Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 окт. 2019, 16:34 ч.

Следване в чужбина, какво да очаквам?

 • 996
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 8
Здравейте уважаеми майки! Бих искал да задам следният въпрос. Какво да очаквам от следването в чужбина? В смисъл ще има ли по- качествено образование, тъй като тука в България е деградирало, да очаквам трудности с езика, въпреки че си мисля че го знам? Какви ще са общежитията, хлебарки в леглото или нормална стая? Ще си намеря ли приятели или ще ме виждат че съм чужденец? И най- важното каква реализация ще видя след това (специалност архитектура)? Споделете каквото знаете не е нужно разбира се на всичко да отговаряте. Ще ми е любопитно да чуя и за България, може и сравнение, случайно да не ме разубедите.

# 1
 • Мнения: 14 139
Без да имам претенции за знаеща много за образованието в чужбина, най-главното е, че в голямата си част е платено. Мисля, че в Дания имаше такова без такси, но не съм се интересувала.
Първо трябва да си направиш сметка дали може да си набавиш пари за семестриалните такси, наема и режийните. Едва ли наличието на хлебарки би те разубедило. Може да проучиш и дали има вариант за работа почасово, за да си помагаш с парите.
Със сигурност ще е добре да учиш навън, ще опознаеш нови хора и култура, ще си подобриш чуждия език, а и възможностите ти за работа ще са по-големи.

В България не е деградирало висшето образование, по-скоро стана общодостъпно и кой ли не вече има диплома за висшист, независимо дали му върши работа или е само за гордост на роднините.
Ако човек иска да научи нещо и да се развива, и в България ще го направи. Предимството е, че е доста по-достъпно и учиш на родния си език. Малко или много на чужд език си е по-трудно.

# 2
 • Мнения: 1 313
В състояние ли са родителите ти да те издържат? Ако ли не, другите ти въпроси са излишни. Ако да, да струва си.

# 3
 • Мнения: 8
Да, могат да ме издържат.

# 4
 • Мнения: 140
И най- важното каква реализация ще видя след това

Такава, каквато сам успееш да си изградиш.....

# 5
 • Русе
 • Мнения: 532
Ако се не лъжа при архитектурата нещата са специфични като при правото - т.е. където я учиш там и имаш право да я работиш.
Може и да греша - трябва да се провери все пак.

# 6
 • Мнения: 574
Ако се не лъжа при архитектурата нещата са специфични като при правото - т.е. където я учиш там и имаш право да я работиш. Може и да греша - трябва да се провери все пак.
Не, архитектурата не е от тях. Може да се практикува тук ако изучаваното там съвпада на 80% с изискващото се в БГ за получаване на правоспособност. 
Колкото до реализацията - зависи изцяло от теб, гаранция никаква, навън трудно приемат чужденци, а тук има архитекти  на път и под път. Ако разгледате регистъра на КАБ ще установите, че в среден областен град има към 60 архитекта, а в София - град бяха към 200+.

Познато дете завърши архитектура в Англия, в реномиран университет (там архитектурата се учи 3-4 години, 2 години задължително практика и после още 2 години учене - не съм сигурна точно за годините, но нещо подобно беше). Нашата позната имаше призови места в конкурси, диплома с отличен успех и с прекрасни препоръки от практиката, но за 1 година след завършването не можа да си намери работа по специалността в Англия и се върна в България.

# 7
 • Мнения: 30
Образованието в чужбина определено е един плюс и не само заради качеството, а заради опита, който получаваш, когато си в нова среда, който няма да получиш ако останеш в България. Не е само учене, има и много други допълнителни неща към него - стажове, практики, доброволчески програми, всякакви други извънкласни дейности, които допринасят за това да се изградиш като личност, а и най-вече когато си далече от семейството си и извънкомфортната си зона порастваш много бързо. Затова ученето навън е добра идея независимо на кой и какъв етап - бакалавър, магистър или просто еразъм.
Относно архитектурата - наистина в последните години се дипломират много архитекти, и много от тях са с големи мечти, че ще правят грандиозни проекти, но в крайна сметка единици стигат до там. Аз бих препоръчала строително инженерство, много по-перспективна специалност, в която липсват специалисти и в България и в чужбина.

# 8
 • Мнения: 2 109
Не е точно архитектура, но в Холандия например една от най-търсените професии е Civil Engineering

# 9
 • София
 • Мнения: 410
Завършила съм УАСГ , специалност, която се превежда Civil engineer. Работа има навсякъде за нас. Архитектурата е по- специфична. Архитектите в БГ събират екип от всички специалности - конструкции, Вик, електро, ОВК, ландшафт и др, ако се налага за проектиране на който и да проект. Те са водещите и по тази причина трудно се намира работа за млади специалисти, освен да започнат под шапката на някой архитект с име . Освен това се изисква 3 години стаж по специалността, за да получат проектантски права. Нашата диплома важи и в Европа, няма проблем и европейската да важи в БГ. Civil Engineer е професия строителен инженер и отговаря на нашата Строителство на сгради и съоръжения. Тук има доста повече работа, освен проектантската. Много колеги работят като технически ръководители, други като Офертен отдел, Мениджър проекти и др.

# 10
 • Мнения: 7 274
Не е точно архитектура, но в Холандия например една от най-търсените професии е Civil Engineering
И между двете разликата е от небето до земята.  ССС е основно математика и физика, а архитектура - изкуство и дизайн. Не подценявам нито едната, но са много различни. Селена добре е обяснила нещата.

Общи условия

Активация на акаунт