени техн. и организационни решения.

И сега българската действителност:

В момента ми се налага да работя с българска фирма в един от тези два бранша. Имах желание да им предам част от опита си, давах им идеи какво и как липсва в техните системи, процеси, процедури, защо това е проблем в съвременния свят на индустрията. Знаете ли каква е реакцията? "Ама ние си имаме системи", неизказаното "ма оти да се морим", директно запитаното " а нещо компромис може ли да направим", "ми не, ние това си го правим по друг начин" (несъблюдаващ 50% от останалите гранични условия)...

В Германия има една чудесна дума "beratungsresistent" - т.е. нещо като резистентни към съвети/помощ. Ето това е моят опит с българската индустриална реалност. Ако случайно се появи някой светъл лъч, бива веднагически потушен от общата вялост и липса на мотивация за каквото и да е, различно от кафета и цигари.

Не, не препоръчвам такава среда за млад човек, току-що завършил, който иска да промени нещо, да има значение и принос към света,в който живее, особено ако подобна е ситуацията и извън индустриалния свят. За жалост чух същото и за банковите ни институции в България от приятел с доста добра реализация в банковата сфера в Лондон, който беше решил, че ще направи стаж в България, да види как е... Е, не се върна. Да кажем, че е по-реализиран от някой българин, останал в България в тази сфера, без да навлизам в излишни детайли.

Последна редакция: сб, 12 окт 2019, 16:17 от chrissy

# 17
 • Мнения: 179
Всички деца които заминаха във Франция преди 3- 5 години  от обкръжението на  детето ми завършиха и се завърнаха, едно дете остана защото се ожени още първи курс но то и така не си завърши образованието.  Наистина реализират се  основно в София, не ги виждам да съжаляват , работят ,пътуват  .Близко дете завършило  фармация в Германия също се завърна , щастливо е  . Стига да знаеш какво искаш и да търсиш реализацията  си  може да намериш навсякъде хубава работа .

# 18
 • Мнения: 19 688
Нещата са толкова динамични и лични, че въобще не виждам основание за подобно питане. Изключително преждевременно е.
Първо запиши, после завърши университет, у нас или в чужбина - където решиш и те приемат, и успееш, после виж дали, какво и къде можеш да работиш. Няма общи правила и формули тук. Най-много да зачетеш нещо, в което да повярваш, защото ти се иска да се отнася за теб и да вземеш някое преждевременно необмислено решение.
В момента се тръби за връщащи се основно по политически причини. Заминаванията са по различни причини също, вкл. политически, които водят до останалите. Истината е, че хора завършили и у нас, и в чужбина, намират поприще и у нас, и в чужбина и няма правила. Относно причините им - също.
За следващите 4-5 години също вероятно ще има много и важни промени на пазара на образованието и труда, та това, което чуеш или прочетеш за днес може и съвсем неактуално да е за тогава. Освен че лично теб вероятно няма никак да те касае. Защото всеки случай си е за себе си.

# 19
 • София
 • Мнения: 675
Хубава тема!
Щом си задаваш този въпрос, недей да ходиш никъде.
В Западна Европа живота няма нищо общо с този в България. Друга култура, други ценности.
Оставят децата си на 4-5 месеца, защото ако не работят и двамата родители, не могат да се издържат. Говоря за големите градове. Имам близки почти навсякъде.
Ако, не ти пука че детето ти е с перманентна хрема и ходи на градина или ясла, значи си за там.
В другия случай, купувате апартамент на 100 км. от някой голям град, единия става в 5 и се прибира в 9, а жената /обикновенно/ гледа детето до по-късна възраст.
Ако, придобиеш по-добра квалификация, имаш афинитет към математика например или станеш Доктор, няма да се върнеш.
Повечето обаче ходят да учат някакви измислени специалности, с които не могат да си покрият елементарни разходи, като собствено жилище например.
Имам две деца, надявам се нито едно от тях, да не иска да учи в чужбина.
Да допълня, че престъпността е огромна опасност, например Лондон.
Особено сега, с толкова много емигранти.
Тук може да се живее по-бедно, но имаме много запазени ценности.
Най-важното е да придобиеш добра квалификация и поне един език!

# 20
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 509
Така ли било "на запад"? Щото в Бавария всяка втора жена си гледа децата съвсем не до 5-месечна възраст... В каква социална прослойка се движат вашите познати и близки? Около мен определено не е така.

