201-ва златна немска есен

• 27 979
  • 745
  •   1
Отговори
# 465
Идеята на детската градина е именно там да се научи правилен немски. Моят син там го научи. Вие в малък град само с немци ли живеете? Странно е такова отношение. Емигрантите 2-поколение си говорят немски, та тях не ги брой за ненемци. Въобще има нещо друго, просто не ви искат. Синът ми 3-год. дойде с нас от България, оставях го в забавачката на немския курс, как пък никой не се оплака, че не говори и дори с други неговорещи немски деца се сприятели и научи немски.
Няма желание от тяхна страна. Търси друга градина.

# 466
Е, генерални изводи от отношението в една градина не бива да се  правят. Имали сте лош късмет да попаднете на предубеден непрофесионалист.

За деца като твоето (родители българи, живеещи извън БГ), работещото правило е поддържане на майчиния език на добро ниво в къщи, защото той е базата, основата, на която стъпва всеки следващ. Колкото по-богат лексикално и граматически стабилен е майчития език, толкова по-добър е следващия изучаван език. Изучаване на езика на страната най-качествено се случва  в градина, училище,  групи за игра и т.н., тоест сред хора с майчин немски.
Съвети от рода " говорете на немски вкъщи" издават неграмотността по темата за дву-/многоезични деца и слаби педагогически качества.

Последна редакция: вт, 11 фев 2020, 14:31 от Mößbauer-Effekt

# 467
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Дриймър, просто нещата функционират по друг начин тук.

Аз също години наред си мислех, че лекарите ми говорят глупости и все нямат време за мен, защото съм чужденка. Докато не видях как свекъра си отиде за няколко месеца и в болницата се отнасяха по същия начин с него.

Просто с времето всеки един от нас се е научил как да се справя/оцелява или да получава каквото му трябва от системата.

Не приемай случилото се лично.
Просто използвай същата тази система, за да им “отговориш”.

Малко офф:

Скрит текст:
Когато обикалях ДГ наоколо да търся за сина и ми препоръчаха АВО. Отивам. Детето искаше да си играе с нещо, но искаше и аз да отида. Обясних му, че сега водя разговор и не мога. Директорката рече и отсече, че не е социализиран и въобще в яслата не си вършат работата, щом не можел да се отдели от мен 😳.
Това беше малко след като почина свекъра...
След това ми обясни, че навън трябва да говоря на детето на немски, защото иначе съм щяла да го увредя неврологично 🤣
Тук вече директно й казах, че чета 3 езика свободно и съм чела литература по въпроса и нямам намерение да говоря с детето на немски след като си имам native speaker вкъщи. Не, нищо не съм разбирала 😁
Вече се чудех как да си тръгна и станах леко иронична. Дамата ме информира, че приемали само деца, чийто родители били завършили уни 😵
Прекипя ми.
Обаче изведнъж й станах интересна като научи какво съм следвала и заключи, че точно такъв родител им трябва!!!!
Излезнах и скъсах Анмелдунга и забравих за тази дама!
След една година получих писмо, че имаме място 😆
Въобще не го отразих.
Сега внучка й е в един клас със сина. Стоят един до друг. Попитах моя “неврологично” увреден син по какво е добра внучката и той отсече:спорт 😆
Горкото момиче е с баба, баща и майка начални педагози!!!! С бабата се виждаме редовно, незнам дали ме помни. Иначе ме поздравява.
Майката пък беше в групата на сина в ДГ и той като я видеше и правеше широк завой.

Въобще здрави нерви и черен хумор са нужни!
[\spoiler]

# 468
  • Германия
Това ме подсети за скорошното преживяване в лекарски кабинет, пращат ни с Ф. в дерма-клиниката, той преуморен заспиваше докато чакахме, после като влязохме в кабинета направо легна и заспа на кушетката. Влиза главната лекарка, погледна го минавайки към компютъра си и казва, че тук има само стационарно обслужване и ще го приемат на 12 януари /сиреч след 3 седмици/ аз започвам да дискутирам, че ще е късно, че тогава вече е на училище, какво да правя дотогава и че още не си знам работното време /защото пък трябва има придружител/. Тук госпожа лекарката започна живо да обсъжда акцента, произхода ми, местоработата...аз вече леко в шах..но отговарям послушно каквото ме пита. Накрая стигнахме до консенсус да го приемат на 3ти януари и аз пак питам- а какво да правя дотогава - кожата е възпалена и раната се разраства с часове. Сестрата да намажела и да сложела превръзка..ОК, аз все още послушна. Да, ама детето през нощта вече не издържа и маха компреса, раната още по-голяма. Аз вдигам мъжа ми да идва с нас, искаме ново направление за кожен лекар и местната дерматоложка ни приема по спешност. Обяснявам какво е казано и правено в дерма-клиниката, тя се хваща за главата, изписва ни спасяващите лекарства и така малко след коледа проблемът е решен. Имам чувството, че често е въпрос на късмет на кого ще попадне човек.

# 469
Търся една игра, помагайте моля.

Някъде 80те я имах, едни пластмасови маймунки, ръцете им бяха завити и трябваше ръка за ръка да направят верига.
Хващаш една маймунка, с ръката й закачаш втора и т.н без да се пипат.
Преди години я бях намерила случайно е ибей.

Някой попадал ли е на подобна? Вчера направих една от кламери и много се забавлявахме с детето.

