Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да обясним на 6 г. дете смъртта?

  • 1 464
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 137
Здравейте, от известно време синът ми 6г задава въпроси за смъртта. Тъй като моят баща почина преди да се роди той и аз се опитвам да му обясня къде е....май не ми се получава... Казвам му не е вече сред нас. Къде? На друго място. В друг свят.... трудно ми е да обясня. Хем не искам да му създавам страхове по отношение на близките му хора , хем искам да е наясно, че смъртта е неизбежна част от живота. Моля за съвет.

# 1
  • София
  • Мнения: 558
Здравейте!

Поставяте една много важна тема. На всеки родител се налага в даден момент да отговаря на „неудобни“ въпроси, задавани от децата, но на този конкретен въпрос е необходимо да се даде отговор, защото както сама отбелязвате „смъртта е неизбежна част от живота“.

Давам си сметка, че това не е лесна за понасяне и удържане тема, тъй като разбираемо е свързана със загуба и болка, но е от съществено значение да намерите начин да говорите открито и честно със сина си за нея. Разбира се, с думи, които той би разбрал.

Скриването или преиначаването на този етап от жизнения цикъл може да бъде само временно и в последствие да доведе до по-големи проблеми, тъй като пречат на децата и подрастващите да се срещнат с реалността и да започнат да усвояват начини за справяне.

Друг значим момент е да разграничите своите преживявания от тези на момчето Ви. Например, ако говорите с него за дядо му и се натъжите в този разговор, спокойно му обяснете какво се случва с Вас в този момент – обяснете му как се чувствате, а също така и какви са причините за това, както и че е нормално на човек да му е мъчно, когато загуби близък.

Редица психологически теории говорят именно за страха от смъртта и го поставят като основополагащ. С него са свързани и ключови инстинкти – за самосъхранение и защита на малките, но ако работите по линия на това детето Ви да разбере, че темата за смъртта е естествена и нормална, също така и трудна, ще даде възможност да се развива процеса и по нейното приемане.

Сърдечни поздрави,
Славея Дънева – психотерапевт

Общи условия

Активация на акаунт