Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 окт. 2019, 22:57 ч.

Има ли място за всички на площадката

 • 5 633
 • 344
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 11 293
Всъщност за толкова малко няма място на площадката. Сядаш не пейка и го забавляваш. И тичаш след него.

# 31
 • Мнения: 27 509
Пример от вчера. Едното ми момиче се заиграва на място, на което в радиус от 20 метра няма деца. Взела си е доста голяма пръчка, размахва я, удря с нея, абе играе. Наоколо - цяла гора. Идват две много ентусиазирани майчета с току-що проходили и някак успяват да се набутат в периметъра на моето, буквално там си закараха децата. То, разбира се, реши да ги разгони с пръчка. Но майките държаха техните злата точно оттам да минат и точно там да им показват някакви игри.

Аз си стоя на 20 метра. Е какво - трябва на три подскока да отида при моето и да му хвана ръцете? Или лекция? А не може ли майките на малките да забележат ситуацията и да не си бутат там децата.

Сега се сещам, че на повечето площадки има табела "от 3 до 12 години".

15 месеца дали е три години?

Ми то по правилника няма място за него.

# 32
 • Мнения: 707
Аз вече имам четиригодишно. И го уча да не блъска по-малките и да им минава през краката с тротинетката. Щото да и такива случаи има и то съвсем нарочно.
Иначе разбира се, че е задължение на майката да внимава къде играе прохождащото ѝ дете. Затова на тази възраст избягвах претъпканите площадки или си тръгвахме когато дойдат големи деца. То и сега, както казах, не обичам пренаселените места тъй като всички хвърчат с колетата, тротинетки, ролери, блъскат се и е като джунгла.
Иначе да, рядкос е случва големите да тормозят по-малките. Тормозителите най-често са на 2,3,4 години. И точно тяхната агресия супер много се толерира като "естествен процес".

# 33
 • Мнения: 2 480
Един от почивните дни рано сутрин ходим в един детски кът, винаги ходя като отвори защото така детето ми може да си поиграе на спокойствие и аз да си изпия сутрешното кафе.Той е един от малкото в града където може да се пускат и по-мънички деца, защото има няколко аниматорки. Винаги ама винаги идват майки с буквално бебета на максимум 1годинка , които още не ходят. Зарязват ги и излизат навън и не се вясват по 1час да погледнат какво се случва . Момичетата които се занимават с децата трябва да седят забити на земята с бебетата и да ги пазят . Няколко пъти са ми споделяли как тези майки правят панаири защо по-големите (2-3годишни) се бутат при тяхните. Ами сори ама там не е място за бебета, децата са там за да играят , а не за да пазят малките. Събират се по няколко на възраста на синът ми и си бягат, карат коли, правят си кули и се забавляват.
Като не им харесва могат да си ги забавляват сами вкъщи или на места специално за бебета.  Има време за всичко и трябва да се съобразяват с възраста им,  но нали искат да си пушат и приказват на спокойствие..Не веднъж са гледаши мен и детето ми лошо само защото е по-голям и сакън да не направи нещо на бебетата. Но той не е такъв, никога не се вре при тях и не ги притеснява, даже напротив, усмихва им се и ако плачат за някоя играчка отива и им я носи..

# 34
 • Мнения: 707
Това е проблем на лоша политика на конкретния детски кът. Почти навсякъде деца под 3 години могат да влизат само с придружител.
А детето ти го гледат лошо щото хората вече очакват агресия на всяка крачка именно щото е супер масова.

# 35
 • Мнения: 2 090
когато излизаме по паркове и площадки винаги ходи при непознати хора на скамейките и им се усмихва и се опитва да привлече внимание.

Не на всички е приятно да идва бебе и да иска внимание.

на мен не ми е, въобще не ми е приятно някой да ме заговаря или се лепи. както според авторката другите деца трябва да бъдат научавани, така и тя трябва да си държи бебето далеч от хората. просто да го хваща и маха всеки път, докато то разбере, че е социално неприемливо да досажда на почиващи и нежелаещи да комунират с него хора Wink
поради тази причина не ходя и никога не съм ходила по площадки, много ме товари.
права е сирената. грижата за много малките деца е на родителите. лепваш се за него и това е. никой не е длъжен да ти пази детето, още повече други малки деца, които играят в несвяст.

# 36
 • София
 • Мнения: 6 786
Повечето площадки за деца са за възраст над 3 години.
Има и за по-малки деца. Отивате на такава площадка, а не да се възмущавате, че големите не искали да играят с бебето ви.

