"Селски" номера и пинизи - тема 2

  • 491 066
  • 6 984
  •   1
Отговори
# 6 555
  • Пловдив
  • Мнения: 27 411
Ми в Пампорово си, душа.... Joy
Ама прибрах си се обратно у нас, в Пловдив. То не се издържа!


И не знам дали съм казвала във форума. Мен са ме гонили от заведение в Боровец, защото седнахме с децата да ядем и си поръчахме 5 супи. Мъж, жена, и три малки деца (тогава бяха малки). Изхвърлиха ни като мръсни котета. Заведението е едно от капанчетата на плаца пред хотел Рила. Не селски пиниз, ами и отгоре.

# 6 556
  • Deutschland
  • Мнения: 7 808
А какво е трябвало да си поръчате?

Мен са ме гонели от заведение тип селски хоремаг в Равда, защото извадих пюре да нахраня 7 месечната си тогава дъщеря. Шефа щял да глоби сервитьорката с колосалната сума от 20 лева. Забранено било да се внася храна от вън.

Последна редакция: пн, 30 дек 2024, 09:19 от Фрау С

# 6 557
  • Мнения: 24 743
За храна отвън е донякъде разбираемо правило, защото заведението носи отговорност - ако някой се натрови, ял е там. Поне това е основанието на повечето. А че начинът да се комуникира това не е такъв - това си е баш по темата.
А тия със супите ми е интересно за чий ги имат в асортимента си, като не щат хората да си поръчват супа Grinning.

# 6 558
  • Пловдив
  • Мнения: 20 038
А тия със супите ми е интересно за чий ги имат в асортимента си, като не щат хората да си поръчват супа Grinning.
Да. Но всъщност един от другите начини е именно да направят супите скъпи. Може само супа, но си плащаш колкото за друго ястие. Ако щеш. Всъщност виждала съм и такива заведения и не се сърдя на цените, супите в едното бяха много вкусни и рядко срещани.
Сега, ако смятат, че всеки клиент трябва да изяде 2+ яденета, тогава не знам.

Това за бебешкото пюре като храна отвън е малко като да е забранено внасянето на хладно оръжие и да нямаш право да ползваш кухненски нож. Все е нож, ама не баш такъв.

# 6 559
  • Пловдив
  • Мнения: 27 411
Ама то там не е евтино. Напротив. Безумно скъпо е.

# 6 560
  • Glasgow
  • Мнения: 7 975
Скоро четох ревюта за заведения в Англия, аз като преглеждам започвам от лошите, та един потребител беше поставил негативна оценка, защото поръчал от супата за деня и сервитьорката казала "още като влязохте знаех, че ще поръчате само супа" 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ защо ги имат в менюто като не искат да ги продават

# 6 561
  • Мнения: 5 054
   Защо са те гонили, Янтра? Аз имам снимки (е, вярно, старички малко), как на заведение до пистата храня две хлапета с един боб. Едното хлапе - мое, другото, приятелско. Поръчах един боб с две лъжици и едва сварвах да им пълня човчиците. Много бяха гладни.

# 6 562
  • София
  • Мнения: 18 446
Преди години работех в счетоводство на верига пицарии и ресторанти в София.
В заведенията на центъра по обяд винаги "бяха свършили току що" евтините пици Маргарита. Постепенно заведенията западнаха и изчезнаха.

# 6 563
  • Пловдив
  • Мнения: 27 411
   Защо са те гонили, Янтра? Аз имам снимки (е, вярно, старички малко), как на заведение до пистата храня две хлапета с един боб. Едното хлапе - мое, другото, приятелско. Поръчах един боб с две лъжици и едва сварвах да им пълня човчиците. Много бяха гладни.
Е, защо, директно става ясно, че от двама млади българи с малки деца, с видимо не скъпа екипировка (децата са с екипи от лидл, вижда се на снимките), които ядат супа, няма да се изкарат толкова пари колото от група пияни англичани. И ако си мислите, че който и да е персонал на Боровец не може да ти направи преценка колко ти струва екипа и от коя година е с ЕДИН поглед - жестоко се лъжете.

