Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 7 590
За завършилите ремонта, които вече ползват новите си придобивки и могат да дадат мнение и изпитан съвет.

Преди години имаше подобна тема и смятам, че беше много полезна. Понякога, загледани в красивите модни тенденции губим представа за практичността и след кратко ползване намразваме новите си придобивки или идеи.
За да няма подобни "разлюбвания" или грешки https://apetiten.info/18-dushi-koito-sa-reshili-da-ne-pribjagvat … 6paQYirUtABefzOWg, нека споделим.

  Засега при нас се сещам за следните:

Супер се получи -
Еднакви нива навсякъде - най-много от всичко при ремонта държах никъде да няма разлика в нивата, лайстни и други спъващи елементи. Това е и (май единственото) което майстора ни направи много добре - гранитогрес към естествен паркет е без лайстни и се получи идеално.

Нямаме душкабина, завеса или параван - банята си е гола  Wink, но не ми пречи - вместо стъкло или завеса се мокрят плочките, те са си за това. Банята е с един добър наклон към сифона и пода е сух за 5 минути.

Високо поставена мивка в банята и висооок смесител- никакво навеждане при ползване и никакви болки в гърба. По принцип повече харесвам стенните смесители, ама пуста мода.

Пилени ръбчета на плочките в банята - пак бих го поискала.

Всички прозорци са с отваряеми крила- не е чак толкова голяма разликата в цената, а е много удобно за проветряване и най-вече за почистване. Струва си!

Няма да повторя:

Термостатичата батерия в банята - направена е страхотно лесна за почистване - напълно гладка, но така почти не може да се завърти дръжката, ако ръцете са сапунисани, дразни ме и намаляването на разхода на вода -реално по-слабата струя ме кара да стоя по-дълго под душа за постигане на същия резултат.

Линеен сифон -
красиво, но изисква почистване и грижи, които при обикновените сифони ги няма.

(Заради безопасност и спокойно ползване без съобразяване харесвам само мебели без остри ръбове, маси и мивки, които не са от стъкло; не бих сложила двуетажни легла - имам няколко познати деца, които се нараниха и ми е неприемливо).

Засега за това се сещам.

# 1
 • София
 • Мнения: 2 910
Правих ремонт на коридора. Нещата се получиха както ги бях замислила. Единственото, което не бих направила пак, е купуването на бои от кварталната железария. Взех една кафява алкидна за челата на касите на вратите. Явно беше стара. Имаше утаена част, която не можах с нищо да разбъркам. Съхне ужасно бавно - 2-3 дни. Другите бяха от големите строителни магазини и разликата е осезаема.

# 2
 • Мнения: 39 266
Никога повече:

- Казахме на майстора, че не искаме фуги в банята, реди ги една до друга и сега фугомасата няма как да се задържи за дълго. Непрекъснато има паднали участъци и колкото и да чистим изглежда мръсно Sad

- Майсторът ни не беше обрал силикона около ваната преди да изсъхне. Мъката е голяма после с махането, милиметър по милиметър.

- Беше залепил мивката за стената не само по ръбовете, а цялата! Като я сменихме след години, излезе направо с плочките, добре че имахме резервни.

- Не предвидихме място за миялна и за да не режем нова кухня, изгонихме хладилника в коридора. Слава богу, разстоянието до мивката е същото като предишната му позииция, но си беше чист късмет.

- Никога повече латекс, на който пише, че съхне за 24 часа. Всъщност съхне за 3 дни Laughing

- Никога повече стиропор за вътрешна изолация, усилва шума и лесно се наранява.

- Никога повече кухня без крачета, поръчахме я като шкаф, но си има милиметри пролука на места и няма как да се бръкне да се изчисти

Супер се получи:
- преместихме бокса в дневната (за тези, които не обичат отделна кухня)
- разменихме местата на тоалетната чиния и мивката, беше много странно подреждането, влизаш в банята и чинията те бие през краката
- монтирахме котлоните (двойка) по дължината на плота, назад, така че да има място за дъска за рязане и реално няма прекъсване на работната повърхност

# 3
 • Мнения: 18 412
Никога повече- уж за повече място ММ направи в спалнята кутия от гипс-картон и в него вградихме гардероб с плъзгащи врати. Кому беше нужно, вместо да си сложим само гардероба..... Скоро се надявам да го разкараме.

# 4
 • Мнения: 13 111
Никога повече няма да сложа бял гранитогрес или други бели настилки.
Един косъм да падне и се вижда.
Също така клоня към баня без душ кабина, но със завеса. Две кабини сменихме и въпреки това има пръски навън, а почистването е по-трудоемко.
Бих сложила в банята шкаф с вградена мивка, която заема цялата горна част на шкафа, а не шкаф с мивка тип купа. Втората изглежда по-добре и по-модерна, но е по-трудна за поддръжка. Изобщо за всяко нещо бих мислила вече не толкова как изглежда, а как се поддържа и колко е функционално.