# 470
  • Берлин
Asya,в Joom видях много подобни. Нямам време да ровя,но виж ти

# 471
Мерси Папурче, сайта не го знаех. Само едни маймунки видях, които се закачат на дърво... 🙄

Днес детето се прибра с домашна по немски да решершира в нета. 2ри клас 🤨

# 472
Позната германка наскоро се "похвали", че изгонили 3 годишното ѝ дете от детската градина (Waldorf), защото било много бавно и не можели да се разправят с него. Директно ѝ рекли да не ходят повече. Сега си седи вкъщи и наесен се надяват да получат място другаде.

Моето дете пък един ден ми се похвали, че имали час с работа на таблети (от к'ъв зор изобщо?!?!) и играли на някакви игри! В последствие ми обясни, че били образователни, но 1 дете си пуснало "Супер Марио". 3 клас. Мдам...

# 473
За детската градина бих казала, че най-доброто място за оплакване е в Schulamt, който отговаря за това населено място.
Подобно отношение е абсолютно нетърпимо и не бива да се толерира.
Затова препоръчвам наистина оплакване. Дори и да не живеете още дълго в Германия, би трябвало да си знаят мястото и задълженията.

# 474
Оооо аз имам приятелка, на която във Валдорф градината й казаха , че детето е с Даун 😆 и не могат да го поемат...
Детето е с постоянно възпалени уши и тогава не говореше още 😒 незнам как го измислиха за Дауна.
И най- лошото е, че тя самата работи в Югендамт, а родителите й имат Demeterhof и редовно подкрепят и ДГ и валд. училището!!!! Дори и на нея й въртят номера.
Премести си детето.

# 475
Синьо,
В нашето грундшуле работят с компютри понякога, имат обучение за търсене и образователни игри. В занималнята през ваканциите има 1 ден Medientag за 3 и 4 клас, когато можеш да си донесеш телефон, таблет, игра и да играеш.

# 476
Ох, като ви чета, се радвам, че нямам дете, което е в предучилищна и училищна възрсат. Но предстои, живот и здраве, синът ми да дойде да придобие специалност по медицина тук. Тръпки ме побиват. Дано му се размине всичко това, което описвате.

# 477
Pipi, не искам да те отчайвам, но синът ти ще трябва да стане подобно зомби, ако не иска да “изгори”, разбирай burn out 🙄

Все пак и ти си в системата и знаеш как е: или ти поемаш негативите, които се получават между очакванията на родителите и наличните ресурси или се спасяваш и предаваш напрежението нататък на родителите... 🙄

В училището на детето има 6 компа, имат някакви образователни програми, както и або за някакъв образователен портал.
За друго незнам да ги ползват.
Вчера упражнението беше да се изпробва детска търсачка. От една страна е добре, от друга вкъщи ми е трудно вече да ограничавам ефективно стоенето пред електронни устройства и не искам и от училище да ми легитимират това ползване.🙄

Вчера след упражнението с търсачката, искаше да програмираме.
Направихме Quiz Einmaleins и днес ще пита дали може да се интегрира в учебния процес 😵
Той като Entwickler разбира се няма да участва 😆, само другите деца ще бъдат препитвани.
Незнам да се смея ли, да вия ли....😒

# 478
asyalein,

синът ми е 4 клас. Имат по различни предмети (Sachunterricht, Musik, Kunst), зададени теми за презентации, по които той търси в интернет информация в училище в специални детски търсачки. Имат часове затова. В къщи не иска, само игра. Не съм питала, колко компютри имат, но знам, че са в отделна стая и за 20 деца стигат.

# 479
  • Немция
Pipi, не го приемай чак толкова навътре написаното тук. Ясно е, че тук и там може да се получи изцепка, но това къде ли го няма.
Примерът с Дриймър е изключение, не е обичайна такава практика. И как ще е , като детските градини са със средно 50% деца с мигрантски произход. Не съм чула около нас за дете в ДГ, от което да се желае да направи образователна пауза и да дойде след 6 месеца пак.Thinking Случаят е за оплакване в някоя институция.

Ася, без да искам да генерализирам, в нашия квартал детската градина към АВО е с най-лошо реноме.
Твоята история с директорката, която подбира семействата по образование, е пример за снобарщина!
Този Валдорф съвсем ме отблъсна с примерите, които давате. Около мен няма голям наплив за натам, само 1 дете познавам, което записаха в тукашното Валдорфско школО.

При моя петокласник търсенето на информация по Интернет не се случва често. При малкия въобще не се е налагало и го считам за добре, защото едно сядане пред компа (или другаде) ги изкушава да гледат и друго.
Иначе и при малкия от тази година имат час по компютърно образование и е много доволен от тази факт, даже да фука пред брат си.Grin
Което на мен ми харесва е, че учителката на моя второкласник здраво ги е натиснала да пишат ръкопис. Връщала листите им ,ако не са с ръкопис. Иска до края на 4.клас да се пише масово ръкописно, защото за по-нататък това щяло да ги улесни да пишат бързо голям обем от информация, в което има право.
При големия ми син не си спомням толкова да наблягаха на това, но той беше при друга учителка.

Ася, не се сещам за каква игра с маймунки имаш предвид. Сещам се само за немската игра SOS Affenalarm.
Mисля, че в Клюкарника има една носталгична тема за предмети , вещи, спомени от 80-те, там може да попиташ.

Последна редакция: ср, 12 фев 2020, 13:17 от Бибит

Общи условия

Активация на акаунт