# 21
 • София
 • Мнения: 675
Бавария е най-богатата провинция на най-богатата европейска страна. Ако, не сте женена за чистокръвен ариец, едва ли ще Ви приемат, каквато и квалификация да имате. Не да си ходите на гости, да Ви поздравяват...
Потърсете статистика за Германия, средно на каква възраст в Германия, негерманците оставят децата си за колективно отглеждане. Това вече ще е аргумент. Ако има такава, де /статистика/.
Тя впрочем е хубаво да не включва турците, които предполагам /нямам конкретна информация/, едва ли са одобрили тази “екстра”!

Впрочем, висшето образование е пазар, който откакто влязохме в ЕС, беше съвсем умишлено унищожен. Така, както затворихме много други работни места, така и във висшето образование, “свободния пазар” си свърши работата. Разбира се с различни нпо-та и постоянната помия, изливаща се в медиите.

Последна редакция: сб, 26 окт 2019, 22:55 от aninica

# 22
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 509
Аха, ясно.

Значи първо (в първия пост на aninica), в "Западна Европа" си оставят децата в ясли на 4-5 месеца, после в началото на втория й пост говорим вече за "негерманците", а не за всички, а към края на втори пост да търся статистика, ама без турците, щото те не пасват на изложената теза. Grin А, да, по някое време вече не бяха децата, а дали си "приет", ако не си женен за"чистокръвен ариец" Flushed.

Супер, логиката на стъкмистиката е желязна. Не били компютри, а компоти...

Харесва ми как правите стъпките назад и излагате 4 различни тези в рамките на 2 мнения, за да изберете после части, които пасват на логиката ви, но този път не сработи. Wink

# 23
 • Мнения: 30
Бавария е най-богатата провинция на най-богатата европейска страна. Ако, не сте женена за чистокръвен ариец, едва ли ще Ви приемат, каквато и квалификация да имате. Не да си ходите на гости, да Ви поздравяват...
Потърсете статистика за Германия, средно на каква възраст в Германия, негерманците оставят децата си за колективно отглеждане. Това вече ще е аргумент. Ако има такава, де /статистика/.
Тя впрочем е хубаво да не включва турците, които предполагам /нямам конкретна информация/, едва ли са одобрили тази “екстра”!

Впрочем, висшето образование е пазар, който откакто влязохме в ЕС, беше съвсем умишлено унищожен. Така, както затворихме много други работни места, така и във висшето образование, “свободния пазар” си свърши работата. Разбира се с различни нпо-та и постоянната помия, изливаща се в медиите.

Не съм съгласна че е бил умишлено унищожен, просто се оказа че много страни са с доста по-добра социална система и можеш да учиш срещу същата инвестиция, каквато и в България, а нашите университети не успяха да реагират адекватно и да станат по-гъвкави. Да си любопитен е нормално за човек на 18 години и да искаш да опознаеш нови светове и култури, по-голяма част от студентите заминават заради самото преживяване, а не заради университетска програма.

# 24
 • Мнения: 19 688
А като е унищожено висшето образование у нас, що да щем тук да го учим, тогава?
Laughing
За останалото написано - няма смисъл дори да се коментира. Толкова е различно и разнообразно положението в различните държави, университети, специалности и изобщо- при различните хора, че подобни обобщения са нещо, което дори не си струва да се чете. Ка-моли да се обсъжда.

# 25
 • София
 • Мнения: 675
Аха, ясно.

Значи първо (в първия пост на aninica), в "Западна Европа" си оставят децата в ясли на 4-5 месеца, после в началото на втория й пост говорим вече за "негерманците", а не за всички, а към края на втори пост да търся статистика, ама без турците, щото те не пасват на изложената теза. Grin А, да, по някое време вече не бяха децата, а дали си "приет", ако не си женен за"чистокръвен ариец" Flushed.

Супер, логиката на стъкмистиката е желязна. Не били компютри, а компоти...

Харесва ми как правите стъпките назад и излагате 4 различни тези в рамките на 2 мнения, за да изберете после части, които пасват на логиката ви, но този път не сработи. Wink

-----------------
Може да си интерпретирате както искате. Факт е, че платеното майчинство в Западна Европа е между 2 и 6 месеца. Изключвам малцинствени групи, от страната която давате за пример-Германия, защото те имат различни културни и религиозни убеждения от европейците. Това, за мен не е добро за децата. Вие давате пример, в най-богатата държава в ЕС - Германия и най-богатата и област - Бавария, че там германките си гледали децата много по- дълго.
Е, това е частен случай и примерът Ви е неподходящ.
Хората без роднини в ЕС, тръгнали голи и боси, с дипломи от безплатни или нискобюджетни висши училища, ги чака мизерия, която не включва само децата им. Тяхното отглеждане и добро състояние е ключов фактор за добруването на едно семейство. Когато си в България /и имаш роднини/, това ще се случи много по-лесно.
И това е само част от голямата картина на българските емигранти. Лошото е, че всичко им изглежда цветя и рози, докато не им се разклати нещо под краката. Я родителите в България се разведат или разболеят, я не може да създаде семейство, има всякакви ситуации.
Малцината късметлии /познавам и такива/, или са с Дипломи от престижни Университети, или са създали семейство с местен партньор, който има родители, наследство.

