"Селски" номера и пинизи - тема 2

  • 491 066
  • 6 984
  •   1
Отговори
# 6 570
  • Мнения: 7 388
На морето имаме апартамент точно над едно ресторантче, там рускините са със всякакво предимство, защото оставяли големи бакшиши, имало случаи две рускини да си поръчат само една порция от нещо и при сметка 5 лева, давали и 20 бакшиш.Сервитьорите явно не ги интересува оборота, а бакшиша, затова им търчат като изоглавени.

# 6 571
  • Мнения: 12 959
Сигурно бакшиш чакат.

Аз пък точно спрях да бойкотирам Кауфланд заради чинара, който отрязаха заради тъпия си паркинг в Бъкстон и гледам преди няколко дни, викнали екото за кученце, което нищо лошо не им прави, а хората обгрижват.

# 6 572
  • here and now
  • Мнения: 5 808
На мен в ОИ хотел, на бара ми казаха, че ледът е свършил, но за пияния руснак имаше. Питах "Как така?" Малко бил, пазели го за алкохол. Този беше толкова фиркан, че последното, от което имаше нужда беше още пиячка, ама нейсе... Момиченцето беше младо, затраях си.
Това ми е единственият случай с лошо обслужване в България, защото съм българка.

# 6 573
  • Мнения: 10 773
Абе много зависи от чужденците, тук идват не особено заможните...Като бях студентка във Варна всяко лято работех като сервирьорка и мога да твърдя, че от българина по-добър клиент няма...и достатъчно бакшиш оставят и са любезни...

# 6 574
  • Мнения: 5 054
Абе много зависи от чужденците, тук идват не особено заможните...Като бях студентка във Варна всяко лято работех като сервирьорка и мога да твърдя, че от българина по-добър клиент няма...и достатъчно бакшиш оставят и са любезни...

   И аз така мисля, и, като чест клиент по българското море през лятото, никога не съм се чувствала пренебрегната, заради чужденците. Българските клиенти сме добри и желани клиенти. Не е само до бакшиши. Отнасяме се културно към обслужващите и това се оценява. Хората са хора навсякъде.

# 6 575
  • here and now
  • Мнения: 5 808
Да, на мен често ми  се е случвало да ми се радват, че има с кой да се разберат на родния им език.

# 6 576
  • Мнения: 12 313
И това не ми се вижда нормално - за 5 лв сметка, 20 лв бакшиш. Издава ниско самочувствие. Все едно не са видели обслужване, та чак толкова да се впечатлят, че да оставят повече от сметката. Доколкото съм имала бизнес отношения с чужденци, бих казала, че тези от западна Европа са най-стиснатите, които са свикнали да правят сметка на стотинката. Същото съм чувала и за американците, но имам малко лични впечатления. С българи много по-лесно се работи.

# 6 577
  • Мнения: 24 743
Точно за американците си е норма да се оставя бакшиш в заведение, винаги. Имат си и възприето колко процента да е върху сметката. При тях точно такава работа като сервитьори и от сорта някакси заобикаля минималната заплата... съответно сервитьорите масово разчитат на бакшишите да се издържат, защото работят реално и под минималното заплащане. И изобщо на всякакъв обслужващ персонал но при сервиране е особено изразено. В Канада също са ми такива наблюденията, бакшишът изобщо не е под въпрос когато ти сервират, най-много да оставят по-малко ако не са чааак толкова доволни останали. Бившият ми е от там, той буквално хващаше и изчисляваше спрямо сметката така че никога да не е под 10% а като е доволен и по повече, така си е свикнал и за него е норма това.
Не че не си правят сметката като цяло, но когато става дума за обслужване такива са им навиците.
Виж бакшиш по-голям от сметката си звучи странно, освен и че едва ли се случва често.
Но цялата работа е комплексът ни че сме бедна страна и презумпцията че чужденците са по-заможни клиенти, със съответните очаквания - и за бакшиш, и за оборот.

# 6 578
  • София
  • Мнения: 20 010
Не мога да повярвам колко са изобретателни хората, за да направят далавера. С рускинските номера се смах с глас.
На Янтра е кофти много. Особено и с децата, гладни и премръзнали. Какво се очаква да се яде на пистата. Супа е най-логичното нещо.
Не ми се е случвало, но сигурно щях да ги разнеса и до КЗП да пиша и проверки да им пратя.

# 6 579
  • Мнения: 10 554
Идвайте при мен - аз винаги обслужвам българите с предимство! Няма по-добър клиент от българина - НЯМА!!! За почти 20 години в туризма - най-големи бакшиши съм получавала от българи.
Иначе селски пинизи в туризма - с лопата да ги ринеш. Срам ме е да разправям...

# 6 580
  • Мнения: 24 743
Той целият бизнес с туризъм и ресторантьорство рядко минава без номера по темата... Къде по-видни за клиентите, къде по-малко.

# 6 581
  • Мнения: 24 377
Идвайте при мен - аз винаги обслужвам българите с предимство! Няма по-добър клиент от българина - НЯМА!!! За почти 20 години в туризма - най-големи бакшиши съм получавала от българи.
Иначе селски пинизи в туризма - с лопата да ги ринеш. Срам ме е да разправям...

Разправи, разправи Joy На мен са ми много забавни такива и съм се чудела как изобщо на човек може да му хрумне да направи някои неща. Не от морална гледна точка, но има някаква особена изобретателност.

# 6 582
  • Мнения: 5 054
   Не съм имала случай да се държат лошо с мен, защото съм българка. Нито в България, нито другаде. И в Европа и в Африка и в Азия. Мисля, че каквото излъчваш, това и получаваш, като отношение, огледално. Когато си усмихнат и любезен, такова отношение предизвикваш. Ако си намръщен и сърдит, вероятно такова и ще получиш. А, ако се държиш високомерно, надменно, най-зле. И въобще не става дума за очакваните бакшиши.
   Не подценявайте хората от туристическия бранш. Искат се много качества, за да се задържиш в него и да устоиш.
   Много се радвам, че не работя това, макар точно това да съм учила. Не съм чак толкова добра и всеотдайна. Не съм и многоръкия Шива.

# 6 583
  • Бургас
  • Мнения: 24 532
Рускините и украинките са пълни с номера и пинизи!
Нагли, нахални и нищо хубаво не мойш очакваш от тях!

# 6 584
  • Мнения: 5 985
Той целият бизнес с туризъм и ресторантьорство рядко минава без номера по темата... Къде по-видни за клиентите, къде по-малко.
Натке, в САЩ като им изчисляват минималните заплати включвали и бакшишите. Ако била $7 примерно им давали $3, другото било от бакшиш. Тъкмо днес четох някъде, но не гарантирам достоверност. Там се оставял бакшиш равен на 15 до 20% от консумацията, или tax умножена по две. Някои вадели алкохола от сметката, други не.
В Канада минималната заплата е $15 на час за Онтарио. Не смятат бакшиша в тази сума; той е отделно. И ние оставяме задължително, между 15 и 20%. Така е прието. Зная, за
Ото близка приятелка на дъщеря ми работи като сервитьорка през лятото в луксозен ресторант. С парите отиде на едномесечна екскурзия в Европа.

Общи условия

Активация на акаунт