Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пак за кърменето въпросче!

 • 940
 • 18
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 040
Здравейте мами!
Вчера за първи път празнувахме именния ден на Никол, а аз бях направо шашардисана. Сега се убедих, колко правилен е израза "много баби  - хилаво бебе".
Знаете, че непрекъснато имам опасения свързани с кърменето, колко, като час, пъти, количество и т.н. и т.н. - въпроси до безспир. НО, в събота дойде майка ми, за да гледа Никол, че бяхме на сватба, пък свекърва ми не можеше да дойде до нас, че приготвяше богата трапеза, да празнуваме празника на дядо Николай и нашата Никол, НО все пак като се събраха двете баби и понеже Никол цял ден вчера беше недоволна и плачеше, та като почнаха да ми натякват, че детето било гладно, че кърмата ми може да не е хранителна, че ако е хранителна може да не е достатъчна, ЧЕ така се притесних, че наистина усетих, че няма нищо, че детето наистина е гладно. напрово откачих. Та се обадих на лекарката, та ме накара да купя НАН 1 и да направя само 30мл, като след къпане да я накърмя и да я пробам да видя дали ще го изпие. Така и направих, но неиска да го изпие цялото. Така че може да е от много хора които и се радваха, както аз си мислех, но те направо ме шашардисаха. Днес сме на консултация и ще видя какво става. Ако нее наддала нищо - почваме по другия начин. Незнам защо се чувствам толкова зле, мислех че ще я храня много дълго време, така ми харесва, а то- какво. Плача непрекъснато като се сетя, че днес може да ми каже да започнем сериозно с адапт. мляко. Дали ще я отбия така!
Кажете ми какво да правя, моля ви!

Току що проплака, отивам да я кърмя, но така се притеснявам!

# 1
 • Мнения: 1 380
Да ти кажа, не се притеснявай!
Наистина това кърменето е сложна работа... и аз минах през сумати перипетии, обаче упорита като магаре, си я кърмя и досега - вече сме на 4м почти.
В началото нямах явно много кърма и бебка не наддаваше добре, но слава Богу, че имам педиатърка, подкрепяща къремнето и не се отказахме....
Просто си трябва спокойствие и силна храна! Те хората са го казали. да си почиваш, да си уверена... ако се цедиш кърмата ще се увеличи... пий течности, яж ядки... и спи повечко - ще ти дойде кърмата, ако случайно е намаляла.
Аз какво ли не пробвах. Установих, че както един ден нямаш, на другия ден може да имаш много, и обратното... от какво ли не зависи.... Ти си била уморена тия дни, може би и леко стресирана и неотпочинала и ето - кърмата е по-малко... а бебето сигурно се изнервя от многото хора и плачка вповече...
Виж няколко дни как вървят нещата и чак тогава се решавай за изкуственото... Аз и досега се боря. Засега се справяме.
Успех!

# 2
 • Мнения: 1 517
Аз мога да ти кажа само, че наистина многото нови хора изморяват и изнервят децата. Така че може и това да е била причината, ако досега не е плакала така. А те бабите като си решат нещо, навсякъде намират "доказателства" за теориите си - ето напр. свекърва ми като беше решила, че много съм разсъбличала детето, а било студено (беше още през май), накрая го изкара със запушен нос и настинало, а то нищо му нямаше, но тя се уби да ми натяква.
А тук повечето мами казват, че няма нехранителна кърма и може би е вярно. Тези баби!  Imp Най-добре ще разбереш дали се храни добре, когато я претеглят. Също ако добре си мокри и нааква редовно памперса, значи всичко е наред.
Успех!  Simple Smile

# 3
 • София
 • Мнения: 18 347
Виж сега, моите лични впечатления са, че основна цел в живота на майки и свекърви, е да е убедят, че трябва да дохранваш...Не знам тия хора как са си гледали децата, т.е. нас самите, но майка ми определено има склонност да ме побърква.Кърмещата майка има най-голяма нужда от подкрепа и разбиране, кърменето е 5% почивка, 5% рационално хранене и 90% здрава психика и  вяра в успеха.Това последното не мога да кажа, че съм го получила, благодарение на бабите.Никола плачеше от колики, изнервен, че го боли, спи му се на детенцето, а майка ми - сигурно кърмата не му стига!А аз си знаех, че имам кърма, само дето никой не ми вярваше.Нали наоколо всички хранят с шишета, що аз да съм различна, как така ще имам кърма Imp На първата консултация Ники бе ше наддал 1.900кг. Shocked Запуших им устите и оттогава съм дала на всички ignore2 Ако инстинктът не ти подсказва, че бебето гладува, махай добавката и да си гледат работата!!!
П.С.Да са ни живи и здрави именичетата, видях, че са адаши Simple Smile

# 4
 • Мнения: 2 051
Цитат на: petty
Аз мога да ти кажа само, че наистина многото нови хора изморяват и изнервят децата....

