"Селски" номера и пинизи - тема 2

  • 491 056
  • 6 984
  •   1
Отговори
# 6 585
  • Мнения: 24 741
Мда, бившият ми обикновено някакъв такъв процент гледаше да остави или в краен случай поне 10%, винаги. За няколко години точно веднъж го видях да не остави никак, у нас беше, но обслужването беше отвратително наистина. Аз затова и го помня случая, защото наистина беше единствен.
А това с включване на бакшишите в заплатата не е прилично да кажа какво мисля ако наистина така ги смятат...
Не че у нас не разчитат също на бакшиши, но поне под минималната не са, той целият смисъл на тая минимална е че не е законно да ти плащат по-малко от нея все пак. Но тук го няма това със задължителни 10-15-20, даже 20% е рядкост всъщност. И тук сервитьорът предимно трябва да си го изкара тоя бакшиш, не го приема за даденост.
Не е лесна работа и определено не е за всеки, но това важи и за всяка друга професия. Целият ми стаж е бил все с хора да се занимавам, в различни конфигурации. Ако не друго - не е скучно Grinning

# 6 586
  • Down south
  • Мнения: 9 313
Цитат
Натке, в САЩ
...
Тъкмо днес четох някъде, но не гарантирам достоверност. Там се оставял бакшиш равен на 15 до 20% от консумацията, или tax умножена по две. Някои вадели алкохола от сметката, други не.
20% че и 25% бакшиш и не, алкохола не се вади.
Тези, вадещите не ще да са тукашни.

# 6 587
  • Мнения: 343
Мда, бившият ми обикновено някакъв такъв процент гледаше да остави или в краен случай поне 10%, винаги. За няколко години точно веднъж го видях да не остави никак, у нас беше, но обслужването беше отвратително наистина. Аз затова и го помня случая, защото наистина беше единствен.
А това с включване на бакшишите в заплатата не е прилично да кажа какво мисля ако наистина така ги смятат...
Не че у нас не разчитат също на бакшиши, но поне под минималната не са, той целият смисъл на тая минимална е че не е законно да ти плащат по-малко от нея все пак. Но тук го няма това със задължителни 10-15-20, даже 20% е рядкост всъщност. И тук сервитьорът предимно трябва да си го изкара тоя бакшиш, не го приема за даденост.
Не е лесна работа и определено не е за всеки, но това важи и за всяка друга професия. Целият ми стаж е бил все с хора да се занимавам, в различни конфигурации. Ако не друго - не е скучно Grinning
За съжаление не само, че повечето сервитьори работят на минималната заплата, ами доста ги пускат и на 4 часа, за да взимат още по - малко.
Докато бях ученичка и студентка и аз работех като сервитьорка, после изкарах 2 сезона и на морето. Не знам кой обича да обслужва англичани, като те са постоянно пияни и нетърпими. Българите също не мога да кажа, ме са невероятни клиенти, аз съм била на 17-18 години и са ме разплаквали жени на възрастта на майка ми, мъж пък ми е скачал на бой, защото затваряме заведението е не може да пие повече бира. Тегаво е като цяло в тази сфера, искат се много железни нерви. Най - добрите клиенти, които съм имала са австралийците.

# 6 588
  • Наблизо
  • Мнения: 8 447
Не го разбирам това желание за чужденци-в Европа не се оставят толкова бакшиши.Пише си че сервизът е включен в цената и хората си го знаят и оставят бакшиш само при много добър сервиз,огромна маса и тн.Като си отишъл да изядеш нещо за обяд,да не мислите че плащат още 10 евро за бакшиш.В Италия пък имат коперто и си го знаеш.Трима души-6€.
Иначе ММ е чужденец и му личи и преди години редовно се мъчеха да го измамят на дребно,само че той говори български и ни познава парите и сме имало доста сконфузни ситуации.А една чужденка,позната,дойде в България на еразмус и все с такси се разхождаше-всеки път маршрут 20 лева?? Това преди 10тина години за 5 км пробег.Ама тя чинно си ги даваше.
А за съветските хора по морето…Пазарувала съм в Жанета..ма майко.Една мамашка щеше да ме смаже с количката си,искаше да мине връз мен на опашката за витринтата.Ненормална работа.

