Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 67

 • 18 311
 • 742
 •   1
Отговори

Анкета

Работа и образование

Опции:

# 135
 • София
 • Мнения: 19 493
А лични въпроси не приемам и не искам да разбирам, но съм на мнение, че всеки има право да си избира служителите и по пол и по възраст.

Той така или иначе е решил какъв човек търси - примерно мъж, около 40 г., с еди какво си образование и стаж и само такива хора извиква на интервю.

Обаче за децата не съм съгласна. Работникът има и права, не само задължения. И, ако работодателят е кон с капаци и не го осъзнава, няма да остане с читави хора.

# 136
 • Сф
 • Мнения: 3 578
Аз гледам леко да вмятам, че съм била по майчинство (т.е. имам дете) и да не им се налага да задават неудобни въпроси.  Все пак и аз искам да съм на място, където ще са ок с детето ми и евентуалните ми отсъствия. По- добре всички да са наясно със ситуацията, от колкото после да има неразбрали.

# 137
 • София
 • Мнения: 19 493
Винаги казвам, че имам дете и на каква възраст е. Ако не искат хора с деца, нямам против. И аз не бих желала да работя в такъв колектив. Обаче някои прекаляват с личните въпроси.

# 138
 • Мнения: 1 997
Естествено, че  работодателят трябва да е наясно дали имаш или нямаш деца и на каква възраст са. Тъпото обаче е, когато гледа на теб като недъгава заради това.
Повече от желателно е всички въпроси, свързани с това, ако не на интервюто поне при назначаването да бъдат изговорени.

# 139
 • Мнения: 7 866
Аз пък не мисля, че трябва да е проблем наличието на дете. Щом не могат да се оправят без майката, докато детето и е болно няколко дена, то по-добре майката да си намери друга работа. Егати калпавата фирма ще да са.

# 140
 • Мнения: X
Имам един въпрос, просто искам да сравня с нашата фирма. Как се случват повишенията?
Работя в голяма компания, за всяко нещо процедура.... Имам цяла камара шефове. Този, който ми е пряк шеф прави списък. И този списък се движи нагоре по вертикалата. За всеки предложен в списъка се прави мотивация, защита. В края на краищата, аз не знам дали това със списъка е истина. Нямам им доверие. Моя пряк шеф никога не посочва конкретна причина за НЕповишаването ми. Дали защото няма, дали защото ме е излъгал, че съм в списъка, дали защото и на него не са му обяснили ...
При вас как стават тия работи?
Аз вече си мисля, че трябва да си много гъст с тоя шеф, ... иначе защо все едни и същи получават от пая!

# 141
 • Мнения: 4 321
Задавали са ми лични въпроси и аз съм отговаряла без да имам нищо против и намирайки го за нормално. При единия работодател с личните въпроси останах дълго време и се разбирахме добре. Всеки трябва да се грижи за интересите си, работодателят също.

# 142
 • София
 • Мнения: 12 972
От прекия по- скоро. Всички обясняват колко им е важен човешкият ресурс, ама на никого нагоре не му дреме за теб.
Е, в биг 4, примерно, се събират на една маса и от по- високите нива, ама не знам какво си гоеорят.
Това е, ако чакаш повишение. Иначе, аз съм се чудила не може ли, като се пусне обява, да се пуснеш дори да не е за следващото ниво, а да прескочиш. Mr. Green

# 143
 • Мнения: X
Не обичам да ми задават лични въпроси, нито пък въпроси, прочетени от някой учебник по психология. Ако умееш да преценяваш достатъчно добре хората, което на един опитен ЧР би трябвало да му идва отръки, само по поведението и начинът, по който говори човек, може да прецениш дали се вписва или не. За останалото си има ръководител, който може да прецени дали човекът става и разбира от това, за което кандидатства.
Мега противното начало на интервю, с което за съжаление всички стартират, е "разкажете ми нещо за себе си".

