Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да отговоря на въпроса -"Защо не мога да ходя?"

 • 7 322
 • 25
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 883
Летисия, намерих малко информация, която се отнася точно за болестта на детето:
Заболяването има наследствено-фамилен характер.Изразява се в развитие на неврални мускулни атрофии на дисталните части на крайниците и особено на перонеалната мускулатура.
Етиологията е неизяснена. Патологоанатомично се установява едновременно увреждане ба задните колони на клетките на предните рога, на коренчетата и на стволовете на периферните нерви.
Симптоми. Заболяването се развива в училищната и пубертетната възраст. Засягат се перонеалната мускулатура и дорзалните флексорни мускулни групи на стъпалото. Последното увисва и се появява характерният "степаж". Атрофията на мускулите на подбедрицата при нормална бедрена мускулатура придава на крака форма на крак на петел или щъркел. Ахиловите и перонеалните рефлекси изчезват, но коленните остават запазени. Китките и предмишниците се засягат рядко. При прогресиране на заболяването се развиват контрактури и трофични смущения.
Прогнозата е сериозна, макар че пълна инвалидност настъпва много рядко.
Лечението изисква поддържане на добро кръвообръщение в засегнатите области и избягване на контрактурите чрез масажи и раздвижвания. При наличието на тежки контрактури се прилагат ортопедични методи.

Преписах го от учебник за студенти- медици.

# 16
 • Мнения: 2 567
belalim, благодаря за тази изчерпателна информация.
Наистина тази болест се развивала според лекаря , който установи заболяването в предучилищна възразст и той беше много изненадан , че при моята дъщеря това увреждане е настъпило още преди втората и годинка. Каза ми , че е виждал само още един подобен случай . Даже я води при едни студенти като някаква атракция  Close .

# 17
 • София
 • Мнения: 7 206
Stefania, името на книгата е "Нека поговорим". Мисля, че ще ти е от полза. Виж тук за подробности.
http://www.books.bg/ISBN/9547710060

# 18
 • Мнения: 288
Лекси, вчера след поста ти прегледах същата книжарница, но не я намерих. Къде съм спала. Embarassed  
Много ти благодаря!

# 19
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 454
Ох, милият...
Опитвали ли сте се да повлияете на този процес с масажи, гимнастики, някаква рехабилитация?
Не знам какво да му кажеш...  Sad  Sad  Sad  Sad  Sad

# 20
 • София
 • Мнения: 2 716
кураж и Господ да ви закриля  Praynig

# 21
 • Мнения: 1 680
Мила Стефания,
Преди 2 години гледах документален филм за мускулната атрофия.
От там разбрах, че се предава от майката само на мъжките рожби, а женските рожби я имат , но не я развиват, а само я предават и така нататък. Предполагам, че това сега си го научила и не си го знаела по - рано.

мила Стефания и мила Летисия,
Исрено ви съчувствам.
Ще се моля за вас.
Ако има и друг начин по който можем да помогнем (освен с инфо) моля ви пишете. С вас сме.

# 22
 • гр.Варна
 • Мнения: 720
Летисия, ето как е на латиница:
Charcot-Marie-Tooth disease (peroneal muscular atrophy ) -Болест на Шарко-Мари-Тут (перонеална мускулна атрофия)
 
Ето и информация /на английски/
CMT
Има и на френски...


Дано откриете полезна за вас информация! Кураж!!!

# 23
 • Мнения: 8 769
На Летисия и Стефания стискам палци да се развият колкото може по-добре нещата, много кураж и много любов към дечицата им!Дано тези малки същества бъдат надарени със силен дух,който да ги води в борбата им с болестта! Praynig

# 24
 • Мнения: 288
Цитат на: firebird
Ох, милият...
Опитвали ли сте се да повлияете на този процес с масажи, гимнастики, някаква рехабилитация?
Не знам какво да му кажеш...  Sad  Sad  Sad  Sad  Sad


За съжаление за това заболяване не могат да се правят масажи, гимнастика и рехабилитация, защото водят до допълнително увреждане на мускулите. Правят се единствено пасивни упражнения с цел предотвратяване на контрактурите и подпомагане на дишането. Доколкото разбрахме от всички места, които провериме в България, никой не познава методи за терапия на деца със СМА. Единствено в Карин дом във Варна бяха чували за това заболяване. На повечето  места го бъркат с ДЦП.


Цитат на: svetlaa
Мила Стефания,
Преди 2 години гледах документален филм за мускулната атрофия.
От там разбрах, че се предава от майката само на мъжките рожби, а женските рожби я имат , но не я развиват, а само я предават и така нататък. Предполагам, че това сега си го научила и не си го знаела по - рано.


Или във филма лошо са го обяснили или ти не си разбрала добре, но това е вярно за повечето генетични заболявания - не за всички. Има и много момиченца болни от СМА. Също така не винаги момиченцата са носители на заболяването. Например дъщеря ми не само, че е здрава, но не е и носител на заболяването.

Благодаря на всички за проявения интерес и желание да ми бъдете полезни.

# 25
 • Мнения: 1 975
Ох.... Много мъчно ми стана за детенцето ти..... Миличкото. Направо сърцето ми се къса като си помисля за едно мъничко човече което още нищо не знае за живота.........

Пожелавам ти искрено много кураж и късмет!
Дано Господ да е с вас!!

 bye  Tired Face

Общи условия

Активация на акаунт