Идеята за котлоните на Човече много ми хареса.

# 5
 • Мнения: 2 227
И аз да се включа:
Много добра работа и качество на избрания латекс за коридора - гръцки, висок клас. Майторът шпаклова идеално, може би и това имаше значение.

Тоалетно казанче с бутон 50% за спестяване на вода - мисля, че осезаемо намалява консумацията.

Изместване на пералнята в коридора - идеално, от банята мръсните дрехи имат кратък път и не се налага пренасянето им до кухнята, което много, много мразя. Освен това като работи, просто затварям вратите и почти никакъв шум не идва.

Леко грапав гранитогрес в коридора - не се плъзга, чисти се лесно.

Неутрален, светъл цвят на плочките в банята - не се забелязва никакво замърсяване.

Хубави аксесоари за баня - иначе ръждясват, чупят се, не са удобни. Същото и за осветлението.

Редовна подмяна на контакти, ел. ключове (сменихме и таблото), защото може и да не личи външно, но старите често са нагорели отвътре и става опасно.

Мощен и хубав вентилатор в банята. Тези от 15-20 лв. за нищо не стават, другите се изплащат стократно с бързото издърпване на влага.

Никога (повечето изброени неща са направени от предишните собственици и съм поправила доколкото мога):

Усвояване на балкон, от който нищо не се печели. Трябва да се прави много добра допълнителна изолация, за да не е студено, местен е радиатор, тръби са слагани в кутия от гипскартон и като сменях радиаторите, се наложи да го режем. Излишна хамалогия за 3 кв. м.

Прозорци с неотваряеми крила, до които няма достъп от тераса. Съгласна съм, че цената не е кой знае колко по-ниска, а е неудобство и специално заради тях съм купувала телескопична изтривалка и т.н.

Зле измазани и обърнати прозорци и врати след смяна на дограма - прониква студ и влага, рони се, основно ги оправяхме.

Стари, гадни соц-врати, запазени и след основен ремонт. Ужас, толкова пари за други неща, а вратите запазени, разпадащи се. После сваляне, разбиване, измазване след новите...

Най-евтините бели врати за баня. За под 100 лв. разлика (хванах промоция на хубави врати) старата не се затваряше както трябва,  бялото с нищо не се връзва, изглежда като болница и всяка мръсна капка личи. Дори почти нова изглеждаше зле.

Слагане на метална врата на входа без да се свали старата дървена. Това важи и за слагане на всякакви нови врати върху стари. Стеснява се отвора, грозно е, неудобно е, а по старата входна врата в пролуките имаше толкова прах, който никога няма как да се почисти.

Евтини первази на ламината, поставени от непрофесионалист. Разваля целия вид на стаята.

Евтина вътрешна изолация. Безсмислена, даже вредна, наложи се да я мажем наново, защото трупа конденз и мухъл.

Комплект от евтини аксесоари за баня - вече го обясних. Добавям, че бяха и много неудобни - без нормална етажерка, но с много закачалки за кърпи на места, които се мокрят.

Боядисване и шпакловане без да се свалят контакти и ел. ключове. Като ги свалихме, под тях се показаха остатъци от кой знае колко стари тапети.

Тапети в кухня/кухньохол и изобщо на места, където се готви, има пара и т.н. Бяха напоени с миризми.

Основен ремонт без да се сменят старите радиатори и тръби на ВиК.

Труден достъп до водомери и спирателни кранове. Например при нас кухненските бяха зад пералня. 

Поставяне на уреди така, че да не могат по никакъв начин да се изключат от контакта. Не вградени, а просто забити в плотове. Това от квартирата ми, все ме е било страх какво може да стане.

Лично моя грешка - доверяване на "майстор-приятел", който шпаклова и маза две стени сигурно над месец и накрая не успя да ги направи както трябва.

Съгласна съм за белите настилки - наследих едни ужасни бледосиви-бели плочки, на които и най-малкия косъм и паднала троха си личат.

# 6
 • Мнения: 1 472
- монтирахме котлоните (двойка) по дължината на плота, назад, така че да има място за дъска за рязане и реално няма прекъсване на работната повърхност
Преди 15 години шокирах майстора, който прави кухнята на майка ми с такова искане. В крайна сметка се наложих (все пак плащам) и това е едно от най-добрите ми решения.

# 7
 • Мнения: 10 134
Много ме дразнеха навремето мръсните стенички до дограмата (обръщаното). Малко или много там винаги е по-хладно и се образува конденз, който се смесва с праха и става мръсно. Да не говорим, че и при миене все се случва да забършеш и стената. И си измислих решение - облицовка с корк. Лесно става, намира се подходящ цвят и после пей сърце - конденз изобщо няма, и да го минеш с парцала всичко е точно, коркът скрива и евентуални микропукнатини между стената и дограмата, а и служи за буфер при отваряне на прозореца до откат - черчевето се удря в корка, не в стената и няма нужда от бъмпери. Ако някой не го харесва естетически - все оак отгоре има и тънко перде и не бие на очи.