# 144
 • Мнения: 4 390
А вие как отговаряте на въпроса как се виждате след 5 години? На мен честно казано ми писна от него. Каква точно е идеята му? Какво точно се надяват да чуят от идеалния кандидат?
Аз не смятам, че този въпрос разкрива колко амбициозен и сериозен е кандидатстващия. Всеки има някакви заучени отговори с клишета.

# 145
 • Мнения: 998
И аз съм на мнение, че жените интервюиращи повече разтягат локуми. Поне тези, на които съм попадала. Мъжете са по-рационални. Кратко и ясно те питат, ти отговаряш.
В моето СВ си има посочени децата с годините на раждане, семейно положение и гражданство. Тъй като съм в чужбина, това е важно условие, защото има разлика при назначаване на хора, които са от и извън ЕС. Така че, който ме потърси за интервю, е наясно с основните положения и очаквания. От друга страна, аз кандидатствам за реално изпълними условия и позиции, като напълно изключвам работата на пълен работен ден, на смени, с пътувания или през почивни дни.
"разкажете ми нещо за себе си".
Ами то в СВ-то има достатъчно информация за моя милост - образование, адрес, хобита, семейно полжение…

# 146
 • Мнения: 116
Заучените фрази и въпроси имат приложение, ако кандидата е с малък или без опит. Ако ЧР служителя задава подобни въпроси и на опитни кандидати, то значи самият служител е “заплатажия” без компетенции, каквито с лопата да ги ринеш по вашите думи.

# 147
 • София
 • Мнения: 12 972
Аз си отговарям честно и конкретно. Че искам да съм на по- високо ниво, което да е подплатено с натрупаните умения и знания, казвам и какви скилове искам да придобия още в идните 2-3г. (свързани с техническата част) и че се надявам наистина компанията да ми даде поле за изява. Което си е самата истина, щото никой не ме пита за личния живот, то е ясно. Виждам се с дете. Ама какво да им обяснявам.

"Разкажете ми за себе си" абсолютно винаги са ми го задавали. Laughing Знам, че го смятат за неправилно да казваш какво си завършил, щото е бебешко, но аз го вмъквам и наблягам, че се движа в една посока още от преди. Защото знам какво искам. Нещо такова Laughing Не правя elevator pitch, щото ми се струва, че още не сме дорасли за това.

Последна редакция: чт, 03 окт 2019, 18:39 от The Catcher in the Rye

# 148
 • София
 • Мнения: 12 374
Мъже никога не са ме питали "Как се виждате след n на брой години?" и култовото "Разкажете повече за себе си".  Въпросите им са били практични и по същество - какво мога и какво знам, също и за заплата - какво искам, рейндж някакъв. Идеално ми е така, тъй като и в ежедневието си не разтягам локуми. В настоящата (нова) работа интервюиращите бяха само мъже, и беше кеф - говорихме наистина за работа, а не алабала с какво допринасяте за световния мир. В предишната - също.

# 149
 • Мнения: 1 997
Като питат поне да знаят какво целят с въпросите, не само под вола теле да търсят.
"Ако сте футболист, на каква позиция ще играете в отбора?"
В нета е пълно с напътствия как да отговаряме на такива "оригинални" въпроси. Едно надлъгване, а всъщност по-важното е можеш ли и имаш ли нужната мотивация, защото аз някои неща дори и да ги мога, не са ми желаната работа, а за други ще направя необходимите усилия да ги науча.

Не на интервю, на вътрешнофирмените семестриални валидации ми се задава въпросът как се виждам във фирмата, т.е. какво развитие очаквам. Отговарям с какво искам да се занимавам и къде се виждам като по-силна, но дали някого го интересува какво казвам. Репликата към моя отговор: "А-а-а, как ще те дам в някой друг отдел!" Питането е формално или под развитие се очаква да се нагърбя с още задачи, че нали трябва да сме мултитаскинг, но да си върша и старите задължения. За мен това е прецакване, а не израстване.

Общи условия

Активация на акаунт