Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 окт. 2019, 22:57 ч.

Има ли място за всички на площадката

 • 5 739
 • 345
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 1 465
Не толерирам такова поведение. Нито блъскане, нито крясъци към по-малките и истерии със скъпоценните играчки. Най-много да я запукам аз с пръчката, ако видя да размахва към което и да е дете. И обратно вкъщи.
Деца, които проявяват подобна агресия към моето съм казала да отбягва.

# 46
 • Мнения: 712
Грешка! Всички деца са на площадката, за да играят. Не за да пазят бебетата. Да пазят бебетата е задача на родителите им и възрастните, които в този момент отговарят за бебетата.Светът не се върти около малките деца, по-скоро малките трябва да се пазят от по-големите. Все едно да очакваш танк да спре пред тротинетка. е, няма как да стане, най-малкото заради габаритите и ускорението на танка, особено ако тротинетката прави неочаквани маневри.

т.е. някое дете ще размахва пръчка!? в лицето на моето и аз ще си прибера детето вместо да направя забележка на чуждото и да се запитам къде аджеба блее родителят му? Никакъв шанс!

# 47
 • Мнения: 2 107
А това с несподелянето на играчките, сякаш са от злато, хич няма и да го коментирам, че ми е писнало.

Не знам за какво точно говорите, защото не следя всички писания, но както едното дете трябва да се научи, че е добре да споделя, така и другото - че не може да пипа чужда вещ без позволението на собственика.

# 48
 • Мнения: 27 556
И какво като са ѝ влезли в зоната на игра? С какво право им крещи и ги заплашва с пръчка? Площадката да не е лично ваша?
При подобна ситуация ако родителя на реагира правя остра забележка на висок тон на детето и имам успех в 99% от случаите. Ако някой не иска чужди хора да правят забележки на детето му да го гледа и да го възпитава, а не да блее.

Да смяташ, че детето има право да размахва пръчка на досадните бебета, дето имат нахалството да минават покрай него е също толкова нагло, колкото да очакваш, че всеки е длъжен да се съобразява с бебето ти. Едните очакват другите да им пазят децата, а майките на големи деца смятат, че само те имат право да играят, та чак и раздават правосъдие за кого била площадката и кой имал нужда от люлки! Присмял се хърбел на щърбел...

Вече писах, имаше огромна празна зона и цяла гора наоколо. Ако е на тясна площадка, няма да й позволя да размахва пръчка, но съм избрала широк парк именно за да си поиграе на размахване на пръчки далеч от други деца.

И да, когато детето е нашироко, има право да размахва пръчка. Има и право в разумни граници да не си прекъсва играта, има право и на недоволство. Има такова нещо като лично пространство и някаква свобода.

И не, нямаше да правя остра забележка на дете, което е влязло в играта и е щастливо. Защото си има квота на свиване на сърмите, отвъд която детето ти се превръща в звяр. В случая майките трбяваше да се огледат и да изберат място за прохождащите.

# 49
 • София
 • Мнения: 38 137
Не говоря за размахване на пръчка конкретно в нечие лице. Много често момчетата размахват пръчки, не е задължително да е агресия. Обичат и да стържат с пръчка по оградите (това и ние сме го правили и комшиите вечно ни се караха). Бебето си е твое, а не на другите деца - щом има опасност за бебето, си го хващаш за ръчичка или под мишница и го отстраняваш от опасността.

# 50
 • Мнения: 712
То хубаво е щастливо ама да крещи и заплашва с пръчка по-малките е недопустимо. Едно е да не иска да играе с тях, друго е да им посяга и вика.
Очаквате съобразителност от другите майки, а не учите децата си на такава. Ами утре и те ще станат такива възрастни, израснали с идеята, че всеки е длъжен да ги търпи. Площадката е за всички и те трябва да се научат да се съобразяват едни с други. Точка. Не може само едното да размахва пръчка, а всички други да се крият от него.

Andariel, аз винаги така съм правила отстранявала съм си детето от опасността. Ама ми писна да търпя разглезени и невъзпитани деца, които не са наясно къде са границите на приемливо поведение, а над 4-5 години вече би трябвало да ги знаят. Затова и вече правя забележки и имам повече успех отколкото когато се изнасях от площадките заради нечии дивотии.

# 51
 • Мнения: 27 556
То като изискваш другите да ти пазят чадото, накрая ще отгледаш гений като оня, дето се шибна под колите с тротинетката. Явно е мислел, че другите му дължат пазене.

Аз съм избрала специално широка и празна от деца зона, за да се играе с пръчка, те сами се навират там. Еми в някои случаи не мога да правя лъвски скокове и да държа ръце, все пак е нормално детето на почти 4г. да се намира на 20 метра от мен, не на 20 сантиметра и да му дишам във врата.

Не че е моя площадката, но ние първи бяхме там и се виждаше каква е играта отдалеч.

За мен викането е донякъде ОК, на открито. То пък няма да гледаме някакви свръхдобрички ангелчета. Не е идеално, но това са деца, имат право на грешки. Даже мисля, че малко викане и стойки с пръчка са дори полезни.

Вече казах, не бях на общата площадка, а настрани, в напълно празна зона, далеч от люлките. Ако някой не иска да е застрашен от дете с пръчка, не ходи там.

# 52
 • Мнения: 1 465
Не знам за какво точно говорите, защото не следя всички писания, но както едното дете трябва да се научи, че е добре да споделя, така и другото - че не може да пипа чужда вещ без позволението на собственика.
И как да стане като бебето не говори?
Такива с "Може ли?" са толкова единици, че чак се изненадваш като попитат.

# 53
 • Terra incognita
 • Мнения: 4 218
Не приемам за ок игра с пръчки и не позволявам на сина ми да размахва клони и тояги. Може да е много забавно, но не е безопасно, нито за самото дете, нито за околните, без значение дали са бебета или гимназисти.

# 54
 • София
 • Мнения: 38 137
А с топка може ли? И тя е опасна - един по-силен шут или спъване в нея...

# 55
 • Мнения: 27 556
Никакви пръчки, саби, топки, пистолетчета, всички деца увити дебело в памук и майката разперила от две страни криле да го пази.

Играта с пръчки е идеална за деца. Само да се подбере подходящо място. А аз го бях подбрала. Всичките ми деца са играли с пръчки. Да, успяват да се ударят сами, но то така се развива координация ръка-око.

То дето се вика това е еволюционен скок, да хванеш пръчка в ръка. А да забраниш на момче да маха пръчки...абе после той ще си говори с психолога.

# 56
 • София
 • Мнения: 38 137
вярно е, еволюционен скок е. Пръчка и камък - първите инструменти. Не таблет с пръстче по него.

# 57
 • Terra incognita
 • Мнения: 4 218
За вас е нормално да се размахват пръчки по площадките, за мен - не. Какъв е проблемът, че изказвам мнение, различно от вашето? Иронията е напълно излишна.

# 58
 • Мнения: 27 556
Нормално е извън площадки, на горска поляна. Аз вчера не бях в зоната на площадката, а много настрани. Разбира се, че на гъста площадка с 50 деца няма да й дам да маха пръчка.

# 59
 • Мнения: 1 465
Айде пак криворазбрана цивилизация. Ако Герганка иска да си играе с пръчка ... ами да си играе, но да я размахва срещу друго дете е недопустимо.

Общи условия

Активация на акаунт