Много съм доволна и от каменния подпрозоречен перваз. Здраво, удобно за чистене и красиво.

Това което не бих правила - обобщавам, че никога вече няма да опитвам да спестя пари, като взема по-евтината алтернатива. Който и да мем убеждава, че е все едно и който и да ми я препоръчва, ще гледам само параметрите. Особебно за трайни неща като паркет, врати, дограми...

П.П. Понеже не е много ясно каквом искам да кажа с корка, ето една снимка за илюстрация. Онова кафявото около дограмата тук е дърво, но аз слагам корк по вертикалните стени и горната напречна, на долната е камък, както писах, но може и долу да е корк - по-евтино е и пак е здраво и практично.

# 8
 • Мнения: 7 536
Ето и от мен:

Супер се получи - миналата година направихме ремонт на банята. На стените сложихме плочки с размер 60х120, а на пода гранитогрес имитиращ паркет, който е в тон с шарките по плочките на стените. Стана много приятно и уютно - дава усещането за стая, а не за баня. Сега правим ремонт в бъдещия ни дом и двете бани там ги направихме по същия начин. Едната я направихме с абсолютно същите плочки, като тези от първата баня, а втората с по-различни шарки. Станаха жестоки и двете.

Няма да повторя - не е в категорията "ремонти", а в категорията "обзавеждане", но все пак. Никога повече няма да взема двуетажно легло със стълба за горния етаж. Много е неудобно за детето, особено, когато става сутрин рано за училище и още сънен трябва да слиза по нея. До сега два пъти е залитал и за малко да се пребие. Определено стълбите са по-добрия вариант от стълба

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 13:48 от Lady Cassiopeia Duval

# 9
 • Мнения: 2 423
Купих апартамент миналото лято, за да живее майка ми там и ако някога се случи да се разделим с моя мъж, да не съм бездомна.

Супер се получи:

Входната врата се отваря навън. Блокът е  с един вход по 5 апартамента на етаж и два асансьора, площадката е огромна, около 25 или 30 квадратни метра с чупки, така че няма никаква опасност да цапна някой съсед.
Пералнята е в коридора, който също е нестандартен и много широк в едната част. Като събера пари ще затворя нишата като вграден гардероб и пералнята ще бъде напълно скрита.
Прозорците бяха буквално до тавана. Казах на майстора, че искам новите прозорци да не са толкова високи, за да могат да се вадят комарниците и да се мият. И да предвиди, че предстои саниране, да отпусне още няколко сантиметра резерв. Виждала съм къща, на която комарниците след саниране вече не могат да се махнат - опират в изолацията.
Удържах на всички предложения от майстори и мъжът ми да направят нещата както според тях е добре, щото нали, аз съм жена и много - много не разбирам. Апартаментът е мой, никой от тях няма да живее там.
Стенен смесител в банята - мразя стоящи "чешмички", удрям си ръцете в мивката, а лицето си никога не мога да измия както трябва.
Никакви душкабини, паравани. Мразя ги от дъното на душата си.
Кухненски гръб с плочки исках. Ама какви чудесни гърбове от плоскости имало, и колко лесно се слагали... Само показах на мъжа ми как точно неговият е отлепен в къщата му на село и да пита сестра ми как нейният "цъфна" над фурната и той млъкна.
Купих чудесни пердета втора употреба за 20 лева, дълги до земята Grinning
Направих коридора точно както исках - плочки тип старо избеляло дърво, едната ъглова стена матово тъмносиня, другото светлосиво като цимент на прах. Ще разкова няколко стари дъски от една съборена плевня, върху тях ще сложа огледало така, че дъските да се виждат отстрани като рамка, и ще го сложа на тъмната стена. Ще потърся и виенска закачалка.

Допуснах грешка със:

Стенен смесител в кухнята - щеше да е много удачно със стоящ, но тогава още не бях пробвала гъвкав стоящ смесител, а се мъчех с един смотан нисък и къс смесител в апартамента на моя мъж, дето висока тенджера не можеш да напъхаш.
Трябваше да сложа цвят на изцикления паркет и да не лакираме с матиращ лак. Търся ретро, винтидж визия на апартамента, както става ясно, а сега имам в кухнята светлорозов паркет, на който изобщо не му личи, че е лакиран. Търся онзи топъл лъскав нюанс като от едно време. В другите стаи няма да допусна същата грешка.
В банята се принудих да сложа конзолен шкаф под мивката, за да скрия сифона. Исках мивка с порцеланов полупиедестал плюс шкаф с огледало горе, но щеше да е голямо къртене да приберем сифона в стената.
Плочките на пода в банята са много, много смотани.
Направих компромис с плочките в кухнята - исках винтидж шарени плочки (кухнята е чисто бяла), но нямах толкова пари и се задоволих с по-бозави Blush
Направих компромис с кухнята, защото е подарък от мъжа ми - избрах евтина, за да не го набутвам. Майка ми не готви, затова се надявам да не се скапе бързо.

