Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 окт. 2019, 08:30 ч.

Коледа 2019

  • 24 900
  • 457
  •   5
Отговори
# 270
  • Мнения: 1 830
Утре щяло да вали, идеално ще е за правене на бисквитки. Мисля да направя тиквените, отдавна са ми в главата, но с брашно от лимец. Може и с бадемово брашно, не знам, има време до утре, ще докладвам, ще снимам, ако стават за снимка.

# 271
  • София
  • Мнения: 6 417
Само за информация, в Метро маслото Президент от 500 гр. е намалено на 11,99 лв. Но имайте предвид, че това от килограм си е на редовна цена. Взех и едно италианско. 400 гр. за 6.89 лв. Сега ще го пробвам и ще кажа става ли.

# 272
  • Мнения: 36
Взех био масло от Лидл. Ухае много хубаво, а е и на добра цена сега - около 4.50.

# 273
  • София, London
  • Мнения: 15 982
Био Маслото от Лидъл го ползвам редовно, пека на малкото с него и готвя - доволна съм от него.

Последна редакция: сб, 09 ное 2019, 20:21 от gerda1

# 274
  • Мнения: 383
Днес ходих в Икеа и съвсем случайно намерих марципан там. И то на щанда с коледните украси и формичките за курабийки.

Би ли споделила какво количество и на каква цена е ?

# 275
  • София
  • Мнения: 701
Яренце, не трябва да са сухи, печи ги по-малко.
Днес бяха с по-приятна консистенция, явно съм бързала снощи. 😃 Много се харесаха (и вече изчезнаха)- двойна или тройна доза ще правя за празниците. Колко време може да стои тестото в хладилник? А фризер? 🤔

Тази година мисля да заложа на количеството за сметка на разнообразието, но поне да е нещо изпитано. 😊

# 276
  • София
  • Мнения: 8 456
............ Колко време може да стои тестото в хладилник? А фризер? 🤔

В хладилник до 3 - 5 дни, а във фризер повече от 6 месеца.

Мира ли търсеше как да се справи с бадемовата паста...може и някоя друга прекрасница да беше, няма значение. Бадемова паста съм работила по рецепта на Ана Олсън , а на нея не мога да не се доверя. Не помня кога съм я работила, но сега си качих рецептата в блога и се сетих, ама кой да помни,   виж дали ще ти свърши работа, аз бих се доверила напълно.

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_591.html

# 277
  • Euskal Herria
  • Мнения: 16 687
Би ли споделила какво количество и на каква цена е ?
Ето го, 2 евро струва:


Но аз съм в Испания. Сега прегледах и българския сайт на Икеа - няма го там.

# 278
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 6 166
И Дрезденският щолен, готов за опаковане. Не само изглежда дълъг, а е наистина много дълъг. Това го отчитам като моя грешка. Спокойно можех да разделя тестото на 2 и да направя 2 щолена. И понеже е дълъг, успях леко да го пречупя в единия край, но съвсем малко. То се вижда къде се е разпукал. Поне за друг път ще знам. Ухае страхотно. Blush

# 279
  • Мнения: 284
Яренце, за твърдите напукани сладки има лек. От този форум съм научила да слагам резени ябълка в кутията със сладки и те омекват. Като внимаваш как поставяш резените, с кората към сладките и срязаното да не се допира до сладките. Сменяш тези резени след няколко дена и поставяш нови. Така имаш топящи се в устата топки. Joy
Аз винаги слагам на топките, меденките и линцерите, нищо че линцерите ги слепвам с мармалад/конфитюр и те омекват от това, но по-бавно.
Лулумба, и при мен често по-дългите се чупят и затова си купих от Метро алуминиеви форми за еднократна употреба около педя дълги и 5 пръста широки(пека щолени и козунак) хем се изпичат хубаво и не се трошат.

Последна редакция: нд, 10 ное 2019, 10:02 от olenka63

# 280
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 6 166
Да, това с форми за еднократна употреба е добра идея. Ще знам за друг път. Оленка, Hug
Не знам защо така се плашех от щолените. Все си представях правенето като голяма сложнотия. А не било така.
Понеже ми остана масло, мисля днес да направя половин доза меденки на Джули. Половин, че нали моите поискаха много различни видове. Ще правя по половинки.

# 281
  • София
  • Мнения: 8 456
И Дрезденският щолен, готов за опаковане. Не само изглежда дълъг, а е наистина много дълъг. Това го отчитам като моя грешка. Спокойно можех да разделя тестото на 2 ...............
Мммм... браво!  chef Дълъг, голям, тежък , наистина ухае страхотно и на вкус е разкошен, обичам щолен. Това че се е спукал...не му пречи. Готова си.  Simple Smile

# 282
  • Балчик
  • Мнения: 7 845
Моят щолен тази година ще е с квас, другата събота мисля да го правя. И традиционният английски пудинг тогава. С това щв поставя началото на коледната работилничка. Имам рецепта за едни интересни двойно  шококадово-карамелени барчета, заинтригуваха ме, ще ги пробвам тази година.

# 283
  • Мнения: 108
Пробвах рецептата за  немските полумесеци с пудинг.
Определено ще я включа  в списъка с коледни лакомства. Доста наподобяват ванилените рохлички, само орехите липсват и текстурата не е толкова пърхава. Иначе много лесно се работи с тестото и дори не беше нужно да ги слагам в хладилник да се стяга. Омесих ги изцяло на ръка, без миксер и после много лесно ги оформих. Пекох 12 минути, извадих ги лесно, не се чупят и ги поръсих с пудра захар и ванилия. От дозата изкарах около 35 бройки, но може и повечко, ако са по-дребни. Ако нямате орехи и време, са добра алтернатива на рохличките, но не са толкова съвършени. Ще се престраша и една снимка да пусна, но хич не се старах да ги оформям този път.
Скрит текст:

# 284
  • София
  • Мнения: 8 456
Пробвах рецептата за  немските полумесеци с пудинг.
Определено ще я включа  в списъка с коледни лакомства. Доста наподобяват ванилените рохлички, ======
Много ми допаднаха, сподели, моля ти се, как ги приготви, ама с подробности, какъв пудинг - за варене или студен, ....обичам да имам всякакви подробности,  за да не се чудя кое как да правя. Много ти благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт