Мнозинството икономически #експерти са убедени, че през 2020 г. ще навлезем в икономическа #рецесия след 10-годишния цикъл от предишната криза, процеса на възстановяване и достигане на икономическите върхове.  Ние имаме легендарния кризисен период от 90-те и мисля, че повечето хора свързват съдържанието на думата „криза“ с този период, а не са забелязали предишната от 2008 г. Никой не може да каже кое точно кога ще стане, но обикновено ако в цялата икономическа среда всички чакат криза, тя неизбежно идва – защото активността намалява, заемат се дефанзивни стратегии и пр.  
 


Най-често срещаната реакция на хората е: „Добре, а какво да правя с парите, като идва рецесия?“.  
Отговорът е, че няма нужда да се чувстваме заплашени от цикличността на икономиката. Няма един абсолютен вариант, който трябва да се ползва „при криза“. Необходимо е само да разбираме каква е ситуацията с различните активи, за да вземем решение за нашите.

Депозитите

Лихвите по депозитите са на ниво 0.15%, като вече излязоха новини, че големите #банки в Европа взимат решения да въвеждат отрицателна доходност за вложенията на клиенти над 100 000 евро. Наши #банкери са коментирали в медиите, че тази мярка надали ще се въведе веднага в България, но ако продължи политиката на централните банки в същия дух, ще се наложи да се прехвърли някаква тежест на клиентите.  

Имоти
Пазарът на #имоти е на върха на цикъла си в България. Дори някои експерти казват, че е доста балонизиран. По данни от статистиката се оказва, че за второто тримесечие на годината са издадени тройно повече разрешителни за жилища в сравнение с 2007 и 2008 г., когато беше предишния връх – има разрешителни за 15 808 жилища, а това е 11 пъти над увеличението на населението в София. Тези данни не очертават пазар, на който да се втурваш и да влагаш пари с инвестиционна цел, защото после ще си плащаш #разходи по апартамента, но може да не стигнеш до ниво, в което да спечелиш от цената. Можем да добавим като аргумент и съвсем скорошните данни за индекса на най-бързо поскъпващите жилища в света – в топ 20 София е на 19-то място. В този смисъл етапът на този пазар не е много подходящ да се насочат вложения по време на рецесията. Не се купува на пиковите нива на един пазар, а балоните винаги се пукат.

Облигациите
Държавните ценни книжа и корпоративните #облигации на стабилни компании са нискорисковите инструменти, към които прибягват основно институционалните #инвеститори. Пазарът позволява достъп и за индивидуални инвеститори, като особено тези с шестцифрени суми, които се притесняват от непредвидимостта в глобалната #политика и състоянието на икономиката, се насочват към някои книжа, които им обещават доход от над 1%. Но какво става на този пазар? Инвеститорите започнаха да се притесняват и от него, защото облигациите, които носят отрицателни лихви, вече достигнаха 14 млрд. долара (по данни на Barclays).

Рисковите инвестиции
Глобалните колебания в икономиката доведоха до предпазливост рисковите инвеститори. Въпреки резките движения на американските индекси, S&P 500 показва 20% плюс от началото на годината (към 22.10.2019 г.). Но никоя прогноза все още не слага червен килим пред акциите. Предвид високата оценка на американските книжа и съмненията в благоприятното икономическо развитие, моментът е по-скоро подходящ за #спекуланти, отколкото за начало на дългосрочна #инвестиция. Никой не може да Ви каже дали ако сега си купите акциите, утре те няма да са надолу с 10%. Все пак при инвестиция с акции е добре да се купува на ниските нива на пазара, за да може да се спечели в бъдеще от разликата в цената. Нали много често инвеститорите следят какво прави легендарният Уорън Бъфет: ами неговият #фонд Berkshire Hathaway държи кеш в размер на над 120 милиарда долара, което е рекордно ниво за него.  


 
Защо описах какво се случва с различни активи?
Не го направих, за да Ви кажа:  „Всички са маскари, слагайте пари в буркани и под дюшека“. Нито пък да спрете да спестявате. Просто да имате информация в какъв етап от развитието се намираме и че сега е добре да имате по-консервативен подход към инвестициите. Постепенното инвестиране – с редовни вноски – в
консервативни инвестиционни варианти като взаимните #фондове може да помогне да не се влияете от резки движения на финансовите пазари. Защото този месец ще купите на по-ниска цена, другия месец – на по-висока цена и в крайна сметка в един средносрочен план ще вземете оптималното от пазара.  Далновидните хора знаят, че кризите предоставят прекрасни възможности. Спестовните планове са удобният инструмент с малки месечни вноски да оптимизирате крайната доходност, без да се вълнувате от текущото ниво на финансовите пазари и какво прави Доналд Тръмп.

Но при всички случаи ще препоръчам да говорите с консултант за собствените си цели, за да получите най-подходящото за тях решение.

Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел.: 0889 022 537
email: pavlov@elana.net


Информация за фондове и спестовни планове

Цитирани данни от БНБ, Bloomberg.


Включете се в консултативната ни тема, където можете да зададете всички свои въпроси!

#ELANAFundManagement

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 13:25 от Редактор**