...и най-вече техните майки.
Аз много се изнервям ако някой ми се пречка вкъщи да се "любува" и "грижи" за бебето, пък било то и най-близки приятелки или сестра ми, които иначе много си ги обичам. Веднага ми намалява кърмата, не мога да организирам всичко, което искам, дразня се и бебето го усеща. Усеща и енергиите на новите възрастни около него и се смущава. Дори и да са добри му идват в повече отначало. Какво остава ако има някоя истерична баба до него.
Отпрати си гостенките и си кърми спокойно. Не бързай да дохранваш, а кърми по-честичко и скоро всичко ще ти е наред.

# 5
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 454
Многото хора изнервят бебето. Не е било гладно, а уморено.
Кърми го и не се паникьосвай, всичко ще е наред.
Издигни лозунга Спокойна мама - щастливо бебе!
и да не ти пука от баби и тн.!
Винаги, когато бебето, или малко дете, се озове сред много хора, и особено при оживени трапези и подобни мероприятия, следва рев и неспане.
Празнувайте другаде, детето има нужда от спокойствие, не точно от абсолютна тишина, а спокойствие и постоянство. Ежедневните шумове, с които е свикнало, не го трвожат, но появата на много хора, мнго гласове, миризми и тн. го тревожи и то плаче.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 952
Както го описваш направо съм сигурна, че нямаш проблем с кърмата. Като се съберат много хора, дори да са с добри намерения, обстановката си се изнервя. Поне аз се чувствам най-добре сама с децата.

Свекърва ми ни идва на гости в неделя и каза, че сега се уверила, колко хубаво си гледам децата  Confused  Confused
При нея отне ОСЕМ години, за да е спокойна, че се оправям с децата  Grinning  Grinning  Така, че не бързайте млади майчета, скептицизма на тяхното поколения явно е с дълбооки корени.

# 7
 • Мнения: 2 040
Здравейте отново, прибрахме се от консултация и хептем се притесних. Вече е пораснала 4 см, но наддала тази седмица само 50 гр.  каза ми да се върна в 17ч или утре към обяд при нея (имам предвид лекарката) и да я накърмя там, но стана такъв студ, че ще ида утре към 12ч.  Щях там да я кърмя, но беше яла два часа преди да идем, пък лекарката каза , че трябва да има 3 . Така че утре ще видим какво ще стане.

# 8
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 454
Порасла 4 см и ти се притесняваш???
Когато растат много на сантиметри, не наддават много на килограми.
Защо я теглите всяка седмица?
Да не би да се е изакала преди това?
Я по-спокойно...
Кърмените бебета огладняват по-често, та не е нужно да станат 3 часа между храненето. Спокойно и не се връзвай.
Лекарите както че са се наговорили да препоръчват дохранване, а дохраниш ли - отбива се бебето...
Повечето са вманиачени на тема "напомпване" на бебето, и думата е отвратителна, та детето си знае колко да расте, това не е прасе за угояване!!!!  #2gunfire

# 9
 • Мнения: 673
Контролното/пробното/ кърмене е пълна глупост, утре бебето ти ще изяде 20-30 грама по-малко отколкото таблиците за изкуствено-хранените бебета, защото толкова му се яде в момента. На теб ще ти кажат че кърмата ти не стига и ще дададт добавка. Това съм го изпитала на гърба си и много се притеснявах. Сега на всички "доброжелатели:  Hands Fist
Кърми бебето когато не е спокойно, когато плаче, когато не е в настроение или когато ти си в настроение, без да се притеснваш от грамове, милилитри и таблици.
Де и ние да растяхме с по 4 см  #Puppy dog

# 10
 • София
 • Мнения: 18 347
Цитат на: бубулечка
Контролното/пробното/ кърмене е пълна глупост, утре бебето ти ще изяде 20-30 грама по-малко отколкото таблиците за изкуствено-хранените бебета, защото толкова му се яде в момента. На теб ще ти кажат че кърмата ти не стига и ще дададт добавка.
newsm74
Пробното кърмене очевидно е измислено от някой, който винаги изяжда едно и също количество храна, която прилежно измерва с електронна везна, преди да я изконсумира Imp

# 11
 • Мнения: 2 040
Значи да не се притеснявам, ако Никол не яде много там. След малко ще тръгвам и сега ям като побъркана, за да има какво да яде тя после. Въпреки, че преди малко яде от 9:15 до към 9:30, може в 12 изобщо да не иска.

Иначе всяка седмица я притеглят. По това съдя как сме изкарали 7 дни - добре или не.

А, 4 см сме пораснали от раждането до сега, така че незнам дали е достатъчно.

После ще ви кажа как е минало.