Дотук като цяло - доволна съм наистина. С цената на много компромиси все пак успях да се доближа до идеята си. Пълната реализация на желанията ми щеше да струва двойно или тройно - пари, които нямам. Имам още две стаи за ремонт... Някога.
Майка ми се чувства напълно вкъщи и това си личи - спокойна, щастлива и горда домакиня, когато ѝ ходим на гости.

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 3 605
Новодомка съм от месец и половина, още ремонтите продължават, въпреки че живея вече там.

Дотук:
Доволна съм, че сложих комарници на всички прозорци, въпреки съветите на околните на някои да няма, защото "се засичали" с вратата и нямало да се отварят едновременно никога - да, но сега мога да избирам какво да отворя.
Сложих таванен простор на терасата - много е удобно.

Чудех се за стъклен параван в банята или завеса, но след мненията тук се отказах май. Wink

Ева,
Скрит текст:
и аз търся подобна визия. Ще се радвам да видя снимки при теб как се е получило. Благодаря!

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 14:20 от *Бенджи*

# 11
 • София
 • Мнения: 3 409
Отчитам се и аз...
-Доволни сме от избора на гранитогрес,имитация на дърво.Най-доброто нещо,което някога сме купували!Не се дере,лесно се чисти,изглежда като истинско дърво.

-Не съм доволна от италианския лак на паркета,който избрах и сега изглежда така,все едно не е лакиран изобщо.
-Никога повече не бих взела евтина вана.Казах си-какво толкова да и е скъпото,ще вземем най-евтината акрилна.ОГРОМНА грешка!
Лесно се дере,крива е от всякъде,събира се вода не където трябва.
 
И накрая ще ви учудя с нещо- НЕ съм доволна от латекса.Не като марка,не като цвят,а изобщо от идеята за стени с латекс.
Всички около мен ми казваха-махни тези тапети,демоде е ,грозно е.
Е,махнах ги.Няма ден,в който да не съжалявам.Голи,сухи стени,без грам шарка или релеф.Като гледам в някоя по-голяма стена, буквално ми се завива свят.Всяка точица изцапано им личи МНОГО и на последно място,но не и по важност- за да се поднови трябва или да се мие всяка една стена,всяко едно ъгълче,което не знам как би станало,или просто да се намаца новата боя върху старата мръсотия,което е ужасно.

# 12
 • Мнения: 1 024
Предстои ми ремонт на банята в най-скоро време, та искам да разбера защо не препоръчвате стъклата и преградите в банята.
 Преди време, когато я правихме за първи път си сложих преградна стена /факт е, че сега са вече много по-красиви от моята/ и всъщност съм доволна, защото докато има някой да се къпе, аз мога да си измия зъбите, например, а и това с мокренето никак не е за пренебрегване. Моята баня е сравнително голяма, така че зимата даже мога и да простирам там на сушилник разни по-делкатни неща, които не въртя в сушилня.
Ако сега обаче пак реша да има преграда, бих преградила по-малка част.

Доволна съм и аз като Човечето, че настоявах за такова разположение на котлоните, за ужас на тези, които ми правиха кухнята. Също така съм доволна от решението си кухнята ми да е на крачета и шкафа в коридора да е хванат за стената - чисти си се идеално отдолу.

Като жестока грешка си отчитам плочките в коридора - грапави в леко бежов оттенък. Бежовото добре, но това грапавото ми отрови живота. Никога не мога да ги измия като хората.
Дивана в цвят слонова кост - добра идея, но ако не сядаме по него.

# 13
 • Мнения: 13 111
Бях забравила, че и ние в началото имахме диван слонова кост, който с малко дете стана на петна за отрицателно време.
Замених го с кожен диван в тъмен цвят.
Много добро попадение. Забърсва се с мокра кърпа, няма петна, не се набива с прах, ако има алергични.

# 14
 • Мнения: 2 227
Черна станция, страхотна идея с корка! И аз се чудех какво да сложа на обръщаното от вътрешната стена. Пропуснах нещо:

Много внимание към лайсните и преходните места по стаите. Металическите, най-евтините, са ужасни, а едната преходна е повдигната и с ръб. Точно до нея ми е бюрото и стола, на който колелцата постоянно се удрят в нея. Надявам се, че ще мога да го оправя като слагам нов паркет.

Общи условия

Активация на акаунт