# 6 564
  • Мнения: 24 743
А тия със супите ми е интересно за чий ги имат в асортимента си, като не щат хората да си поръчват супа Grinning.
Да. Но всъщност един от другите начини е именно да направят супите скъпи. Може само супа, но си плащаш колкото за друго ястие. Ако щеш. Всъщност виждала съм и такива заведения и не се сърдя на цените, супите в едното бяха много вкусни и рядко срещани.
Сега, ако смятат, че всеки клиент трябва да изяде 2+ яденета, тогава не знам.
Ама тия неща се решават като се прави менюто - като искат да се поръчва супа плюс нещо друго да я сложат в комбо а да не може да се поръчва само тя. Това което описва Янтра е малоумно просто. За съжаление по курортни и подобни места не им дреме особено и са си повярвали че могат всякак да си разочароват клиентите.
А и на Янтра децата оставам с впечатлението че не са сега малки, ако това е било преди всеки да почне до оставя отзиви онлайн е било по-лесно да си го позволят като магария и селяния. Макар че на такива оживени места където щеш-не щеш все при един от всичките такива ще седнеш, кожодерството си върви всякак. Май във всеки език си има фраза за такива - tourist trap - трябва да те оскубят и не им пука колко ще ти хареса като си за малко и само преминаваш.

# 6 565
  • Пловдив
  • Мнения: 20 038
Цитат
Ама тия неща се решават като се прави менюто - като искат да се поръчва супа плюс нещо друго да я сложат в комбо а да не може да се поръчва само тя.
Нали и аз това казвам. Или ако супата е твърде евтина според заведението - да и качат цената до цената на другите яденета.

# 6 566
  • Мнения: 10 741
Че какво значение има колко ти струва екипът?  Не се научиха, че това не е критерий.

# 6 567
  • Пловдив
  • Мнения: 27 411
Само дето ... тези от Боровец и Пампорово са ГОЛЕМИ ТЪПАНАРИ. Те може и да са направили удар с пияните англичани в онзи ден. Но аз повече никога не седнах в онова заведение. И минаха години и мога да си позволя пържоли. Тогава чак ме хвана срам, а .... просто сме били двама млади, щастливо завели децата си да се научат да карат ски, с каквото можем да си позволим. И Пампорово и Боровец само губят, защото англичаните я се върнат, я не. Отишли веднъж за 5-10 дни. А такива като мен, които живеят в Пловдив - се връщаме всяка година. И си водя и уча децата си да ходят и те, и да водят и учат техните деца.

# 6 568
  • Мнения: 10 773
Преди две години отиваме в Старият Несебър и ММ реши че ще седнем в ресторант Емона. Щерката обаче мрънка, че иска пица и се спираме на входа на ресторанта да разгледаме менюто. При което стои един мъж от ресторанта на входа до нас и се насочва един сервитьор да ни настани на маса, а мъжът казва нещо от рода "Остави ги, те са българи"...В този живот това е единствения път в който някой се е държал към мен като втора категория човек...Обърнахме се и си тръгнахме, а имаха много свободни маси...

# 6 569
  • Мнения: 24 743
Jokerr, това е към всички чужденци, по презумпция чужденците са по-склонни да оставят бакшиш, освен и че предимно са от страни с по-висок стандарт. В сравнение с повечето нашата държава е бедна и стандартът е супер нисък, съответно не им се вижда скъпо и си поръчват без да се притесняват като са у нас. Докато за нашенец цените на такова място са безбожни и си го знаем. Чужденците дето у нас само в курорт са били не осъзнават това. Пък и ако наистина са почерпени, там влизат в сила другите номера от занаята Grinning

За супите - не са си направили сметката явно.
Била съм част от екип който точно заведение стартираше, една част бяха хора опитни в този занаят от много време. Единият предложи да има някакви гарнирани пърленки, почти като пици дето стават. Други двама скокнаха и го питаха склонен ли е да му се заемат маси с такива поръчки и да няма къде да седнат тези които биха си поръчали скъпите неща в менюто. Освен че като имаш определени претенции за мястото, си преценяваш таргет групата и гледаш нея да привлечеш (точно това съображение ви го преразказвам доста политкоректно). Но не става дума за в курорт, там правилата са други.
Другото което също много се спореше тогава беше за грамажите. По същата логика. Изпробват се неща - събрали сме се да се презентират и опитат. Веднага забележка от дама с опит - това и това предястие са много вкусни и ще вървят много, супер са. Обаче ги искам в по-малка чиния и по-малък грамаж - искам цената им да стане продаваема въпреки приличния марж, но освен това искам да не ми се наядат само с предястието а да си поръчат още храна. Ами, права си е жената. Но тази сметка се прави предварително, а не демонстративно пред клиентите.

Общи условия

Активация на акаунт