Приблизително 300 хиляди българи искат, но не могат да имат деца. Въпреки че в България не се води точна статистика на броя на семействата с репродуктивни проблеми, двойките, които се изправят пред него, се увеличават всеки ден, категорични са специалистите. Над 40 000 от тях обаче имат шанс за дете чрез донор на яйцеклетка и инвитро процедура. Така по този път – между семейството и специалистите, се намесва трето лице, а именно донорката на яйцеклетки. Тя е анонимна, жестът ѝ е благороден, но без нея мечтата за бебе е просто химера.Къде?
Съгласно закона само лицензирани инвитро центрове могат да извършват процедурата по подбор на дарители на яйцеклетки. Работата им се контролира пряко от Изпълнителна агенция по трансплантация, а центровете трябва да отговарят на строги критерии. Такъв център е и Медицински комплекс „Д-р Щерев”.

Кой може да дари радост?
Има ясно регламентирани изисквания пред донорите на яйцеклетки. Това трябва да бъдат жени на възраст между 18 и 34 години (или 18 и 38 години при родствено даряване), които имат поне едно живородено дете. Преди да се стигне до самата процедура, жените преминават сериозни изследвания за HIV, HBV, HBC и сифилис, както и серия от гинекологични прегледи и тестове. Донорът не трябва да е обременен със заболявания или състояния, които крият риск за собственото му здраве или за репродуктивните му способности. Ако всички изследвания са преминати успешно и жената е подходяща за донор, може да се премине към следващата стъпка.Процедурата
Всъщност процедурата е рутинна и наподобява тази, през която преминават жените, лекуващи стерилитет с инвитро. Само че в този случай донорката помага на друга жена да стане майка. Точно тук се крие и магията.
Целият процес отнема не повече от 15 дни, като започва с хормонална стимулация на дарителката. Това става посредством подкожни инжекции, които стимулират яйчниците да произведат достатъчен брой фоликули.
Пункцията се провежда под кратковременна пълна анестезия и продължава около 15 минути. С помощта на специална аспирационна система под ултразвуков контрол се извличат фоликулите, които съдържат яйцеклетки. Няколко часа след самата процедура, донорката може да напусне болницата. Повече подробности за пътя, по който преминават жените с най-големите сърца, можете да разберете от специалистите от донорска програма OPTIMA EGGS в Медицински комплекс “Д-р Щерев”. Те консултират и отговорят на всички въпроси, които вълнуват както донорите, така и реципиентите.Същност на дарението
Истинският смисъл на даряването на яйцеклетки не се крие във времето, което трябва да отдели жената, нито в пропуснатите ползи, за които тя може да бъде компенсирана. Този жест дава шанс и връща радостта в очите на хиляди жени, чийто живот има един смисъл – да прегърнат собственото си бебче. Това е и причината донорството на яйцеклетки всъщност да е безценен дар. Защото истинският смисъл от живота ни е да оставим следа от себе си. Всеки човек има това право, а жените, които не могат да го постигнат, заслужават адекватно и съвременно лечение. Даряването на яйцеклетки не е даряване на живот, то е да дариш вяра и радост от идващия утрешен ден.

Последна редакция: ср, 02 окт 2019, 11:23 от Pедактop