# 37
 • Мнения: 240
Разбира се, че площадките са за всички деца - и малки и големи, НО всеки да си знае мястото. Има обособени места за малки деца, където да бъдат предпазени от профучаващите по-големи малчугани. Въпреки, че възпитавам у сина си да се съобразява и пази малките, не приемам малки деца да се бутат при големите и после да се говори, че големите не били възпитани и не се съобразяват с малките. Вие как ще възпитате у детето си да се съобразява с останалите, ако го учите че всички трябва да се съобразяват с него?
Пред нас има обосеба площадка за малки деца, моето почти 6 годишно дете също играе вътре, като непрекъснато му повтарям да пази по-малките и внимава с тях. Не му позволявам да преминава през тази площадка с колето си именно заради малките и всеки път му говоря и обяснявам защо, той се съобразява. Когато е извън тази площадка, той си кара колелото, тича и рита топка, защото това са подходящите игри за по-големите. Както вашето дете има нужда да играе, така и моето. Интересите им са според възрастта им и не бива да упреквате другите по-големи деца, че нямат интерес към вашето по-малко.
Моето дете се впечатлява от малките, закача ги и понякога се опитва да ги занимава, но не за дълго, защото е енергично и има нужда да изразходи енергията си. Не бих го лишила от игрите му, като го карам САМО да внимава и се съобразява с малките, когато роддителите им не са се съобразили с нуждите на по-големите деца и ги водят на неподходящи за възрастта им места. Представете си, че на една поляна няколко 6 годишни деца играят футбол и вашето дете на 1г и 4 месеца реши, че му се играе с тях или пък му се разхожда точно по тази поляна. Какъв е правилни изход от ситуацията според Вас? - 1. Шест годишните да спрат играта си, за да предпазят малкото ви дете? или 2. Вие да не пуснете детето си да им пречи на играта?
Съгласна съм, че има много невъзпитани деца по площадките, както и родители, които не им обръщат внимание, но не съм съгласна с очакването на някои майки да се съобразяват само с тях, защото гледат само от тяхната си гледна точка, без желание да погледнат от гледната точка и на другата страна.
Когато моето дете беше малко съм го водила на места подходящи за него и не съм го пускала при големите. Всяко дете трябва да се научи да се пази само и да не очаква другите да го пазят, а това се възпитава от най-ранна възраст.

# 38
 • София
 • Мнения: 38 119
Вечният проблем - майките на бебетата смятат, че целият свят трябва да се върти около бебетата им. Майки, не си бутайте бебетата сред по-големите деца, независимо, че точно вашите бебета са много общителни и много се радват на батковците и каките! Има бебешки площадки, виждала съм в София по кварталите - там е оградено и съоръженията са пригодени за деца 0-3 години. Нечовешко е да очаквате по0големите деца да са майки на вашите деца, затова се съобразявайте и мислете къде точно водите децата си!

# 39
 • Мнения: 6 771
Когато детето проходи,започнахме да излизаме на разходка с още няколко майки с деца на почти същата възраст.
Сутрин,когато няма много деца-на някоя бебешка площадка-0-3години.
Следобед -в парка.

 Площадките 3-12 г.просто ги избягвахме.
Не е много безопасно.


Когато децата пораснаха започнахме да ходим на площадките 3-12 г.
Играят с топка,гонят се ,люлеят се на люлките,катерят се по пързалката.
Случва се да поиграят с някое бебе.Ама за 10 минути,повече не им е интересно.

Да,идват майки с деца  на 1-2 г. ..Ако майката върви след детето и го пази-ок.
Ама има и такива дето сядат на пейката и започват да викат и да правят забележки на по-големите.

По-големите деца не са длъжни нито да забавляват бебетата ,нито да ги пазят.
Това са задължения на родителите.# 40
 • Terra incognita
 • Мнения: 4 217
Мисля, че детето още малко, за да го водите по площадки в пиковите часове. Ако чак толкова държите да ходите там, избягвайте часовете, в които се събират много деца.
На 13м си е още бебе, няма нужда от катерушки и пързалки.

# 41
 • Мнения: 1 447
По-големите деца не са длъжни нито да забавляват бебетата ,нито да ги пазят.
Това са задължения на родителите.
И съм съгласна, и не съм. Задължение на родителите е да пазят бебетата, разбира се. НО задължение им е също така да научат вече по-големите си деца да пазят по-малките. Изключително грозни сцени съм наблюдавала от големи блъскащи бебета. А това с несподелянето на играчките, сякаш са от злато, хич няма и да го коментирам, че ми е писнало.

# 42
 • Мнения: 27 509
Ние ги учим, но никой не може да гарантира, че в 100% от случаите ще прилагат наученото.

Иначе дъщеричката ми се сеща дотолкова, че да не ги запука директно с голямата си пръчка, но правеше заплашителни движения и им крещеше. Щото й влязоха в зоната на игра.

# 43
 • Мнения: 707
И какво като са ѝ влезли в зоната на игра? С какво право им крещи и ги заплашва с пръчка? Площадката да не е лично ваша?
При подобна ситуация ако родителя не реагира правя остра забележка на висок тон на детето и имам успех в 99% от случаите. Ако някой не иска чужди хора да правят забележки на детето му да го гледа и да го възпитава, а не да блее.

Да смяташ, че детето има право да размахва пръчка на досадните бебета, дето имат нахалството да минават покрай него е също толкова нагло, колкото да очакваш, че всеки е длъжен да се съобразява с бебето ти. Едните очакват другите да им пазят децата, а майките на големи деца смятат, че само те имат право да играят, та чак и раздават правосъдие за кого била площадката и кой имал нужда от люлки! Присмял се хърбел на щърбел...

# 44
 • София
 • Мнения: 38 119
Грешка! Всички деца са на площадката, за да играят. Не за да пазят бебетата. Да пазят бебетата е задача на родителите им и възрастните, които в този момент отговарят за бебетата.Светът не се върти около малките деца, по-скоро малките трябва да се пазят от по-големите. Все едно да очакваш танк да спре пред тротинетка. е, няма как да стане, най-малкото заради габаритите и ускорението на танка, особено ако тротинетката прави неочаквани маневри.

Общи условия

Активация на акаунт