# 6 589
  • Мнения: 12 313
Преди години бях влязла в един малък индийски магазин. Разглеждам си аз, по едно време пристига индиецът с такси и веднага хваща телефона. Започва да се оплаква на български, че апаратът в таксито е показвал 2 лв, той е дал 20 лв на шофьора и онзи е отпрашил,  без да му върне ресто. Затвори телефона и обясни на всички, че много са го лъгали с таксита и затова, винаги преди да влезе в такси, си записва компанията и номера на колата. Явно се беше обадил в компанията, защото след 2 минути таксиметърът се върна и му даде рестото с обяснението, че мислел, че му оставя бакшиш. Индиецът каза, че такива бакшиши не дава.

# 6 590
  • Пловдив
  • Мнения: 27 411
Когато си усмихнат и любезен, такова отношение предизвикваш. Ако си намръщен и сърдит, вероятно такова и ще получиш. А, ако се държиш високомерно, надменно, най-зле. И въобще не става дума за очакваните бакшиши.
Да бе, да. Сигурно затова ме изгониха. А не защото изглеждахме бедни (относително бедни, като за Боровец). Аз на 30 не бях достигнала настоящия си потенциал на тигрица.

# 6 591
  • София
  • Мнения: 20 008
За съжаление е права Янтра. Не винаги любезното отношение поражда такова, както и не винаги води до почтеност.
Просто трябва да си знаем правата и да изискваме да се спазват.
Цените в услугите никак не са ниски, даже и за чужденците вече. Ако и обслужването куца, то отлив неизбежно ще има.
Кратки са летния и зимния сезон, но и в междинните може да се привличат хора, но явно не е приоритет и е ден година храни.

# 6 592
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 723
Аз обичам да обслужвам англичани. 90% от клиентите ми са такива. Да, пият до припадък, но пък винаги мога да намеря какво да си кажа с всеки. Аз флиртувам с клиентите си, колегите ми падат от смях, ама като изкарам 10 евро бакшиш от клиент ол инклузив, нищо не казват.  Бакшиши вземам колкото 1/4 от заплатата си. На предишното място малко по- малко.
Като работещ в сферата, съм много капризен към обслужване клиент. Знам кое как се прави, видя ли отсреща старание, давам бакшиш. Видя ли, че колегата го мързи да гледа, съвсем безсрамно си прибирам рестото до стотинка.

# 6 593
  • Мнения: 14 953
Дребни измами на туристи и високи цени има навсякъде по туристическите дестинации, единствено с лошото отношение е по-обрано. Нашите дребни тарикати все още живея с мисълта, че потокът няма да спре.
Голяма част от чужденците идвайки тук имат очаквания да е супер евтино, но вече и тук цените са сходни с Европа и пада голямо мрънкане.
Все още нашите курорти са евтина дестинация и привличат такова ниво чужди туристи.
Познавам 2 американки тук, в заведение често си поръчват супа и хляб, като плащат винаги отброяват бакшиш между 10 и 15 процента, включително са правили забележка, ако някой от компанията реши да мине метър с бакшиша, отдавам го на вкоренените навици от Щатите.
Туризма като цяло е извор на селски номера и от двете страни.

Наскоро отсвирих кварталното химическо, тръгвам да плащам, отговаря ми нямам да ви върна, сметката 22 лв, вадя 20 лв, бъркам в джоба и почвам да броя стотинките, продавачката казва -да не вземете да ми дадете жълти стотинки, не ги искам. Прибрах си банкнотата и казах да ми върне чаршафите. Започнах да ходя в едно по-далечно химическо, където се оказа, че комплектите са ми много по-леки. Години наред са ме мамили в кантара в това химическо. Все се каня да пусна някоя друга жалба да им видят кантара.