# 26
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 509
Съжалявам, но мнението Ви, за мен, е несвързано, да не говорим, че пишете неверни неща.

Първо, майчинството (платеното) в Германия не е нито 2, нито 6 месеца.

Второ, продължителността му НЕ зависи от това дали сте с немско или с "малцинствено" гражданство.

Трето, не съм говорила за "баварки", които си гледат дълго децата, а общо за жени - всяккави националности.

Четвърто, условностите, за които споменавате (несъздаване на семейство, разболяване на роднина и т.н.) могат да се случат независимо от това къде се намирате, за жалост, т.е. това не е аргумент.

Вижте, ако се чувствате по-добре, вярвайки, че всички емигрирали сме/са хора живеещи бедно, в лоши условия, че биваме постоянно сегрегирани по произход (поне 5 пъти се появява намекът в мненията Ви) и на всички ни е много зле, то мислете си го.

Но е обидно да подценявате аудиторията по такъв начин.

# 27
 • София
 • Мнения: 675
Аудиторията лесно може да прецени, кой я подвежда:

“Майчинството е финансова помощ, предоставена на бременни жени, 6 седмици преди и 8 седмици след раждането.”

За Германия става въпрос!

http://rabotatami.com/germaniq-maichinstvo-roditelski-otpusk-detski-nadbavki/

# 28
 • Мнения: 19 688
Съжалявам, но не смятам, че наличието на този фактор е нещо, което предопределя избора на местоживеене.
И първо поясни какво е "майчинство"  - времето, когато майката е в болнични /това време и у нас не е сто години, нито дори половин/, време, през което майката или бащата могат да останат вкъщи да се грижат за децата и получават обезщетения? Това май и в Германия не е 6 седмици. Проследете информацията по-долу по този повод.

Ако ще сравняваме, да вземем да сравним в такъв случай и детските надбавки, обезщетенията за отглеждане на деца и семейните помощи за деца у нас и в Германия /виждам, че нея си харесала за сравнение/.

https://www.eu-gleichbehandlungsstelle.de/eugs-bg/%D0%B3%D1%80%D … D1%82%D0%B2%D0%BE

Скрит текст:
"Базисните надбавки за отглеждане на дете са в размер от 65% до 100% от нетните доходи преди раждането. Колкото по-ниски са били доходите, толкова по-висок е процентът. Те са в размер на минимум 300 евро и максимум 1800 евро месечно. Бащите и майките имат право да получават надбавките общо за максимум 14 месеца и да разпределят помежду си периодите на получаване по своя преценка. Всеки един от родителите може да получава надбавките минимум 2 и максимум 12 месеца. Право на пълните 14 месеца се полага, когато и двамата родители участват в отглеждането на детето, вследствие на което пропускат трудови доходи. Като компенсация на отсъстващите трудови доходи на липсващия партньор, самотните родители имат право на пълните 14 месеца надбавки за отглеждане на дете.
Съществуват и други форми на надбавки за отглеждане на дете, напр. за родители, които по време на получаването на надбавките желаят да работят на непълен работен ден."

Последна редакция: ср, 30 окт 2019, 13:31 от Judy

# 29
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 509
Aninica, надявам се поне да прочетете цитираното от Judy и да влезете в официалния сайт, за да се информирате. Вие самата говорехте за "гледане не дете", което излиза извън периода на въпросните 6-8 седмици преди/след раждане (надявам се!). Моля ви, изяснете първо позицията си и едва след това я излагайте, иначе дискусията става манджа с грозде, ако постоянно сменяте това, за което говорите.

Отделно от това, току-що завършил студент на 23-4-5 години дали няма първо да иска малко свобода, време за себе си, за връзка, да попътува, да поработи и посъбере пари и т.н. преди да роди дете? Не разбирам защо се забихте в тази тема с децата, като тя е един аспект от цялото и по която говорите в стил "така чух от една позната".

Общи условия

Активация на акаунт