# 12
 • Мнения: 6 208
Успокой се бе човек. Четири сантиметра е много нещо! И на това, ако трябва да се дохранва... По-добре питай педиатърката ти тя самата колко е кърмила. Ако ти каже, че е нямала кърма ... прави си изводите.

# 13
 • София
 • Мнения: 2 002
Колко е наддало бебето до сега от раждането? И колко е свалило в началото?

Контролното кърмене е пълна измишльотина. Представи си, че те заведат някъде на непознато, чуждо, студено, шумно и смрадливо място, облещят се в тебе и започнат да ти броят хапките. Все едно да ти сервират любимото ти ядене в чакалнята на централна гара, без да освобождават залата. Колко мислиш, че ще изядеш? Да не говорим, че самата ти ядеш различни количества сутрин, обед и вечер. Ако караш само с кафе за закуска, какъв ще е извода - 3 чаши кафе на ден - ами умираш от глад, разбира се.

Не се притеснявай от резултатите на контролното кърмене. Съветвам те да мериш бебето на две седмици. Храни си го винаги когато ти се струва гладно или неспокойно. Кърми и от двете гърди на всяко хранене. И НАЙ-ВАЖНОТО :

ИЗХВЪРЛИ СИ ЧАСОВНИКА !

Часовника само те притеснява, изнервя и дразни - "Ама, как сега е гладно. Нали яде преди час." или " Това бебе няма ли да яде? Вече три часа спи." и т.н. и т.н.

Нямате нужда с бебо от такъв дразнител. Оставете си възможност да създадете свой собствен ритъм. Все пак важното е бебо и мама да са спокойни и доволни.

Забравих да те подсетя да кърмиш нощем, колкото пъти е необходимо. И да спреш вода, чай и биберон-залъгалките.

Успех в кърменето.

# 14
 • sofia
 • Мнения: 480
Нека и аз да те подкрепя!
Само да кажа че нямам време да чета отговорите на другите майки, затова ще ме извиниш ако се повтарям.
Представям си как се чувстваш! Всички сме минали по този път!
НО няма нищо страшно. Забелязах че точно в тази възраст 2-3 месеца децата са много ревливи, много изнервени, яло ли е, не е ли яло, колики ли са, КАКВО става? И допълнително бабите като са около теб - ужас! Човек да се отчае напълно! Аз изпитвах ужас като бабите трябваше да идват да виждат бебето, макар и да е за 2 часа. Винаги имах проблеми с малката и храненето! Аз си имах кърма нормално - не много, не и малко - щом като всеки месец детето си качваше по цяло кило и растеше нормално.
НО, уви - в резултат на непрекъснатото бабешко натякване, че кърмата не ми е достатъчна, че детето може би плаче, защото е гладна, изнервеността на бебенцето (в резултат на многото причини, които са и ще останат неизвестни за нас и докторите), загубването на вярата в себе си че нямаш достатъчно кърма и постоянния плач на бебето, ако си в кърмаческа криза или криза на растежа, и още куп други въпроси, и всичко това те побутва към шишенцето с ад. мляко и като бебчето си го пийва и селд това е спокойничко -  мойта кукличка не я кърмя от скоро, по-точно тя си се отби и на мен постепенно много ми намаля кърмата, а и цикъла ми дойде май този месец (говоря за ноември в края) - та може би и от това ми намаля още повече кърмата, само през нощта я излъгвам да суче или късно вечер или рано сутрин- което също много ме радва - по-добре малко, отколкото нищо.
Та и аз се чуда дали има някакъв шанс пак да ми се увеличи кърмата(с изчеждане, макар да не чувствам напрежение в гърдите,поставяне на бебето на гърдата, макар то да се върти и да не суче активно, течности и т.н) ЩЕ СЪм блАГОДАрНАы АКО Бу СИ ДАДЕ КОмПЕТЕНТНОТО мНЕНИЕ!!!далеч съм от мисълта че ще я кърмя усилено, но имаше период в който се изчеждах по 230 мл и след това я хранех от шишето, което беше голяма радост за мен!
така че какъв съвет - кърми повече!
и аз първия път като трябваше да е дохранвам ми беше толкоз мъчно че имах чувството че света се е свършил,но пък от друга страна като си представиш че има бебета, който цица не са виждали и пак са станали хора?... и тук многократно е обсъждана тази тема и някои майки бяха стигнали то извода, не мога да го цитирам точно, но смисъла гласеше, че по-добре усмихната майка и спокойно бебе, макар и в шише в устата, отколкото ревящо бебе и изнервена мама с помпа в ръка...или нещо от този род.

Последните редове ги пиша не  в подкрепа на ад. мляко, а за успокоение на мамите който няма удоволствието и щастието да кърмят колкото си искат-независимо какви са причините!!!

Общи условия

Активация на акаунт