# 6 594
  • European Union
  • Мнения: 1 975
   Не съм имала случай да се държат лошо с мен, защото съм българка. Нито в България, нито другаде.
На мен ми се е случвало преди 35 години и още го помня. Пионерски лагер във Варна - деца от България и ГДР. За десерт резен диня се режеше на 4 и крайните парчета за българчетата, средните - за немците. И ако случайно не си разбрал къде стоиш в йерархията на десертите, леличките от кухнята ти го обясняваха с крясъци.

# 6 595
  • Glasgow
  • Мнения: 7 974
Аз за толкова години работа по нашите курорти смених "предпочитанията" няколко пъти, в началото ми беше най приятно с британски туристи, после ми станаха неприятни, прикритата им любезност, но като се приберат започват имейлите с оплаквания, трикове да поискат някаква сума обратно, да преиначават ситуации. Харесвахме немците, но там имаше езикова бариера, никой не говореше така добре езика, както английския, знаем фрази за ежедневието, но не и както да можем да флиртуваме както Тарталета казва. Коректни са, оставят и бакшиши, те пък се чувстваха неглижирани, също те обичат дори на ОИ като ходят на обяд-вечеря да са добре облечени, шокираха се от полуголи англичани или рускини по бански. Колегите, които работеха в клубни хотели- с туристи само от определени немски туроператори бяха много доволни.
 И последните години любими ми бяха израелските. Първите два сезона като започнахме да работим с тях изпадах в паника, не бях свикнала с особеностите им, два пъти съм ревала по време на работа и двата пъти беше заради израелци. Но после започна да ми харесва, да, побъркват те първите два дни, но като им се решат проблемите- останалата част от почивката им беше супер. Предпочитам така, вместо после като се приберат да започнат с оплакванията. Имала съм много бакшиши от тях, дори първият път с по голям бакшиш мениджърът ми ме майтапеше, че ще върне камерите да види, не можел да повярва.

# 6 596
  • Мнения: 10 740
Навсякъде има лошо обслужване, тук леко почнаха да се учат, но леко. Чехите също са в класацията. В една пивоварна в Прага направо се втрещих - сервитьорката беше толкова нелюбезна, че дори не можах да си поръчам втора бира ( беше божествена). Виждаше ме, че й махам, но или извръщаше глава, или ме подминаваше. Тряскаше чинии, не отговаряше на въпроси и т.н. но с всички се държеше така.
А в една кръчма в Бърно почти ми се разкрещяха, защото им дадох очила, забравени на масата - кво ги интересувало, кво да направят, какво искам аз?? и оф - още една бира ли Joy та навсякъде. Там имаше доста случки

# 6 597
  • Glasgow
  • Мнения: 7 974
Мен в Чехия обратното ме беше впечатлило, в бирария, че носят бира без да си поръчал, когато привършваш своята, даже питах сестра ми (тя живее там)- това кога ще спре😅🤦🏻‍♀️а тя каза, че такъв бил стандартът, мога да я откажа, но носели като привършиш. В ресторант не беше така

# 6 598
  • София
  • Мнения: 20 008
Във всички държави си има специфики. Аз изживях културен шок в няколко държави, където ти взимат чинията, преди да си приключил даже.
Не ме кефят огромните порции, защото обичам да опитвам повече неща.
Перфектно ми е на тапас бар, суши бар и бг кръчма.

# 6 599
  • Мнения: 5 980
Цитат
Натке, в САЩ
...
Тъкмо днес четох някъде, но не гарантирам достоверност. Там се оставял бакшиш равен на 15 до 20% от консумацията, или tax умножена по две. Някои вадели алкохола от сметката, други не.
20% че и 25% бакшиш и не, алкохола не се вади.
Тези, вадещите не ще да са тукашни.
Американци коментираха и се оказа, че някои вадят алкохола, преди да изчислят, други просто умножават tax по две. Коментираха по-скоро 15% и 20% ако са особено доволни. Явно е различно навсякъде. Голяма държава.

Общи условия

Активация на акаунт