Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 2 275
Имаме си страхотно коте на село, което си е селянче и има чудесен живот на двора. Проблемът е, че ние не живеем постоянно там и през лятото ходихме всеки уикенд, но сега през студените месеци зазимяваме къщата, тъй като тя не е пригодена за зимни условия. Много ни е мъчно за котарачето, той е много гальовен, мил, лаком и послушен, но не мисля, че би бил щастлив да стане градски наемател в софийски апартамент, след като цял живот си е живял на воля в селски двор. В селската къща обича да влиза в стаите, да лежи върху някое мекичко диванче, но най-много обича да си се мотае на двора и да си лежи на различни места навън. Всъщност седи в стаята само на отворена врата, ако я затворим- веднага скача и отива до нея, за да го пуснем да излезе навън. Та питането ми е следното- ако ходим само еднократно през зимните уикенди, за да нахраним котето, дали то ще оцелее така цяла зима? Ще бъде ли изобщо в двора, ако наоколо нас ни няма? Има ли смисъл да пробваме да го вземем вкъщи в апартамента, след като то е голям котарак и няма изградени навици за живот на закрито и реално никога не е живял по тоя начин? Да му направим ли някаква къщурка на двора, в която да слагаме гранули и как да го научим, че там трябва да търси подслон и храна на студа? Как да опазим храната от други котки, ако тя е на открито и достъпна за тях?

# 1
  • Мнения: 32
Ако остане на двора, няма голям шанс да го видите повече - или ще си намери нов дом (ако някой се смили над него) или ще умре (от студ, глад, отрова, кучета, лоши хора, сгазен от кола и тн). Само с ходене през уикендите, за да му оставяте храна, трудно ще оцелее и то навън. Според мен имате варианти - да го дадете на човек, който да се грижи за него или да го вземете с Вас в апартамента за зимата. Аз лично не бих оставила никога животинчето си на двора и то през зимата, но всеки си преценява. Относно това, че е свикнал навън - ами учат се и свикват и с апартамент. Говоря от личен опит. Когато затваряхме къщата на баща ми след смъртта му, котаракът (беше дворно домашен като Вашия) избяга и не можах да го прибера като си тръгвахме. Остана там сам и навън, без подслон.Оставих храна, но ..кой знае дали е ял той или други животни. Съседите  наоколо, ами не са любители на животните, не ги гледат, да не кажа и че ги убиват.. Беше края на декември, студ, сняг..направо ад. Отне ми 12 дни да се върна да го търся, защото се разболях много тежко. Върнах се да го търся веднага щом се вдигнах на крака. Търсих го два дни, обикалях, виках, почнах да се отчайвам, че е изчезнал и накрая успях и го открих жив. Като го видях.. разплаках се...слаб, мръсен, окаян, едва ходеше с наведена глава, дори не поглеждаше към къщата, беше се отчаял, че е изоставен. Не знам колко силно извиках, но като ме видя, така се спусна към мен, така тичаше, сякаш го беше страх да не изчезна. Няма да забравя как ме погледна. Извинявам се за отклонението..та прибрах го, нахраних го и си го взех. Голям котарак на няколко години (около 5), свикнал на свобода, след случката сам вече не иска да излиза навън, стои си вътре, а ако реши, че искаме да го изкараме навън се крие. Не знам какво е преживял, явно е било много страшно, но свикна да живее вътре, има си хигиенни навици и няма проблеми. Вие си преценете, сега времето все още е хубаво и му се излиза, нормално е, ама като стане студено и завали сняг, няма да е така.

# 2
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 3 537
завъдете мишки и котака ще се изхранва с тях. Laughing

# 3
  • Мнения: 75
Вземете го с вас! Щом сте свекнали с него и то с вас, щом е гальовно и добричко - ще свикне в апартамента. Мит е че само кучетата се привързват към стопаните си, котките също много обичат човешката си компания.
Не бих оставила само животинче навън без необходимите грижи.

# 4
  • Мнения: 5 358
Ако наистина държите на това коте, приберете го у вас за зимата. Като искате, на лято пак го пуснете на вилата.

Няма никакъв начин да опазите храната му от други котки. Нито пък да го задържите в двора,когато вас няма там.
Дори и да оставите повече храна, тя ще бъде изядена още същия ден от други животни. Това означава, че котето ще гладува цяла седмица. Освен това, когато паднат снеговете, едва ли ще ходите всеки уикенд.

Ако го оставите навън, по-скоро едва ли ще прекара успешно зимата...

Ние също имаме вила и цяло лято край нас се въртят бездомните селски кучета. Страшно много се привързвам и страдам за всяко едно от тях, защото се случва някое от тях да изчезне...
Но вкъщи вече имаме куче и не мога да прибера друго животно.

# 5
  • Мнения: 102
Имате 2 варианта.

1 - Взимате го вкъщи и го правите домашно коте, кастрирайте го и ще е по-спокойно, няма да има нужда да "бяга", да маркира и т.н. С хубавото лесно се свиква.
2. Оставяте го там, но му правите хубаво леговище навън, навес, къщичка, слагате в купички котешки гранулки, които да му стигнат поне за 2-3 дни. Така няма да е толкова фатално, ако ходите уикендите.

Имайте предвид, че нещата, които оставяте, може да се изядат от плъхове или други животни и да не стигнат за котето, могат и да замръзнат. Отделно котките на село често умират от студ, болести, изяждайки отрова за мишки, попадайки в капани понякога.

Помислете какво решавате, но първият вариант е по-добър.

# 6
  • Мнения: 12 591
Няма как да стане. Ще му се наложи да оцелява, както може, търсейки храна из околните дворове. Водата също е проблем. Миналата зима по 2 пъти дневно им сменях водата на нашите дворни с топла, защото студената много бързо замръзваше. Стана сутринта и водата им от вечерта е станала на буца лед. Ако го затвориш някъде вътре, с няколко броя тоалетни, голям съд с вода и автоматична хранилка, ще е по-добре. Котките зимни време не скитат много. При нас дори и тези, на които цяло лято съм им виждала очите само за ядене през няколко дни, вече ги намирам сутрин да спят в пристройката и цял ден се мотаят из двора и се чудят къде да се бутнат на завет. А още зимата не е дошла.

П п. Котките много бързо си изграждат тоалетни навици. На няколко пъти се случва да прибираме болни или след кастрация котки, които цял живот, разбирай няколко години, са живели на двора, и всички се научиха. Едната даже след това идваше и мяучеше на вратата да я пуснем да ползва котешката тоалетна, защото навън беше кално.

Последна редакция: нд, 06 окт 2019, 17:25 от кукумицинка

Общи условия

Активация на акаунт